Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Jeg må tilstå at det er ikke mange år siden jeg leste i en artikkel om disse kinesiske kyllingsortererne og jeg forstod at halvparten av kyllingene blir destruert. Og det med kje visste jeg ikke om før i dag, faktisk.
Det er vanskelig å se for seg en forandring av dette hvis det ikke bestemmes for, og betales, politisk. Samme med (import)soyaforingen av kyr. Det begrunnes med at det er nødvendig for å få tilstrekkelig kjøttproduksjon per dyr, noe som igjen er økonomisk nødvendig.
Jeg har visst om dette siden februar 2011 og det var da jeg bestemte meg for å aldri noensinne støtte det. Og jeg synes det er tragisk at de fleste (de som vet, man ser jo også hvor lite tråder som dette engasjerer på diverse fora) velger å se en annen vei. Forbrukermakten er den sterkeste vi har.
Jeg tenker at det dixie sier er utrolig viktig; forbrukermakten er sterk og hvis vi ønsker endring, så kan vi få til endring. jeg kjøper kun økologisk kylling, og bruker kje og er så heldig at min nærbutikk er av dem som tar inn kje, og de har alltid kje på frys. Folk reiser lange veier for å få ta i i kje, og jeg skulle virkelig ønske at det ble lettere tilgjengelig for folk jevnt over. Det er viktig at folk driver med geit, for mangfoldets skyld og for kulturlandskapets skyld, så jeg skulle virkelig ønske at killingene ble brukt til matproduksjon istedet for å destrueres.
Når det gjelder kylling- og eggproduksjon, kjøper jeg bare økologisk. men jeg vet ikke helt hvordan jeg ellers skal kunne bidra til en mer etisk produksjon. :vetikke:
Jeg tenker at det blir slik når økonomi blir den førende faktoren. Det er uunngåelig. Det du beskriver er lønnsomt - hvilken grunn skulle de ellers ha til å gjøre det? Alle som driver med geiter er sadister? Neppe.
Det verste jeg har hørt om er i USA hvor fengslene er privateid og de som driver fengslene lobbierer for strengere (som i både lengre og for mindre forseelser) pga lønnsomheten...
Av og til lurer jeg på ha som feiler folk. Ukritisk handel av billige klær, fullstendig uten å tenke over at noen betaler med livet som innsats for at våre klær er billige. Massekjøp av billig kjøtt helt uten å reflektere over dyrevelferd, mens det å jakte på frie, økologiske rådyr er galt lisom.
Men nei, jeg visste ikke at kyllinger og kje ble avlivet straks etter klekking/fødsel og så destruert. Når jeg aldri får tak i kje selv, blir jeg litt overrasket.
Jeg var ikke klar over det som det pekes på i artikkelen. Og det er tragisk at det gjøres - og vanskelig å gjøre noe med annet enn å kjøpe kjøtt fra bedre produsenter. Her i distriktet er ikke det så enkelt, og kjekjøtt er overhodet ikke noe vi ser.
Det må skje en enorm endring i holdninger for å få bedret dette. Og - selv om det høres merkelig ut for dere - så ser jeg det i sammenheng med at det ser ut til å bli en sommer med dårlig matproduksjon enkelte steder. I går først så vi første slåtte, vanligvis starter den i juni. Og det slo meg at dersom dette fortsetter blir vi nødt til å redusere overforbruket vi har av mat.
For egen del har jeg god samvittighet. Kjøper kjøtt fra bønder jeg kjenner og vet hvordan driver, samt fra vilt. Kje er faktisk noe av det vi kjøper, og denne problematikken er mye av grunnen til at jeg gjør det på denne måten. Men jeg kunne sikkert vært flinkere til å snakke om hvorfor jeg unngår bla industrikylling, kunnskap er viktig.
Tittet gjennom mattilsynet sin side om økologisk dyrehold og det er ingenting der som tilsier at det ikke skal være lovlig å avlive hanndyrene. Reglene går på selve holdet av dyr (mat, burstørrelse, slaktealder etc) og bestemmelsene rundt slakting, transport etc. (Må innrømme at lesingen gikk litt i ekspessfart)
Er ellers veldig overrasket over at dette skjer med geiter. For kyr i Norge er det slik at NRF (Norsk Rødt Fe) som er den dominerende rasen og har samme "problemstillingen" at det bare er kuer som er ønskelig (det er en melkerase) kan man bestille kjønnseparert sæd. Mulig at det er mer vanlig med en "husbukk" hos geiter? På sauer vet jeg det er vanlig med værringer (dvs at en bygd eller ett bondelag bytter på værer), men siden sauer er kjøttdyr (i Norge, i andre land brukes de til ull) er det ikke noe krav til et spesifikt kjønn på avkommet.
