Jeg er vokst opp som vegetarianer, og har derfor alltid brukt mye grønnsaker. Men jeg har holdt meg mye til de grønnsakene jeg kjenner godt. Nå i sommer har jeg eksperimentert mye mer, og sammen med de "samme, gamle" merker jeg at kjøtt og fisk blir mer og mer et tilbehør. Noe som jo, i et bærekraftig perspektiv, er veldig bra.
Jeg "oppdaget" grønnkål ved juletider, og har inkludert det mer og mer. Det er nå stort sett alltid med i gryter eller wok. Og som tilbehør til grillmat eller fisk, bakt i folie sammen med tomater, litt vårløk og krydret med salt, pepper og litt sukker er det kjempegodt!
Søtpotet er godt i suppe, eller bakt. Og brukes også når jeg lager noe jeg kaller grøtpinn, som er stekte rotgrønnsaker, løk og eventuelle kjøttrester.
Ellers bruker jeg mye cherrytomater, gulrøtter, brokkoli, tomat og søt, rød paprika, både rått, bakt og kokt.
Til taco er bønner, i alle former, blitt den nye familiefavoritten. Og vi trenger mye mindre kjøtt, etter at jeg introduserte tomatbønner (som var standard på middagsbordet da jeg var liten og som jeg derfor har brukt lite som voksen, men som det viser seg at barna elsker.)
I salat må jeg har forskjellige typer salater, tomater, agurk, salatbønner, sukkererter og paprika.
Men jeg trenger mer inspirasjon - så, hva er din yndingsgrønnsak, og hvordan bruker du den/dem?
Avokado. Jeg spiser det ut av skallet med sitron og salt, moser det på brød og strør sesamfrø, salt og pepper over, lager guacamole, biter av det i salat eller jeg lager en "restemos". Det er som regel avokado, noen overmoden tomater, litt parmesan eller annen hard ost, kanskje litt løk og pinjekjerner, salt, pepper og et hvitløksfedd. Vzzzzzz! i blenderen, og kan brukes som tilbehør, dipp eller pålegg.
Dessverre er jeg den eneste i familien som liker avokado, så det begrenser seg jo litt. Broccoli er nok den grønnsaken vi spiser mest, ved siden av tomat og agurk.
Tomatbønner elsker mine unger, type Heinz på boks. Men er det særlig sunt? Innbiller meg det er mye sukker? Nært beslektet med ketchup? De får det relativt ofte, men har ikke tenkt på det som så veldig bra.
Jeg synes hodekål er godt i wok og også i supper, hvis den has i mot slutten. Rå kålrabi er god "snacks"
Løk. Løk i alle varianter. Gul, rød, hvit, purre, vår osv. Gressløk i omelett, vårløk i asiatiske woker, gul løk i omtrent alt jeg lager, rødløk med eddik i salater. Favoritten er vel Jamies bakte løk med bacon. :nam:
Jeg tåler ikke gul løk eller avokado, dessverre. Ellers hadde det stått på topp ti listen min, Eller, jeg tåler det i veldig små porsjoner. Men løksuppe eller guacamole utgår. Dessverre.
Blomkål.
Kan brukes til alt!
Vi har blomkål i salat, kokt, stekt og ikke minst most.
Ellers bruker vi mye sessongens grønnsaker. Mainepe feks.
Sukkererter, både rå, kokt og ikke minst stekt. Spisspaprika!!
Gulrot, den også både rå, revet, kokt. most og stekt.
Jeg er også veldig glad i løk. I supper, rødløk i salat, vårløk i alt mulig, i lasagne og pasta osv.
Nr. 2 er kanskje gulrot. Eller tomat. Bruker veldig mye av tomat, gulrot og agurk. Ikke så eksotisk. Gulrot og løk er så fine fordi de holder seg lenge, og blir derfor nesten aldri kastet.
Avocado bruker jeg mye i middagssalat, feks er tomat, avocado og kylling alltid en vinnerkombinasjon. I tillegg har vi ofte avocado i terninger med litt sitronsaft og et dryss urtesalt på som tilbehør til fisk. Smaker ypperlig både til hvit og rosa fisk.
Søtpotet lager vi enten mos eller pommes frites av. Syns det passer både til fisk og kjøtt.
Brokkoli koker vi som oftest, det er en grønnsak alle liker godt og vi ikke blir lei av. Men kunne gjerne tenkt meg noen forslag til å rocke opp brokkolien litt!
Aspargesbønner. Jeg koker dem 2 minutter og lar vannet renne av. Smelter smør og har i presset hvitløk og aspargesbønnene og bare freser raskt. Nam nam og ungene gafler innpå de også.
Hvis jeg må velge, blir det løk. I alle former og farger, spesielt hvitløk og purre. ELSKER løk!
