Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva leser 10-åringen etter Clue-serien?

#1

Tjorven sa for siden:

Snuppa har endelig begynt å lese på ordentlig :lykkelig: (mer om hvorfor senere). Nå er hun snart ferdig med hele Clue-serien, og hun mener at det er den eneste spennende serien for barn på hennes alder. Jeg forsøker å fortelle at det finnes masse andre spennende bøker, men jeg må jo innrømme at jeg ikke helt hva jeg skal anbefale.

Hva passer å lese for en 10-åring som har elsket Clue-serien til Jørn Lier Horst?

Og så kommer tilleggsmomentet (for det må alltid være et sånt, må det ikke?):
Bøkene/boka MÅ være tilgjengelig på kindle.

Snuppa har nemlig dysleksi og det var når jeg ble tipset her inne om at man på kindle kan skru opp skriftstørrelse og linjeavstand at det endelig løsnet. Fra å HATE lesing, så gjøres det nå nokså frivillig, og når klokka ringer, så fortsetter hun å lese. For ja, vi har måttet ha leseklokke helt frem til nå. Og vi her lesepremie når/hvis hun klarer å lese 50 ganger av 20 minutter i løpet av sommerferien. Men motivasjonen daler fort hvis det hun leser ikke fenger.


#2

amylin sa for siden:

Villheks-serien av Lene Kaaberbøl?
Kunstmystrrie-serien av Bjørn Sortland, Londonmysteriet osv?


#3

Tjorven sa for siden:

Hun vil nok ikke ha for mye fantasy. Tror jeg. Hun sier at hun liker at "det kunne skjedd på ordentlig". Hun er nemlig svært lik sin mor.

Vi har store deler av kunstmysterieserien til Bjørn Sortland i papirversjon siden knerten leste den i fjor. Da sa snuppa at hun syntes den var kjedelig, men det er faktisk godt mulig at det ikke var grunnen. Men for all del; hvis ungen faktisk leser er jeg villig til å kjøpe den i digitalversjon også.


#4

Palmen sa for siden:

Jeg skal høre med 9-åringen min. Hun leser mange bøker i uka, så jeg henger ikke lenger med på hva som er hot or not for tiden. Men CLUE-bøkene var en hit!


#5

Pamina sa for siden:

Tom Egeland sine krimbøker for barn, Katakombens hemmelighet og en til jeg ikke husker akkurat nå.


#6

amylin sa for siden:

Katakombenes hemmelighet og Skatten fra Miklagard, men de er mye vanskeligere enn CLUE-serien.


#7

amylin sa for siden:

Og jeg er enig i at CLUE-serien er en bra serie. Kunne skjedd i virkeligheten? Vanskelig, men en helt annen kategori enn krim, hva med Annika Thor sin serie, En øy i havet? Det handler om to søstre som blir sendt til Sverige under andre verdenskrig. Den ene havner hos en snill famlie og den andre hos et par som er litt bistre og sure. Vet det er laget tv-serie av bøkene også.


#8

Røverdatter sa for siden:

Min eldste har likt Clue-serien. Hun liker heller ikke fantasy.

Hun liker også disse bøkene til Nina E. Grøntvedt godt: www.omnipax.no/hei-det-er-meg.5613112-335189.html

Og Dauinger-serien til Arne Berggren. Og bøkene til John Green.

Aner dessverre ikke om de er til Kindle.


#9

Tjorven sa for siden:

Tusen takk for tips alle sammen.

Jeg klarer selv å sjekke ut om de er på kindle eller ikke, altså.



#11

millact sa for siden:

Skal gå hjem og se hva som finnes på min ti-åring sitt rom.


#12

Sol sa for siden:

Vi leter som kjent etter det samme.