:naiv: Eg har alltid tenkt at melkeprodukter og egg er fornybare ressurser frå dyr, og dermed aldri skjønt argumentasjonen bak vegansk kosthold. Vegetarkost har eg skjønt. Men nå kjende eg at eg blei lettare sjokkert og treng å revurdere nokre etiske standpunkt.
Har googlet litt og det ser da vitterlig ut som om de bruker geitesæd på samme måten som storfesæd? Den artikkelen du linker til Polyanna mangler hvem som har skrevet den og da også hvem vedkommende er i min browser. Ser ut som det kanskje er noe feil med formateringen? Det står: "nt-family: Times New Roman,serif; font-size: small;">" som første setning hos meg.
Joa, men det er mange typer ost og slikt. Eg bruker veldig mykje Snøfrisk, for eksempel. Det er åpenbart grunn til å sette seg meir inn i kva eg faktisk kjøper.
Da er jeg på pc, ikke telefon og på stabilt nett og kan skrive av meg.
Dette er virkelig en av de tingene jeg brenner aller mest for. Balanse i matproduksjonen.
Og for å snakke rett fra levra så er den jevne FP bruker en stor del av problemet. Mat snobberi, og mange ønsker til hvilken mat man skal spise gir et enormt sløseri. Som er helt uten sidestykke.
Kyllingfileten skal være så mør og så stor at vi ruger fram 50'% hanekyllinger som så avlives fordi de ikke gir gode nok fileter, mens hønekyllingene blir konsumegghøner.
Før ble høna konsumegglegger og hanen kylling.
Så har vi egne raser for å lage kyllingfilet. De vokser så fort og bor så tett at de blir syke, om de ikke får medisin hver eneste jævla dag hele livet. Heldivis lever de bare i 30 dager....
Jeg beklager, men du kan ikke være opplatt av mat, matetikk og dyrevelferd og samtidig spise kylling eller kjøpe egg på butikk. Enten så driter du i at det er sånn, eller så velger du bort kylling og egg. så enkelt er det.
På geit er det samme ståa. Ingen gidder å spise kje-kjøtt så i mange, mange år har bukkene blitt avlivet som nyfødte. Vel, skal du spise geitemelkprodukter, så får du spise kjekjøtt også. Hittill har det vært svært vanskelig å få tak i, men det er produkter under utvikling nå. Problemet er at kjeet gir lite kjøtt og kilosprisen blir høy, slik at markedet for salg blir lite.
Greia er det samme med storfekjøtt. For hver indrefilet du spiser, bør du spise rundt 60kg kjøttdeig. Kjøttdeig, ikke karbonadedeig, eller kvernet biffkjøtt. Kua er 10% filet, resten er kvern.
Når det kommer til den norske melkekua så er hun avlet for å produsere melk OG kjøtt. Det betyr at en svært stor del av den norske kjøttproduksjonen kjer på oksekalvene melkekua føder. De fôres til de er 11 -20 mnd gamle før de slaktes. Dette er fordi man i Norge har ønsket å ha en kombinasjonsku.
I land med et mer industialisert landbruk blir ofte oksekalvene fôret opp til veil. Lyst, mørt kalvekjøtt. Årsaken til at det er lyst er at kalven har anemi. Den får bare melk og er fullstendig avstengt fra å spise noe annet, ofte med maske på, for de spiser vegger og strø i desperasjon. Jeg håper du setter neste måltid med "veil" i halsen!!
Norsk kalver som brukes til kalvekjøtt har strengt regulerte lover for velferd og de skal ha tilgang på stråfôr (gress/silo), vann og kraftfôr og få utvikle en naturlig vomfunksjon. De skal også gå i flokk med andre kalver. De slaktes når de er 6-7 mnd gamle.
