Nå når både Starbucks og Kaffebrenneriet skal åpne i byen vår nesten samtidig, har jeg hentet denne fram og vist til mannen. Jeg synes artikkelforfatteren har mange gode poeng, veldig subjektiv, riktignok, men jeg har brukt artikkelen for alt den er verdt i diskusjonene om Starbucks i byen vår, som 90% av byens befolkning ser ut til å omfavne. Mannen min er enig i enkelte poeng, men det virker som han synes dette er et synsefølete og subjektivt makkverk, og han sier at det som står dessuten er fullt av faktafeil.
Her er det mange ulike kaffebarer. I fjor åpna Starbucks, og det ganske nærme den lokale kaffebaren Dromedar. :nikker: Nå vet jeg ikke hvordan det har gått, sånn kundemesig. Men mitt subjektive innrykk er at det ser ut til å være plass til begge deler.
Og så er kaffe individuelt, veldig! Og vane også. :jupp:
Jeg liker kaffen på Starbucks jeg. Dromedar også. Men jeg liker ikke "all" kaffe. Jeg er kaffe latte dame, jeg må ha melk. Og selv om mange tror man ikke smaker forskjell på den type kaffe, så gjør iallefall jeg det.
Kaffe har jo blitt jålete dyrt, uten tvil. Men jeg er uansett typen som elsker kaffebarer, og synes det er en del av det "urbane liv" for meg.
Jeg er ikke motstander av verken urbant liv eller kaffebarer, altså, men det er denne kjeden jeg sliter med. Jeg vil løfte opp kvalitetskaffe og støtte lokalt næringsliv. Det er mange kaffebarer i Stavanger også. Mannen mener konkurranse er sunt, at det er en smakssak hva som er god kaffe og at det er plass til alle, og at waynes ikke er det spor bedre. Jeg ønsker ikke å støtte aktører som Starbucks. Mannen mener at jeg i tilfelle må boikotte enormt mange andre selskaper også.
Jeg syns formatfranchise er dødskjedelig, og jeg syns det er dødsprovinsielt å omfavne alt som kommer fra AMERIKA! slik nordmenn gjør. Starbucks har enorme markedskrefter, og selvfølgelig kan de skvise ut mindre aktører. Jeg syns det er problematisk at man satser på store, utenlandske kjeder, i stedet for å støtte opp om lokal særegenhet.
Det er jo en vanlig boikottdiskusjon. :knegg:
Men man kan jo velge å boikotte det som er viktig for deg, uten at du må ta alt andre i slengen og :vetikke:
Det var mye lokal motstand mot Starbucks her og, men jeg har ikke hørt noe (fått med meg noe) i etterkant :vetikke: Så jeg vet ikke helt hva det betyr, men det virker som det er «liv laga» for alle iallefall.
Jeg er jo ingen boikotter, men jeg elsker god kaffe. Det får jeg ikke på Starbucks, og problemet mitt er at de har en aktiv strategi om å åpne mange lokasjoner, og har råd til å gå med underskudd LENGE. Mye lenger enn dem som ligger på motsatt hjørne.
Jeg velger altså aldri Starbucks (i Norge - i NY kjenner jeg ikke hvem som gir meg bedre kaffe).
Den lokale kaffebaren her er i klassen prisvinnende. Det kan på ingen måte sammenlignes med starbucks. Jeg er sær og holder meg til drommis. Jeg har jo vært på starbucks, men ser jo at det er slik det er med nesten alt amerikansk. Det er ikke stas når det er lett tilgjengelig
Som regel får man jo bedre kaffe på de små uavhengige stedene, der som her. Ikke alltid jeg finner altså, så jeg har drukket mye Starbucks i USA. :knegg: Jeg har også drukket det på flytoget inn til Oslo. :innrømmer:
Men tenk så mye bedre det hadde vært med en Kaffebrenneriet på Gardermoen, og en Dromeda på Værnes! Og tenk så mye kulere det hadde vært for turister!
Det er lenge siden jeg har vært på Kastrup, men de skal ha gjort akkurat det, tatt inn Lagekagemannen og andre særdanske bedrifter. Her er det norske bedrifter som ikke vil inn på flyplassene med de kravene de stiller til inventar, husleie, åpningstider og sikkert mer.
