Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan vin fryses?

#1

banana sa for siden:

Jeg har en 1-liters vinkartong, hvitvin. Kan den fryses slik at jeg kan ha den i sekken i morgen en del timer før jeg åpner den? Planen er at den er kald og fin når jeg og min gode venninne entrer toget for en lang tur etter først å ha vært ute i dagstemperatur halve dagen.


#2

Tallulah sa for siden:

Det syns jeg ikke hørtes ut som noen god idé, men jeg vet ikke om det er et reelt problem. Jeg fryser stadig vekk vinslanter til matlaging, men det blir jo anderledes.



#4

ZaloMon sa for siden:

Jeg har en ide om at hvit tåler frysing bedre enn rød? Det var en gang en ung og fremadstormende "ZaloMan" skulle være lur og gi den røde et bittelite shock freeze.... over natten i frysern var litt for lenge... det smakte flatere enn varm, utristet Cola.


#5

Ru sa for siden:

:skeptisk:
Jeg hadde heller satt den kjølig og pakket den inn i avispapir tett opp mot avreise. Så himla varm blir den vel ikke? :11 grader ute:


#6

banana sa for siden:

20 hos meg,men valgte kjøleskap og pakket den midt i sekken. Vi får se på resultatet om et par timer. Med et par prinsesseplastikkopper som ble til overs i et bursdagsselskap pluss en stykk god venninne er det uansett duket for en bra tur, enten vinen er kald eller ikke fullt så kald.


#7

Harriet Vane sa for siden:

Fryse? Bare til kraft. Jeg liker alkohol i vinen min.


#8

Nextlife sa for siden:

Vin som skal konsumeres som nytelsesdrikk kan ikke fryses.


#9

Polyanna sa for siden:

Ke?


#10

Syrinx sa for siden:

Alkoholen forsvinner ikke og vinen er helt drikkbar etter en tur i fryseren.


#11

Nextlife sa for siden:

Jeg er helt uenig, vinen er ikke drikkbar etter en runde i fryseren.


#12

Syrinx sa for siden:

Da har vi litt ulike erfaringer. (Og jeg er ganske så kresen på vin altså.)

Jeg mener ikke det er optimalt å fryse vin, jeg har bare gjort det ved alldeles veldig uhell.


#13

Harriet Vane sa for siden:

Det er absolutt ikke bra å fryse vin, Syrinx.


#14

jolie sa for siden:

Fortell gjerne hvorfor. Jeg liker forklaringer bedre enn "sånn er det bare".


#15

Candy Darling sa for siden:

Den viktigste grunnen er jo at det er høy risiko for at flasken vil sprekke eller korken dyttes ut. Vannet vil fryse lenge før etanolen, og siden is har større volum enn vann, vil det presse på flasken.


#16

Nextlife sa for siden:

Fordi absolutt alt som fryses får forringet kvalitet ifht fersk. Det har enkelt forklart med de ulike bestanddelene i det man fryser, i vin er det væske, syre, sukker osv som har ulik tyngde og som vil fordele seg annerledes ved opptining, og sådeles endre karakteren til vinen.


#17

Joika sa for siden:

Ville heller pakket noen kjøleelementer rundt den.


#18

Elise sa for siden:

Det med flaske og utvidelse av væsken gjelder ikke når det er snakk om kartong, da.


#19

Candy Darling sa for siden:

Det kan det jo gjøre, det er snakk om 10 % ekspansjon, så vidt jeg leste - det er ikke gitt at posen er dimensjonert for det? Og særlig hvis den har vært tappet av og det står væske i kranen, ryker den fort. Hilsen hytteeier med sommervann.

(For nerdene er blandingsvolumet til etanol og vann - 2 % vs separat volum, og vann ekspanderer med 8 % når det fryser, leste jeg. )


#20

Candy Darling sa for siden:

For selve kvaliteten på vinen, tror jeg det har lite betydning for vanlige enkle drikkeviner, hvis de ikke står lenge etter tining. Du må anta at luftforseglingen er brutt, så da er holdbarheten noen dager.

For mer komplekse viner hadde jeg ikke tatt sjansen - som Nextlife sier, er den balansert så nøye at det ville vært rart hvis det ikke påvirket i hvert fall litt. Bær blir jo heller aldri det samme etter frysing.


#21

Syrinx sa for siden:

Nå er det ikke sånn at jeg slår et slag for nedfrysing av vin akkurat. Men skulle det skje, ja så blir den ikke nødvendigvis Totalt ødelagt.


#22

Miromurr sa for siden:

Nå fikk jeg lyst til å teste. Tror det blir sommerforskningsprosjektet, frosset, kald vs ikkefrosset, lunken hvitvin - i prinsessekopper! Oppfordrer så mange som mulig til å slenge seg med så n>1.


#23

Honda sa for siden:

Bare kom hit så blir den ikke varm :knegg: :6 grader ute:


#24

Candy Darling sa for siden:

Joda, syrinx, fra nå av er du for alltid hun som absolutt skal fryse vinen først. :skuffet:

:knegg:


#25

Musemus sa for siden:

Bør man fryse i isbit-terninger eller kan man fryse ned rødvin i en hel pose, i én klump, liksom?


#26

Floksa sa for siden:

Veldig greit å fryse i en klump. Om du skal lage 15 liter saus i slengen. Ellers er nok isbitstr å anbefale ja.


#27

Musemus sa for siden:

Det er halve flaska som er igjen, og har brukt ei halv flaske, så mengden er riktig. Takk!

Er til biffgryte, og skal ha flere dl.


#28

Hyacinth sa for siden:

Jeg fryser opptil 1/3 av flasken i en klump, iallfall. Jeg bruker da alt på en gang. Men uansett blir jo vinen omtrent slush, så det er ikke vanskelig å dele den opp eller grave ut litt med en skje.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.