Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sommerlektyren?

#1

LilleT sa for siden:

Hva skal du lese i sommer? Eventuelt, hva har du allerede lest og anbefaler meg å lese i sommer?

Jeg sier som jeg pleier: på norsk, ikke krim, ikke fantasy, science fiction o.l ...


#2

Fløyel sa for siden:

Henger her jeg også, må fylle opp brettet før jeg drar.


#3

Fløyel sa for siden:

Jeg leser forøvig Drep ikke en sangfugl. (To kill a mockingbird), og den kan anbefales.

Hvis det er ok vil jeg gjerne få anbefalt noen biografier eller dokumentarer, ikke av dagspressefolk, men av historiske spennende personer.


#4

LilleT sa for siden:

Takk for tips! Kom gjerne med biografitips også!


#5

tink sa for siden:

Jeg holder på med "Mi brilliante venninne" av Elena Ferrante. Finfin sommerlektyre, oppvekstroman fra 1950-tallets Napoli. Jeg leser pocket på engelsk, men den finnes også på norsk.


#6

LilleT sa for siden:

Flott! Takk for tips!


#7

amylin sa for siden:

Akurat nå leser jeg Alene sammen av Abraham Vergheese. Foreløpig liker jeg den veldig godt. Ellers ligger Alle lysene vi ikke kan se av Anthony Doerr på vent.


#8

Katinka sa for siden:

Alf van der Hagen: Kjell Askildsen, et liv.


#9

LilleT sa for siden:

Takk! :)


#10

Karamell sa for siden:

Jeg har som mål å få lest ut En mann ved navn Ove i sommer. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke fullfører den for den er jo både lettlest og undeholdende. :knegg:


#11

Toffskij sa for siden:

Jeg leser omsider Vikram Seths A Suitable Boy, for det må være ferie for at jeg skal orke sånne kolosser.


#12

Krem sa for siden:

Henger litt her jeg, siden jeg har som mål å komme ut av lettlest-krim-bølgen jeg er i for tiden...

Jeg likte Sue Monk Kidd sin Bursdagsgaven. (Nå skal det sies at hjernen min var kokt i eksamenskaos, men det ga en god adspredelse om ikke annet.) Nå leser jeg Sommeren uten menn.


#13

cora sa for siden:

Jeg skal lese Ut av ilden av Ingvar Ambjørnsen og Inn i skogene av Katie Kitamura.


#14

veobra sa for siden:

Jeg skal lese Lyden av asfalt av Yngve Kveine.

Jeg har nylig lest Himmelstormeren av Cecilie Enger. En dokumentarroman om Ellisif Wessel. Hun skriver fengende synes jeg og jeg vurderer Mors gaver som sommerlektyre.


#15

nokon sa for siden:

Den har eg og akkurat begynt på.

Eg har og den liggjande. Har planer om å lese den i sommar.


#16

Candy Darling sa for siden:

Huhei! Den leste jeg i studietiden, og ble helt fascinert av landet og historien. Spent på hva du synes, jeg har lurt på hvor god den egentlig var i ettertid.


#17

Simone sa for siden:

Denne har eg og nettopp skaffa meg på engelsk. Har planar om å lese den når vi skal til Rhodos om eit par veker.

Og så har eg "To kill a Mockinbird" på Kindl'en min. Skal lese den og når eg berre får tid!


#18

Simone sa for siden:

Det var då voldsomt så samkøyrt eg var med nokon :knegg:


#19

nokon sa for siden:

:dulte:


#20

GinaK sa for siden:

Pussig at denne har blitt så pop nå. Klassen min leste den på engelsk et år på vg og vi skrev særoppgave om den. hundreårsiden
Kanskje jeg skal lese den om igjen.

Jeg leser mest krim men liker de bøkene jeg har lest sålangt av Lucinda Riley.


#21

Xian sa for siden:

Har en stabel jeg gleder meg til å gå i gang med når vi kommer til sommerhuset:

Den nyeste til Lena Andersson, Utan personligt ansvar (elsket den forrige, og gleder meg ikke mindre til denne, etter å ha sett henne snakke om den på Tronsmo for noen uker siden). David Nichols Us, Karolina Ramquist Alltings början, den siste til Emily Giffin, en tegneserie av Åsa Grennwall, Deres ryggar luktade så gott, samt de to siste bindene i Cora Sandels Alberte-trilogi.

Om du synes det er greit å lese svensk, vil jeg anbefale bøkene til Sara Kadefors. Herlig sommerlektyre, og du får dem i pocket for en slikk og ingenting på adlibris.no (f eks). Start gjerne med Kast med liten kniv eller Fågelbovägen 32.


