Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor ofte bør man bytte løpesko?

#1

Bluen sa for siden:

Er det noen tommelfingerregel for hvor mange mil et par løpesko skal holde på asfalt før de bør byttes ut? Jeg tenker da på godt dempede varianter (type Asics gel, f.eks. Kayano), ikke modellene for forfotløping. Det har vel kanskje sammenheng med vekt og andre ting også? Jeg er helt blank.

Har blitt litt skremt etter å ha fått vondt under foten etter en lengre løpetur i går kveld, og lurer på om skobytte kan være en idé. Nå husker jeg selvsagt ikke hvor gamle skoa mine er heller, men lurer på om det kan være rundt ett år. Jeg løp i snitt 3 mil i uka i fjor, og trolig noe mindre hittil i år. Det blir altså rundt 150 mil på ett år, men jeg har hatt to par å veksle mellom.


#2

Kanina sa for siden:

Jeg bytter etter ca et år, selv om jeg bruker to par. Men beholder dem som reserve en stund etterpå.


#3

Timar sa for siden:

Jeg mener å ha lest at de holder 1300 km, men ta det med en klype salt, siden jeg ikke husker hvor jeg så det. Skulle tro at det varierte med merke og type også.

På strava kan jeg faktisk velge hvilket skopar jeg har brukt på løpeturen, så teller den antall kilometer for meg.


#4

Primrose sa for siden:

Mener å ha lest 100-150 mil, mens selgeren på løplabbet sa 70-100 mil. Synes 70 hørtes lite ut. Kommer kanskje an på hvor tung man er også ?


#5

Bluen sa for siden:

Ja, det har sikkert både litt med vekt og skotype å gjøre. 70 hørtes ut som et salgstriks fra Løplabbet, ja - men så langt har nok i alle fall disse gått, kanskje 100 også. Takk for svar, alle sammen!


#6

Gaia sa for siden:

Jeg bytter etter ett år til halvannet år. Jeg husker å ha lest at gummien i skoene ikke holder så mye mer enn halvannet, så de bør uansett byttes såpass ofte, uavhengig av hvor mange mil man løper med dem i året.


#7

HSJ73 sa for siden:

Når storetåa sier titt-tei til verden utenfor, byttes det sko her, ser det ut til. :rolleyes:


#8

Kanina sa for siden:

Det er veldig kvalitetsforskjell på sko, også innenfor samme merke! Jeg hadde et par Saucony som var fantastiske å løpe i, men som begynte å gå i oppløsning i overdelen før det var gått et år. :knegg: Mizuno-skoa gikk jo aldri i stykker, og de levde pensjonisttilværelsen sin som vanlige gå-sko lenge, men jeg kjente jo at sålen var blitt stiv og vondt mot slutten, da jeg kasta dem.


#9

Synnemor sa for siden:

Produsentene sier gjerne 100-150 mil. Løperens vekt og hvordan du lander på foten har også mye å si, noen sliter veldig på deler av sålene og må skifte oftere. I tillegg er det sikkert forskjell på sålene også mht hvor mye de tåler. Med tiden blir gummien stivere, så både alder og km skoa har tilbakelagt spiller inn. Jeg har skrekkelig mange par jeg veksler mellom og har derfor lite kontroll på hvor langt jeg har løpt med hvert av dem. Langdistanseskoa jeg bruker utendørs bytter jeg som regel etter ca 1 år. Da ser jeg sålen er slitt og jeg kjenner skoa ikke er så god i dempinga lenger.

Hvis du har løpt med skoa i ett år og plutselig får smerter du ellers ikke har, ville jeg spandert på meg et par nye sko - i alle fall om det skjer på neste løpetur også. Det er en strålende unnskyldning for å shoppe nye løpesko :glis:


#10

Divine sa for siden:

Ifølge Born to run skal du helst bruke så utslitte sko som mulig, så hvem vet?

Personlig bytter jeg etter ca. to år. Da har jeg som regel sagt i over et halvt år at NÅ skal jeg kjøpe nye sko.


#11

Bluen sa for siden:

Ja, jeg har heller ikke pleid å bytte så veldig ofte, egentlig. (Som regel først når jeg har sett et godt tilbud eller en spesielt fin farge. :filer: ) Er redd jeg har de første tegnene på plantarfascitt :skremt:, men mulig jeg krisemaksimerer.

Sist jeg var på Løplabbet var det mildt sagt ingen suksess, men det kan jo hende jeg er heldigere ved et nytt forsøk.


#12

Misteri sa for siden:

Når du ser skoen bli veldig rynkete bak. Mellom sålen og tøyet.

Løper du mye vil det ca være en gang i året.


#13

sindrome sa for siden:

Hvis du frykter plantarfascitt så bør du gå med sko med gode såler til enhver tid. Også inne.


#14

Bluen sa for siden:

Har prøvd dette, men det er så mye plast i det området på begge skoparene mine at jeg ikke kunne se noe.

Takk for tips! Er veldig usikker på om det faktisk er det som er i gjære. Har vært på byferie i helga og gått veldig mye hele lørdagen, i noe litt joggeskoaktig fottøy, uten å kjenne stort mer enn en vag kløe i fotbuen. Hælen har ikke vært vond. Etter fire timers pølsedugnad på betonggulv i går (med løpesko) var det litt verre, men ikke direkte vondt - heller ikke etter en veldig lett løpetur etterpå. Forhåpentligvis er det noe forbigående, men jeg får passe litt på.


#15

sindrome sa for siden:

Håper det forsvinner like fort som det kom :)


#16

emin sa for siden:

Jeg skifter etter ca halvannet år. Da blir de gamle skoene jobbsko eller gåsko etterpå.


#17

Harriet Vane sa for siden:

70 mil? Har de så dårlige sko fra løplabbet, altså?


#18

Bluen sa for siden:

Litt usikker på hvordan det går her nå. Det kjennes egentlig mer ut som en strekk/irritasjon i fotbuen enn smerter i hælen (skjønt det var slik det begynte). Har hatt to helt, helt rolige turer på mykt underlag og en halvhjertet intervalltur etter at dette starta, med de andre skoa. En hyggelig bivirkning av "skaden" er at det ser ut til å ha hjulpet på farta å ta det helt med ro et par økter - nå i formiddag løp jeg plutselig raskt helt uforvarende. :eek: Kanskje hjelper det litt å ta treningsturen sånn ca. et halvt døgn tidligere enn midnatt også, som jeg vanligvis er fæl til. :sparke:

Uansett lurer jeg på om jeg ikke skal starte jakten på nye sko - kanskje til og med vurdere å gi Løplabbet en ny sjanse, eller er de like flinke andre steder? XXL, G-sport?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.