Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan man lære seg å bli glad i å lage mat?

#1

Myrsnipa sa for siden:

Vi har kraftig behov for å stramme inn på matbudsjettet vårt, og jeg har gjort følgende analyse;

  • ingen av oss er glad i å lage mat, så vi lager ganske basic middager
    -ingen av oss har et bevisst forhold til hva ting koster og har strengt tatt ikke lyst til å bli sånne som velger husholdningserter fremfor selskapserter pga pris.
  • begge handler lunsjer i kantiner eller i byen hver dag

Min teori er at om jeg ble mer glad i å lage mat, så ville vi kunne;

  • bruke matblogger/oppskrifter og planlegge innkjøp bedre
  • lage matpakker som er noe annet enn brødskiver som ingen av oss spiser

Så - hvordan blir man plutselig glad i å lage mat? Hva må jeg fokusere på? Hvor begynner man?
I dag er mitt hovedfokus på at det er ufattelig kjedelig, tidkrevende, sølete og bortkastet. Det siste fordi jeg simpelthen hater å kjenne på følelsen av å ha lagt tid i middag, for at det så skal ta 5 minutter for alle å spise det opp.
Jeg aner ikke hva jeg skal handle og følger en oppskrift maks 2 ganger i året når jeg må bake en sjokoladekake. Som for øvrig alltid er flat og ustekt. :knegg:

Hjelp?


#2

Tjorven sa for siden:

Mitt forslag er å abonnere på en matkassetjeneste som Godt Levert eller Adams matkasse. Da lærer du å følge oppskrifter og du bygger opp et lite arsenal av oppskrifter dere liker og vil lage igjen.


#3

Myrsnipa sa for siden:

Takk Tjorven.
Vi gjorde det en stund, men slet veldig med matmengdene. Vi har 4 barn, men de er der i litt ulik grad (mine og dine, ingen våre). Det vil si at vi noen dager var bare ett barn til middag, og det var beregnet til 6. Vi prøvde å justere ned porsjonene, men da slet vi de dagene alle meldte seg på. Og ja, vi har prøvd å planlegge mer nøye hvem som kommer når, men her er det noen ungdommer som vi bare er glade for når de kommer ekstra. :hjerter:


#4

Isa sa for siden:

Godt forslag med matkasse, da er mye av jobben allerede gjort mtp oppskrifter og handling.

Ellers har jeg jobbet litt med dette de siste årene, og det jeg har hatt mest fokus på er at jeg skal ha det ålreit på kjøkkenet når jeg holder på. Gjerne musikk hvis jeg er der alene, barna med eller på benken med lekser, og masse tid. Det har også hjulpet å pusse opp kjøkkenet slik at det funker, at det er plass og at det er et fint sted å være. Før lå det veldig klønete til i huset, isolert fra resten av rommene.

Og kjøkkenmaskinen min, endelig har jeg fått til gjærdeig. Jeg har prøvd for hånd i mange år og aldri fått det til. Nå synes jeg det er gøy å prøve nye oppskrifter og har den fremme hele tiden.

Så det er mulig! Lykke til! :)


#5

Nextlife sa for siden:

Går det an å ikke være glad i å lage mat? :knegg:

Jeg greier ikke å sette meg inn i problemstillingen, man har noen små tips

*La middagen være noe dere ser frem til og gleder dere til, det er god mat, hyggelig selskap, la det være den tiden på dagen dere lukker resten av verden ute og fokuserer kun på de som er rundt bordet. Ikke minst er det takknemlighet fra de som ikke laget mat til den som gjorde det.

*Matkasser gir lett tilgang til god, variert og sunn mat.

*Sett av tid innimellom til å lage stort, f. eks suppebaser, tomatsausbaser, fiskegrateng, lasagne osv som dere hiver i fryseren til de travleste dagene.

*Lag store porsjoner med minipaier, grove horn pizzasnurrer o.l til matpakka

*La gjenget sette opp en øsnkeliste på hva de virkelig har lyst på til middag, og kos dere sammen med å finne gode oppskrifter

*Ukemeny og ukeshandling

Lykke til :)


#6

Nextlife sa for siden:

Ja, og dette med hygge på kjøkkenet er veldig viktig. Jeg har gode spillelister og en kanongod docking som spiller så høyt jeg bare vil.


#7

Myrsnipa sa for siden:

Takk. Fokus på at det er "ålreit" tror jeg er viktig. Kjøkkenet mitt fungerer virkelig, men vi har elendig med utstyr, så det tror jeg vi kunne oppgradert litt. Vi har 3 kasseroller (alle er digre) og en eneste bra kniv. Gud, det høres ille ut, men vi kjenner ikke at det frister å bruke 600 kr for å få kokt gulrøtter i en mindre kasserolle. :knegg:

Tusen takk! Vi burde kanskje kjøpe en fryser. Vi har kun den lille plassen i kjøleskapet og der er det ikke plass til mye. "Problemet" er at jeg syns frosset mat er skikkelig ekkelt. Nesten sånn at jeg vil brekke meg litt der det ligger og tiner. Men det gjelder kanskje mest for rent kjøtt, fisk og kylling. Pizzasnurrer og sånt kan fungere.
Ukemeny og ukeshandling er på planen. Jeg føler at det er ufattelig krevende å vite på en mandag at jeg trenger en agurk på fredag, men er villig til å prøve. I dag handler vi i panikk hver dag kl 16.10...