Ellers er vi veldig glade i avokado her i huset. Det går ca. et nett (eller halvannet) i uka på meg og de to store ungene, mens minsta spiser ca. 1 avokado hver dag. Dyrt! Men jeg synes det er viktig at de får i seg det sunne fettet og næringen. Ettåringen spiser avokadoen ren, hun elsker det.
Bruker også mye agurk, tomat, mais, alle slags bønner/kikerter, sopp og poteter. Har lyst å eksperimentere litt mer med uvanlige grønnsaker og frukter.
Med den overskriften tok jeg det for gitt at en eller annen sjel ville ha kommet med noe plumpt. Men, nei da, ikke engang på en fredag kveld. Dere er så skikkelige, altså ... Tsk, tsk.
Løk! Jeg synes egentlig alt blir bedre med løk. Eller, ikke blåbærpannekaker. En gang kjøpte vi pannekaker på en pannekakerestaurant i Trondheim (Sirkus shopping) og fikk pannekaker med blåbær og vårløk. Det var egentlig bare rart.
Løk i alle varianter. Gode tomater, poteter, søtpotet, ja, nesten alt, egentlig. Og sellerirot og -stang, pastinakk og egentlig alle slags røtter.
Som liten hatet jeg rosenkål. Men for meg fikk den en renessanse da jeg oppdaget at den er fantasisk og nøtteaktig når den er stekt. Steker den i halve biter sammen med litt bacon eller spekeskinke, med hakkede nøtter og litt sitronskall.
Dampet artisjokk med urtesmør, halve rå avokado med salt og pepper, spises med skje, også fersk spinat svisjet i gryta med salt , pepper, muskat og litt hvitløk. Nam! Også smørdampet sommerkål med litt chili da!
Jeg elsker gulrot og bruker det alltid i det aller meste. I råkost med eple og rosiner og litt presset appelsin til det meste av hvit fisk, i terninger i pastasaus, i rotmos, ovsntekt, i grønnsakskaker, i lapskaus og i alle mulige slags supper.
Pastinakk, sellerirot og persillerot: bruker i pastasaus, rotmos, lapskaus, supper, ovstekt eller i grønnsakskaker. Utrolig godt, nøtteaktig smak og burde brukes mye mer.
Løk bruker jeg i alt. Det beste er karamellisert løk, løksuppe og ellers er det løk i alt som er av gryter, supper, pastasauser osv. Jeg pleier å blanke eller karamellisere løken før jeg bruker den i kjøttboller, fiskekaker eller lignende.
Potet er en favoritt. Ingenting er som mine egne nypoteter med salt og smør, men elelrs er det poteter i alle former hjemme hos oss. På en middagstallerken har vi kanskje bare en eller to små poteter hver, men i gryter, lapskaus, suppe (vichyoisse! :hjerter:) eller gratinert, raspekaker, ovnsstekt osv.
Bønner i alle former. Jeg elsker snittebønner, voksbønner, aspargesbønner, bondebønner, aller helst ferske fra hagen. De jævla sneglene liker også bønner veldig godt, men noe har jeg greid å berge. Nyplukkede voksbønner med salt og smør, rett fra hagen er så utrolig godt! Ellers liker jeg alle typer bønner på boks eller tørkede bønner i supper og gryter, most eller bare på skive.
Grønnkål. Utrolig godt og en svært lettdyrket grønnsak med mange bruksområder. Jeg liker å svisse i en gryte med løk, hvitløk og litt bacon, ha i tomater, hvite bønner, litt buljong og servere med pasta. Eller i suppe med kokt egg, eller som en ekstra ingrediens i grønnsassuppe, gryter eller lignende.
Brokkoli. Ikke et måltid uten. God dampet, i suppe med eller uten blomkål. I salat med rømme, majones, sukker, salt, sitron, rosiner og løk.
Søtpotet. Jeg lager en utrolig god meksikansk søtpotetsak, med søtpotet i biter som jeg hiver oppi en pose med maizena, spisskummin, paprika, oregano, chili, salt og pepper, riter rundt før jeg baker i ovn i 45 minutter på 200 C. Når søtpoteten er mør har jeg i svarte bønner eller kidneybønner og spiser i lefse med avocado, stekt løk, rømme, jalapeno og salsa. Jum!
Paprika. Enten grillet, flådd og brukt i gryter eller blandet med fetaost eller philadelphia, hvitløk, chili, salt og pepper brukt som en deilig dip. Eller stekt med løk til torsk eller ha litt creme fraiche sammen med kylling. Utrolig god kombinasjon.
Kål. Undervurdert grønnsak som er full av næringsstoffer, utrolig billig og passer til det aller meste. Kålstuing er kjempegodt, det bør etter min mening være litt kål i grønnsakssuppe og kålruletter er knallgodt.
