Jeg har lenge hatt lyst til å se hvor mye jeg greier å lage av ting som vokser villt i naturen, uten å bli helt hippie, og i år tror jeg er året. Tenkte kanskje vi kunne ha en samletråd hvor vi deler gode oppskrifter?
For øyeblikket har jeg en pose granbarskudd i kjøleskapet, jeg tenkte jeg skulle lage sirup. Men så kom jeg på at jeg i grunn ikke er så glad i sirup og sikkert ikke ville få bruk for det, så nå leter jeg etter andre gode oppskrifter. Kanskje rabarbra- og granskuddsyltetøy er godt?
Jeg kom over denne bloggen fra Alaska som har noen gode tips til hva man kan bruke granskuddene til, jeg lurer litt på de kjeksene, faktisk.
Helles Kitchen har vært på kurs, og har lagt ut en ugresspesto jeg tenkte å prøve. Vi har nok av skvallerkål, brennesle og løvetann som jeg tenker kan sette god smak.
Ellers går de tyrkiske damene rundt her hver vår og sanker noen blader som jeg vet de bruker i stedet for vinblader, men jeg glemmer hvilken plante det er fra år til år. :sukk:
Høstens prosjekt er tørkede epleskiver og nypesyltetøy.
Meld deg inn i Norges sopp-og nyttevekstforbund. Der får du massevis av gode tips. Se også sidene deres på fb. med stadige tips.
Noen kjappe fra meg må være akkurat nå som strutseveng er i ferd med å brette seg ut, toppene smaker som asparges. Melde-artene kan du også lese litt om, de er gode matplanter som vokser over alt. Ramsløk er en sikker vinner til pest og olje.
Brennesle til suppe er knall, jeg tørker også og bruker som jerntilskudd i annen mat (pastasaus,brød)
Nei, jeg lover å ikke gå fullstendig kanakkas og begynne å gjødsle ugressest, altså. :knegg:
Ooooh, du er viderekommen, altså! Sopp har jeg alltid vært litt redd for, men det må jeg jo slutte med. Jeg så at en venninne hadde spist strutseveng, men jeg er litt redd for å blande dem med noe annet som kanskje er giftig? Ramsløk finner jeg ikke. :skuffet: Har plukket en stor bukett liljekonvall, men den må jeg jo virkelig ikke finne på å spise.
Ikke? Jeg husker min mors hippievenner gjorde dette da jeg var barn, og jeg syns det var dødsgodt. Hadde du ovnsdøra på gløtt? Nå driver jeg å kjøper en pose med nesten ingen flak for 90 kroner på Bondens Marked siden Hiawata også liker det, men det blakker meg snart"
Det går visst an å spise hosta-skudd. Men de er vel ikke ville. Uansett, jeg henger meg på denne tråden. Takk for tipset om Nyttevekstforeningens facebookside.
Mora mi sverget til askeavkok for alt og det meste.
Husker fattern var ute på våren og skar av de nye skuddene på asketrærne, og så ble det kokt og silt etter alle kunstens regler. Vidundermedisin. Mot alt. :nemlig:
Jeg lagde rosegelè og rosesirup i fjor sommer. Geleèn ble ekstremt populær som tilbehør til ost hos mine venner som liker slikt, og sirupen bruker jeg overalt der sirup kan brukes.
Har laget en del te.
Barte av friske målet fra furu, gran og/eller einer. Inneholder masse C-vitamin, og ble i gamle dager brukt mot skjørbuk.
Eller frokostte av knuste nyper og knuste einerbær, kanskje blandet med honning.
Skogste av blader fra tyttebær, blåbær, bringebær, lyngblomst, rognebær og einebær. Knuses i morter og trekkes i sil.
Dette minner meg på at jeg ønsker meg en "spile" - jeg vet ikke hva det heter på norsk, men kanskje noen her gjør det? Det er en sånn liten rør-dings som man setter inn i et tre for å tappe sevje. Har det noe norsk navn? Kan man få kjøpt det noe sted?
Brennesle er god til suppe, og i tillegg kan bladene blandes i kjøttdeig til burgere og i grovbrød. Bruk en oppskrift på grovbrød og erstatt 1/4 av det grove melet med makte nesler. Trenger litt ekstra heving. Dette skal jeg jammen prøve, har nok av brennesle på tomta nå. :mumle:
Skvallerkål vet jeg også at noen bruker i salater og sånt. Det var det mye av i vår gamle hage, men dengang visste jeg ikke at det kunne brukes til noe fornuftig.