Jeg tror at Kristina Ohlsson kan være noe datteren min kan like - vi kjøpte den på papir, men den ble aldri lest, jeg tenkte prøve igjen på Kindle. Hun har en venninne som liker det samme som henne som lånte papirboka og likte den. Kristina Ohlsson har skrevet to krimbøker for barn.
ebok.no/ebok/glassbarna_kristina-ohlsson-34/


#13

Che sa for siden:

Selv likte jeg jo veldig godt "historien om" - serien da jeg var i den alderen. Men de finnes vel svært tvilsomt på kindle.


#14

Tjorven sa for siden:

Selv elsket jeg Frøken Detektiv, men da er nok ikke kindle helt greia.

Jeg likte forresten også "Historien om ...".

For øvrig har jeg ingen minstestandard når det kommer til litterær kvalitet. Jeg er lykkelig over at hun leser, og så får kvaliteten komme i bakre rekke. Det er uansett bedre enn ingenting.


#15

millact sa for siden:

Jentene i klassen leser og har lest Dustedagboken. Min har slukt en ny serie som heter Kattekrigerne.


#16

Pepper Lemon sa for siden:

Oh yes. Veldig enig. Jeg slukte de 47 bøkene om Isfolket da jeg gikk i sjette klasse. Snakk om god lesetrening, 350 sider i uken. (Jeg brukte lommepengene mine på bøkene, så hver lørdag kunne jeg kjøpe ny bok.) Sønnen min bestemmer selv hva han vil lese, det viktigste er at han leser, og koser seg med boken.

CLUE-serien er ganske greie å lese, ikke så lange bøker. Så jeg tror jeg ville tilbudt henne noe som ikke er veldig mye mer krevende, siden det er en ganske nyoppdaget leseglede. For å holde motivasjonen. Bøker som Kodeknekkerne og Kattekrigerne, som foreslås her, ville jeg ha ventet litt med. Tror du hun kunne likt noen bøker som ikke var krim, men om forelskelse og sånt? Unni Lindell har noe der. Kanskje en gammel schlager som Anne+Jørgen av Vigdis Hjorth kunne vært noe? :vetikke:


#17

Tjorven sa for siden:

Jeg tror nok at forelskelse vil kunne funke. Men Anne + Jørgen = sant leste vi for henne tidligere. (Hun har jo alltid likt bøker, men ikke å lese selv.)


#18

Elise sa for siden:

10-åringen min har lest "dustedagboka" og "en pingles dagbok" nå den siste tiden, det var vel kanskje egentlig de bøkene som fikk det til å løsne skikkelig med leseglede. Det er ikke avansert og vanskelig, men mulig fonten kanskje er lite kjekk for dyslektikere? Eller man kan kanskje bytte font på kindle? :vetikke: Det er endel illustrasjoner underveis, ganske morsomme. :jupp: (Igjen, jeg har ikke peiling på kindle, vet ikke om man får med illustrasjonene?)


#19

Tjorven sa for siden:

Hun leste "en pingles dagbok" i papirversjon tidligere. Jeg har vært veldig streng på dette med lesinga, så selv om hun ikke har villet lese, så har hun måttet i alle år. Dysleksidiagnosen fikk hun først i våres (selv om vi foreldrene har skjønt det for lenge siden).


#20

Elise sa for siden:

Jeg husker ikke i farta hvor og navn og sånn, men på jobb har vi en egen "dysleksi-font" som vi installerer på pc-ene til de med dysleksi, som gjør at det er lettere å lese på skjermen. Tror det beste er fonter uten seriffer, men det kan ha vært motsatt. :vetikke: Orker ikke å finne ut av det akkurat nå. Igjen, jeg vet ikke om det går an å bytte font på kindle, men hvis det går, er det jo lurt å ha i tankene at ulike fonter har ulik vanskelighetsgrad for de med dysleksi.



#22

millact sa for siden:

Hei, det er meg og den som kom før eller etter vil hun sikkert like godt. Ser flere har anbefalt de.

Min har også et par lettleste krim, må finne ut hva de heter. Det er ikke Clue serien.