(jeg driver med produksjon av slike)
Når det gjelder kjønnsseparert sæd så holder ned lavere kvalitet og gir færre drektigheter enn vanlig sæd så det er ikke så utbredt å bruke. Det brukes for å få rask avlsmessig framgang, ikke for å unngå oksekalver. Siden da oksekalvene har verdi og brukes til kjøtt.
Men ja, fortsetter dagens utvikling både hva angår matsnobberi og hva angår industrialiseringen av landbruket så vil også norske oksekalver bli avlivet ved fødsel. Fordi folk kun kan spise det beste.
Man trenger slett ikke være veganer for å ha et bevisst forhold til hva man spiser.
Og de fleste dyra i Norge har det bra. Men da må vi stoppe NÅ!!! og begynne å spise etisk, ikke bare "best". Vi må spise hele dyret, alle delene.
Dyret har gitt fra seg livet, for at vi skal få mat. da er det fullstendig kvalmende å vite at vi i fjor importerte ferske fileter, mens det hang dyr på fryselager fordi norske ganer ikke vil ha kjøtt som har vært frosset. Tenk på det? Vi brukte ressurser på å fly fersk kjøtt til Norge, enda vi hadde kjøtt på lager. Jeg blir helt tom for ord!! (eller, jeg blir vel mer full av ord)....
Hvordan vi skal løse det?
Jeg tror det må tvang til. Tvang og høye priser. En filet pr familie i mnd. Resten kjøttdeig, fisk og svin. Ingen får spise kylling før de godtar å spise konsumegg hanene.
Neida... joda... litt. :sparke:
Det var dagens triade fra en som bryr seg enormt mye om sine egne gårdsdyr og som blir rasende av å tenke på at kjøddeigen fra dem skal dumpes på spottpris fordi du bare vil spise fileter.
De har et navn, en sjel og et liv. Det livet gav de for at du skulle få spise. Det minste du kan gjøre er å respektere dem tilbake.
Amen Floksa! Og takk for at du som har så godt peil skriver om dette!
Jeg er vant fra jeg var barn med å spise verpehøns også jeg. Nydelig kjøtt når det langtidskokes på på lav varme, men det aller beste er jo den fyldige fine smaken. Klart man kan spise hanekylling også, noe annet ville jo være helt merkelig! Men man får jo ikke kjøpt det. Selv jeg som VIL kjøpe "utslitte verpehøns" får ikke tak i det, for det er visst ikke etterspørsel. Hvor blir det av? Kvernet til dyrefor?
Og, finnes det egg å få kjøpt som er bedre, eller er det sånn at du må ha egne høns om du vil unngå problematikken?
Verpehønene gasses og destrueres. Flott hva? :mad:
Man kan få kjøpt høne, da er det broilerhøna som selges. Hos oss er det det eneste hvite kjøttet som spises. Vi har slik høne til middag 2-3 ganger i året.
Egne høner eller kjøpe av noen som driver smått med hobbyraser er eneste måte å skli unna hanekylling problematikken. Da kan man få kjøpt egg og haner til å spise.
Vi har høner selv. De lever til de dør av alderdom. Jeg greier ikke spise dem.
Veldig interessant å lese, Floksa. Takk for at du har tatt deg tid!
Jeg er veldig enig i å spise hele dyret, alle delene. Og ikke sortere vekk. Dessverre er det ikke lett å få tak i ettersom matvarekjedene bestemmer såpass mye av hva de vil selge. (Ref. Hval Sjokolade-saken, f eks.)
Du nevner å spise kjøttdeig, svin og fisk. Det er ikke de samme utfordringene ved svin? Hva med får?
Når det gjelder å spise hele dyr, så løser vi det hos oss med å kjøpe hele slakt av diverse på høsten. Det krever litt å partere selv, men det er ikke kjempevanskelig, så om man første gang får noen sammen med seg som kan det, så får man det til selv. Spesielt vilt pleier jo å være greit å få kjøpt, men de bønder jeg kjenner selger gjerne direkte også dersom man spør. Jeg kjøper elg, oksekjøtt, lam og kje.
Nå er det en veldig liten andel av fôret som er soya:
Og det er jo faktisk noe man prøver å gjøre noe med:
Men så er det også sånn at norske bønder ikke bare driver på hobbybasis. De skal faktisk leve av produksjonen, og marginene er små. Å kutte ut soya på dagen med dårligere inntjening som konsekvens, er vanskelig.