Jeg tror Starbucks får innpass fordi de har høy omsettning pr enhet og kan betale høye husleier. Voksne mennesker som liker svart kaffe, vil ikke ha Starbucks, jeg ser mange unge stå i kø der.
London er er kaffemareritt, bare tynn maskinkaffe, måtte langt ned i Kensington før jeg fant noen italienere som laget espresso. Og unike små restauranter og butikker blir erstattet med kaffebarer som lager kaffe til de som egentlig ikke liker kaffe.
Jeg er så enig. Men mannen skjønner ikke forherligelsen av de norske kjedene. Han påstår at eierne bak (Norgesgruppen deleier i Kaffebrenneriet ) har like store kapitalkrefter som Starbucks.
Lavendel: høres bra ut. Sist jeg var på Kastrup så var det bare Starbucks, men det er kanskje bare inne i den internajsonale terminalen.
At Norgesgruppen (som er deleiere) skulle gi Kaffebrenneriet like store kapitalkrefter som en internasjonal gigant faller jo rett og slett på sin egen urimelighet. :knegg: De har over 21 500 sjapper over hele verden. De har årlige inntekter på 15 milliarder USD.
At Kaffebrenneriet også er en kjede er jo så sin sak, og man kan godt si at de er med på en forflatning av lokal kultur også. Men de er i det minste ikke en formatfranchise, og jeg syns det er greit å betale penger til et norsk firma. Også syns jeg faktisk at de har innmari god kaffe. Jeg velger gjerne dem om jeg ikke har en liten, uavhengig sjappe i nærheten. :idealist:
Per i dag er vel Kaffebrenneriet den desidert største norske kjeden, er det ikke? Og jeg mener å huske at de og Espresso House, tror jeg det var, bruker samme kaffe?
Jeg syns han forfatteren der er en temmelig surmaga fyr og han har ikke noen voldsom troverdighet.
Når det er sagt, jeg vil også helst ha god kaffe, og jeg vil ha kaffebarer med personlighet og særpreg. Så da må jeg velge dem når jeg kan. Jeg er veldig glad i den lille sjappa ved jobben som er helt uavhengig, lager maten selv, med stor variasjon, og som bonus har en barista med de vakreste øynene. :hjerteøyne:
Han mener at de ikke gjør det, men at de har muligheten til det. Argumentet med at Starbucks har mye penger holder ikke, mener han, for Norgesgruppen hadde hatt muligheten hvis de hadde ønsket. At Starbucks kan, og at de erstore, kan ikke brukes mot dem og er ikke et argument i seg selv.
I forhold til markedet de håper å kunne få så har nok norgesgruppen like mye penger å blåse som det Starbucks har, så jeg er enig med mannen til Hyacinth.
Herkules (det er de som eier Espresso House, er det ikke?) har heller ikke sånn kjempelang horisont, maks 3-5 år tenker jeg, før de bør ha et solid salgscase. Så jeg syns mannen din har et par gode poenger, Hyacinth.
Men sånn ellers liker jeg at du alltid er nyansert og balansert i argumentene dine, Poly! Ikke bare nå, men du er alltid det, i alle tråder. Me like! :)
Men at de ikke gjør det, syns jeg jo sier sitt, da. Starbucks er helt Darth Vader. Tenk så fryktelig det hadde vært å reise til New York og bare finne Kaffebrennerier. :knegg: Selv om de har god kaffe.
Nei, jeg liker ikke Norgesgruppen heller. Men nå er vel ikke de fulleiere av Kaffebrenneriet? Og som sagt, jeg hadde blitt sur om de prøvde seg på verdensherredømme.
Uansett, jeg liker ikke firmaer som vil ha verdensherredømme, uansett opprinnelsesland. Jeg liker rett og slett ikke formatfranchise. Jeg liker ikke HM, Cubus, Starbucks, Espresso House eller Waynes. Jeg velger små, uavhengige kaffesjapper framfor kafebrenneriet, gitt at de kan gi meg bedre eller like god kaffe.
Jeg har vært innom Starbucks her i byen ved en anledning og det var kun fordi jeg ville fremstått som et sosialt kasus om jeg hadde nektet :følerforåforsvaremeg: :knegg:. Kaffen er dårlig og rundt hjørnet på den i sentrum av Bartebyen ligger altså Dromedar. Lett valg for min del(selv om de nå rent teknisk sett er det samme som Kaffebrenneriet).
