Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gøy med gehør

#1

Toffskij sa for siden:

Både jeg og den ene ungen min har godt (relativt) gehør – dvs. vi plukker lett opp melodier (har ikke problemer med selv sære og vanskelige intervaller mellom toner) og synger lett både unisont og flerstemt med andre.

Mannen og den andre ungen, derimot, er noen merkelige skruer. Begge tar melodier omtrent like lett som unge 1 og jeg, og begge synger rent. De har altså ikke problemer med toneintervaller. Unge 2 har i tillegg en veldig pen sangstemme. Men ingen av dem klarer å synge sammen med andre – oftest kommer de inn riktig med den andre, men før eller seinere bytter de (tilsynelatende uten å merke det) toneart, og synger i vei en halv til halvannen tone over eller under den andre, uten å gjøre feil i melodien.

Hvorfor er det sånn? Kan unge 2 lære seg dette og få mer utbytte av den fine stemmen sin? Hun er glad i å synge og gjør det ustanselig.


#2

Ru sa for siden:

Har hatt mange slike i barnekor, det går over etter hvert. Hun må bare lære seg å høre hva de andre synger og kunne relatere sin egen stemme til det. Vil jeg tro? :gruble:

Med 1.mai friskt i minnet, er det for øvrig ikke alle som lærer det etter hvert. :knegg:


#3

Vianne Rocher sa for siden:

Øving gjør mester, også i sang! Man kan trene opp bedre intonasjon og gehør, særlig hvis man i utgangspunktet er rimelig musikalsk.


#4

Toffskij sa for siden:

Nei, mannen min har jo aldri lært det. :knegg: Men jeg og den andre ungen har jo aldri trengt å lære det i det hele tatt. Snodig. Det er helt annerledes enn folk som synger falskt.


#5

him sa for siden:

De blir påvirket av de andre sin stemme? Synger de de synger sammen med bra, da? (Må referere til yngste jenta mi - hun spiller i korps. Og jeg bare: "Du spiller vel feil innomellom, da?" og da kom tilsvaret "Nei, jeg gjør aldri feil". Jeg som er skeptiker av rang bare: "Og hvordan vet du det?". Svaret kom øyeblikkelig: "Jeg følger etter X". Og jeg tror faktisk det stemmer X er mye eldre, veldig musikalsk dyktig og påpasselig. Tror ikke h*n gjør noe feil, og hvis hun følger, ja, da gjør vel ikke hun noen feil heller. En stor digresjon, kanskje, men det er vanskelig å gjør noe riktig hvis noen andre gjør noe feil.)


#6

Toffskij sa for siden:

De gjør det når de synger alene også. Plutselig har de drattet opp eller ned et par hakk, og synger ufortrødent videre i en ny toneart (men rent innenfor den).


#7

him sa for siden:

transponerer de sangen automatisk? (Vi burde hatt et ikon som het: "Denne tråden er ikke verd noe uten lydopptak. :humre: Tving mannen din til å synge til oss! Bare gjør det!)


#8

Teofelia sa for siden:

Det kan ganske sikkert læres. Jeg antar at mannen din ikke har sunget i kor eller hatt regelmessig sangundervisning? For det tror jeg nesten helt sikkert hadde hjulpet.


#9

safran sa for siden:

Det der gjør helten også, og jeg blir komplett gal av det. :gaah: Han kan skifte toneart opptil tre ganger i løpet av ett vers Bæ bæ lille lam. Og han merker det ikke. :knegg: Sånt forstår jeg ikke.


#10

Teofelia sa for siden:

Det er helt vanlig å gjøre slik altså. :)

#11

Joika sa for siden:

Det er dette som jeg mener kan kalles å "ikke kunne synge". Altså, hører man ikke at man synger feil, så er man jo tonedøv i en eller annen grad. Trodde jeg...

Jeg har veldig godt gehør, og har flere ganger blitt forundret over at noen synger sanger tilsynelatende uten å høre på musikken som spilles til. De synger sangen, som du beskriver.. i en annen toneart og det høres ikke bra ut.

Jeg kan kaste meg inn som både annen og tredjestemme til hvilken som helst sang, spontant. Og selv om jeg ikke kan skryte av fantastisk sangstemme, så synger jeg i alle fall ikke surt. :kry:


#12

Teofelia sa for siden:

Man trenger absolutt ikke å være tonedøv fordi man modulerer et par ganger i løpet av en sang. Det er bare en treningssak. Det er jo ikke slik at evne til å synge er medfødt: det er i hovedsak en tillært egenskap.


#13

Joika sa for siden:

Snakker ikke om å modulere, men å konsekvent synge feil, men forsåvidt følge melodilinjen. Så man kan høre hvilken sang det er, men det er likevel galt.

Har en venninne som ikke har NOE innsikt på at hun synger forj.... Det er ganske interessant noen ganger. :knegg:


#14

Teofelia sa for siden:

Det Toffen snakker om er jo ufrivillig modulasjon.

