Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Snakk med barna om sex (VG)

#1

Pia sa for siden:

www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=153354

Artikkelen i nettutgaven er for så vidt grei nok. I papirutgaven var det imidlertid en tekstboks med "tips til samtalen" jeg reagerte på.

Sitat: "Fortell barn hvordan de kom inn i magen. Si for eksempel: Alle barn er et resultat av at noen har vært gled i hverandre. Pappa fikk glad-tiss som sto rett opp. Så fikk mamma fuktig skjede og hadde kjempelyst på besøk av pappatissen." Sitat slutt.

Dette skal vistnok passe barn i aldersgruppen 5-7 år. Er ikke dette litt detaljert, eller er jeg gammeldags og grå? Jeg ser for meg lek der guttetisser blir dyttet inn i jentetisser.

Videre sier hun at "både jenter og gutter kan få se på tissen sin med speil, men ikke når mamma og pappa er til stede. Det blir feil."

Hvorfor blir det feil? På så små barn er det vel ikke feil at mamma og pappa er til stede, selvom det ikke er nødvendig.

Hva tror dere?


#2

007 sa for siden:

Hvordan skal en fortelle hvordan barn kommer inn i magen dersom man ikke er detaljert? :undrer: Hvordan skal en forklare et barn at en er resultat av far og mor uten å forklare hvordan "frøet" fra far kom inn i mor?

Videre sier hun at "både jenter og gutter kan få se på tissen sin med speil, men ikke når mamma og pappa er til stede. Det blir feil."

Jeg oppfordrer mine barn til å se på og utforske egen kropp, men i ensomhet. For meg er det viktig å fokusere på at kroppen er ens eget private område som en selv bestemmer over og som en selv skal bestemme hvem en skal vise seg for. Jeg ønsker ikke å ta del i mine barns seksuelle utforsking, de skal få ha seksualiteten sin i fred for mor. Likevel har jeg presisert at de må spørre dersom de lurer på noe, at ingenting er for flaut til å snakke om og at det er veldig vondt å gå å lure på om man er normal/unormal uten å ha noen å snakke med og spørre.

Jeg synes ikke man skal pådytte barn informasjon om seksualitet, men være ærlig og gi svar når de er moden for svaret og når de selv spør. For meg er det helt uaktuelt og fortelle 4-åringen min hvordan babyene kommer inn i mammas mage før hun selv spør om det.
Til mine to eldste har jeg startet forklaringen med at damer har frø i magen kom kan vokse og bli til en baby. For at det skal skje må mammafrøet blande seg med et frø fra pappaen og så vokser de sammen til en liten baby. Ingen av dem spurte hvordan pappafrøet kom inn til mammafrøet før måneder og kanskje år etter første del av spørsmålet.
Min eldste er 13 og han spør mye om sex og om jenter og gutters utvikling. Vi snakker mye om det og jeg fokuserer på at seksualitet er en fin og naturlig ting, men noe man ikke skal dele med andre før man selv er sikker på at det er det en vil. Jeg håper jeg klarer å lære ham respekt for egen og andres kropp og grenser og at han opplever og erfarer hvor fantastisk sex kan være.


#3

Nenne sa for siden:

Jeg synes det var en underlig måte å si det på, men innholdet var vel greit nok. Fem- og åtteåringene mine har fått vite såpass i løpet av det siste året. Vi har lest i Kroppen-boka og sett på bilder i boka til Lennart Nilson av babyer i magen. De har spurt og gravd og særlig femåringen har villet ha alle detaljer. Han vet at han har utstyret som trengs for å lage barn, men at det ikke er modent ennå og det har han vært veldig opptatt av den siste tiden.

Vi har ikke snakket så mye om dette med å undersøke seg selv, men ungene har vært rimelig usjenerte så hos oss har de aldri vært noe tema at det skal være noe hemmeligheter. Storesøster begynner nå å bli så stor at hun vil være alene på badet og det blir selvfølgelig respektert. Jeg tror at så lenge man har respekt for barna er det ingen vits i å sette opp grenser sånn eller slik ut fra en avisartikkeli VG, man får se an situasjonene og heller være lydhøre for hva ungene vil.


#4

Maverick sa for siden:

Formuleringen om den glade pappatissen og mammaskjeden som gjerne ville ha besøk synes jeg ble i overkant teit. Man trenger ikke ordlegge seg som et barn for at barn skal skjønne hva man mener.

Ang. selvutforsking er respekt for barnas grenser, og hva man selv føler seg komfortabel med det som teller, og ikke hva som står i VG.

Min pode på fire har begynt å interessere seg for livets store spørsmål, men det praktiske i det har ikke kommet opp ennå. Her går det i de mer filosofiske tingene som er mye vanskeligere å svare på, ihvertfall til en fireåring.

"Mamma, hvor var jeg da du var et barn?"

