Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er kildesortering overformynderi og propaganda?


#2

Gaia sa for siden:

Selvfølgelig kildesorterer jeg. Og det er da virkelig ikke mye ekstrajobb. Jeg skjønner ikke de som klager over tidsbruken. Jeg har alltid kildesortert glass, metall og papp/papir, og begynte med blå og grønn pose med en gang det kom. Null stress.


#3

Observatøren sa for siden:

"Kildesortering og gjenvinning av plast fra husholdninger sparer 0,09 prosent av samlede norske klimautslipp.
Gjenbruk av plast kan også tenkes å spare olje. Da Bruvoll og en kollega for noen år siden regnet på dette, fant de ut at ved å gjenvinne plast kunne en maksimalt spare 0,04 prosent av norsk oljeutvinning.

  • For å få til dette ble det med offentlige vedtak satt i gang en omfattende kildesortering i hjem og avfallsanlegg. Mye av plasten ble så fraktet til utlandet og gjenvunnet der. I stedet kan målet oppnås adskillig enklere ved å stoppe norsk oljeutvinning i tre-fire timer hvert år, sier Bruvoll."

#4

noen sa for siden:

Jeg kildesorterer og kommer til å fortsette med det så lenge det er pålagt her jeg bor. Samtidig er jeg enig med Bruvoll i at mange har en overdreven tro på miljøgevinstene av å kildesortere. Jeg tror en del får så god samvittighet av sorteringen sin, at de mener at de ikke trenger å kutte ned på andre områder der det monner mye mye mer.


#5

Nenne sa for siden:

Glass og metall skal og bør man kildesortere, det er lurt og gir miljøgevinst. Eksempelvis kan aluminium resirkuleres i det uendelige uten at kvaliteten forringes i det hele tatt og energien for resirkuleringen er bare 5 % av energien som kreves for å lage ny aluminium.

Matavfall som evt. kan gå til dyrefor er også lurt å sortere ut.

Rent papir kan også gjenbrukes, men resten av avfallet bør være restavfall til forbrenning. Å stå og vaske plastikk og bruke rent (varmt) vann på vaskingen er tullete og penger ut vinduet.


#6

noen sa for siden:

Der går grensen min også, med mindre jeg har oppvaskvann stående klart til bruk.


#7

Mjau sa for siden:

Selvfølgelig sorterer vi. Blir flinkere og flinkere også.
Plast blir det enorme og skremmende mengder av, og jeg skjønner IKKE hvorfor det er plast utenpå paprika, agurk, og grønnsaker i det hele tatt. Det er så sinnsykt mye emballasje overalt. Det var da ikke sånn før, og det gikk da bra det? :altvarbedrefør:


#8

frukt sa for siden:

Det er jeg enig i. Også er det fryktelig irriterende å måtte kjøpe 4 epler eller 6 tomater liksom.
Man kun sikkert kuttet ned på plastbruken.


#9

celebelen sa for siden:

Jeg har ikke tall, men jeg mistenker at 0,04% av norsk oljeutvinning utgjør en god del liter olje.


#10

Tjorven sa for siden:

Vi kildesorterer, og synes det er så enkelt at jeg ikke ser noen grunn til å slutte. Det er overraskende hvor mye plastavfall vi produserer.


#11

Eia sa for siden:

Vel, jeg kildesorterer og kommer til å fortsette med det. Jeg er også av den oppfatning at alle burde ha varmkompost hjemme/i bygården. Det blir jo fantastisk og næringsrik jord, altså salgbar vare, ved riktig bruk. Og så brenner vi det opp?

I vår kommune er det også slik at det ikke er lett som liten bedrift å kildesortere. Der blir alt puttet i en haug. Det ville nok monnet atskillig mer dersom også dette ble satt i system. Mener jeg.


#12

millact sa for siden:

Ja, det gjør vi, og jeg vil si vi er svært flinke.


#13

gajamor sa for siden:

Det som er så fint med matematikk, er at man kan bruke addisjon, og så blir plutselig mange små tall ett stort et. Jeg har heller ikke alle tallene her, men hvis plast alene er 0,04 %, kan jeg tenke meg at det blir en god del tilslutt:
-Gjenvinning av plast
-Gjenvinning av metall
-Gjenvinning av glass
-Gjenvinning av tekstiler
-Gjenvinning av papp og papir
-Biogassproduksjon fra matavfall, slam, gjødsel, fiskeslo, etc
-Energigjenvinning fra byggematrialer
-etc.

