Jeg synes det er helt fantastisk å fortape meg i gamle episoder fra "The Great British Bake off" og jeg blir jo så bakeinspirert! Samtidig baker jeg vanligvis lite, fordi mange bakevarer ikke er spesielt sunt eller næringsrikt.
Jeg kunne likevel tenke meg å bake mer, for jeg synes det er en hyggelig ting å gjøre, både alene og sammen med guttene, så jeg tenkte vi kunne samle ideer til sunn og GOD bakst her inne. :nikker:
Personlig er jeg også ute etter oppskrifter med alternativer til hvetemel (f.eks kokosmel, mandelmel, quinoa, havre etc.) og gjerne også alternativer til sukker (jeg har inntrykk av at Stevia er et godt søtningsalternativ, jeg har ikke lyst til å bruke søtning som er skadelig for kroppen, cocosa-sukker er vel også et sunt alternativ, tror jeg).
Jeg er ikke ute etter traurige diettoppskrifter, altså - det må være gode råvarer og smake godt! : storforlangende :
Jeg bakte noen kokosmel-coockies søtet med stevia har forleden, men den oppskriften legger jeg ikke ut her - de ble veldig tørre og kjedelige. :neiognei: Jeg skal prøve å huske mer vellykkede prosjekter og legge ut oppskrifter i tråden etterhvert.
Disse har jeg ikke prøvd selv, men de har jeg hatt lyst til å prøve, så deler her:
Bananpannekaker
Denne oppskriften er nok til fire mellomstore, tjukke pannekaker.
1/2 kopp havregryn
1/2 banan, most
1/4 kopp cottage cheese
1 egg
1/2 ts kanel
Slik gjør du det:
Varm opp stekepannen på medium varme og ha i litt olje eller smør i panna. Kombiner alle ingrediensene i en blender eller kjøkkenmaskin og kjør den til en relativt jevn røre. Hell røra i panna. Stek i omtrent tre minutter, til kantene begynner å stivne, før du snur pannekakene og steker dem i et par minutter til.
Har aldri fått så mye skryt for en kake før som for den faktisk. Utrolig saftig. Men hvis du lager den ikke snu den oppned når du tar den ut av ovnen... Og det blir altfor mye ganache om man følger oppskriften. Halvparten holder.
Eg har prøvd ut fleire av oppskriftene frå Happy Food Stories med god suksess:
"Sjokoladekake med en happy hemmelighet" er ei brownie-liknande kake som i all hovudsak består av svarte bønner. Den blir overraskande saftig, og i blindtest var mannen sin einaste negative kommentar at det var for mykje kakao-/mørk sjokoladesmak. Det er mat som smaker kake og ho held seg lenge i kjøleskap.
"Supre gulrotmuffins med bringebær og banan" : Desse blir og veldig saftige og gode. Eg bytta ut brunt sukker med kokossukker, fordi eg ikkje hadde brunt sukker, og det funka heilt fint.
Og så er det denne då: "Oatmeal-morning-crumble" - ein søndagsbrunsj-favoritt her i huset, og mykje brukt når folk "kjem innom på ein kaffe". Den er enkel og sunn og god. Eg pleier å bytte ut banana med litt ekstra kokosolje, fordi vi er fleire som ikkje er så begeistra for veldig tydeleg banansmak. Eg har prøvd ut med litt forskjellige typar bær og frukt. Ofte lager eg den når eg ser at vi begynner å få mykje gammal frukt. Men frosne bær-poser fungerer og veldig fint i denne. Då putter eg dei bare frosne i forma. Ein dæsj vaniljekesam på er veldig godt (eg har og servert den med vaniljeis, det er ikkje like sunt, men desto betre).
Kikkerter og bønner i kaker! For en brilliant idé! Jeg har generelt stor nytte av å velge mat som er proteinrik, og et slikt kakestykke vil jo både mette og sikre et mer stabilt blodsukker.
Og jeg elsker crumble, men jeg har ikke prøvd en sunn variant før. Det skal testes ut med de nyplukkede blåbærene jeg har i fryseren!
Alle slags rå kaker, det er de aller beste kakene, synes jeg. Kremete og nydelige, helt uten hvitt sukker, mel osv. DØDSGODT! Google på raw cakes eller rå kaker. Du bør ha en kraftig blender da (ikke billigblender), for å få fløyelsmyk kakerøre.
Mmm nå fikk jeg lyst på. Rå kaker er helt fantastisk. NRK la ut en for en stund siden.
Er det for en stor del tørket frukt som blir brukt til å søte rå kaker, Dixie? Jeg har aldri prøvd å lage en slik kake, men de oppskriftene jeg har sett ser veldig fristende ut!
Basen i bunnen er nøtter og ofte dadler, det gir en sticky søt nøttebunn, kjempegodt. Basen i fyllet er rå cashewnøtter, som når de blendes med væske, blir som krem. Usøtet cashewkrem tilsatt litt krydder, næringsgjær etc funker ypperlig som erstatning for kremost og rømme også, helt super base.
Så har man i frukt, bær, gjerne litt dadler osv. Det er mange forskjellige oppskrifter. Jeg laget en med fersk ananas og mango en gang, den var kjempegod. Skal jeg lage en kjappisvariant, lager jeg denne.
Kjøpte rawkaker på en kafe i Praha i fjor, de var helt sinnsyke! Beste jeg har smakt. Og man får ikke den tunge følelsen i magen etterpå, man føler seg lett og god, selv etter et digert kakestykke.