"Mamma, hvorfor kommer noen til himmelen når de blir gamle?"

(Og hvem som har innprentet ham det er et mysterium. Det er ihvertfall ikke meg.)


#5

Strå sa for siden:

Tja, det er ikke enkelt å snakke med barna om sex, men det hjelper at noen har tips. Man er jo ikke nødt til å slavisk å følge tipsene, men da har man i hvert fall et utgangspunkt.

Jeg tror det er viktig at man får snakket med guttene om verdien av et nei og av kondom og med jentene om verdien av lyst, nei, kondom OG tilleggsprevansjon. Og slikt prater jeg med dem om (om igjen og om igjen) før de kommer i opposisjon, altså mens de ennå hører på meg, men før de egentlig trenger informasjonen. Andre kaller min metode hjernevasking, men det er greit hvis det fungerer... :)


#6

Olympia sa for siden:

Helt enig, dette reagerte jeg også på. Det ville ikke falt meg inn i hundre år å si noe sånt.

Videre tror jeg også på å ikke pådytte barn informasjon når de selv ikke har spurt om det ennå. Min fireåring har ennå ikke spurt om hvor barna kommer fra. Hun spurte engang for lenge siden, og da fikk hun svar at barna kommer ut av magen til mamma. Hvordan de kommer inn dit lurte hun ikke på, dermed har vi ikke kommet dit ennå. Jeg synes ikke noe om å oversvømme de med informasjon før de har begynt å spørre selv. Når de gjør det, så skal de selvsagt få svar om alt de lurer på.


#7

Nenne sa for siden:

Jeg er enig med AlfaCharlie i at de filosofiske spørsmålene er mye vanskeligere enn det man faktisk har sikre svar på.


#8

Sitron sa for siden:

Den samtalen er noe jeg aldri kommer til å ytre foran mine barn. Ting kalles ved sitt "rette" navn. Dvs at jeg nødvendigvis ikke bruker ordet penis og vagina hele tiden, selv om ungene er/skal blitt gjort oppmerksomme på det. Siden jeg har både gutt og jenter, så har de allerede gjort hverandre oppmerksomme på antall hull og stive tisser, så det er nå bare å gå ut fra det. :knegg:


#9

Superior sa for siden:

Jeg har bare kalt det tiss/tissen, og dette med frø synes jeg er litt teit.
Vi har brukt navnene vi bruker til vanlig. Prøver å lære de at et nei er et nei. Voksne og barn kan leke med tissen, men aleine. ( altså ikke barn og voksne sammen. Det har også vært et tema)
De virker gasnke tilfredse med den forklaringen.. Lillebror har jo ofte gått naken, og dermed fått en mini ståtiss, så den saken er også i boks.

Greit å ha snakka om det tidlig, for selv om de ikke spør behøver ikke bety at de ikke lurer. Jeg vil heller gi dem er forklaing fra meg, enn at naboungen skal komme med sin forklaring og dermed gjøre barnet en smule forvirret.

Men man lærer mens man lever.. Håper bare de vokser opp nogenlunde normale, og ikke bruker resten av livet på et lite kontor hvor de forteller at jeg ikke klemte de nok.
Vanlige, rare mennesker holder i massevis for meg..


#10

Maverick sa for siden:

Selv har jeg brukt "egg" og ikke "frø", noe som vakte fascinasjon hos poden på fire. Mamma er faktisk en høne. :nemlig:


#11

Søster sa for siden:

"Glade pappatissen"?!? Nei, det kommer jeg aldri til å si til mine barn, jeg skal nok klare å fortelle dem hvordan de blir laget og mere til, men ikke med sånne dustebegreper.


#12

Pelikan sa for siden:

Jeg og mannen satt akkurat og diskuterte dette som stod i VG i dag om glade pappatisser og våte skjederetc. Har overhodet ikke tenkt å fortelle min datter om det. For det er ikke sant!
Jenten vår er ikke laget på den måten,hun er laget ved hjelp av prøverør:knegg:


#13

Superior sa for siden:

:knegg: Her også..
En dag vi hoppet på trampolina, utrbrøt mellomste veeeldig høyt at jeg måtte være forsiktig så ikke egga knuste.. :nemlig:


#14

Nenne sa for siden:

Her også. Femåringen har lurt på flere ganger om jeg fortsatt kan legge egg og få flere barn.


#15

DM sa for siden:

:rofl:

#16

Snippa sa for siden:

Glad-tisser og våte skjeder er ikke en forklaringsmåte jeg synes er naturlig heller, nei...Men ungene får svar på det de lurer på, når de lurer på det. Forøvrig uten tilgjorte kvasi-barnebegreper eller andre "morsomme" omskrivinger.


#17

Søster sa for siden:

Dessuten vil jeg ikke ha ukritiske barn som tror at alle erigerte peniser er så innmari glade og snille.