Poenget for meg er forretningsmodellen. Som 7/11 er det eneste poenget å ta hvert eneste attraktive hjørne, om det så er en Stockfleths og en Starbucks over veien. Så ser de bare hvilken som lønner seg over tid og legger ned den som ikke funker. Da vil alle andre dukke under. Det er en sånn gresshoppesvermmentalitet som jeg ikke ønsker skal bre om seg - jeg vil jo ikke ha 300 Kaffebrenneriet i Oslo, heller. Men jeg tar gjerne et par Stockfleths til.
Ja, jeg liker heller ikke gresshoppesvermer, altså. Jeg skyr egentlig 7-11 også, og Starbucks. Espresso house har jeg i grunnen ikke sett på som gresshoppesvermer, men det er de kanskje?
Ikke i samme grad, kanskje, men de har definitivt svermet over Oslo. Og det er mulig de har samme leverandør som Kaffebrenneriet, men de får ikke til å bariste den. (Og hvorfor tror de at en cappuccino skal ha en halvliter melk? :gaah: )
Det er vel bare fordi de ikke var like kjent, og ergo har de ikke fått like mye oppmerksomhet om etableringen sin? I tillegg er de relativt nye i Oslo-sammenheng. Men de har, så vidt jeg kan se, åpnet 17(!) cafeer i Oslo på to års tid.
Det er så utrolig forflatende når alt blir likt, overalt. Det er jo heller aldri kvalitet som vinner. folk Flest vil ha billig, det Alle Andre Har og amerikansk. :sukk:
Heg er så lei av byer som består av eiendomsmeglere og kjeder. Det åpnet nylig et gigantisk meglerkontor rett ved iss, og ironien er jo at den attraktiviteten i området som gjør at de ville etablere seg her, er de nå med å ødelegge. De senker verdien i sitt eget marked.
Jeg veksler litt mellom å beundre at de faktisk er ganske flinke, og å irritere meg. Å ha åpnet mange steder fort er jo i og for seg ikke gresshoppeadferd i seg selv, det er den "ta alle hjørnene, steng de minst lønnsomme etter hvert"-adferden som er det. Jeg er ikke kaffekjenner nok og har ikke vært der nok til å kunne vurdere kaffekvaliteten. Men lokalet de overtok etter United Bakeries her har de i hvert fall løftet veldig. Det var utrolig dårlig utnyttet, og med ubehagelige stoler. Og idiotisk digre porsjoner av alt! Boller som kunne fø en hel familie og sånn. Nå har de fått mye bedre plass, og litt mer normale matstørrelser.
Jeg liker de mindre sjappene og vil helst støtte dem. Jeg har vært på Starbucks ett par ganger i utlandet, men ikke her tror jeg.
Sånn apropos små sjapper. Da jeg var på majorstua på fredag oppdaget jeg til min store glede at den lille kaffe/tebutikken jeg alltid handlet da jeg bodde der hos fortsatt var på plass. Og jeg ble så glad! Jeg måtte inn å kjøpe en pose Grønn Grsshoppe bare for mimre litt. Det er 14 år siden jeg bodde der og da er det så gøy å se at små sjapper holder koken.
Jeg er ikke storfan av Kaffebrenneriet heller, jeg, og synes godt de kan lære av Espresso House når det gjelder innredning. Odde pinnestoler og tomannsbord vs. lounge-chairs, liksom? Men kaffe er nå en gang en av de få tingene Oslo er kjent for, så hvorfor skal vi invaderes av svenske kjeder?
Også er jeg rent egoistisk sett motstander av alle som driver med sånne dumme frapper som tar evigheter og gjør at min kaffe tar altfor lang tid. :knegg:
Frapper er virkelig et merkverdig påfunn. "La oss late som om dette er en uskyldig drikk som kaffe, og så finner vi på så mange måter å legge til sukker og mettet fett som vi bare får til! Helmelk, absolutt, men vi kan ikke stoppe der! Søt krem! Karamellsaus! Strøssel!! :hyper: Kom igjen, vi klarer sikkert å putte et helt dagsbehov av kalorier inn i ett glass om vi bare prøver!! :heia: "
Jeg var helt sjokka da jeg ba om en Chai Latte på Espresso House og fikk tilbake noe som var så søtt (og ikke på ekte sukker) at jeg klarte en halv slurk. Da jeg spurte hvorfor i all verden de hadde søtet drikken min, sa de bare at "den lages på pulver, og pulveret ER søtt". Da ble jeg litt sånn: "Ke? Dere må da SI FRA om at den lages på PULVER!?!?!" Jeg fikk byttet inn i en vanlig te, men hun bak disken syntes tydeligvis jeg var veldig vanskelig. Men fine lokaler – det skal de ha kred for.