Så hvis det er miljøbelastningen man er bekymret for i forhold til soya, er det gjort mye for å redusere den og det forskes på metoder for å gjøre den enda mindre.
Det meste av matproduksjon er jo subsidiert på en eller annen måte, så det er jo snakk om valg, om man absolutt skal ha de siste kiloene ut av hver ku.
Både og.
Vi spiser ikke vanlig butikkgris. Jeg mener at alle dyr bør få være ut og se sola. Det får ikke vanlige griser, derfor holder vi oss med sommergris som slaktes om høsten. for andre som ikke kan ha egen gris finnes det gode produsenter som har grisen ute. Grøstadgris feks. På grisen er det mer vanlig å bruke større deler av dyret, men det heter seg jo at sommergrisen skal ha lang hals (=mye nakkekoteletter) og julegirsen lang rygg (= mye ribbe).
Skal du spise et dyr som har hatt et godt liv, så skal du spise sau/lam.
Der er det ikke mye snusk altså. Sauen har det gørbra og lamma slaktes nesten direkte fra beitet om høsten og har knapt sett et hus.
Det er selvfølgelig utfordringer i saueholdet også, men ikke som kan sammenlignes med hanekylling problematikken altså.
Slik nordmenn handler pr i dag må det bare være sånn.
Billig mat er dyr mat. På sikt. Man antar at i 2035 vil flere dø av antibiotikamangel (mangel på antibiotika som virker) enn av kreft.
Det er direkte koblet opp imot industrilandbruk.
Men pr i dag er det pris, pris og pris som er styrende når folk handler til hverdags. Også er det ekstremsnobberi til helgen. Tilsammen er det en farlig kombinasjon.
Og det hjelper ikke at du, eller du eller du ikke handler slik. På samfunnsnivå er norske forbrukere helt ute å kjøre. Helt ute.
Det er i de siste kiloene hele min inntjening ligger. Mener du at jeg, som pr i dag lever på mindre enn hva som er definert som fattigdomsgrensa i Norge, skal kutte enda mer i egen inntekt?
Eller mener du at prisene skal opp slik at man slipper å presse ut den siste kiloen?
For jeg har ikke mye valg altså. Virkelig ikke.
Jeg tror jo det hjelper dersom jeg gjør et bevisst valg, og framsnakker det valget jeg gjør i anledninger der det passer seg. Vi mennesker er flokkdyr, og vi påvirkes av hverandre og de valgene vi ser ellers fornuftige mennesker rundt oss gjøre. Noen må gå foran for at resten skal kunne komme etter dersom vi skal klare å snu dette.
Og da mener jeg altså at man skal i hvert fall ta debatten på om det er verdt å redusere antall kilo noe, og sponse inntektsstapet, eller ikke. Og hva de valgene innebærer.
Det er jeg glad for å lese, siden lam er det kjøttet vi bruker mest av.
Men Floksa, hva mener du egentlig med at kua er 10% filet og resten kjøttdeig? Det er da mulig å bruke store deler av kua til andre ting?
Jeg mistenker riktignok at det for "folk flest" ofte er spørsmål om enten kjøttdeig eller biff, fordi det er enklest å tilberede. I tillegg til pris tror jeg nemlig at mangel på kunnskap og interesse gjør at det er mindre etterspørsel etter mer ukurante kjøttstykker, eller verpehøns for den del - mange vet rett og slett ikke hvordan sånt skal tilberedes, eller ønsker/gidder ikke å bruke tid på det.
Og noe av problemet når det gjelder å kjøpe kjøtt fra småskalaprodusenter er kanskje at det ofte selges i store kvanta? (I hvert fall er det tilfelle her omkring.) Jeg kjøper for eksempel helt, økologisk kje fra den lokale produsenten, men jeg skjønner at ikke alle føler for å drive med partering på kjøkkenbenken, altså.
Ja, selvføgelig hjelper det. Men på samfunnsniuvå må det sterkere lut til, tror jeg. Folk flest har stemt fram en regjering som er i fred med å utradere det norske landbruket og putte inn den danske modellen istedefor.