Og så har man den opplevelsen som flere her sitter med, at det er så irriterende med ekstra emballasje fordi man må ta stilling til den. Jeg har ikke ført så mange protester på emballasjemengde fra folk som gryter alt i samme dunk. Det er som regel de som gjør en innsats for å resirkulere, som også prøver å kjøpe varer med minst mulig emballasje.

Jeg vokste opp med ei søppelfylling rett oppi skauen. Stanken fra den var temmelig intens om sommeren. Søppel blåste stadig vekk fra fyllinga ned i elva, og det ble målt avrenning av PCB fra elektronikk som lå og rustet i stykker. I dag er ikke norske fyllinger så ille, men resten av Europa er full av åpne fyllinger. Kypros er ett eksempel: de deponerer alt avfall nå, men har planer om å kanskje etablere et forbrenningsanlegg. De er ikke helt sikre på hva de skal bruke varmen til, men deponiene begynner å bli fulle, så de må gjøre noe. Mesteparten av plasten i havene er blåst ut fra åpne deponier (mye mindre enn det vi tror kommer fra skip og båter).

Forskeren uttaler at "vi har nok av stein og skog". Har hun noengang sett hvordan et masseuttak eller et dagbrudd ser ut?


#14

Balanse sa for siden:

Det forskeren sier er riktige fakta. Analysen og konklusjonenderimot er hun ikke kvalifisert for å ta. Det er også andre hensyn enn klimagass som står bar resirkulering. Og er det noe jeg synes er stappteit, så er det argumentet om at vi ikke trenger å gjøre de små tingene, for det er andre ting som har større effekt. Ja, lykke til med å ta Kinas største kullkraftverk først, det går sikkertfort og greit. :snill:

Kildesortering har også en gevinst i forhold til ressurssparing f.eks. ift aluminium - det kan bidra til bevissthet/redusert forbruk generelt, og det kan være små prøveprosjekt som kan bane vei for store og effektive tiltak, som med prøveprosjektet på biogassbussene i Oslo. Sortering er en viktig bevisstgjøring, og jeg har null tro på at man blir mer bevisst og tar de store sakene av å droppe de små og hverdagslige.

:irritert:


#15

noen sa for siden:

Det med sortering og bevisstgjøring er et viktig poeng. Jeg merker det for egen del, at jeg tar meg i det når jeg må kaste f.eks. matrester. Blir det mye en periode, ser jeg at vi må skjerpe oss.


#16

Galathea sa for siden:

Jepp:
Det ble produsert 216,7 millioner salgbare standard kubikkmeter oljeekvivalenter (Sm³ o.e.) i 2014. (kilde: oljedirektoratet)
Halvparten av dette er gass, og jeg vet ikke om de har regna kun oljeproduksjon eller totalt, men uansett, 0,04 % av vår produksjon utgjør en del liter olje ja.

Utover dette er jeg enig i at det er mye som tyder på at kildesortering monner lite i den store sammenhengen, det har vært et tiltak som har vært lett å selge inn politisk, mens innstramminger på forbruk av bil og fly, samt forbruk generelt sitter lengre inne. Jeg mener ikke at man ikke skal kildesortere altså, alle monner drar. Men det er på tide å ta tak i de større problemen også...


#17

Kanina sa for siden:

Jeg synes ikke det er enkelt og greit å kildesortere med den ordningen vi har i Oslo nå. Jeg har oppvaskbenken kontinuerlig full av yoghurtbegre og annen plastemballasje som må skyldes og tørkes (!!) før det kan kastes, og det er ganske mye stress faktisk. Jeg har knøttliten kjøkkenbenk og dessuten notorisk oppvaskfobi, så det er ille nok uten all den plasten, altså. Jeg gjør det likevel med glede. Men å argumentere med at det er lettvint er bare tull. For noen av dere er det sikkert lettvint, men hvis folk synes det er stress så er det faktisk det, og man må forholde seg til det når man skal få folk til å gjenvinne.


#18

Kanina sa for siden:

..også blir jeg litt sur når Oslo kommune truer med å gå gjennom søple mi med tanke på å gi meg gebyr dersom jeg ikke er flink nok. Jeg synes jeg er kjempeflink, men ikke all plasten blir resirkulert, f.eks. når den inneholder råtten grønnsak som jeg ikke orker å åpne for så å vaske plastposen og henge den til tørk. Men jeg gjør en skikkelig innsats, og kommunen burde heller fokusere på å oppmuntre og belønne heller enn å demotivere ved å true med straff når det uansett aldri kan bli godt nok.