Jeg leste dette i morges og ble fristet til å sjekke registrene. Espresso House og United Bakeries har samme eiere, ser det ut som.
Solberg & Hansen (kaffeleverandør) er inne på eiersiden hos Stockfleth (50%) og Dromedar (100%).
Den andre halvparten av Stockfleth eies av Fourxp som også eier halvparten av Kaffebrenneriet - der altså Norgesgruppen (kaffeleverandør gjennom Joh. Kaffe) eier andre delen.
Kaffebønna (lokal kjede i Tromsø) har 100% lokalt eierskap.
Det er de rette gatene og de samme ene som gjør det fullstendig umulig for en vimse for meg å finne frem i statene. Det gjentok seg i hver eneste gate, Dunkin Donut, Starbucks, Taco Bell; MC Donalds osv. Samme hele veien. :knegg:
Og ja, Frapper, for et kvalmende skvip.
Jeg er enig med Tally her, markedsstrategien osv; fascinerende, men konsekvensen; absolutt sørgelig.
Stolene på Espresso house er fantastiske. Kaffen deres er ikke det.
Jeg er skikkelig kresen på kaffe, og hvis jeg først skal bruke så mye penger på én kaffe, så går jeg på Stockfleth. Og det gjør jeg hver morgen siden jeg passerer en på vei til jobb ... enn så lenge. Jeg synes kvaliteten på kaffen er viktigere for meg enn hvem som eier kjeden.
Snuppa synes det er toppen av lykke å kjøpe iskaffe uten kaffe på Starbucks, så det hender vi gjør det også. Men det er virkelig ikke for kaffens skyld at vi går dit.
Jeg går ganske ofte forbi Starbucks på Oslo City og den på Oslo S.
Da den på Oslo City åpnet sto det lange køer av folk nesten hele tiden, og det var mest vanlige folk, som syns det er mer stas med Starbucks enn god kaffe. Nå er det nesten bare tenåringer som skal ha dessertkaffer. Den på Oslo S tror jeg nesten ingen vet om, der er det nesten aldri noen, men det er helst reisende som skal ha med seg noe, og noen tenåringer.
Jeg husker at Stockfleths som ligger i inngangpartiet til Oslo City ikke følte seg truet av Starbuks, de mente de hadde helt andre kunder, og det tror jeg de har rett i. De merket det nok litt i starten, men nå er nok ikke konkurransen fra Starbucks verre enn fra alle de andre stedene man kan sette seg ned på Oslo City. De som går på Starbucks er jo ikke interessert i kaffe, de er enten interessert i en cafe de kan sitte på, eller en eller annen fancy dessertdrikk fra en kjede de syns er litt stas.
(På 17. mai var jeg veldig glad for Starbucks. De var de eneste på veien som var åpne, og hadde toaletter uten altfor mye kø! :knegg: )
Jeg er også ganske kresen på kaffe, og det henger jo sammen med at en latte er såpass dyr. Da vil jeg at den skal være god. Når jeg i tillegg ikke tåler vanlig melk så begrenser det seg enda mer. Søtet soya er grønnjævlig, vanlig soya går greit, mandelmelk kan gå, men bare hvis den er usøtet og barristaen veldig flink og kaffen er rund, laktosefri lettmelk er det beste, men jeg vil helst ikke ha for mye melk heller. :knegg:
De har fått Starbucks på Sandvika storsenter. Skikkelig kjipt. Først fikk de et nytt spisested i etasjen under, Joe & The Juice, som spiller HØY musikk, så det stedet utgår for min del. Så kom Starbucks i etasjen over, og de spiller LIKE høy musikk. De skviser jo folk ut på denne måten. Det er jo ikke BARE ungdom som handler der.