Rosenkål, likte ikke før jeg begynte å steke den, da elsket jeg det!
Erter, veldig godt og sunt, lett å få tak i og veldig billig. Burde brukes mye mer.
Hm. Det ser ut som jeg liker alt veldig godt, det stemmer vel i grunnen. :knegg:
Jeg har forresten en oppskrift på kikertesnacks som får selv de mest innbitte "jeg liker ikke kikerter"-folkene til å snu om.
Ha en boks skylte kikerter (eller en del hjemmekokte) i en bolle. Ha over en ss olje og så mye krydder du vil ha. Jeg bruker masse paprikapulver, gjerne litt røkt paprika, spisskummen, løkpulver, hvitløkspulver, chipotle, salt og masse næringsgjær (da blir det ostete og får enda bedre konsistens, men kan selvsagt sløyfes selv om det ikke blir det samme uten). Ikke vær gnien med krydderet, bruk helst litt for mye.
Rør godt, og spre det utover på papirkledd stekeplate og stek midt i ovnen på 225 grader i 15-20 minutter, eller til de er blitt litt brunere og seige, men ikke brent. Følg med underveis. Avkjøl litt og server i en bolle. Disse kan spises som de er, eller has i salater, supper osv. SÅ godt!
Helt enig. Jeg kjenner folk som ikke liker kikerter (deriblant mine to eldste barn, som ellers liker ALT) og blir rett og slett litt satt ut over at det går an.
Avokado, brokkoli, agurk - jeg er veldig glad i grønne grønnsaker kan det nok late til. Men jeg er glad i så mye; gulrøtter, mais, blomkål, kålrabi, tomat, løk, bønner, kikerter, erter og hva har du. Kastanjer er også veldig godt. Tror ikke det finnes en grønnsak jeg ikke liker egentlig, det må evt. være artisjokk, det er jeg ikke veldig begeistret for.
Jeg skulle lage dixies kikerter nå, men var tom for kikerter. Så nå står det masse store hvite bønner med krydder på i ovnen. Lurer på om det blir en suksess...
Min absolutte favoritt må være ovnsbakt løk, gul eller rød eller charlott, spiller ingen rolle. Bakt hvitløk er også nam. Jeg lager en killer god rødløkskonpott med balsamico som er kjempegod til kjøttkaker og vilt ( i steden for tyttebærsyltetøy).
Ellers er jeg glad i avocado, men begrenser meg siden jeg ikke skal spise mat med mye kalium i.
Brokkoli er nok det vi har oftest sammen med gulrøtter. Jeg spiser mye cherrytomater sånn til brødmaten.
Paprika topper listen min. Både rå og stekt/grillet i forskjellige versjoner. Nam!
Blomkål, rosenkål, brokkoli,fennikel og tomat kommer også høyt opp.
Egentlig er jeg glad i de fleste grønnsaker, dessverre er det en del jeg ikke tåler så godt i rå form.
Er sopp en grønnsak? Jeg trodde det var ... sopp. :knegg:
Jeg er vel også aller mest glad i løk. Jeg har grillet hele gule løk i folie noen ganger nå i sommer, med en smørklatt og litt timian og en skvett rødvin eller balsamico. :nam: Grillede buntgulrøtter med honning og ingefær og appelsinjuice var også fantastisk. I det hele tatt er komboen gulrøtter og ingefær noe av det beste.
Men jeg er også veldig glad i vanlig salat, gjerne med ruccola blandet i (men ikke for mye). Jeg er enig i at den er ganske besk, men den passer fint på pizza og sammen med annet grønt. Ungene nekter å spise den, da.
Jeg synes ruccola er godt. Det er litt sterkt og pepper-ish, det er lekkert og mørkegrønt i fargen, og det trenger ikke å renses og kuttes så voldsomt. Romano er en annen god salat, men vanlig hodesalat og hjertesalat synes jeg er intetsigende. Lollo og sånn crispy-greier med taggete kanter er for bittert. Gi meg ruccola, altså. Vel å merke IKKE fra pose, men fra beger.
Rema 1000 sine. IKKE kjøp Coop eller Go Green sine, de er små og harde og ekle. Rema sine koster 4 kroner boksen og er store, myke og kjempegode! SW sine er like gode, men de koster 20 kr boksen, så jeg kjøper mest Rema sine.
Matmesteren og Eldorado funker også, men Rema sine er altså best. :)
Elsker edamame! Sabi sushi har de aller beste, kjøper en skål varme, saltede edamame som fremdeles er i belgene sine. Dypper hele belgen i jalapenosaus (kjøpes med) og river dem ut av belgen med tennene. Sukk, det er bare såå digg.
Har du prøvd å tilberede dem selv? Jeg har en pose liggende i fryseren som jeg må få spist opp nå, men terskelen har vært akkurat litt for høy siden jeg ikke har laget det før.