#8

gullet sa for siden:

Man kan så absolutt bli glad i å lage mat.
Min ex var glad i å lage mat og hadde arbeidstider som var kortere enn mine = at han som regel lagde hverdagsmiddagene. Jeg ble bare tilskuer.

Så fant jeg en kar som ikke var spesielt avansert i matveien og han hadde omtrent bare pølser på menyen om han skulle lage mat selv. I tillegg var han i utgangspunktet kresen og "likte" egentlig ingenting. Bortsett fra pølser og pizza.
Da kunne jeg være den som "imponerte". Vanlig mat, hverdagsmat. Jeg brukte de gamle kokebøkene mine og etterhvert oppskriftene jeg fant på nettet.
Jeg fant ut at jeg måtte ha en del basisvarer i huset og etterhvert ble det gøy å lage mat til en som satt stor pris på maten. At Far i tillegg er god på å hjelpe til å lage maten eller å rydde, sånn at det ble noe vi gjorde sammen, gjorde det enda bedre.
Vi har også ( satt inn etter at vi flyttet sammen) et kjøkken hvor det er hyggelig å lage mat sammen og hvor det er mulig at ungene har gjort lekser ved kjøkkenborden mens maten blir laget.

Så det er absolutt håp.


#9

Novla sa for siden:

Jeg lurte på det samme. :hehehe:

liker jo jeg å lage mat, da, men for å bli inspirert liker jeg å sette meg ned med en haug kokebøker og matblader og bare bla gjennom, og gjerne omsette det jeg finner til en ukemeny. I deres situasjon tenker jeg at oppskrifter faktisk kan være lurt; det er jo ikke bare-bare å slenge sammen noe på frihånd om man ikke er særlig glad i eller vant med å lage mat (litt som om jeg skulle prøve å strikke noe på frihånd :knegg:). Med erfaring og øvelse blir det meste morsommere, også å improvisere i matveien, men det er jo gjerne lurt med litt håndfast kunnskap til å begynne med. :)


#10

mkj sa for siden:

Det kan være greit å ha noen pakker med pølser i fryseren for slike dager det dukker opp ekstra mange. Kanskje en diger ferdiglaget lasagne som du kan dra frem en slik dag også.

Og om du ikke liker å storhandle en gang i uka, så finnes det mellomting mellom det og hver dag kl 16. Hvis dere begynner med å planlegge to dager fram i tid, så slipper du stresshandlinga på vei hjem fra jobb.


#11

Nextlife sa for siden:

Haha, ja,- du må nok innse at å snu om på dette vil kreve litt av deg. Men det går bra, jeg lover.

Ang. kjøkkenutstyr, det må verken være dyrt eller fancy, du får kanonbra små kasseroller og annet utstyr på Jula, Europris og Coop til småpenger.
Kitchn har også veldig ofte kjempebra medlemstilbud på dyrere varer, jeg kjøper f. eks alltid mine kjære kniver på 50% der, og det er litt hyggeligere å betale 750 for en kniv enn 1500.
(Nå skal det sies at knivene mine er jeg like glad i som mannen og barna mine, men det fins gode kniver til en hundrelapp også).


#12

Filifjonka sa for siden:

Kjøp 365-gryteserien på IKEA hvis dere har tilgang på det. Gryter trenger ikke være dyre for å fungere bra. God stekepanne og gode kniver er det viktigste, men det er lett å finne gode tilbud. Høres ut som dere bare rett og slett må bestemme dere for å ha det som et prosjekt å få mer styr på handling og matlaging. Ungene er jo også så store at de kan bidra. :)

Når det gjelder økonomien så betyr ikke det å vite litt om hva ting koster at en alltid tar det kjipeste. Men det er greit å vite hva som koster veldig mye mer på Meny enn på Rema1000, og kunne gjenkjenne et godt tilbud når du ser det og kanskje handle litt ut fra det av og til.


#13

Myrsnipa sa for siden:

Du har rett Filifjonka. Vi må lage oss et prosjekt på dette. Jeg må nok ta hovedansvar...

Kanskje jeg kan kjøpe ei fin A4 bok for å begynne å planlegge ukene, få ned hva vi har brukt osv? Litt "Den O store matboka" i familien, som kan ligge fremme hele tiden?
Vi har jo printer hjemme, så jeg kan printe ut oppskrifter og ta vare på.

Jeg tror jeg må gjøre noe STORT ut av dette for at det skal fungere.

Ungene er store som du sier, og ingen av dem trenger tilsyn på noe vis. De kan bidra. :nemlig:


#14

GeekyGirrrl sa for siden:

De har helt kurant kjøkkenutstyr og kaseroller på Europris. Om du bor nærme IKEA så har de og veldig gode kaseroller i 365-serien og de er billige og varer i årevis.

