Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan spise sunt og "politisk korrekt" uten for mye dikkedarer?

#1

Divine sa for siden:

I lys av trådene her inne om dyrevelferd og bærekraftighet, ønsker jeg å bli mer bevisst på hva jeg spiser. Samtidig så trenger jeg et dytt i retning sunnere kosthold. Men samtidig vet jeg at jeg ikke er typen som kommer til å orke å kjøpe hele dyr og partere selv, og ikke har jeg tid/overskudd/interesse til å saumfare spesialbutikker/nettet eller reise milevis for å finne spesialmat heller.

Så hvordan kan man spise sunnere og "bedre" når man i det daglige kun handler på Kiwi/Meny? Er det håpløst?

Jeg har sluttet å kjøpe vanlig kylling (unner meg Stangekylling fra Rema sånn dann og vann). Hva av annet kjøtt er det greit/ugreit å kjøpe? Er økologiske egg greit, eller bør de kjøpes direkte fra gård?

Hvordan er det med frukt og grønt for tiden? Er det fortsatt økologisk som gjelder?

Opplys meg!


#2

Harriet Vane sa for siden:

Jeg gjør så godt jeg kan, men har måttet gjøre en god del hverdagskompromisser som for eksempel min veganerøkomiljøpartisvoger mener er helt under pari. :knegg:

Jaja, sikkert bra for meg å oppleve den enden av skalaen også.
Jeg kjøper stort sett grønnsaker på Rema på grunn av pris og tilgjengelighet. De har begynt å få litt økologisk, og jeg handler stort sett de økologiske alternativene. Vi handler også mye frossengrønnsaker gjennom vinteren, de har mer vitaminer, de er ikke blitt fraktet fra Peru eller Sør-Afrika.

Jeg har litt grønnsaker selv, jeg hermetiserer tomater, fryser ned erter og bønner, har noen poteter som behandles som gull, løk og urter. Det er ikke mye, men det smaker veldig godt og er dyrket utenfor stuedøren.

Vi spiser allerede minst et vegetarmåltid i uken og skal gå mot minst et til. Mer fisk. Rødt kjøtt maks en eller to ganger i uken. Fortrinnsvis økologiske eller etiske alternativer. Vi baker brød selv.

Jeg har vurdert å legge ukeshandelen på Coop fra høsten av, for de har mange flere økoalternativer. Dessuten blir det disiplinerende i fht å skulle spare penger, vi skal bruke sjukt mye penger på andre ting fremover, så vi skal virkelig su på labben en stund. Da passer det bra å kutte ut en god del kjøtt og begynne å fiske litt mer selv. Ungene elsker fisk og stavmiksegrønnsakssupper. Det er jo gull.

Jeg synes det er tilnærmet umulig å holde en stødig middelvei her, det er liksom enten bare pris på den ene siden eller bare en slags biodynamisk religiøsitet til samme kilospris som gull på den andre.


#3

Divine sa for siden:

Ja, nemlig. Jeg har mamma og søstera mi på besøk nå, og de tenker PRIS - PRIS - PRIS, men jeg prøver å finne det beste alternativet der vi handler der og da. Det ideelle hadde kanskje vært å funnet det sunneste, mest bærekraftige alternativet EVER, og så betalt / reist langt deretter, men det velger jeg altså å ikke gjøre. Det hadde jeg holdt ut med sånn i cirka 48 timer, kjenner jeg meg selv rett.


#4

IzziCreo sa for siden:

Når det gjelder økologisk frukt og grønt så må det være i nærheten. Det holder naturlig nok kortere enn annen frukt og grønt, så det må spises ganske kjapt, hvis ikke blir det dårlig. F.eks. så går det mye agurk på en uke her. Da kjøper vi en økologisk og en "vanlig", for den økologiske holder ikke en uke.

Coop Mega har mye økologiske varer til god pris. De har sitt eget økologiske merke i Änglamark - alt fra shampoo til mais.

Men vi merker at vi sliter litt med samvittigheten i forhold til økologiske varer og kortreist. Mye av de økologiske varene, også frukt og grønt, er jo langreist mat...

Henger her for tips og råd jeg også. Men som Harriet Vane sier, det er jo ikke enkelt å holde middelveien alltid. Virkelig ikke. Men bare på få år har det blitt enklere, ihvertfall ift økologiske varer.


#5

Divine sa for siden:

Jeg var nettopp i USA og besøkte kusina mi. Hun handlet nesten alt hun spise på sånn whole food supermarket. :vilha: Come to mama, sier jeg bare. Ikke var det spesielt dyrt, heller. Og DET utvalget.


#6

venla sa for siden:

Vi følger også en slags middelvei her, siden det er mest praktisk. Handler stort sett på Coop xtra eller Rema og de har ganske bra utvalg av økologiske varer. Handler også noe fra invandrerbutikk som bulgur, linser, krydder og så abonnerer vi på grønnsakskasse annenhver uke. Den er vel litt semi-økologisk, men i det minste kortreist.

I forhold til pris kan man tenke på om man kaster mye mat. Gjør man det er det ikke så mye forskjell på å kjøpe dyrere mat som man faktisk spiser opp.


