Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bilsetespørsmål

#1

Olympia sa for siden:

Snublet tilfeldigvis over denne siden, fra Statens Vegvesen:

www.vegvesen.no/sikkerbil/pdf/barn_i_bil_2004.pdf

Her står det at det er tillat med bare pute i gruppe 2, altså for barn fra 15 kilo. (ca. 4 år), det må ikke være en med rygg/hodestøtte (selv om det er anbefalt).

Videre står det også at det er tillatt med forovervendte stoler for Gruppe 1, og denne gruppen går fra barn fra 9 kg (ca. 9 mnd).

Jeg trodde jeg hadde lest at det er blitt nye bestemmelser, er det dette som er nytt? Jeg synes min fireåring er altfor liten for bare pute, selv om hun er snart 19 kilo.

Lurer bare på om dette her er fortsatt aktuell, egentlig.


#2

Nenne sa for siden:

Jeg tror det som står der fortsatt gjelder ja. Det som ble endret nylig handlet vel bare om de eldste barna og at de må sikres med stol/pute til de er 150 cm lange og/eller veier mer enn 36 kg. At anbefalingene går langt utenpå det denne brosjyren viser stemmer, men jeg tror det som vises her er minstekravene.


#3

Pastill sa for siden:

Det er nok tillatt ja, men ikke anbefalt.
Mange barn blir bilsyke av å sitte baklengs. De kan jo ikke bøtelegge foreldre for å snu de???


#4

Olympia sa for siden:

Det var ikke det med at de måtte sitte bakovervendt, egentlig. Synes bare det var lave minstekrav.


#5

Honda sa for siden:

Det har vært snakk om at pute uten rygg skal bli forbudt ,om det kommer så blir det fra neste år.


#6

Stikka sa for siden:

Enig i at minstekravene er lave. Men de var enda lavere før de nye bestemmelsene kom i mai i fjor. Da var det kun krav til sikring for barn tom 4 år.


#7

Honda sa for siden:

Hva mener du med at du synnes minstekravene er lave?

Mener du at det skulle ha vært forbudt å sitte forovervent før eks 15-18 kg?

bare nyskjerrig på hva du mener med ting og tang


#8

lil'c sa for siden:

Ja, jeg synes også minstekravene er lave.
Men de er bedre, så det går riktig vei om ikke annet.


#9

Olympia sa for siden:

Ja, jeg synes en baby på ni kilo (og ni måneder) er for liten til å sitte oppreist i vanlig bilstol, forovervendt. Og jeg synes fireåringer er for små til å sitte på puter. Jeg trodde ikke det var lov, men det er godt å vite hva som er de gjeldende reglene.


#10

Honda sa for siden:

Sånn sett..

Jeg fikk beskjed om i sverige at når ungene kan sitte selv, altså babyer så var større bilstoler sikkrere en babybilstolene.
Bakovervent:)
Pga masse greier.
Men klart forovervent er jo... jah.

Eneste grunnene til at vi måtte su turbo forovervent som 2 åring var at han ble for lanag for izi bakovervente vi hadde. Han var for lang for Britax TWE stolen, osv...
Men da når vi kjøpte recaro start stolen så hadde vi og da kjørt rundt med en unge som spydde hver gang vi kjørte mere en 15 minutter som vi gjore anna hver dag... Men snudde han ikke før han ble for kort.

Prøvde han i Brio stolen når den kom å da var han 3 år og for lang, men den var lengre i ryggen en britax sin.

Synnes det er litt dumt at de lager bilstoler som ikke en gang en 2 årig kan sitte bakovervent. Faktisk så synnes jeg det er veldig trist :mad:
Vi måtte ut 3 mnd etter innkjøpt izi, [før det hadde vi britax eclipse plus si, og var meget fornøyd. men pga kollisjon så måtte jo det kaserest.] og punge ut flere tusen til ny bilstol, som jeg lette land å strand for å finne en "pute" stol som kunne brukes før 15 kg, for han var bare 12 kg da...
Og fikk ikke igjen en krone hos HTS for stolen. Enda butikken klaget og vi klaget...
Å han er ikke så mye lengre en sine jevngammle i barnehagen, men han er lang i ryggen.
Han er nå 4 år og var 117 cm da vi målte han på HS da snuppa var født.
og han er bare 16 kg om kvelden når han skal legge seg:rolleyes:
Og det er lille snuppa og. Vi er alerede på øverste hakket i akta baby bilstolen, og det står at babyer ikke skal bruke andre en 1 hakket. Men da kommer hodet lang over babyinnleggetler
Så helt teit ut


#11

lil'c sa for siden:

Pga. hva da?
Det er jo bare motsatt av hva jeg alltid har hørt, for det er nemlig at babystolene burde man bruke så lenge som mulig for de er sikrest.

