Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Miljøvennlige rengjøringsalternativer?

#1

Pelen sa for siden:

Har du noen som du kan dele?

Vi vi villa skriver at man kan gjøre slik for å gjøre ren langpannen.

Du trenger Coca Cola og bakepulver og slik gjør du det:

  1. Hell Cola i den skitne langpannen.

  2. Ha i litt bakepulver.

  3. La det virke noen minutter.

  4. Skrubb stekepannen grundig med en oppvaskbørste.

  5. Fjern de vanskeligste restene med stålull

  6. Skyll langpannen med rent vann.


#2

IOA sa for siden:

Denne er kanskje kjent for de fleste, men for å vaske mikroovnen kan man ta en skål med vann, gjerne med litt sitronsaft oppi, og kjøre på full styrke i 5 minutter. Så kan man vaske ovnen uten såpe eller kjemikalier.


#3

Pelen sa for siden:

Godt tips! Noen som har flere?


#4

Teflona sa for siden:

Bruker eddik på vond lukt (treningstøy ol) og i dusjen (blir veldig rent), men om det er miljøvennlig er jeg ikke sikker på.


#5

Miss Norway sa for siden:

[url]www.cheyerdahl.no/[/url]


#6

arrow sa for siden:

Jeg har tenkt litt på hva som er miljøvennlig, og jeg bruker ofte vanlige ting jeg finner på butikken. Det må være innenfor rimelige grenser når det gjelder aktive stoffer.

Uten optisk hvitt, noen klevaskemidler har det, spesielt flytende til hvitt tøy.

Produksjonen av det skal ikke være spesielt miljøbelastende.

Det skal brytes ned i naturen til stoffer som ikke er skadelig for omgivelsene.

Miljøvennlig også innedørs; uten for mye parfyme, spesielt for allergikere; holdbarhetsmilder man reagerer på eller lignende.

Uten antibakterielle midler som mikroorganismene kan utvilke resistens overfor. Triklosan er et av dem, mange tannkremer og noen antibakterielle håndsåper og oppvaskmidler.

Jeg er ikke speiselt redd for å bruke vanlig vaskemilder, kjente merker og slikt, Svanemerket er en god pekepinn, Eco merker og lignede. Jeg holder meg unna Biotex rød på grunn av optisk hvitt, ellers er den grønne esken uten problematiske stoffer; Den blå for håndvask også. De fleste andre hvitvaskpulvere er grei, flere av de flytende vaskemidlene er ikke så bra.

Min far er blitt veldig allergisk mot holdbarhetsmiddelet i Zalo, så det har vi byttet ut med noe annet. Det er litt irriternede for det er faktisk hakke bedre enn mye annet. Håper Lilleborg finner på noe annet :- | Det er forøvrig også i flere shampoer og flytende såper. Siden vi får ham på besøk og det er et typisk allergen har vi forsøkt å klare oss uten det.

Grønnsåpe med salmiakk bruker jeg når det trengs ekstra rengjøringskraft; pass på god utlufting så skal det ikke være noe problem. Grønnsåpe og krystallsoda er også kraftig, men ulempen er at det trenger ekstra skylling etterpå.

Klorin kan være et must noen ganger, på badet og kjøkkenet. Brytes ned til vanlige stoffer som fins i naturen. Kan skade miljøet lokalt om man heller ut i naturen. Det kan ta opp til flere dager før det nøytraliseres i ufortynnet tilstand; som oftest innen noen timer.

Jeg tror ikke vi vinner mye på å være spesielt alternativ, men det er et par stoffer jeg helt unngår; optisk hvitt for de er skadelig og helt unødvendig, det meste tilsatt antibakterielle midler. De har jeg utenom, og tenker at varmebehandling også er en god måte å desinfisere på når det gjelder klær, tekstiler og vaskemaskinen i seg selv.

Mikrofiber er genialt, men selv med dem trengs det mer enn bare vann her i huset.

Noe annet jeg bør være obs på?


#7

Einhyrningur sa for siden:

Eddik og natron for å åpne tett vask.


