Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Snegler: good guy or bad guy

#1

Jålebeinet sa for siden:

Denne dukket opp i ettermiddag. Det er ikke en brunsnegle, er det vel?


#2

Strå sa for siden:

Denne hva? Ser ikke bildet.




#5

Kirsebær sa for siden:

Den er din venn. :kumbaya:

[EDIT: Jeg tok feil. Drep alle snegler. :nemlig:]


#6

Syrinx sa for siden:

... Og den kan bli 20 cm lang! :sjokk:


#7

Strå sa for siden:

Jeg har ganske mange av de der i hagen - og glad for det. Boasnegler holder nede bestanden av eklingene.


#8

frukt sa for siden:

Den var jo nesten litt stilig jo!


#9

Jålebeinet sa for siden:

Da har vi tre stykker klare til å forsvare hagen mot de ekle brune. Det er et godt tegn at jeg ikke har sett noen brunsnegler i hagen i det hele tatt.


#10

Polyanna sa for siden:

Den er din venn! Jeg hadde en sånn. Svigerfar drepte den og syns han hadde vært skikkelig flink. :gaah:


#11

Olvina sa for siden:

Eg har sånne i hagen, og ingen brunsneglar i det heile tatt. Så dei er veldig flinke! Dei kan bli kjempestore, og første gong eg såg ein fekk eg sjokk! For ikkje å snakke om då eg kom over to stykker som var i gong med ein skikkeleg flørt. Tilsaman vart dei ein halv meter lang, og eg trudde først det var ein orm som låg på plattingen. :skremt:


#12

Anda sa for siden:

Skulle gjerne hatt flere sånne. Om jeg finner flere, så skal jeg importere dem til hytta. :gaah:


#13

Mamari sa for siden:

Sånn skulle jeg hatt - skulle gladelig betalt noen kroner for den!


#14

Kirsebær sa for siden:

Store penger å tjene på riktig-snegle-oppdrett tror jeg! :jupp:


#15

Madicken sa for siden:

Stilige sneglefanten! :hjerter: Og nyttig i tillegg, ikke verst.


#16

Harriet Vane sa for siden:

Det er nok en myte, gitt.

Den spiser kanskje kanskje snegleegg, men den spiser også akkurat de samme blomstene og plantene som den brune. Drep, drep.


#17

Harriet Vane sa for siden:

Det var han også! Kjør på!


#18

Madicken sa for siden:

:skuffet: Og nå som jeg nesten var blitt litt glad i den.


#19

Kirsebær sa for siden:

:what: ER det en myte, Harriet?

Jeg har sagt det til alle hysteriske hagefolk i flere år. Da har jeg sikkert indirekte vært med å drepe hagen deres eller noe...:leppe:


#20

Tallulah sa for siden:

Brunsnegler spiser også brunsnegler. De er kannibaler, hele gjengen. Mums-mums.

Dere har lest om zombiesneglen, ja? :rofl:


#21

Kirsebær sa for siden:

Men, sier vi egentlig at alle snegler bør kverkes?


#22

Anda sa for siden:

Her er en artikkel om at boasneglen er mindre skadedyr for nytte- og prydplanter enn brunsneglen, i tillegg til at den formerer seg saktere enn brunsneglen. Og altså også tar brunsnegle(egg). www.aftenposten.no/bolig/Se-Boasneglen-spiser-brunskogsneglen-554026_1.snd

Sier ikke da matematikken at det er greit å la boasneglen leve? (Men husker jeg feil når jeg mener at du har frekventert snegleforum, HV, og dermed sikkert har sterkere standpunkter og potensielt mer kunnskap enn meg?)


#23

Kirsebær sa for siden:

Snegleforum. Enn det. :verden ass:


#24

Polyanna sa for siden:

Hun ble utestengt, tror jeg, etter å ha fremmet bestialske avlivningdmetoder. :skuffet:


#25

Fluke sa for siden:

:knegg:

Myte altså? Kan du dokumentere det? ;)



#27

Harriet Vane sa for siden:

Jeg ville drept den.

Jeg er inne i varmen igjen i snegleforumet. :rørt: Og ja, de holder på med en landsomfattende spørreundersøkelse og den viser at hageeiere er akkurat like plaget av en leopardsnegle som en brunsnegle, men det er flere brunsnegler.