Geitramsblader er og bra som te. Var visst en stor skandale før krigen en gang med noen svensker som hadde solgt geitrams som "ekte kinesisk te". Smaker visst veldig likt.
Ellers ville jeg ha sjekket f.eks. her: www.rolv.no/ om det du høster er trygt. En del gammel "kunnskap" er ikke helt oppdatert, og kan være farlig å stole blindt på.
Ville og jeg plukket granskudd før helgen, og fikk nok til ett glass sirup. Den kokte nok litt for lenge, for den ble veldig seig og tykk, men den smaker ålreit.
Kast deg med i sopp- og nyttvekstforbundet. Gå på kurs, soppforeningen er kjempebra! Begynn med et sånt kurs som jeg tok i fjor, tredagers på botanisk institutt eller lignende, med feltavslutning.
Det der har jeg gjort flere ganger, og når sirupen er så tykk at det ikke er bevegelse når man prøver å helle den ut av flaska eller glasset man har den i, da har jeg varmet den forsiktig opp med litt vann til en bedre konsistens.
Du må kanskje et stykke ut i skogen?
(Jeg ble forresten forvirret av min egen overskrift nå når jeg så den igjen, og tror det er snakk om å mate ville planter. :knegg: )
Har ikke peiling. Jeg kan ikke huske noen sinne å ha sett et lønnetre med rimelig diameter i skogen. Men jeg hadde heller aldri sett et lindetre i skogen før jeg oppdaget lindehonning og fikk meg en bikube, da stod de jammen der i fleng, så det betyr ikke at ikke de brukbare lønnetrærne er der. :knegg: Å bore hull i dem får man jo ikke lov til sånn uten videre. Hvis man spør.
Jeg tror jeg bare hadde boret. :blånn: Om det var offentlig skog. Jeg vet jo ikke hvor du bor, men det er vel ikke viltvoksende lønn i hele Norge? Kanskje du må låne et tre i en hage? snl.no/l%C3%B8nn/treslekt
Jeg lagde granbarkjeks (de i linken øverst, shortbread) forrige uke. De var kjempegode! Min samboer var ute og plukket en boks full rett utenfor rekkehuset, så lagde vi kjeks. :D
Har du "oppskrift" eller beskrivelse av fremgangsmåte?
Var på Kreta i fjor og finn servert yoghurt med smak av rose. Det er noe av den beste yoghurten jeg har smakt. Hvis jeg får ordnet med sirup eller no slikt så kan jeg kanskje greie å lage noe i nærheten ( det funka ikke med rosevann fra flaske)
Jeg var på kurs i helga, og der laget vi mye rart av mange forskjellige planter. Vi brukte ryllik, smørbukk, granskudd, brennesle, døvnesle, skvallerkål, forskjellige blomster, løvetannblomster og -blader, spansk kjørvel, kvann, geitrams og sikkert mye mer. Vi spiste oss stappmette på utrolig mye god mat.
Hjemme har jeg laget pesto av ramsløk, og tørket ramsløk. Jeg har forvellet og frosset brennesle og skvallerkål. Jeg har prøvd geitrams og marikåpe. Det er så moro.
Og forresten har jeg tappet bjørkesaft i år, og lønnesevje som jeg kokte inn til sirup. Det var et artig påskeprosjekt på hytta - skal gjentas.
Brenneneslesuppe er jeg ikke så glad i men brenneneslestuing er nydelig - og enkelt!
Lag hvit saus - gjerne basert på vann med bare en bitteliten skvett melk i. Lag en god dose tykk saus og hiv opp i en god slump brennenesler - klipp av stilken først bare,de må av og bruk kun bladene. Jeg skyller de lett først og hiver de rett i sausen. Du har nok brennenesler når du føler at det er for lite hvit saus. Men så...tata når væsken kommer ut av bladene blir det akkurat passe konsistens. La koke til bladene har falt sammen, ca.5 min. og i med salt og pepper. Nydelig til en kjøtt, pølse eller fleskebit med nypoteter.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.