De har åpnet Joe & The juice her også. Fikk sjokk første gang jeg tittet inn døra. Det minnet mest om et diskotek. :gammel: evt :kjerring:. Bartendere (eller kanskje baristaer) danset på disken og brølte yo! da jeg trådte inn. Og diskokulene blinket.
Kastrup har tre Lagkagehuset, men også tre Starbucks pluss andre internasjonale. Og Le Sommelier Bar & Bistro, men der har jeg nok ikke tatt meg råd til å spise og drikke.
Kastrup er flinke til å satse på lokale greier, i tillegg til de internasjonale kjedene. De har Illums, Lego, Lakris og selger masse lokale produkter som honning fra København Bybi og annet snask.
En annen fordel med de lokale kjedene er at de også ha lokal mat/kaker. Såvidt jeg vet får du de samme kakene på Starbucks over hele verden. Jeg liker å kjøpe mat og kaker tilhørende stedet jeg er. Hva er vel Danmatk uten kanelsnegler.
Der traff du spikern på hodet gitt. Makan til sted. De har gode smørbrød dog.
Jeg har ikke noe imot markedsmakten til Starbucks, men derimot smaken. Fysj. De brenner kaffen så hardt at den blir vanvittig bitter. Så kjører de den på alt for høy varme for å drepe de siste nyansene i smaken. Det du sitter igjen med er rimelig likt batterisyre.
Jeg synes fortsatt kaffen på Starbucks er god, særlig den de hadde i juletider ulike smaker. Men det er som sagt melkebasert kaffe. :nikker:
Jeg kan heller ikke si at de er noe særlig musikkspilling her i Trondheim? Det er mange, i ulike aldre, som sitter der og jobber på pc og leser iallefall. Fordelen er også plassen. Det er relativt mange sitteplasser der, og fint sitte å jobbe eller lese synes jeg.
:jupp: UB og Godt Brød er primært bakerier, og så vidt jeg vet helnorske gründerbedrifter (riktignok med innflyttede franskmenn). GB hadde bare noen få utsalg, derav ett svært. UB ekspanderte fort og dyrt. Da de fusjonerte, solgte de unna nesten alle dyre lokasjoner - jeg tror nesten GB har kun originalen igjen på Frogner, mens UB har små utsalg på Vinderen, CC og sikkert noen til. Det kan sikkert stemme at de har et felles holdingselskap i Norge eller noe, og at eierne har gått inn i det, men Espresso House er svensk og har ikke hatt noe med den norske driften å gjøre før nå, så vidt jeg vet. De har jo sittet på gjerdet og ventet på å kunne skaffe mange nok hjørner på én gang.
UB er en suksesshistorie, tror jeg, jeg har ikke skjønt det sånn at det er noe synd på dem. De feitet opp brura og ler hele veien til banken?
Du mener kanskje Åpent Bakeri, Candy? Godt Brød har mange utsalg, og er en bergenskjede, så vidt jeg vet. Åpent Bakeri har for øvrig 9 bakerier, bare i Oslo, i tillegg til United Bakeries, som bare har en igjen? Ser ut som de har omdøpt noen av United Bakeries til Åpent Bakeri.
På webisden så får man opp ni cafeer under åpent bakeri, og bare Paleet på United Bakeries. Men mulig den er sørgelig uoppdatert. Men Damplassen og Sandaker er fremdeles Åpent bakeri, altså, så det er ikke bare den i inkognito terrasse.
Ja, det stemmer helt sikkert - Damplassen var vel UB, var det ikke? Så da har de fått en del nye fra UB. Nå må jeg på CC og Vinderen for å sjekke om de har byttet navn. :knegg
Jaggu står det på CCs hjemmeside at den har byttet til Åpent. Der kan du se hvor mye jeg følger med!
Men den i Frydenlundgata var United Bakeries, i allefall. Lenge siden jeg har gått forbi så aner ikke om de har byttet til Åpent bakeri. De eneste United Bakeries jeg vet om som har lagt inn årene er den store på CC Vest (?), og den på Frogner Plass? Jeg vet ikke om noen Åpne Bakerier som har lagt ned.