#23

Tjorven sa for siden:

Ja, jeg har hørt noe om det med å bruke riktig font. Det må jeg undersøke nærmere. Det er mulig å bytte mellom noen forskjellige på kindle også. Det hele er litt nytt for oss.


#24

Candy Darling sa for siden:

Min åtteåring elsker Dustedagboka (hun er på den fjerde! ), så det er kanskje litt barnslig for din eldste? Også er jo illustrasjonene en så stor del av bøkene, de kommer ikke helt til sin rett på Kindle, synes jeg.

Sneipen har ikke lest Clue, det må på listen, skjønner jeg. Han likte Tom Egeland sine om Miklagard, og elsket Kane-krøniken - men det er kanskje litt for fantasy? Artemis Fowl har også vært en vinner, men det er vel enda mer urealistisk. :gruble:


#25

Macky sa for siden:

05 barnet her leser dustedagbøkene, hele pingles-serien er utlest..



#27

Sol sa for siden:

Har dere funnet noen bøker som fenger? Vi har jo litt av samme utfordring, og jeg kan melde at min datter for tiden leser "Den rikeste gutten i verden" med stor iver og har valgt seg Villheksene som neste bok.

Min andre 11-åring kan anbefale FK Fotball. De er ordentlig lettleste.


#28

Kaprifol sa for siden:

Vi har en elleveåring som pløyer seg gjennom Timmy tabbe for tiden. Jeg vet ikke om det som står der kunne hendt i virkeligheten, men morsomme må de være.



#30

Sol sa for siden:

Jeg kjenner en gutt på ti som elsker dem, vi kjøpte den første på ferie i fjor!

Clue-leseren min har aldri vært interessert i verken Dustedagbøkene eller Trehusserien, men jeg mistenker at det er like mye pga at de kun kommer i papir og med rar skrift, det er ekstra ille. Men søstra digger dem. Jeg har barn som er så lite glade i å lese at jeg gladelig bruker masse penger på bøker, så du kan låne dem av meg, Lavender, jeg er hjemme ut uka.


#31

HSJ73 sa for siden:

Marg og bein-bøkene vekket lesegleden hos eldstedatteren min da hun var i 9-10-årsalderen, og nå har søsteren på 9 oppdaget dem også. Hun vil også helst bli lest for, men disse leser hun selv. Spenning ser ut til å være et must.


#32

Lavender sa for siden:

Tusen takk. ;). Men jeg tror ikke det blir nødvendig, for i dag ble den med 39 etasjer ledig, så nå mangler kun 52, og 64 blir ikke utgitt før August. Ser ut til at bøkene er lettleste og kommer fort tilbake.


#33

My sa for siden:

10-åringen min har dilla på Kattekrigerne-serien, godt inne i bok nr 3. Aner ikke om de er tilgjengelige på Kindle da, men det vil jeg nesten tro, siden de visstnok er superduperbestselgere i USA - eller noe sånt.

Hun liker for øvrig ikke duste-pingle-dagboksjangeren, hverken innholdet eller formen. Hun synes det er for mye fokus på å være populær, noe hun får fnatt av, både i bøker og i RL (hun snakker om at en eller annen av disse seriene, usikker på hvilken, har gitt jentene i klassa over henne ideen til å lage rankinglister og gi hverandre popularitetspoeng, og etter det har hun nektet å ta i de bøkene ... ). Også synes hun det blir rotete å lese når det blandes tegneseriegreier innimellom, og "håndskrevet" font.

Hun foretrekker spenning, skurker og helter og "det gode mot det onde" -type bøker.


#34

apan sa for siden:

Min 10-åring har nå også pløyd Kattekrigerneserien etter anbefaling her inne, men jeg vil nok si at de er en del hakk over Clue-serien antagelig, ift mengde tekst og lengde. Litt usikker på hvilke andre bøker som er omtrent på samme nivå.