Og i Britax Secura kan ungene sitte bakovervendt til de er minst 115 cm. lange :åpplyser:


#12

Honda sa for siden:

Pga at hode beskyttelsen og sånt var bedre på de større
Og at de satt bedre fast en baby bilstolene.
Og at babyer sitter bedre fast i større stol en i de babystolene

Lest det flere plasser, men husker ikke i farta hvor

Min turbo er for lang for den. Prøvde den i Oslo da den kom ut i fjor. Og han var for lang da. Hode var laaang over kanten :(
Men uansett så kom jo ikke den stolen ut før i fjor.
SÅ det hadde ikke hjulpet oss som mye for 2 1\2 år siden hehe:mad:


#13

lil'c sa for siden:

Det der må jeg spørre TryggTrafikk om de har noe peil på sender mail.

Da må han ha en sinnsykt lang rygg i forhold til bena.
Nei, den hadde ikke hjulpet dere da, men at ingen stoler passer bakovervendt for en på 2 år nå i dag har jeg vanskelig for å tro på, rett og slett.
Jeg vet ikke hvor mange nye stoler som har kommet de siste 2,5 årene, men tydeligvis må det ha skjedd en "eksplosjon" i bilstoler, for nå om dagen er det mulig å ha de bakovervendt lenger enn til 2 år altså, hvis man vil.


#14

Olympia sa for siden:

Det som er verst for oss som ikke har bil selv, er at ingen tilbyr bilstoler som det går an å ta ut og inn av biler hver dag, altså som ikke må være montert fast. Ettersom vi ikke har bil selv og bare kjører med svigers (som ikke har mulighet å montere fast et sete i bilen sin) er vi nødt å bruke en pute med rygg forovervendt løsning allerede fra tidlig alder (etter babystolen). Det liker jeg særs dårlig, men ser jo nå at det er tillatt.


#15

lil'c sa for siden:

Hva i all verden mente du med det?
Som går an å ta ut og inn av bilen hver dag?

Vi har ikke bil vi heller, aldri hatt, men det kunne ikke falle meg inn å sette en liten baby på putestol rett etter babysetet fordet.
Vi kjører kunn bil hos besteforeldrene, men vi har et bakovervendt sete alikevel.
Det står ikke fast i bilen hele tiden nei, det blir montert inn og ut støtt og stadig.


#16

Olympia sa for siden:

Hvilket er det som er lett å montere? Vi tar heller toget enn å bruke en time å montere sete inn og ut hver gang. Som jeg vet at noen bruker på enkelte bilstoler. Nå har ikke det vært et spørsmål hos oss ennå, fordi babysetet vårt er 0+ og går til 13 kilo, så vi har ikke helt kommet dit ennå. Men i utstyrsforretningen fikk vi beskjed om at det ikke fantes noen seter som var optimale til vårt bruk. Men jeg tar gjerne imot tips til et bra sete som er lett å montere (sette inn og ta ut) av bilen. Mange har jo en base som må være fastmontert i bilen, sant?


#17

Ingrid-lille sa for siden:

Britax two way elite. Tar 3 minutter å montere bakovervendt.

Jeg hadde heller brukt 3 kvarter for å montere et bilsete bakover og hatt en baby som satt trygt i stolen. Men man er forskjellige. :nemlig:


#18

lil'c sa for siden:

En time :eek:
Nei, det hadde jeg virkelig ikke giddet.
Jeg bruker noen få minutter på å montere setet hennes hver gang, 2-3 min., ellers hadde jeg tatt bussen ut dit :knegg:
Vi har Britax Secura nå, før hadde vi Cosmic xtp, men Secura er mye lettere å montere og tar mindre plass.
Hvis man setter det, som jeg, i midten bak og da bruker 2-punkts sele, så er det rett og slett umulig å montere det feil, og det er bare å dra selen "gjennom" stolen en gang og feste den på andre siden, og stramme. Støttebeinet sitter fast i stolen så det er ferdig montert når du setter stolen i bilen. Og vi har forankringsselene festet i bilen hele tiden, bare legger dem under forsetene når de ikke brukes, så de bare tar jeg fram og klikker fast på stolen og strammer til, og ferdig.
Det er vel ikke så mange bilseter i gruppe 1 som har base, som jeg vet om i hvertfall, det er vel mest av i gruppe 0.
Britax har et som heter Two-Way-Elite også, og deter mange som sier det er veldig enkelt å feste, men jeg har ikke prøvd, og tror ikke det kan brukes med 2-punktssele. Det har ikke støtteben, og det vil jeg ha. Også er Secura mye dypere og det er en fordel. Jeg synes ikke TWE har noe særlig hodestøtte i det hele tatt.
Men TWE er mindre enn Secura, og kanskje lettere og.
Begge disse to går til 25 kg. bakovervendt.
(og de i utstyrsforetninger er jo ikke akkurat kjent for å ha så mye peil da)