Man spiser mat hver dag, mange ganger hver eneste dag, men når det skal stemmes er det bompenger, skole og vei som teller.
Jeg tror ikke folk flest forstår hvor stor skade sittende regjering har gjort på det unike ved norsk landbruk. Irreversibel skade. Det er til å gråte av. Det gikk feil vei med de rødgrønne, og med blått i styringen har det eskalert.
Helt klart. Jeg mener jo at det er en av vår tids viktigste debatter.
Hvilken form for matproduksjon vil vi ha?
For det er ingen løsning som dekker både etisk, billig, trygg og dyrevennlig.
Og det gjelder jo for planteproduksjon også. Plantebasert mat er ikke bare grei skuring det heller. Det utnyttes folk an mass i landbruket. Jorda utarmes og drikkevannet brukes til å vanne landbruksjord.
Alt på kua kan brukes, men hvor mange spiser lungemos til middag, sånn helt ærlig?
Grunnen til at småskala selger hele deler er at ellers kjøper folk bare de kurrante delene. Mange selger ferdig stykket da, så man slipper å partere selv. Og det er helt kjempe bra. Lammet er mer en lammelår og kua er mer enn biff. Vi må ta tilbake en kultur der vi bruker alle delene.
Jepp... :sparke: Hadde vi enda bare hatt Grøstad Gris i butikkene her. Det har vi ikke. Egentlig er valgene vi har i distriktet her å følge kjedenes valg eller flytte til mer sentrale strøk. Vi har Vesterålsegg i noen av butikkene da. Jeg tror jeg må høre litt hvordan de hønene har det. Og jeg skal slutte å kjøpe Joker-biffen på fredager. Takk for sparket bak - jeg trenger ikke spise billig biff egentlig. :nemlig:
Jeg er usikker på om problemet er matsnobberi, men det er mulig vi bare definerer snobberi forskjellig. Mitt inntrykk er at matsnobbene er veldig opptatt av dette; både dyrevelferd og å utnytte hele dyret. Problemet er at Folk Flest har ikke peiling. Man har ikke peiling på å tilberede mat og man har ikke peiling på å dyrke mat. Nordmenn er så rike at vi i mange tiår ikke har behøvd å tenke på dette, og dermed ender opp med fileter og biffkjøtt, fordi det er det Folk Flest kan tilberede. Og det er det butikkene reklamerer for, og det er det Opplysningskontoret for kjøtt og egg markedsfører. Man skal ikke lenger enn til Danmark, før ALLE har sin egen kjøkkenhage, rett og slett fordi man må. Mat er dyrt, og man dyrker derfor selv. I Norge er det bare en bitteliten andel av befolkningen som gjør dette.
Forbrukerne dilter etter. Om man får tak i annet kjøtt, sammen med markedsføring som lærer folk å bruke det, så endrer folk seg. Men det går sakte, og jeg tror også at vår foreldregenerasjon må dø ut før det blir en virkelig endring. De er Toro-generasjonen, de vil ha det billig og enkelt. Vår generasjon er mer opptatt av dette, men verktøyet må være der. Foreldrene våre har jo ikke videreført noe av det.
Fortell mer om forskjellen mellom kjøttdeig og karbonadedeig, Floksa. Jeg trodde begge deler var "restkjøtt", må jeg tilstå. Jeg er ikke veldig keen på å tilsette kosten med fett fra storfe, kjenner jeg, så da får det heller bli mindre kjøtt. Det handler tross alt ikke bare om snobberi, det at folk vil ha rent kjøtt med lite fett. Det er da ganske mye helsefokus i det også.
Har ikke lest hele tråden nå, men vil bare påpeke at alle (!) hannkyllinger i klekkeriene kvernes levende (dvs sjekkes for kjønn nyklekkede og guttene hives i en roterende kvern), og dette gjelder både økologisk og ikke-økologisk drift. Har sjekket dette med Debio og alle andre instanser for å være på den sikre siden.
Kverning er ansett som en god og effektiv måte å avlive på. De dør umiddelbart. Jeg skulle ønske folk greide å fokusere på galskapen i å ruge fram liv som så avlives heller enn. Overdramatisere metoden.
