Jeg har en 1-liters vinkartong, hvitvin. Kan den fryses slik at jeg kan ha den i sekken i morgen en del timer før jeg åpner den? Planen er at den er kald og fin når jeg og min gode venninne entrer toget for en lang tur etter først å ha vært ute i dagstemperatur halve dagen.
Det syns jeg ikke hørtes ut som noen god idé, men jeg vet ikke om det er et reelt problem. Jeg fryser stadig vekk vinslanter til matlaging, men det blir jo anderledes.
Jeg har en ide om at hvit tåler frysing bedre enn rød? Det var en gang en ung og fremadstormende "ZaloMan" skulle være lur og gi den røde et bittelite shock freeze.... over natten i frysern var litt for lenge... det smakte flatere enn varm, utristet Cola.
20 hos meg,men valgte kjøleskap og pakket den midt i sekken. Vi får se på resultatet om et par timer. Med et par prinsesseplastikkopper som ble til overs i et bursdagsselskap pluss en stykk god venninne er det uansett duket for en bra tur, enten vinen er kald eller ikke fullt så kald.
Den viktigste grunnen er jo at det er høy risiko for at flasken vil sprekke eller korken dyttes ut. Vannet vil fryse lenge før etanolen, og siden is har større volum enn vann, vil det presse på flasken.
Fordi absolutt alt som fryses får forringet kvalitet ifht fersk. Det har enkelt forklart med de ulike bestanddelene i det man fryser, i vin er det væske, syre, sukker osv som har ulik tyngde og som vil fordele seg annerledes ved opptining, og sådeles endre karakteren til vinen.
Det kan det jo gjøre, det er snakk om 10 % ekspansjon, så vidt jeg leste - det er ikke gitt at posen er dimensjonert for det? Og særlig hvis den har vært tappet av og det står væske i kranen, ryker den fort. Hilsen hytteeier med sommervann.
(For nerdene er blandingsvolumet til etanol og vann - 2 % vs separat volum, og vann ekspanderer med 8 % når det fryser, leste jeg. )
For selve kvaliteten på vinen, tror jeg det har lite betydning for vanlige enkle drikkeviner, hvis de ikke står lenge etter tining. Du må anta at luftforseglingen er brutt, så da er holdbarheten noen dager.
For mer komplekse viner hadde jeg ikke tatt sjansen - som Nextlife sier, er den balansert så nøye at det ville vært rart hvis det ikke påvirket i hvert fall litt. Bær blir jo heller aldri det samme etter frysing.
Nå fikk jeg lyst til å teste. Tror det blir sommerforskningsprosjektet, frosset, kald vs ikkefrosset, lunken hvitvin - i prinsessekopper! Oppfordrer så mange som mulig til å slenge seg med så n>1.
Jeg fryser opptil 1/3 av flasken i en klump, iallfall. Jeg bruker da alt på en gang. Men uansett blir jo vinen omtrent slush, så det er ikke vanskelig å dele den opp eller grave ut litt med en skje.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.