#8

Isprinsessen sa for siden:

Vi bruker enjo til vask av huset. Det kostet litt å kjøpe inn moppene, men bruker ikke vaskemidler til vinduer og gulv.


#9

Snipp sa for siden:

Eddik fungerer jo på alt.


#10

Jålebeinet sa for siden:

For å vaske speil, spray på vann og tørk av med avispapir.


#11

Fløyel sa for siden:

Jeg fikk et supert tips i helgen som jeg har prøvd ut med stort hell!

Lukten av fotballstøvler kan faktisk ikke beskrives, det lukter død og fordervelse! Men nå har jeg puttet te-poser i skoene til Mini og all lukt er borte!! Magisk!
Jeg vil tro at te-poser kan fjerne lukt fra andre sko også - ballerinaskoene mine lukter ikke akkurat blomstereng de heller. Så nå får jeg brukt all den gamle teen som står i skapene her.


#12

Teflona sa for siden:

Våte eller tørre?


#13

Fløyel sa for siden:

Tørre te-poser. Mini sine sko kom fra kamp og var vel ikke akkurat tørre, men ikke gjennomvåte heller.


#14

Maverick sa for siden:

Det finnes en butikk på Majorstua som selger miljøvennlig vaskemiddel, hvor man kan komme og fylle på igjen flaskene.

Jeg venter på å få brukt opp lageret hjemme, og så skal jeg handle der. :jupp:


#15

Dragen sa for siden:

Hvor får man kjøpt natron i store mengder?


#16

gajamor sa for siden:

Jeg veit vi ikke er i flisespikketråden, men likevel: sitronsyre er et kjemikalium. Strengt tatt er vel vann det også: www.miljostatus.no/Tema/Kjemikalier/Hva-er-kjemikalier/

Et av de vanligste tipsene når man søker på google etter "miljøvennlig vaskemiddel" er å blande basiske og sure ting, eks natron og sitronsyre, bakepulver og eddik, osv. Har folk helt glemt gamle bakepulverbombekunster? Syre (xxH+)+base (yyOH-)=vann (H2O)+salt (xxyy), dvs reint vann pluss masse griseri.

Såpe er først og fremst nyttig når man vil løse fett - det klarer ikke vannet å gjøre. Hvis du bruker natron eller bakepulver for å vaske fett, så lager du egentlig såpe. Men hvorfor gå til mye arbeid for å lage egne kjemiske reaksjoner når du bare kan kjøpe såpe i utgangspunktet?
www.tu.no/artikler/slik-fungerer-sape/234839

Vil man vaske miljøvennlig, så handler det om å gjøre det enkelt. Vask mest mulig med reint vann. Hvis det er så skittent at du trenger såpe; bruk så lite som mulig og kjøp enkle såper uten for mange tilsettingsstoffer. Det er flere nonnekloster her i landet som lager såpestykker på gammeldags vis og kun tilsetter urter o.l. for å få god lukt. Vil du ha full kontroll, så kan du lage såpa selv fra fett og lut. Og vil du ta'an helt ut, så kan du lage luten fra aske og vann.


#17

Pappalille sa for siden:

Jeg bruker eddik + oppvasksåpe + vann i sprayflaske til nesten alt, og så bruker jeg noe klor der jeg føler det trengs. Ellers holder jeg meg mye til vann.


#18

gajamor sa for siden:

Hva er poenget med å blande eddik og såpe? Hvis du ønsker at blandingen skal være mer hudvennlig (og mindre effektiv) så er det bare å ha i mer vann. Fettstoffet som du lager når du blander syre og såpe er sikkert veldig hudvennlig, men det er kanskje ikke helt ønskelig å spraye fett rundt omkring når man prøver å vaske?


#19

Pappalille sa for siden:

Tar bare eddik og vann fett, da?


#20

Pappalille sa for siden:

Selvfølgelig gjør det dét. :duh:


#21

Myria sa for siden:

Man trenger faktisk ikke cola i tillegg til bakepulver. Det holder å strø på bakepulver og så spraye med litt vann. Jeg rengjør stekovnen slik og det fungerer glimrende og uten de forferdelige dunstene fra vanlig ovnsrens.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.