Jeg blir deprimert når jeg ser utvalget av storfekjøtt i kjedebutikkene altså. Det er nesten bare kjøttdeig og biff som selges. Det er ikke så mange år siden jeg jobbet i ferskvaredisk, og da var utvalget mye større! Bibringe, bankebiff, høyrygg, steik/lår og bog. Jeg savner virkelig disse kjøttstykkene! De få gangene jeg finner de i butikken er de jo like dyre som filetene.
Ja, grunnen til at jeg svarte som jeg svarte var fordi det ble nevnt gassing over her, og spørsmål om det skjedde i økodrift, så jeg ville bare forklare. Selv om jeg synes både måten og selve handlingen er så grufull at egg er det siste jeg noensinne ville spist (med mindre de kom fra hagehøns og jeg ikke var veganer).
Snakket med min svigermor om dette med kyllinger i dag. De hadde faktisk en japaner på besøk for å sile ut hanene når hun vokste opp på gård også (40-50tallet). De ble mat til den lokale reven.
Det er nevnt noen ganger. Siden det er en av mine :kjepphest: så husker jeg det svært god. Men det er ikke så veldig viktig å finne akkurat når og hvor. Det som er viktig er tanken bak. Både at man ikke kan spise fettet og hva skal vi gjøre med det kjøttet som har fett marmorert inn slik at det ikke kan skjæres vekk? Kaste det?
Karbonadedeig er mellomtingen mellom kvernet filet og kjøttdeig. Karbonadedeig er 4% mens kjøttdeig er 14% (tatt fritt fra husken).
Og jeg vet at de fleste foretrekker karbonadedeig. det er liksom noe av poenget mitt :ja:
At vi bare vil spise de beste stykkene.
Men ikke heng deg opp i den lille detaljen om kvernet filet. Se på hele bildet.
Feks MUK og farsemat. Statusen til dette kjøttet er jo helt på bunn.
Der det fortjener å være spør du meg. Jeg kjøper hele dyr, utnytter alt som er (får dessverre ikke med blod og innmat til vanlig, men spiser det også om jeg får tak i) ned til hver minste lille (og store) bein som kokes kraft på. Jeg lager mye godt mat av de fantastiske råvarene, og ser rett og slett ikke behovet for å ødelegge den gode maten med å lage MUK og lavkvalitetsfarse av den.
Jeg tror man kunne tjent mye på å lage videreforedlede produkter av de stykningsdelene som folk flest synes det er litt vanskelig eller tidkrevende å koke selv. Se på de pulled pork produktene som kommer nå. Ferdigmat av god kvalitet, pakket inn ala Fjordland, med gryter, supper og "pulled" lam-ku-sau-geit-høne hadde jo vært super hurtigmat for travle familier.
Hva tenker du vi skal gjøre med restene som sitter igjen på dyrekroppen om vi ikke skal lage MUK av det?
Det beste hadde jo selvfølgeligvært om alle gjorde som deg og lagde kraft og skrapte bena manuellt.
Men det er vel neppe en virkelighet vi kan forvente?
Og da bør statusen til denne type "restemat" heves mange hakk.
Skal man ha kyllingfilet (men vi er enige om at vi spiser ikke kylling, før hele produksjonskjeden har skjerpet seg, ikke sant :ja: ) så bør man spise hele dyret. Ingen ny filetmiddag før man har hatt kyllingsuppe på skroget og salat av vingene og grillmiddag på lårene. (og stuffa puta med fjærene)
Når man koker kraft eller langtidskoker kjøttet på beina ramler jo kjøttet av uten noe skraping, så jeg ser ikke helt behovet. Jeg synes vi skal matsnobbe nok til at vi betaler for at denne jobben blir gjort ordentlig, i motsetning til nå som vi skal ha det billigst mulig og dermed ender opp med MUK. Alternativt får vi lære ungene å koke kraft og gryter av "ugunstige" stykkningsdeler på heimkunnskapen så vi får en generasjon som kan dette.
Og enig om kylling, også parantesen om produksjonskjede. Jeg gjør det samme for kalkun. Helsteker først, og serverer den tradisjonell. Alle rester blir til taco, pålegg, salat osv, også blir skroget til verdens nydeligste kraft. Jeg fatter ikke at kraft ikke er noe som lages i større utstrekning, det er så utrolig nydelig.
