Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gode havrekjeks e.l. (ikke søte)

#1

Filifjonka sa for siden:

Jeg spiste nettopp noen veldig gode, ganske lyse kjeks fra et hjemmebakeri. Jeg antar det var en slags havrekjeks, ikke av cookietypen men sånne som passer til ost. Prøvde meg på en oppskrift fra Berit Nordstrand, som var helt ok men ikke like gode. Er det noen som har en god oppskrift?


#2

Tallulah sa for siden:

Åh, jeg fikk noen av svigerinnen min til jul som var supre. Skal se om jeg kan få fatt i oppskriften. De var nok ganske rike på smør, nesten litt shortbread i konsistensen.


#3

Filifjonka sa for siden:

Hørtes godt ut! :) Smør får gå, de må bare ikke være søte.


#4

Nextlife sa for siden:

Jeg vet at det ikke er det du etterspør, men våger meg likevel. :knegg:

Disse rugkjeksene er utrolig gode til ost, tapas o.l.
kan entene lages naturell som i oppskriften eller strø med havsalt timian og annet godt man liker.
Om jeg strør noe på kjevler jeg over etterpå for å få det til å sitte fast.
matmisjonen.no/knasende-gode-kjeks-en-hyllest-til-kraftkar


#5

Filifjonka sa for siden:

Takk! Må ikke være havrekjeks, her er alle gode oppskrifter velkomne! :)


#6

Nextlife sa for siden:

Bra, for denne er god. I et selskap jeg lagde mat til,- og serverte disse til ostefatet tok ungene helt av og ranet fatene. De elsket kjeksen, mulig et var pga formen (hadde slike snurrede, lange). :knegg:


#7

Sol sa for siden:

Om du har tilgang på Schønberg Erken, kan jeg anbefale oppskirften på Nansens Havrekjeks derfra. De er rike på smør, dog, men helt fantastisk gode. Jeg har oppskriften i en bok et sted hjemme, men er dessverre bortreist akkurat nå.


#8

Tangerine sa for siden:

Her er kjeksene som Amundsen brukte (klippet fra nettet):

Fru Klausens havrekjeks

I et brev fra 1925 takker Roald Amundsen Esther Klausen som har sendt ham en hel boks med sine havrekjeks til jul. Hennes kjeks hadde blitt brukt på flere av hans ekspedisjoner.

Hun laget gjennom årenes løp 50 kilo kjeks, eller 7500 stykker.

Det ble sagt at ekspedisjonsdeltakerne ”kunne arbeide så meget lenger” med Fru Klausens kjeks!

500 gr havregryn
500 gr smør
100 gr sukker
6 toppede store teskjeer bakepulver
5 dl kald melk
500. gr hvetemel
Slik gjør du:
Smelt smør og sukker, bland i melken, hell over grynene og la det stå natten over. Bland i bakepulver med litt mel og kna i. Resten av melet brukes til utkjevling. Ikke kjevl for tynt og stek kjeksene ved svak varme.

De blir meget sprø!
Kilde: Riksantikvaren


#9

Filifjonka sa for siden:

Kunne arbeide så meget lenger høres lovende ut! :humre: Jeg får teste litt forskjellig fremover. Takk alle sammen!

Sol: Jeg har ikke Schønberg Erken, så vil gjerne ha den oppskriften også når du har anledning,


#10

LilleRosin sa for siden:

Amundsen brukte visst flere. Denne har vært bakt i vår familie i generasjoner, og er kjempegod:

ROALD AMUNDSENS HAVREKJEKS

Dette er en stor porsjon som kan halveres.

500 gr store havregryn
500 gr smeltet smør
100 gr sukker
5 dl kald melk

Bland dette sammen og la det stå kaldt natten over (viktig!).
Neste dag - ha i:
250 gr mel iblandet 3 ts bakepulver. Kjevl ut i kjeks-tykkelse og stikk ut med et glass el.l.
Stek ved 180 gr i ca 15 min.


#11

LilleRosin sa for siden:

OK, var visst ganske like. Og sikkert like gode.


#12

Varta sa for siden:

Pussig sammentreff, jeg fikk nettopp tilsendt mammas oppskrift på havrekjeks fra Stor Kokebok. Disse var veldig populære i min familie da jeg var liten (men populariteten sank litt da jeg insisterte på rød og grønn konditorfarge i kjeksene).

Havrekjeks
4 dl hvetemel
3 dl havregryn
150 g smeltet smør
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
1 dl fløte

Kjevles ut til passende tykkelse (3-5 mm?) og stikkes ut med former. Prikk med gaffel. Stekes i 5-6 minutter på 200-225 grader.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.