#22

nokon sa for siden:

I og med at det kjem ut ei ny bok basert på eit gammalt manus av Harper Lee i juli, er det ikkje så veldig pussig.


#23

nokon sa for siden:

Åh, Alberte og friheten. :hjerter:


#24

LilleT sa for siden:

Takk for tips! Da har jeg vært i bokhandlelen og kjøpt meg tre pocketer i dag. Har også reservert noen av anbefalingene deres på biblioteket. :riktig:


#25

LilleT sa for siden:

Og apropos Alberte-trilogien. Jeg leste utdrag med en 10.klasse i fjor. Jeg tenker at jeg må relese den etterhvert jeg også. Den akkurat som med flere av favorittene mine fra slutten av tenårene.


#26

nokon sa for siden:

Eg kjøpte forresten nettopp Tørk aldri tårer-trilogien i ein eller annan nettbutikk som hadde tre pocketbøker for 177 (ja, merkeleg sum) på kampanjetilbod. Dei hadde ein del å velje mellom. Lurer på om det var Adlibris?


#27

amylin sa for siden:

Den trilogien er så utrolig fin, nokon! Har serien på DVD, si fra om du vil låne når du har lest bøkene.


#28

nokon sa for siden:

Takk! Eg har dei liggjande på Altiboxen.


#29

Blånn sa for siden:

Jeg leser Balansekunst av Rohintob Mistry akkurat nå. Den handler om kastesystemet i India og jeg liker den godt!


#30

Fløyel sa for siden:

Det er sånt jeg liker. Takk for tips.


#31

Toffskij sa for siden:

Jeg falt fullstendig for den. :hjerter:


#32

Niobe sa for siden:

Jeg leser på engelsk, så jeg vet ikke tittelen på norsk (men de er utgitt på norsk, vet jeg), men Liane Moriarty er perfekt sommerlektyre (strandlektyre) for meg. Jeg har lest "The Husband's Secret" og "What Alice forgot", og likte begge. Har lastet ned tre til, men jeg husker ikke hva de heter.


#33

Katinka sa for siden:

Disse er jo både kritikerrost og ble varmt anbefalt nylig av venner.
Leste for øvrig Barnepiken tidligere i sommer, fant et pocketeksemplar sønderlest på hotellet. Jeg hadde ikke engang fått med meg at den var filmatisert, men en skikkelig god leseopplevelse ga den meg.


#34

Albertine sa for siden:

Tre til av Liane Moriarty?

#35

Eia sa for siden:

Anbefales!


#36

Eia sa for siden:

Jeg hører for øvrig på "Sanger til Willow Frost" av Jamie Ford for tiden. Den fenger, men jeg ville faktisk foretrukket å lese den selv, jeg synes ikke oppleser er fengende. (Ser ikke hvem som leser på iphonen, men kjøpte lydboken på Ark.)


#37

Engasjert sa for siden:

Jeg har nettopp lest ut Alyson Richmans En himmel av brev, og likte den veldig godt.


#38

Nessie sa for siden:

Jeg leser denne nå, og liker den godt. Den fanger liksom interessen min, selv om den kanskje kan være litt forutsigbar innimellom. Og så kjenner jeg at den gjør noe ekstra med meg, siden jeg nettopp var i Auschwitz.

Marie-Laure er bare seks år når hun blir blind. Men faren hennes har en kreativ måte å få henne til å huske nabolaget sitt i Paris på ved å bygge en liten modell av nabolaget for å ha hjemme. Hun lærer seg nabolaget ved å ta på miniatyrmodellen av nabolaget, også ved å telle skritt når hun går ute sammen med faren sin. En dag må faren og Marie-Laure flytte fordi Paris okkuperes av nazister. Sammen flykter de til en slektning i St. Malo. Men boka består ikke bare av disse to, men den har også en parallel historie som inneholder Werner. Werner bor på et barnehjem i Tyskland og kan alt om radioer og slike ting. Han har store tekniske ferdigheter som imponerer mange. Dette gjør til at Werner blir oppdaget og han får plass i en ungdomsorganisjason som er styrt av Hitler hvor Werner blir sendt på farlige og utfordrende oppdrag.