Det trenger ikke koste en formue. :)


#15

Myrsnipa sa for siden:

Vi har ikke IKEA i nærheten, men Europros. Får ta turen innom etter ferien.


#16

Maverick sa for siden:

Ja, jeg har gått fra å INTENST INDERLIG HATE å lage mat, til å synes at det er helt okei. Tror neppe jeg kommer til å ende i euforisk matblogger-kategorien noengang, men det er like greit, det er nok av sånne i verden allerede.

Matkasser fungerer ikke for oss heller, men kolonial.no, hvor man kan handle på nett og få levert på døren/hente ferdigpakkede poser på hentepunkt, har vært veldig fint, og så synes jeg Rema 1000-appen er veldig fin for både å finne enkle, gode oppskrifter, og holde kostnadene nede.

Og så er jeg ikke spesielt manisk på det, så det føles ikke som om "alt er ødelagt" selv om vi ryker på takeaway en uke i strekk, lissom.


#17

Lavender sa for siden:

Vi har noen bøker vi liker godt til inspirasjon. Vi liker enkel mat, og bruker karbonadedeig, kylling eller fisk fra fryseren med tilbehør. Og så er vi så enkle at vi har tre faste middager i uken. Taco på fredag, pizza på lørdag og spagetti med hva vi har igjen på mandag.

Mathjelpen for foreldre, fått gratis ved skolestart.
www.platekompaniet.no/BOK/mathjelpen-for-foreldre-magnus-thorvik?gclid=CIeCs4ek0MYCFWL2cgodaRwEVg

Stiansen til hverdags,
www.ark.no/ark/boker/Stiansen-Bent-Stiansen-til-hverdags-9788280710628?gclid=CI2m-8Kk0MYCFcTFcgodC6EM-Q#.VZ-VE1_tlBc

Familiekokeboka,
www.platekompaniet.no/BOK/familiekokeboka-tom-victor-gausdal?gclid=CPCnrM6k0MYCFcn0cgodi-gCTA

Vi skulle egentlig ha brukt litt av sommeren til å teste lunsj salater. Vi bruker alt for mye penger i kantiner på dyr og middelmådig mat som vi sikkert kunne gjort bedre selv.

Barna ønsker seg pizzasnurrer, horn og søte rundstykker som snacks i matpakken, i tillegg får de frukt eller gulrøtter hver dag.


#18

Esme sa for siden:

Jeg skjønner deg jeg. Jeg elsker å lage store middagsselskaper og gode søndagsmiddager, men kan ikke fordra hverdagsmiddagslaging :knegg:

Tips angående ukemeny: vi har brukt ukemeny i alle år, og grunnen til at vi ikke har blitt lei er at den ikke er så detaljert. Så vi har det sånn på hverdager:
Man: rester søndagsmiddag
Tirs: fiskemat
Ons: fisk
Tors: suppe laget av grønnsaksrester
Fre: pasta eller noe annet kosemat

Da er det lett å handle synes jeg, handler man og da handler vi tom lørdag formiddag og handler lørdag formiddag tom man ettermiddag.


#19

Mistral sa for siden:

Kanskje dette er en oppskrift som kan fungere?


#20

GinaK sa for siden:

Vi har også to kjeler fra 365+ serien og synes de er kjempebra. Den ene er susekjelen og den andre blir brukt til pasta/ris type ting. De blir brukt daglig så om vi trenger nye kjeler så blir det fra denne serien.

Synes også matlagningen ble mye morsommere med skikkelige kniver. Har en skikkelig kjøttkniv og en mindre kniv til kutting. Det er disse to knivene som blir brukt.

Jeg ble kastet inn i matlagingen da jeg traff mannen. Han hadde en datter så synes det var viktig med middag så da var det bare å begynne da.
Det er hos oss det er størst plass så da måtte jeg begynne å lage mat til mange, alt fra 12-16 stk. Første julen ønsket jeg meg kokebok og fikk en rødrutete en, Familiens store kokebok. Den er helt fillete for jeg har brukt den masse og notert masse i den. Bruker den alltid fortsatt innimellom.
Noterer fortsatt mengde på nye retter som jeg lager og det er så greit ift. hvor mye jeg skal lage.

Jeg har en 6-ukers middagsplan og har skrevet detaljert oppskrift der det trengs. Og selv om jeg ikke følger den slavisk så er det alltid tips til retter fra den. Synes den er til stor hjelp.
Finner jeg en god rett så føres den inn der.

Jeg synes du skal begynne id et små, lag to-tre retter og bli trygg på de. Så utvider du. :)


#21

løve70 sa for siden:

Et annet tips kan være å bruke ukesmenyen på f.eks Trines Matblogg. Oppskriftene der er ganske så trygge å bruke synes jeg. Tror det meste jeg har lagd derfra har vært bra.


#22

Charlie sa for siden:

Hater matlaging, og skaffet godt levert av den grunn. Nå har jeg lært mye, både om varer jeg aldri kjøpte og retter jeg aldri lagde.

Har utvidet repertoiret, og må si det er bittelitt mindre kjedelig nå. Og noen retter har vi laget masse på egenhånd.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.