#19

Ingrid-lille sa for siden:

Ja, det er jo selvsagt også en mulighet hos dere.
:dulte:


#20

Olympia sa for siden:

:noterer ivrig: Takk for tips!


#21

Stikka sa for siden:

Signerer Olympia på minstekravene.

Ang. montering av bakovervendt bilstol i gruppe 1 så er det ikke vanskelig. Det er faktisk ganske lett å montere de aller fleste stolene. Trenger man å montere en stol inn og ut av bilen ofte så lærer man seg teknikken kjapt og da går det raskt. Som lil'c sier, ha forankringsselene ferdig montert så sparer man mye tid. Bruker man flere biler kan man kjøpe ekstra forankringsseler og ha et par fast i den bilen man bruker mest og et par man monterer i de andre bilene ved behov. Vil man så finnes det løsninger.

Hvorfor skal ikke babyer bruke andre enn hakk 1 da? Er det ikke LogicS dere har? Det er jo en babystol så da må det vel gå ann å bruke alle hakkene hvis nødvendig?

Lillebror er jo også veldig lang men han har mye igjen i sitt MC Cabriofix. Han er også lang i ryggen. Vi har fjernet babyinnlegget da, siden han er så stor.


#22

Stikka sa for siden:

Det er jo ganske logisk egentlig, siden de større bilstolene er brattere. Babystolene er jo maks liggende for at de minste skal kunne bruke dem. Når barna blir større og kan sitte så sitter de tryggere i gruppe 1 stoler.

MEN bytter man til forovervendt så bør man selvfølgelig bruke babystolen så lenge som overhodet mulig.


#23

lil'c sa for siden:

Det var sikkert nettopp det det var.
Derfor jeg har hørt om at babystolene er sikrere, fordi så mange velger forovervendt etterpå. Der er løsningen tenker jeg, det var nok i den sammenhengen.


#24

Honda sa for siden:

ja har den stolen. Sto i bruksanvisningen at det ikke skulle brukes på noen andre hakk en nr1 mens de var spebarn..
jeg flyttet selene og babyinnlegget til hakk 2 da hun var 3 uker hehe
Har babyinnlegget på enda, men når jakker og sånt skal på så forsvinner de


#25

Honda sa for siden:

:o:o:o:o
Sorri jeg blandet, var ikke securan vi prøvde men fri fix eller no sånt.
De hadde ikke securaen inne.

Joda e fleste stoler er blitt lengre i ryggen, men ikke alle.:rolleyes:
Og det er litt dumt om man har unger som ikke vokser helt etter normalen
ler

Tror jeg skal få småtroll her til å ta inn securaen, har lyst å prøve den i bilen.. å ha til henne.


#26

Sansa sa for siden:

Mye interessant i denne tråden.
Min 2,5-åring nærmer seg 18 kg, og da lurer jeg på hvilke muligheter jeg har. For så vidt jeg skjønner kan ikke cosmic xtp brukes bakovervendt til barn over 18 kg...?


#27

lil'c sa for siden:

Joda, men bare i forsetet.
Hvis du vil ha barnet i baksetet er det tre alternativer, to av dem er allerede nevnt, Britax Secura og Britax Two-way-elite, jeg trenger vel ikke utdype de mer akkurat. Så er det Brio Zento.
Alle de tre er seter med lang rygg, Brio er lenger enn TWE, og Secura er også lenger i ryggen enn TWE, så de to er de lengste. De går opp til 25 kg. bakovervendt i baksetet alle tre.


#28

Sansa sa for siden:

Hva er egentlig forskjellen på forsetet og baksetet her?
Og når man har airbag er det vel utelukket å ha barnet i forsetet uansett?


#29

lil'c sa for siden:

Forsetet er forsetet og baksetet er baksetet?

Nei, det vet jeg ikke, men sånn er det bare i følge bruksannvisningen.

Ja, har du airbag så er det utelukket å ha barnet forran med mindre du koster på et verksted å koble den fra.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.