#39

Elise sa for siden:

Jeg kjøpte den siste "Shopoholiker" i begynnelsen av ferien, og slukte den og et par "kiosk-bøker" på null komma niks. Så leste jeg "Svindel og multelikør", en festlig og underholdende bok om pensjonistligaens eskapader med gamlehjemmet som base. :humre:

Nå leser jeg Shantaram og ser at språk og alt er i en heeeelt annen liga enn mye av det andre jeg leser. Det var litt hardt å komme i gang (har unger rundt meg til og fra hele tiden, eller ligger på stranda med alt av forstyrrelser som finnes der), og jeg lar meg også distrahere av at den er så tykk at den er upraktisk og vanskelig å holde på en god måte når en ligger på stranda eller soler seg på verandaen. Men nå har jeg kommet godt i gang, og gleder meg til fortsettelsen. Deilig med en bok som ikke har "han kikket meg dypt inn i øynene" som sitt litterære høydepunkt, og som varer mer enn 3 strandturer. Jeg tror jeg har lest for mye trash i mitt liv. :flau:

(Og nå var jeg så dum at jeg søkte opp hva FP mener om boka, det gidder jeg ikke å fortsette med. Jeg synes den er fin, jeg.)


#40

Kanina sa for siden:

Jeg er ingen stor-leser, akkurat. Nå leser jeg Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping av Murakami. Den er veldig lettlest (hvis man er interessert i løping!), og handler også om Murakamis liv og forfattergjerning, herlig krydret med anekdoter og små og store tanker.

Og så har jeg bestilt Villa America fra amazon, fordi den hørtes spennende ut. Jeg liker veldig godt "periodedrama", og denne foregår på 20-tallet og handler om et amerikansk ektepar som lever bohem-kunstnerlivet på Rivieraen og får besøk av Hemingway og Fitzgerald og Picasso og sånn. Leste om den i et engelsk dameblad (!), og fant den ikke i butikk i Norge, men på Amazon var den utsolgt overalt, så jeg antar det er en bestseller, og jeg aner ikke noe om de litterære kvalitetene.


#41

amylin sa for siden:

Jeg har lest Jeg kan oppløse mørket av Guro Sibeko. Liker hennes fortellerstil, og denne boka var også god. Handler om kjærlighet, finne seg selv og oppbrudd.

Jeg leste også Alt lyset vi ikke ser av Anthony Doerr tidligere i sommer. Likte den veldig godt!


#42

Nasse sa for siden:

Jeg har lest disse så langt:
Jo Nesbø: "Blod på snø"
Agnes Ravatn: "Fugletribunalet"
Emma Healey: "Elizabeth er borte"
John Williams: "Stoner"
Eivind Hofstad Evjemo: "Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet"

Boka til Evjemo er bare fantastisk. Den til Ravatn også. Jeg anbefaler alle fem, men Ravatns og Evjemos bøker er de beste jeg har lest i sommer.


#43

Pesten sa for siden:

Et helt halvt år.


#44

Rug sa for siden:

Jeg har lest ganske mye i sommer, og holder Slåttekar i himmelen av Edvard Hoem som en favoritt til nå. Et helt halvt år kunne jeg spart meg for, men den tok meg en ettermiddag og jeg kan i alle fall si at den er lest.


#45

HSJ73 sa for siden:

Beste bok på lenge: Renee Knight: "Disclaimer", eller "Avslørt", på norsk. "The Girl on the Train" var en gigantisk skuffelse i forhold.


#46

Rug sa for siden:

Jeg har forresten også kost meg med den nye oversettelsen (2014) av Anne fra Bjørkely, og ble rett og slett skuffet da jeg hoppet over på en eldre siden bok nr to ikke er ute enda. Jeg er ingen feinschmecker, men det der var vesensforskjell!


#47

Toffskij sa for siden:

De gamle oversettelsene er vel ganske grovt forkortet, er de ikke?


#48

Bokormen sa for siden:

Er det ikke rundt 40% som rett og slett er kuttet ut? I tillegg til den ene boken. (!) Denne boken er for øvrig den jeg liker minst, men det kan godt ha noe å gjøre med at jeg aldri leste den som barn.


#49

Rug sa for siden:

Jeg har jo ikke sammenligningsgrunnlag, men siden jeg har lest noe om akkurat det før, lå det i bakhodet. Og jammen, selv om språket er nydelig, er beskrivelsene så stutte og overgangene så brå i de jeg leste etterpå.


#50

Observatøren sa for siden:

Jeg har lest ut Jeg er Pilgrim og syntes den var lettlest og fengende.

Nå er det Stoner.


#51

Musemus sa for siden:

Jeg har lest disse på ferie:

Villa Serena av Domenica de Rosa
Mammas svik av Anne-Britt Harsem
Naken i hijab av Gunn Marit Nisja
Et helt halvt år av Jojo Moyes

Også leser jeg Indias datter nå av Shilpi Somaya Gowda.


#52

Pasta sa for siden:

Jeg har mistet all motivasjon for å lese. Hører kun krim på digikort.
Nå har jeg bestilt flere bøker fra denne tråden fra mitt lokale bibliotek.
Håper jeg finner noe som treffer meg hjemme.