For å digregere tilbake til utgangspunktet; mine foreldre driver geitegård. Jeg spurte dem om dette med avliving av bukkekje. De var helt sånn "ville aldri i vår villeste fantasi falt oss inn!" men bekreftet at det var ulønnsomt å fore dem opp. De bare gjorde det likevel, siden alt annet fremstod uetisk. De kjente heller ikke til noen andre som slaktet nyfødte kje, men hadde hørt om at det forekom noen steder. De har ganske stort kontaktnett av geitebønder.
Tallene i artikkelen er sikkert riktige, men så er det i hvert fall ting som tyder på at det ikke er noen gjennomgripende kultur i bransjen.
Tror mye av utfordringen ligger i både informasjon og tilgjengelighet. Mye av det som kommer frem her er ny informasjon for meg. Jeg tror dette er kunnskap man får når man i utgangspunktet er engasjert. Vi som er halvt bevisstløs :sparke: oppsøker ikke kunnskapen i like stor grad. Når jeg først lærer litt vil jeg gjerne lære mer. Ja til mer "tvungen" informasjon. :ja:
Men like stor utfordring er dette med tilgjengelighet og tilbud. Hvor får man tak i produktene? Jeg har ikke mulighet til å kjøpe hele slakt av alt mulig, men ønsker å bruke mer av dyrene.
... og så synes jeg det er litt vanskelig å innrømme at man er en av de kunnskaps- og bevisstløse. :flau:
Jeg blir så glad når jeg hører om folk som gjør slikt! :digger:
Nettopp! Vi må lære oss å akseptere at mat koster.
All mat skal koste. Tomater skal ikke være så billige at de som plukker dem lever under slavelignende forhold!
Så godt å høre.
Jeg har lært at det er slik det gjøres (det gjøres også i noen grad med overskuddslam) men jeg kjenner kun en geiteprodusent. Og der gjøres det ikke slik.
Jeg må få reklamere litt for geiteprodukter.
[url]www.heidrunprodukter.no[/url]
Det må du ikke synes!!! Alle kan ikke vite masse om dette. Og det skulle ikke vært nødvendig heller. For det skulle vært en selvfølge i alle ledd i produksjonen at hele dyret brukes, at dyra behandles anstendig og at mat skal koste. Da hadde du ikke behøvd å tenke på det.
Oi! Da var dette med kjønnseparert sæd og NRF som melkerase feil! Takk for korreksjon Fakse og Floksa. :blomster:
Det er jo akkurat her kjernen til problemet ligger. Noen må "betale" for at man driver frem jordbruket på den måten man gjør. Hvis det er profitt som er det viktigste blir andre ting nedprioritert.
Det valget er vel tatt av det norske folket? Man kan si mye om Høyre og Frp sin jordbrukspolitikk, men ikke at den har vært hemmligholdt av partiene? Jeg tror ikke at det er så mange bønder som er overrasket over politikken i landbruket. Er det?
Det er egentlig så trist at det er vondt. Tenk om folk visste hva de ødela?
De endringene de (helt åpent og ønsket) gjennomfører er irreverslible.
Hva er det med folk som gjør at de ikke kan tenke mer en et år eller to fram i tid, eller tenke litt uten for egen hverdag?
Faen heller, vi spiser mat hver enest dag. Vi må ha mat. Og vi må ha rent vann. Og vi holder på å ødelegge hele greia.
Jeg så et program i en netflix-serie om en amerikansk kokk som sammen med sin bror begynte å tenke annerledes. De var vokst opp med bestemorens gård, og ville ta vare på den. De oppdaget at den holdt på å gro igjen, så det måtte gjøres noe. Og det ene tok det andre - gris fordi de trengte å gjøre sånn, kyr fordi jorda trengte at osv osv osv. Kokken hadde begynt å samarbeide med andre bønder, blant annet en bonde som produserte en sort gresskar for konsummarkedet. Konsummarkedet skulle ha store gresskar, så det ble fokusert på størrelse. Kokken lurte på om ikke de kunne forsøke å dyrke fram gresskar som var mindre og der smak var det viktigste. Det var ikke storskalaproduksjon, men... de fikk frem en som var mindre og som hadde smak - og som kokken brukte i sine restauranter.