Bare drep dem.

Det er noen teser fremsatt av biologer for flere år siden som er opphavet til myten. Ingen grunn til å la dem leve.


#28

Jålebeinet sa for siden:

Nå har de gjemt seg :mumle:


#29

gajamor sa for siden:

Det er svært territoriell, og bruker visstnok feromoner for å beskytte sitt område. Så selv om folk ikke har sett den drepe voksne brunsnegler, betyr ikke det at den ikke holder dem unna. Vi så stor forskjell på antall brunsnegler i hagen etter at vår boasnegler flyttet ut.


#30

Matilda sa for siden:

Min mor hobbygartneren er med Harriet, hun knerter alle. Jeg bor 500 meter fra henne, har ikke sett leopardsnegler her. Hun har kjøpt Nemaslug og skal prøve denne metoden, og jeg gjør vel det samme etter hvert. Vi har planer om å få med velet her vi bor, så kanskje det nytter etter hvert.


#31

Matilda sa for siden:

(Hva var forresten de bestialske avlivningsmetodene? Jeg plukker med steikepinsett og klipper over dem med ei stor sysaks, samler i pose, knyter igjen og kaster. Mamma hakker over dem med spaden.)


#32

Harriet Vane sa for siden:

Jeg hakker med spade eller klipper med stor saks. Jeg lar dem ligge, siden de er smittet avnemaslug, de fleste og lar de andre jævlene spise dem, så de også kan bli syke og dø! :slem:

Boaen er på svartelisten, det er virkelig ingenting å spare på. Få dere frosk, ender eller pinnsvin i stedet.


#33

Madicken sa for siden:

Jepp, dette, og noen ganger drukning i sterk saltlake. Jeg får håpe at karma ikke gjelder når det kommer til min behandling av brunsnegler. :paranoid:


#34

Misteri sa for siden:

Jeg også hørte de var vår venn, men det er bare en myte. Drep dem alle!!


#35

Harriet Vane sa for siden:

Jeg håper brunsnegler og andre svartelistede kryp kan komme innunder lov om skadedyr. Brunsnegler sprer listeriasmitte, e-colismitte, hjerteorm og alskens faenskap.


#36

safran sa for siden:

Du ble faktisk kastet ut, altså? :humre:


#37

Polyanna sa for siden:

Det stod om boasneglene i Aftenposten i dag, og zoologen mente at de var vår venn. :nemlig:


#38

Harriet Vane sa for siden:

Zoologen tar feil. Zoologen baserer seg på teser.

Mange av oss som har ekte hageerfaring med brunsnegl vs boasnegl observerer at det ikke er slik at brunsneglen eller eggene blir angrepet eller spist av boasneglen. Det foregår for tiden en stor undersøkelse (svar gjerne selv!) for å finne ut av dette.

Når det gjelder snegler er det helt fortvilende frustrerende hvor mye feil informasjon som spres av bloggere, forskere, journalister og folk flest. Rådene de kommer med er ikke gode, kunnskapen om sneglen og dens liv og laden er feil eller misforstått, basert på myter og synsing.

Foreløpig har spørreundersøkelsene basert på hagefolks egne erfaringer vist at nær 80 % opplever at boasneglen hverken holder brunsneglen unna eller lar hageplanter i fred. 14 % opplever at den ikke ikke angriper brunsnegl, men den lar plantene være i i fred. De siste 5 % opplever at boasneglen holder unna brunsneglen men tar planter, 1 % mener den tar brunsnegl men ikke bryr seg om planter. De siste 6 % bekrefter altså zoologens tese. Altså er det et voldsomt sprik mellom zoologen og hagefolket her.

Jeg tør våge at jeg er MYE mer i hagen enn Bøckmann.


#39

Palmen sa for siden:

Kjære brunsnegleekspert (aka Harriet Vane):

vi har visst mye brunsnegler i hagen. Mye. Jeg orker egentlig ikke å forholde meg til det, men hver kveld nå så plukker jeg de (med en avlagt matpinsett, forbruket av gummihansker ble vurdert til å være litt høyt all den tid jeg kastet de etter en gangs bruk) og har de i en bøtte, fyller bøtta med kokende vann og bestialsk dreper de, og putter de i en pose i søpla. Dette har jeg gjort 3 kvelder på rad, og tenkte å fortsette med det i noen dager til.