#15

Polyanna sa for siden:

Jeg vet ikke, men føler meg egentlig ganske sikker på at dette er en setning man ikke finner på andre fora. :knegg:



#17

Tallulah sa for siden:

Kan du ikke la datter 2 bare holde på, så kan hun og datter 1 danne en folk-duo ala First Aid Kit?


#18

veobra sa for siden:

Mannen blir like gal av meg. Vi kan ikke synge nattasanger for ungene sammen. Det vil si, jeg kan synge med ham, men han blir tussete av meg. Jeg hører ikke at jeg skifter toneart midt i eller at det er falskt. :flau:


#19

Toffskij sa for siden:

FP svikter meg ikke. Jeg vurderte å kalle tråden «Ufrivillig modulering». :knegg:


#20

Toffskij sa for siden:

Da må hun klare å holde seg stabilt i over-/understemmen. :knegg:


#21

Teofelia sa for siden:

:knegg:


#22

Toffskij sa for siden:

Jeg synes bare det er så snålt at begge to er i stand til å komme riktig inn (hvis de synger med til en sang de hører på, for eksempel), og at de synger helt rent og riktig og treffer alle toner, men at de ikke merker at de modulerer! For meg er det dypt underlig. Sjekker de bare én gang? :gruble:


#23

Siritk sa for siden:

Jeg tenker (:knegg:) at denne tråden hører helt hjemme sammen med dagen store begivenhet. ESC er jo en konkurranse i ufrivillig modulasjon i år. :sukk:

Mitt gehør er litt sånn om jeg blir rusten. Synger mye bedre i perioder hvor jeg spiller mye. Nå er jeg skikkelig rusten og merker knapt dette.


#24

safran sa for siden:

Ufrivillig modulering. :fnise:


#25

Hyacinth sa for siden:

Jeg vet om mange som skifter toneart i løpet av sangen. Det er skrekkelig å høre på. Mannen min er enda verre. Han hører ikke hvilke toner han synger. Det er helt tilfeldig hva som kommer ut.


#26

Sol sa for siden:

I følge min irriterende musikalske samboer i studietiden sang jeg alltid en kvart tone over gitaren når jeg spilte og sang. Jeg hører når jeg synger falsk (når, ja, sangstemme har jeg ikke), men dette kan altså ikke høre selv. Jeg tenker at gehøret mitt ikke er bedre.


#27

Karamell sa for siden:

Ufrivillig modulering. :humre:

Jeg er greit musikalsk og hører og synger rent alene og i kor. Men ikke sjangs om jeg klarer å ta en andrestemme alene, da mister jeg tråden. Og det irriterer meg for jeg synger som sagt helt ok ellers og har grei rekkevidde og kan både synge sopran og alt.


#28

Ru sa for siden:

Jeg klarer helt utmerket andrestemme alene, og der jeg ikke kan den dikter jeg den bare videre i passende toneleie. :erfaren korsanger:

Mannen synger bare helt hinsides feil tone, toneart og whatnot. Teksten også, ja. :gal:
Likevel er det han som har vært foretrukken nattasanger i hjemmet. :himle:
Han hører overhodet ikke at han er på ville veier. :hehehe:


#29

Pøblis sa for siden:

Er du gift med mannen min? :gruble:

Han er tonedøv og fargeblindt. :knegg:


#30

Ru sa for siden:

:knegg: Pøblis. Min er ikke fargeblind. :humre:

Mitt karrieretips for folk med varierende gehør: Meld dere på i MGP. :værsågod:


#31

safran sa for siden:

Min er tonedøv og fargeblind. :jupp:


#32

Pøblis sa for siden:

Er du OGSÅ gift med mannen min? :dåne:


#33

Agent Scully sa for siden:

Feil tråd. Kan en modde flytte til "Blid med bigami"?



#35

Pebbles sa for siden:

[quote=Teofelia;4228410]Det Toffen snakker om er jo ufrivillig modulasjon.[/]

Her så jeg umiddelbart for meg en Eia-sketsj! :humre:


#36

Fluke sa for siden:

Dette gjorde eldstemann før, men har blitt mye flinkere til å høre etter og er nå stort sett i samme toneart når sangen slutter som han var i starten. Dette læres ved øving, men man må jo nesten være bevisst det for å gjøre noe med det da. Guttungen her synger kjempefint og gjorde også det da han modulerte i hytt og pine, så å si at disse ikke kan synge blir feil syns jeg. Nå synger han i (obligatorisk skole) kor og klarer som sagt å synge rett etter at dirigent har terpet på lytting.


#37

Candy Darling sa for siden:

Haha, dette gjør sønnen min også. Jeg har bare kalt det å synge falskt, men den gang ei.

"Lytt til tonen, lytt til tonen!" roper jeg, mens jeg bare skulle sagt: "ufrivillig modulering!" For meg er det helt utrolig at det går an å synge melodilinjen i en annen toneart enn den som står på. Han kan for øvrig ikke synge i sin toneart hvis jeg legger på en annenstemme, da switcher han. Så det er jo ikke det at han ikke hører? Men han hører ikke harmoni, på en måte?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.