#18

Nenne sa for siden:

Nei det var vel i grunnen min første tanke også. Tenk å bruke en sånn forklaring til en unge som har vært utsatt for seksuelt misbruk? Eller en unge som blir utsatt for det etter å ha hørt den forklaringen.


#19

Søster sa for siden:

Ja, det må bli desto mer forvirret og traumatisert av.
Bedre å kalle en spade for en spade fra starten av. Og liksågodt forklare med en gang at sex kan være veldig fint, men også veldig feil. Det gjelder jo i høyeste grad voksne som ikke blir utsatt for overgrep også, så de kan jo bare få høre det med en gang.


#20

Harriet Vane sa for siden:

Fuktige skjeder og glad-tisser ( :knegg: & :skremt: ) har vi ikke snakket så mye om, nei.

Jeg har derimot fortalt at det kommer et nytt egg hver måned, og at det egget venter på frø fra pappaen. Dersom det ikke kommer noe frø, så kommer egget ut og da blør det litt. (Det har selvsagt kommet pørsmål om mensen) Jeg har også fortalt henne at hun har mange egg i magen som kan bli baby når hun blir stor, at alle jenter har det. Sex i seg selv har jeg snakket lite om, bortsett fra litt om at man bestemmer over sin egen kropp og sånn.

Jeg har også sagt at man kan ta på seg selv, men bare når man er alene. (Hun hadde en kort, men pinlig periode med mye plukking i påsyn av andre)

Teksten var teit, men intensjonen god.



#22

~TM~ sa for siden:

:ja: Storebror har fremdeles ikke spurt (han er fem) og var ikke det minste nysgjerrig på hvordan lillebror kom inn i magen min, men ble litt overrasket over at det ble skåret hull i magen min for å få ham ut. Dermed snakket vi litt om hvordan babyer kom ut av magen. Hvordan de kommer inn har vi ikke belyst. Når han spør vil han få et realistisk svar.


#23

Superior sa for siden:

Jeg forstår ikke helt det der med å vente til barna spør. Tror man ikke de har tanker om det alt?
Jeg satt meg ned med eldste for noen år tilbake, og spurte hva hun trodde om dette med barn og sånt. Hun hadde helt merkelige forklaringer, som hun da hadde fått høre fra andre.
Vil gjerne høre meninger om det fra de som vil vente..


#24

007 sa for siden:

For det første: det er mye barn kommer til å lure på før eller seinere. Jeg setter meg likevel ikke ned og forteller dem om alle livets resliteter fordi om de før eller siden kommer til å spørre om det eller lure på det. Min erfaring er at barn (i alle fall mine) spør når det er noe de lurer på. Før de lurer er de ikke klar for eller interessert i svaret.
Mine barn spør og spør. De hadde aldri godtatt rare forklaringer fra andre (barn), de spør voksne.
Likevel: det er ikke alt de er moden for selv om de er nysgjerrige. Min gutt visste hva en dildo var da han var 9. Han ble "pådyttet" informasjonen av eldre venner, men han var langt i fra klar til å lære om sexleketøy på den aldreren. Jeg foklarte så godt jeg kunne (i og med at han spurte), men det var helt tydelig at dette var stoff han egentlig ikke ville vite. Vi tok opp igjen temaet da han var 12 etter hans eget initiativ. Da hadde vi en langt mer "voksen" samtale, der han var interessert for og klar for å høre.

Det er en tid for alt. Det viktigste for meg er å svare barna så ærlig som mulig når de spør. Før eller senere spør de. Det er da de får svaret.


#25

Line* sa for siden:

Jeg er helt på linje med Liven her. Også i det siste innlegget over her. :nemlig:


#26

Obelix sa for siden:

Gladtiss :knegg:

Sønnen min har tårn i tissen stadig vekk og viser den villig fram :blotter:

Signerer ellers Liven.

Datteren min var veldig tidlig ute med å være nysgjerrig å hvordan hun ble til.
"Æsj!!!!" var hennes reaksjon da. Nå har det gått opp for henne at voksne gjør det også uten å lage barn og det er skikkelig flaut å tenke på. ( for henne altså)


#27

Line* sa for siden:

Bare vent til de oppdager at de faktisk kan "gjøre det" uten å tenke på at det faktisk blir barn av det. :humre:


#28

Obelix sa for siden:

Håper det blir noen år til før det går opp for henne.
Nå er hun i alderen : jeg er forelsket, men det er skikkelig flaut og gutter er litt teite, søte, kule osv: fnis, fnis..


#29

Maverick sa for siden:

:lalala:


#30

Superior sa for siden:

:knegg:


#31

Line* sa for siden:

:fnis:


#32

Line* sa for siden:

Ting skjer i turbofart! :erter:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.