Den ene grunnen til at jeg misliker ruccula er at kjøperucculaen er av så dårlig kvalitet, den er jo ofte allerede på vei over til de evige jaktmarker før den er kommet i butikken. Den andre er at jeg ikke synes den har noen ålreit konsistens, lange håpløse stranter og stilker, og det tredje er at den pepperaktige smaken - antagelig fordi den plukkes for sent eller oppbevares for lenge eller feil - blir overdøvet av en bitter -gått i stokk -smak.
Men gi meg et knekkebrød med grov sennep, issalat, gulost, dill, persille og agurk! Nydelig!
Jeg liker rett og slett ikke issalat særlig godt. Hjemmedyrket er selvsagt mye bedre enn de som har ligget i pose og utviklet en slags kjemisk lukt av neglelakkfjerner, men jeg vil helst ha mer smak.
Ruccola er vanskelig å dyrke i Norge, på lik linje med spinat. På grunn av de korte nettene går de fort i stokk. Sånn sett er de ulike hodesalatene lettere å dyrke.
Jeg kan også slite litt med ruccula, men pleier å bruke en liten evighet på å plukke ut alle bladene i pakken som har misfarging samt at jeg kniper av alle de lange stilkene. Til slutt river eller hakker jeg den i mindre biter. Da blir det godt.
Ruccola er godt. It is known. Dessuten er jeg godt fornøyd med den ferdigvaskede babyruccolaen jeg kjøper på pose, som Storm sier. Ikke noe særlig jobb, smaker deilig pepperaktig. Oppå pizza, under biff, i risotto, i couscoussalat sammen med tomat og løk. :nam:
Tror min favoritt må være grønn asparges. Det er dessverre ingen andre i familien som er glad i det, derfor passer jeg på å lage det nesten hver gang jeg er alene hjemme. Kanskje det er derfor jeg liker det så godt også, fordi jeg ikke spiser det så ofte? Spiser det som tilbehør til kjøtt/fisk, bare forvellet i lettesaltet vann, eller som egen smårett, ovnsbakt med serranoskinke og parmesan. :nam:
Jeg er veldig glad i aubergine også, gjerne grillet, eller ovnsbakt med fyll.
Under et lenger opphold på Sri Lanka fikk jeg av og til servert en aubergine-curry som var aldeles nydelig. Den har jeg dessverre aldri greid å gjenskape.
Det siste året har jeg gjennoppdaget reddiker som ingrediens i salater, og i skiver på brødskive med hvitost. Mange år siden jeg smakte det sist, men nå har jeg det i hagen.
De små tomatene som kalles Dulcita på Rema100 spiser jeg som snacks.
Jeg er ellers også veldig glad i de tradisjonsrike variantene, som erterstuing, kålstuing, og, ikke minst, kålrotstappe.
Veldig glad i spinat til pasta. Gjerne kremet, med hvitløk og parmesan.
Ungenes soleklare favorittgrønnsaksrett er blomkålsuppe. Jeg liker det også godt, men er litt lei det nå, fordi vi har hatt det så mye. Jeg er egentlig glad i det meste av grønnsaker, når jeg tenker meg om. Jeg kan også styre min begeistring for issalat, men kommer ikke på noe jeg kan si at jeg ikke liker.
Blomkålsuppe er ungenes favoritt her i huset også, vi skal ha det i morgen (jeg har begynt å lage middagslister for en uke om gangen, såå praktisk).
Og asparges er jo så godt! Jeg liker å surre dem lett i panna med margarin og drysse over litt parmesan (jeg bruker melkefri), maldonsalt og nykvernet pepper. Himmel så godt!
Asparges er fantasisk. Men jeg er vel en av de få som ikke synes så voldsomt om aubergine. Jeg kan fint spise det, men det gir meg ingen spesiell opplevelse, akkurat. Mulig jeg gjør noe feil, men jeg synes den har en merkelig og lite tiltalende konsistens.
Enig med deg Hyacinth. Aubergine er jeg ikke noen fan av jeg heller.
Jeg elsker grønnsaker og i tillegg til aubergine er det i grunnen kun sopp og grønn paprika jeg ikke spiser (eller, jeg spiser det om jeg får det servert, men jeg bruker det aldri selv). Ruccola er nydelig, min favorittsalat.
Jo, den smaker jo masse! Den har en helt særegen deilig krydret smak. Den kler litt fett veldig godt, jeg pensler ofte aubergineskiver med olivenolje, strør på salt og oregano og that's it. Det er noe av det beste jeg vet. :nam:
Jeg har også stekt i panne. Panert også. Men har lyst å slenge på grillen, egentlig. Det ble så mye stekeos og tok så lang tid, skivene er jo litt store og må tas i flere omganger.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.