Sånne historier blir jeg engasjert av. Og tenker på når jeg skal handle mat. Og jeg skulle ønske det var mulighet for at flere tenkte som den kokken.
Det er utrolig kompekst, men jeg skal prøve å forklare.
I Norge har vi et unikt konsept som heter Markedsregulator.
Markedsregulator har plikt til å hente råvarer (melk, dyr til kjøtt og egg)
hos de som produserer det. Markedsregulator og har også plikt til å selge disse varene (til kostpris) til alle som vil ha. Altså ikke matbutikker ol, men andre som vil lage produkter av disse råvarene og selv ikke vil/kan hente hos bonden. Mottaks og leveringsplikten er en av grunnsteinene i norsk landbruk. Det sikrer at det kan drives landbruk også på steder der det er langt å kjøre og marginale forhold. Lange avstander og marginale forhold gjør at smittepresset holdes nede og vi kan ha verdens suverent (med flesk på!!) laveste antibiotikabruk. Få dyr på hver gård og lang avstander er helt avgjørende for å beholde denne statusen.
For å hindre overproduksjon er det noen produksjoner som er kvotebelagt (melk) der man kun får produsere ett gitt kvantum pr år.
Andre har konsesjonsbegrensninger. Feks svin og egg/kylling/kalkun. Der hver gård har et maks antall.
Når det blir overproduksjon går prisen noe ned, men fortsatt slik at det går. Også lager man etablerer stopp slik at ingen bygger nye fjøs og evt betaler de eldste for å gi seg. Slik sikkrer man både stabil tilgang, man kveler ikke Markedsregulator i varer denne ikke blir kvitt og bonden sikkres et minimum av inntekt. Så forhandler man hvert år med staten om prisene på råvarene og tildels konsesjons og kvotegrensene.
Hele dette systemet vil sittende regjering til livs. De ønsker at markedet i mye større grad skal bestemme. Det vil, på sikt kvele landbruket i marginale områder og flytte husdyr produksjonene nærmere myene og mer sentralt. Ved å omportere mer kornråvare, legges norsk kornarealer over til gressproduksjon (det er vanskelig å importere gress i noe særlig omfang) og arealene der man bare kan dyrke gress (feks slik som der jeg bor) vil gå ut av produksjon.
Dette er irreverslible prossesser. Med store konsekvenser.
Neida, ikke helt feil. NRF er en melkerase, men vi spiser også kjøttet, og er på den måten er effektiv rase. Det tilbys kjønnsseparert sæd for NRF. For å skille X og Y fra hverandre gjennomgår sæden en prosess som gjør at fruktbarheten er litt dårligere enn ved normal nedfrosset sæd. Kjønnsseparert sæd har allikevel god fruktbarhet, men den er relativ kostbar og tilbys ikke fra alle okser. Derfor brukes det mest vanlig sæd i Norge, og derfor produseres det også oksekalver.
Ja. Og som en liten anekdote kan jeg fortelle at da GENO sluttet å sende sæden med en person (den må tappes tidlig, tidlig om morgenen, på Hamar, reise med bil til Gardemoen, fly til London og bil ut til der de har separeringsmaskinen i løpet av noen få timer) og gikk over til å sende den med "posten" gikk det dugelig til helvete. Så det har vært nesten helt tomt for kjønnsseparert sæd i ganske mange mnd. Men nå i juli er det nye doser på vei. de må ligge i karantene (dosene altså) fra England til Norge så det er en tidkrevende prosess.
Vi har fire slike kalver og to til på vei :hyper:
Floksa, takk for et utfyllende svar.
Jeg er rystet. Jeg vil ikke ha stordriftstilstander slik som det er på deler av det amerikanske kontinentet - det gavner ingen her. Bare av den grunn kan jeg ikke stemme blått i det hele tatt altså ved neste valg.
I forhold til politikken er det vel ingen andre enn Senterpartiet som duger, har jeg inntrykk av. Basert på hva jeg leser på Facebook og blogg til bønder jeg kjenner, der det uttrykkes en god del misnøye med hva forrige regjering gjorde også.
Damned if you do, med andre ord ...
De leverer dessverre gigantiske mengder fårikålkjøtt, og jeg ikke så glad i akkurat det kjøttet. :sparke: Vet noen om leverandører av hele lam som leverer lammekjøttdeig? :nam: