Jeg har prøvd hellebrødet til HV, men det ble bare mikk med stekinga. Jeg syns det er utfordrende å få brød som er luftige, uten at de faller fra hverandre.
Det holder opp de er sånn passe grove, de trenger ikke å være bare fiber, liksom.
Jeg setter gjerne deigen før jeg legger meg, og så baker jeg ut brødene neste dag etter jobb.
Oppskriften gir tre store brød. Jeg bruker brødformer på 2 l.
50 g hvetekim
50 g kruskakli
150-200 g frø, f.eks solsikke, linfrø og sesam
150 g hvete helkorn
Korn + gryn bløtlegges i romtemperatur i noen timer / over natten i 1,7 l kokende vann + 2 ss eddik (ca 40 ml). Alt vannet trekker inn i grynene.
Bland bløtlagte korn og gryn sammen med
10-12 dl sammalt rug, grov*
Ca 8-900 g hvetemel (kan byttes ut delvis med fullkornshvetemel)
1/2 ts tørrgjær
30 g salt
(viktig med nok salt for brødene skal bli saftige) 3 dl kaldt vann
*(noe av dette kan byttes ut med annet sammalt mel, f.eks spelt eller hvete. Men jeg synes brødene blir mye saftigere og har bedre holdbarhet med stor andel rug)
Deigen trenger ikke å eltes, bare rør den sammen med en sleiv eller med kjøkkenmaskin. Bollen deigen står i bør kunne romme ca 6 l. Deigen blir ganske løs;mer fast enn enn grøt men mindre fast enn vanlig brøddeig. Dekk bollen med plast og la stå 12-20 timer i romtemperatur.
Strø godt med hvetemel på kjøkkenbenken, og hell deigen ut på benken (dette er klissete!). Brett inn sidene noen ganger. Del deigemnet i tre avlange deler, og lemp over i godt smurte former. Klapp til/form deigen i formen med litt mel på hendene.
Etterhev på benken under klede 1-2 timer (litt usikker her, tar aldri tiden...), men iallefall til de har hevet seg godt. Sett dem evt.inn i ovnen i 20-30 minutter på 40-50 grader for raskere heving. Stek på 200 grader i ca én time, ta brødene ut av formene og stek på rist i 10-15 minutter til. Avkjøl på rist.
(Det hender ganske ofte at brødene faller litt sammen under steking, men det gjør ingenting.Tvertimot synes jeg de bare blir bedre da.)
Nei, guri, det blir ikke for umiddelbar spising. Da vil jeg jo måtte stå opp grisetidlig! :skremt: Hvis de ikke holder seg så får det bare være!
Det var mest for dette med smaken og hele dette gluten- og gjærgreiene.
Hvis jeg setter deig om kvelden og så baker ut ved middagstid så bør de være ferdige til kvelds, vel?
Men det spørs om det blir for arbeidskrevende likevel. Nå baker mannen 12 brød i slengen, sånne ferdigpakker med kornbrød, og de går på en ukes tid eller noe. :dåne:
Eldste spiser oss ut av huset. Kanskje jeg må lære HAM å bake brød. :knegg:
Brødene pleier å være ferdige i 20-tiden, tror jeg.
Det er jo ikke mer tidkrevende arbeidsmessig, man må bare huske å sette deigen dagen før. Om man etterhever i ovn tar ikke etterhevingen mer tid enn med vanlig gjærdeig heller.
Jeg gruer meg litt for sånn klinete utbaking, kjenner jeg. Selv om det sikkert er fort gjort, tar rengjøring av benk og hender fort litt tid, i forhold til de faste brødene vi baker.
Kunne ønske jeg fikk til å lage brød som hever. Eller, de hever jo men synker sammen i formen.. det gikk endel bedre når jeg smurte formen med meierismør først. :o
Er det formene mine det er noe gæli med, tro? De er arvet fra mor så er skikkelig gamle. Mulig jeg bør investere i etpar silikonformer? :confused:
Smart med sånn langtidsbaking. Skal noteres ned. :)
Du kan bake ut med olje, det gir mindre søl. Eller hvelve deigen på et godt strødd bakepapir.
Det kan sikkert gå an å kjøre ned deigen med eltekroken på kjøkkenmaskinen før man klasker deigen oppi formene og etterhever også. Jeg har aldri prøvd det, men det kan være vel verdt et forsøk.
Syns Dansk rugbrød i ferdigpose er veldig god, ganske grovt. Det er to brød på en pose og skal heve i 40-50 minutter og steke i ca samme tid, så da er det ferdig til kvelds når jeg lager det etter middag.
I lys av denne tråden tok jeg tiden da jeg bakte ut brød i ettermiddag. :knegg: Deigen ble satt i går kveld. Utbaking og påfølgende vask av benk ca 10 minutter, mao. Lengre tid en normalt, men det var fordi jeg hadde to ivrige hjelpere som hjalp til med å gjøre at jobben ble litt mer omfattende. :knegg: Etterhevingen tok 50 min, da boostet jeg hevingen med å la brødene stå til heving i ovn på 50 grader i 20 minutter først. Steking 55 min + 15 min. Klare til å skjære et par skiver av etter nok én time, helt avkjølt litt senere.
Mao. Ferdige brød to timer etter at jeg kom inn på kjøkkenet.
Nei. Spørs litt hvor stor gryte du har. Jeg har en "vanlig" størrelse, og en DIGER. På den vanlige bruker jeg en deig av 4 dl vann og 500 g mel. På den digre så dobler jeg, altså 8 dl vann og 1 kg mel.
Jeg setter deigen kvelden før. Bare hvetemel blir deilig loff. Jeg kjøper ofte den der "mel til grovbakst" og bruker 300g av den og 700 g hvetemel. Pluss salt, og 1 ts tørrgjær, kaldt vann. Bare rør i hop med slikkepott, hiv over et håndkle. Stå over natta. Dra litt i deigen med slikkepotten og la den etterheve litt, f.eks mens ovnen blir varm.
Rist nederst i ovnen, gryta inni kald ovn, 275 grader, når ovnen er varm, tøm deigen oppi gryta, ha på lokk - steik i 30 minutter. Ta av lokk og skru ned til 225 grader, steik 15 min til.
Hvis du er bekymra for om deigen skal sette seg fast, så kan du ha litt mel, eller solsikke-kjerner i bunnen av gryta. Det pleier ikke være et problem altså.
Prøv! Du vil oppleve et kjempeluftig brød som er supersaftig!!
Du har en oppskrift for passe grove "korttidshevende" brød som du bruker og som funker? Kan du ikke bare bruke den, men med mindre gjær og sette deig om kvelden og la stå svalt til det passer bake dem ut?
Jeg har aldri prøvd selv, jeg bare innbiller meg at det skal funke. :sparke:
Hvis det er sånn at du sliter med grovbakst generelt, så ville jeg ha gått veien om å lære meg tradde grovbrød først.
Jeg synes sånne grytebrød er kjempegode, men at de må spises instant. Dvs at jeg synes ikke det funker som hverdagsbrød for en stor familie som vil bake opp store porsjoner.
Oppskriften vi bruker nå er sånne ferdigpakker og de inneholder jo masse ekstra gluten, så jeg tenkte å få til noe annet. Men jeg skal prøve meg igjen, altså.
Start med noe som ikke er så grovt, og ikke med mye rug i alle fall. F. eks en pose grovbakstmel og en pose hvetemel, en halv pakke gjær, 12 dl vann/melk/juice, raust med salt og en dasj honning. Elt lenge og så litt til. Så kan man prøve grovere mel, havregryn, frø, kli etc når man har fått litt følelsen for det.
Enig! Dess grovere brødene er, dess vanskeligere er det å få dem til. Jeg slumpet meg bort i en lang periode og laget brødene alt for grove. De ble ikke skikkelig stakt / falt sammen / datt fra hverandre. Jeg gikk derfor tilbake til oppskrift jeg hadde notert ned, og så at jeg hadde gradvis brukt mer og mer kli og gryn, noe som vanskeliggjorde det hele. I tillegg hadde jeg brukt for lite salt.
De aller fleste brød man lager på vanlig måte med elting og mye gjør kan man lage soom lagtidshevede, det er jeg rimelig sikker på. Det tar tid å bli kjent med hvordan brøddeigen skal være for at den blir "riktig", så man må nesten prøve seg en del frem. Man må rett og slett analysere brødbakingen sin. :nemlig:
Nei, man kan jo bake tre brød i en langpanne, f.eks. Det gjorde mor mi hele tida. Bare å smøre dem godt på sidene, så de ikke blir ett diger brød liksom.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.