#7

Java sa for siden:

Hvis du tenker bærekraftig matproduksjon er Norge langt foran USA. Kjøp norsk kjøtt. Det brukes mye mindre antibiotika i produksjonen, dyrevelferden i Norge er bedre enn i mange andre land pga blant annet at besetningsstørrelsen er mindre. Selv styrer jeg unna kylling, men kjøper storfe, svin og sau. Du trenger ikke partere eget slakt for å ikke bare spise indrefilet. Kjøp andre kjøttstykker også, og kjøttdeig.


#8

Divine sa for siden:

Er det noe kjøtt jeg bør kjøpe MER av, sånn for å støtte opp om salget av det?


#9

Albertine sa for siden:

Det fokuseres så lite på det "dårlige" kjøttet, det som ofte får stempelet grytekjøtt. Jeg elsker disse kjøttstykkene, fordi de trenger så lang koketid og derfor blir kjøttet utrolig mørt og smakfullt. Svineknoke i ertesuppe, herlige gryter som stifado, gulasj og gryte fra Burgund, vidunderlige smaker. I tillegg er dette kjøttet billigere, og de andre råvarene som trengs i gryta er også ofte billige, så du sparer penger. Det irriterer meg at det er så vanskelig å få tak i det her i området.


#10

Milfrid sa for siden:

Whole foods marked! :hjerter: Jeg kjørte 30 minutt hver vei for å handle der. 6 mnd etter at jeg flyttet åpnet de en i gangavstand fra huset vårt. :knegg: Gud som jeg savner den butikken!


#11

-ea- sa for siden:

Reinkjøtt!


#12

frukt sa for siden:

Dette lurer jeg og på, men jeg må nok undersøke litt selv regner jeg med for det er vel kanskje andre forhold her i UK.
Jeg har fått med meg at bortreist er bedre enn økologisk, men det er kanskje fra et sunnhetsperspektiv? Husker ikke helt ...


#13

frukt sa for siden:

Kortreist, ikke bortreist! :ler:


#14

Tallulah sa for siden:

Kortreist er alltid bedre fra et miljøperspektiv. Hvertfall om man velger sesongvarer. Det er jo et annet poeng; finne ut når grønnsaker er i sesong, ikke bare i Norge, men i opprinnelseslandet.

Jeg syns også det er verdt å støtte opp om en del varer laget i utviklingsland. Så det er ikke lett!


#15

Katta sa for siden:

Jeg tenker at så godt som mulig ut fra forutsetningene er et godt utgangspunkt. Mest mulig grønnsaker mer enn kjøtt, mest mulig kortreist. Og handle på en butikk nær deg, det hjelper liksom ikke at maten er kortreist dersom alle skal reise flere mil til butikken. Det viktigste er nesten å ikke kjøpe mer enn man bruker.


#16

frukt sa for siden:

Akkurat det sliter jeg med ... :sparke: Det er ikke bare bare når man har unger som ikke alltid spiser så mye, og når man selv har en matlyst som kommer og går med humøret.
Men jeg kan jo bli flinkere til å putte ting i fryseren og ikke la det ligge i kjøleskapet til det går ut på dato.


#17

Harriet Vane sa for siden:

Ja, også beregne porsjoner og bruke rester.

Folk lager for mye mat (og mange spiser også for mye mat). Porsjonskontroll er viktig av mange hensyn.


#18

frukt sa for siden:

Skal begynne å lage ukesmeny så jeg kan handle bare det jeg trenger.
Beregne posjoner er vanskelig syns jeg ... Rester er jeg ikke flink til å bruke opp all den tid matlysten er så varierende. Jeg makter ikke å trykke i meg mat jeg virkelig ikke har lyst på, selvom det er ting jeg egentlig liker. :vanskelig:
Kanskje jeg burde begynne å lage mindre porsjoner heller så kan jeg heller ta en banan eller noe om det ikke er nok.


#19

Anita72 sa for siden:

Men hvor får man kjøpt reinkjøtt? Her jeg bor er det kun reinsdyrskav eller filet som selges. Hvor blir det av resten av dyret?


#20

Nextlife sa for siden:

I frysedisken på min Rema og på Hypermarked ligger det flere ulike varianter av reinkjøtt, både indre/ytrefilèt, skav og surrede steker.


#21

Balanse sa for siden:

Mange gode tips her. Angående kjøtt synes Rema 1000 ofte har en del lokalt utvalg som er ok, selv om det ikke alltid har skaffet seg øko-merking så er det ofte små produsenter osv.

Jeg pleier spør i butikken etter kjøtt og kjøttpålegg fra Grøstad, de har en del økologisk. Ellers kan man be om at butikken tar inn Holte, Homlagården, Livehe, Eventyrsmak, Stange, økologisk eller kjøtt fra en god lokal produsent som lar dyrene gå fritt både inne og helst også ute. Og spise mer vegetarmat.


#22

Polyanna sa for siden:

Sant. Og jeg tror kasting av mat og overforbruk av mat er to jevnstore syndere, fra et miljøperspektiv. Kasting av mat har det vært et visst fokus på de siste årene, men det faktum at vi som populasjon åpenbart spiser for store mengder, både for å bli så overvektige som befolkningen er, og for å opprettholde denne overvekten, bidrar kanskje minst like mye.


#23

Katta sa for siden:

Og tendensen til store mengder rent kjøtt med bittelitt grønnsaker istedenfor motsatt. I et globalt perspektiv er det helt essensielt at vi rykker ned et stykke på næringskjeden.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.