#35

mkj sa for siden:

Pelle og Proffen?
De ble slukt en etter en på samme alder hos oss. Ellers går det nesten bare i "fantasy".


#36

Tjorven sa for siden:

At boka er lang er egentlig ganske uproblematisk. Når den ligger på kindle er det uansett ikke noe hun trenger å forholde seg til, så det må bare være underholdende det hun leser.

Jeg merker jo at ungen er utrolig lik meg. Alle titler som inneholder hekser, krigere, fantasy o.l. forkastes umiddelbart. Nå har vi oppdaget at clue-serien har en bok mer enn jeg trodde, så foreløpig holder hun på med den.


#37

apan sa for siden:

Jeg tror Kattekrigerne er av typen dere (og jeg) ikke liker slik jeg har forstått det. Alt storebror liker inneholder i alle fall fantasy, krigere etc. Men mulig noen kjenner dem bedre enn meg.


#38

Tjorven sa for siden:

Derimot tenker jeg at "Pelle og Proffen" kan fenge, selv om de er relativt gamle. Jeg får undersøke om de er tilgjengelig på kindle.


#39

apan sa for siden:

Det er jo sikkert ikke på Kindle da, men ellers tenker jeg på alt sånt jeg elsket i den alderen; Britta og Silver, Ponnigjengen og slikt.


#40

Sol sa for siden:

De finnes på e-bok.no. :nikker:

Jeg syns den største utfordringen er å finne bøker som er enkle nok, men passer modenheten hennes, jeg. Hun er jo en stor jente på alle måter, selv om hun ikke leser så godt. De bøkene de gode leserne liker, men foreldrene syns går for fort, tror jeg er et godt utgangspunkt. :knegg:


#41

Tjorven sa for siden:

Jeg fant også "Pelle og Proffen" på ebok.no, så jeg skal prøve å selge inn den. Den passer i hvert fall inn i "kunne skjedd i virkeligheten"-ønsket hennes.

Hun leser ikke ekstremt dårlig heller. Hun får med seg alt innhold, men bruker lengre tid enn de flinke leserne. Heldigvis kompenseres det ganske godt ved å bruke kindle slik at skrifta og linjeavstanden er større.

Men du har nok rett. Jeg er nok på leting etter de seriene som andre 10-åringer sluker litt for fort. Jeg skjønner jo at det blir dyrt å kjøpe nye bøker hver 3. dag. Men jeg lever helt greit med å kjøpe en annenhver eller hver tredje uke. Jeg er bare glad for at hun leser.



#43

My sa for siden:

Har hun lest bøkene til Ingelin Angerborn? "Hvis jeg bare ikke hadde ... (tatt feil hund, fått ny frisyre, kjøpt et marsvin mm)"

Jenta mi moret seg stort over "Hvis jeg bare ikke hadde tatt feil hund" i alle fall. Kunne (i teorien) skjedd i virkeligheten. :nemlig: Litt sånn fornøyelig tweens-hverdagsdrama med forviklinger, misforståelser og flauser.

Hvis hun liker ting som kunne skjedd i virkeligheten i vikingtida :knegg: har jeg fått anbefalt en bok som heter "Høvdingens Beger" av Martin Widmark. Det står at den passer til 10-12 år, men den er ikke så lang, og jeg har med egne øyne sett ei 8 år gammel jente lese denne gående langs fortauet, fullstendig oppslukt. :humre: Det skal være flere bøker i serien.


#44

Candy Darling sa for siden:

Unni Lindell har jo også mange fine barnebøker, f.eks. Ella-serien, som er lettleste, og som min 8-åring (som er ganske langt oppe på fjortis-skalaen) liker som lydbok. Men det står 6-9, så de er kanskje litt barnslige? Jeg tenker at det kunne vært low-hanging-fruit for henne for å pløye gjennom lett underholdning.

www.bokklubben.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=4367342


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.