#53

GinaK sa for siden:

Vi er så aktive på ferien så har nesten ikke fått lest noe. Har med Bursdagsgaven av Sue Monk Kidd. Leses sakte for den er så fiiin. Historisk bok om slavetiden på 1800-tallet. Interessant å lese og en annen historie enn Noen kjenner mitt navn. Flott bok det også.


#54

Heilo sa for siden:

Jeg har bl.a. lest Stoner i sommer. Anbefales varmt!


#55

Varta sa for siden:

Fikk endelig satt meg ned og lest ordentlig på hytta i forrige uke. To lettlestbøker i barne/ungdomsgenren, Castle Hangnail og Bryony and Roses av Ursula Vernon. After the Flood av Margaret Atwood. Og litt innhogg i Raising Steam av Terry Pratchett, som har ligget på vent temmelig lenge. (Vet ikke helt hvorfor det går så sakte med den. Discworlduniverset har mistet litt av interessen min. Jeg er fortsatt veldig lei meg for at Pratchett er død, men jeg er ikke fullt så lei meg lenger for at det ikke blir flere Discworldbøker som jeg kunne ha vært, for å si det slik.)


#56

Kanina sa for siden:

Da jeg kom hjem fra ferie lå det hentelapp til meg fra Amazon (pakken var visst for stor for postkassa -så rart? Jeg hadde jo bare bestilt en pocket?), og siden jeg hadde 1 1/2 side igjen av Murakamis Fargeløse Tsukuru Tazaki, gledet jeg meg til å hente Villa America. Men så viste det seg å være en ganske stor innbundet interiørbok?! :haha: Kreative Leidenschaft -om kjente interiørfolks vakre og krerative hjem, ha ha! Ikke akkurat det jeg hadde tenkt å bruke ferien min på å lese.
Men Murakami-boka var bra, da. Utrolig spennende, nesten som en krim! En slags stille thriller.


#57

Albertine sa for siden:

Leste "The Girl on the Train" i sommer og har bestilt "Disclaimer" nå. Det er rett rekkefølge, sant?

Har også bestilt tre til av Liane Moriarty, den siste til Marian Keyes, The Girl in the Red Coat og Ice Twins. Må ha litt mer krim.


#58

HSJ73 sa for siden:

Å, det er to forskjellige forfattere! Paula Hawkins har skrevet "The Girl on the Train". Men de kan muligens sammenlignes!


#59

Albertine sa for siden:

Jeg har utsatt å lese The Ice Twins til nå, men jeg tror jaggu jeg blir liggende litt våken når jeg skal legge meg nå. Den var skikkelig ekkel.


#60

Niobe sa for siden:

Jeg leste "Behind closed doors" i går, og det var en perfekt "sommerkrim".


#61

Nelly Nickers sa for siden:

Årets sommerbøker:
Den siste tjukke i Ken Folletts trilogi, glemte tittelen. Likte serien.
Syv søstre av Lucinda Riley, gave fra venninne. Ble Ikke helfrelst.
Å smyge forbi en øks, Beate Grimsrud. Denne boka ga meg mye. Lettlest og krevende på samme tid. Anbefaler andre i min situasjon å lese den (godt voksne lærere).
Søstrene Gilly. :gal: Fant boka på Syden-hotellet. Kjedelig og dårlig. Leste likevel hele.
Hvorfor spurte de ikke Evensen? Lene Kjølner (?). Lettlest krim med handling fra Tønsberg. Denne lå også på Sydenhotellet. Likte den såpass godt at jeg lånte den andre i serien på biblioteket da jeg kom hjem.
Nasket med meg en Nicholas Sparks-bok fra hotellet, The Choice, det aner meg at den ikke er en höjdare, men greit nok i sol/sløv/strand. Pluss at jeg trenger engelsktreninga. Ikke startet på enda.
And the mountains echoed, Khaled Hosseini. Liker den godt, ganske straks ferdig med den.


#62

Collett sa for siden:

Oppfølgeren, et hittil ukjent manus, kom ut i fjor, og forfatteren døde vel i år. Derav oppblomstringen.

Jeg har lest Calender Girl gjennom lesesirkel og vil på det sterkeste fraråde alle å lese den. Samtidig vil jeg anbefale podcasten My dad wrote a porno, som er det morsomste jeg har hørt på lenge.

Nå leser jeg Lørdag ettermiddag av Bjørg Vik, mens jeg tidligere i sommer har lest Gutten i graven ved siden av, hvis forfatter jeg har glemt navnet på.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.