#19

him sa for siden:

Tja. Vi har en lettvindt ordning med kildesortering og vi gjør det i vår husstand.

MEN jeg savner mer informasjon om hva jeg skal gjøre konkret, og gjerne også prioritert. Jeg ble for ekesempel sjokkert da jeg fikk vite at majoriteten av plastavfallet kommer fra klær - det var veldig overraskende for meg (kan finne igjen kilden hvis det er interessant). Så da er det å levere inn klær viktigere enn å kildesortere past, og dette eksisterer det ikke noen bevissthet om.

Dette er også noe jeg ble overrasket over, men så vidt jeg skjønner er det slik at det at vi kaster matavfall er veldig miljøuvennlig. Jeg har alltid vært klar over at det er "sløsing" for å si det slik, men jeg har trodd at det å kaste mat var rimelig trygt rent miljømessig. Grunnen til at det er problematisk er på grunn av miljøkostnaden ved å produsere mat. Embalasjen er rimelig problemfritt rent miljømessig.

Så jeg sorterer, har ingen spesiell tro på at det virker, savner mer informasjon og ønsker meg restriksjoner/strengere kontroll. Feks høye bøter for det å kaste plast i naturen.


#20

him sa for siden:

Ser jeg og Kanina har helt forskjellig vinkel når det gjelder effektivitet. Hun tror på belønning og jeg tror på straff. Begge deler bør innføres, men staffer er generelt sett mest effektivt for å få folk til å oppføre seg på en spesiell måte innen kort tid.

#21

him sa for siden:

Staffer, er da en gjeng med Tor Erling Staff look-alike. :nemlig:

#22

Polyanna sa for siden:

Det er greit nok å opplyse folk om hvilke tiltak som monner mest/mint, men dette ble å la det beste bli det godes fiende, altså!

Jeg syns sorteringen er veldig enkel, da, men det er fordi jeg tar rådene om at plast som krever mye vann å vaske ikke skal resirkuleres helt alvorlig, og bare sorterer den "enkle" plasten.


#23

Kanina sa for siden:

Ja, hvis Tor Erling Staff påtar seg å gå rundt og skremme folk til å kildesortere blir det nok vei i vellinga!

Jeg tror selvsagt på straff også. Bøter for å kaste søppel i naturen er jeg veldig tilhenger av!

Ja, jeg savner også informasjon. Jeg har fått helt forskjellige råd om den "vanskelige" plasten. Og hvordan skal de skille mellom "vanskelig" og "lett" plast i restavfallet til folk, når alt likevel er tilgriset?

#24

Ru sa for siden:

www.bir.no/birprivat/Sider/Kildesorteringnytter!.aspx

BIR er riktignok ikke noe nøytral side, ettersom det er Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap, men lell. (Og de var kjapt ute med den når uttalelsen fra forskeren kom.)

Vi sorterer ganske mye plast, men kun det som koster meg minst kalorier. Jeg står ikke og vasker opp plastikken, jeg kan strekke meg til å skylle. :nemlig: Likevel setter vi ut 1-2 plastsekker med plast hver gang det er henting. (Vi har gjennomsiktige plastsekker, vanlig størrelse, som skal fylles med plastavfall og som hentes sammen med papir en gang i måneden eller når det er.)


#25

Kanina sa for siden:

Jeg har omtrent dobbelt så mye plastavfall som restavfall, selv om jeg prøver å mose det sammen.


#26

kokosbolle sa for siden:

Vi kildesorterer uten problem hos oss, og jeg ser frem til å få egen dunk til metall og glass, så jeg slipper å dra ned på returpunktet å tømme der. Vi er flinke til å sortere, men råtten agurk går i restavfallet med plasten på. :et sted går grensen: Har vært flinkere til å kaste agurken før den blir så ille da.


#27

Polyanna sa for siden:

Matavfallet har nesten vært mer oppdragende enn plasten. Å kaste mat er virkelig veldig umoralsk, og jeg strever ganske mye for å unngå det.


#28

Pasta sa for siden:

Jeg kildesorterer, men har en kamerat som jobber med søppel. Han ler seg i hjel, og mener sortering kun er for å forbedre hvermannsens samvittighet for samfunnet.
Mye graves ned i samme smørje, og det som transporteres, fraktes på lastebiler over lange avstander og forurenser også mye.
Jeg er usikker!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.