Vil det sånn omtrent funke?


#40

banana sa for siden:

Jeg har gått ute med hekkesaks hver kveld og klippet snegler i to. Neste dag finner jeg levede snegler der de jeg klippet kvelden før ligger, greit å ha åte for å få dem til å samles. I tillegg har jeg lagt ut jernfosfat. Etter at jeg begynte med det (jernfosfat) har antallet snegler sunket dramatisk. Men: omtrent samtidig med at jeg begynte ble kveldene plutselig mye mindre fuktige, og jeg regner med at det har en minst like stor skyld i reduksjonen. Boakjølsneglene har jeg foreløpig latt være, men de ser ikke ut til å krige noe særlig mot brunsneglene så jeg tror jeg går løs på de også, de har plutselig blir flere.


#41

Harriet Vane sa for siden:

Kjære Palmen,

Kjøp engangshansker, det er rimeligere. Hansker er lurt, siden de er smittebærende faenskap.
Kjøp Nemaslug. Bland ut en pakke Nemaslug i et par liter lunkent vann, la stå litt, mens du fyller oppi med klippet snegl. Hvis du ikke orker å klippe selv kan du betale noen for å gjøre det? Alternativt blander du ut med hundemat. Legg ut skjeer av nemasluggeriet under blomsterblader, skyggefulle kroker osv, der sneglen vil like seg. Jeg gjemmer blandingen under plankebiter ol. fordi fugler liker hundematblandingen. De liker ikke snegleblandingen. Det er ikke farlig med Nemaslug for noen andre enn sneglene.

Du kjenner kanskje en bonde eller to? Spør pent om de kan kjøpe Sluxx for deg på Felleskjøpet eller lignende. Det er tre ganger så sterkt (og effektivt) jernfosfat som Ferramol. Dundrende effektivt. Kan også kjøpes over disk i England.

Ikke kjøp metaldehyd-midler i utlandet, det dreper også smådyr og er farlig for barn.


#42

Matilda sa for siden:

Det går veldig fort å lære seg til å tåle snegleklipping. Jeg måtte koke den første jeg fant, men det er så knotete i lengden, da gitt. Nå er det krig. Jeg henter saksa så fort jeg ser en. (Men ta i dem gjør jeg helst ikke, så jeg løfter dem med steikepinsett opp i posekledd bøtte først.)


#43

Palmen sa for siden:

Hehe, jeg koker. En bøtte med kokende vann og SVJUPP opp i med sneglene. Men jeg hører på ekspertisen, og skal fikse nemaslug. Har de det på plantasjen? eller må jeg kjøpe at halvt tonn i slengen? Og betale ungen til å klippe snegler. Urk.

Og så er jeg tilbake på engangshansker igjen, ser jeg. :knegg:


#44

Harriet Vane sa for siden:

Det koster noen hundrelapper for en pakke som holder til en tilitersbøtte. Nemaslug må oppbevares i kjøleskap og du trenger bare å bruke feks 1/4 av gangen i en ukes tid. Åpnet pakke pakket i tett plastpose holder seg fint om det er kjølig.


#45

Palmen sa for siden:

Jeg døøøør! det høres så eeeekkkelt uuuuuut! :grøss: :dramaqueen:


#46

Harriet Vane sa for siden:

Hundefor. Du klarer det. Come on!

Jeg fikset ikke klipping heller, altså, i starten. Men kjøp en skikkelig god saks, en diger en, største du finner, og klipp dem på bakken. Snipp! Det hjelper å være sint på dem, de har jo ødelagt masse og er kjempeekle.


#47

Matilda sa for siden:

Sysaks fra IKEA har jeg, og så banner jeg til dem mens jeg driver på. :knegg:


#48

Polyanna sa for siden:

Dette må da være rene terapien?




#51

Harriet Vane sa for siden:

Harriet har rett. Harriet kan sin snegl. :nemlig:


#52

Zulu sa for siden:

Men apropos smittebærende faenskap: Gjelder det de snille sneglehussneglene også? Jeg har nemlig en sjuåring som er glad i å kose med sneglehussnegler. :nemlig: Bad idea? :skremt:


#53

banana sa for siden:

:knegg: og vet ikke.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.