:humre:. Flyttet ikke før oktober 2005. Hadde da noen krampaktige kjørerturer fra bygda til Damplassen lørdag morgen, men så kom noen franske utbrytere hit til oss. Hjelpes, jeg ble gjenkjent på barsel i november 2006 da jeg delte rom med kona til en av de franske ÅB sjefene. Det føles ikke så lenge siden.
Jeg var i byen i dag da Starbucks åpnet dørene sine. Det var vanvittig kø.
Da jeg var ferdig hos frisøren, gikk jeg pent forbi Starbucks og satte meg på Steam som har god kaffe, god frappe, god kakao, god smoothie, god is og gode kaker!
Jeg er veldig misfornøyd med at Espresso House har okkupert mine to tidligere mest frekvente hang-outs i cafe-sammenheng (Vinderen og CC Vest). :skuffet: Jeg savner frukt&nøtte-scones'en til UB. :leppe:
Jeg er ikke begeistret for konseptet, men det gjelder også flere kjeder og merker.
At smaken er så ille har jeg ikke merket og i grunne er jeg glad for det.
Jeg drikker kaffe fra kaffebrenneri, waynes, lokale ikke-kjeder, starbucks og dromedar og synes stort sett at det smaker godt.
Dromedar er så usympatisk dyre, var det over 40,- for en cortado? Jeg hører av kjente at de har justert seg litt ned etter konkurranse med Kaffebrenneriet. Og jeg er nok gnien fordi jeg får barista kaffe på jobben til 22,-.
Jeg synes også Steam har god kaffe, men hjelpes så dyrt det er der også. Og i grunnen er det nokså likt Waynes. Er Steam en del av en kjede? :undrer: Det har jeg i grunnen alltid lurt på. De har litt sånn ekte og ujålete mat, men jeg tar meg nesten aldri råd til den, skjønt jeg ofte river av mye på kafe. Men jeg liker bedre varm lunsj enn brødmat. Og Steam er trangt, få sitteplasser, tett i tett, og litt småhipt.
Hvordan definerer du småhipt? Nå er det jo en stund siden jeg har vært der, men jeg var der endel da yngste var baby. Synes kaffe latten og sandwichene er veldig gode, men ja, dyrt. Og det er få plasser der.
Steam er privateid av en Stavangermann. Samme mann som også har Dropsen og Ben & Jerrys på Kvadrat. Han har en businesspartner som holder styr på stedene i Oslo.
Tja, vet ikke hva jeg skal si. Det er et litt kult sted, liksom. Og trangt. Synes faktisk waynes er mer jordnært, men de har så kjedelig mat. Men servitørene der er utrolig hyggelige og det er bedre plass, så jeg går heller der.
Jeg syns ikke det er noe "småhipt" over det akkurat. Men ja, det ER få sitteplasser. Nå får de visst litt bedre plass, og det håper jeg han klarer å utnytte.
Ellers er det jo gode sitteplasser ute nå på sommerhalvåret.
Jeg synes Waynes er den aller, aller dårligste av alle kjeder, og drikker heller fergekaffe enn kaffen der. Også blir jeg urimelig sur av at de (i hvert fall i starten) ikke en gang gidder å oversette skiltene sine fra svensk. Fika lite själv, jävlar. :mumle:
Det er fordi alt er så mye bedre på Steam! :glis:
(Og min erfaring med servicen på Waynes er ikke den samme som din, dessverre...sure folk som lagde dårlig kaffe.)
Men jeg innser jeg kan ha vært uheldig den ene gangen jeg har vært der altså. :knegg:
Jeg vet faktisk ikke hvor mange han har...men tror det er tre. :gruble: Eller to?
Nei, nå ble jeg usikker gitt. Det må jeg spør han om når jeg snakker med han igjen.
Det er aksjeselskap med tre eiere, 47,5%, 47,5% pluss 5%. Andre halvdel er ikke fra Stavanger og hadde Dropsen AS med godisbutikker, bl.a en stor på Sandvika Storsenter.
Og vi har Steam her oppe, men jeg fristes ikke på vei til trening, bolle bare 38,-.
Ja, stemmer, Tally! Jeg visste jeg hadde sett én til.
Og jeg betaler gjerne dyrt for god kaffe. Mye av grunnen er vel at prisene har steget helt tilbake til bonden også, på de børsene som brukes? Det var i hvert fall det som ble opplyst på Stockfleths da de fikk det store prishoppet for en tid tilbake.