Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ein restemat-tråd

#1

nokon sa for siden:

Vi har komme inn i ein litt negativ spiral nå, med tanke på kasting av mat. I og med at vi har ein snart treåring som den eine dagen bare spiser fire gulrøtter til middag og neste dag ikkje liker gulrøtter er det veldig vanskeleg å berekne matmengde. Eg ender opp med små boksar med wokka eller kokte grønnsaker, salatrester som er for lite til lunsj og liknande, som står i kjøleskapet til dei blir dårlege og så blir kasta. Så eg tenkte eg skulle be om litt inspirasjon og tips frå dykk andre til korleis matrestar blir brukt og korleis ein kan jobbe aktivt med å kaste mindre mat.

Her er alt frå oppskrifter på omelett av grønnsaksrester til informasjon om at egg eigentleg er holdbart ein månad lenger enn datostemplinga velkomment - alt som kan redusere mengda mat som blir kasta.


#2

IOA sa for siden:

Rester av kokte grønnsaker og poteter kan blir små suppeporsjoner med hjelp av litt buljongpulver, en fløte- eller melkeskvett og stavmikseren. Generell suppe, som faren min sier. :knegg: Det er godt med kjøtt- og fiskerester i også.

Det meste kan brukes som fyll i omelett.

Jeg pleier alltid å ha porsjoner med skinkebiter og stekt kyllingfilet i fryseren, og avokado på benken. Det passer med det meste av salatrester.

Risrester blir til stekt ris med litt amerikansk blanding fra fryseren, litt påleggsskinke og et egg.

Tacolefser blir gode quesedillas i stekepanna.

Grøtrester blir lapper og pannekaker, det samme med alle typer melkeprodukter som går ut på dato.

Vi skjærer opp brød og fryser, og ellers baker jeg rundstykker og polarbrød som tas opp ettersom vi bruker det.

Gamle bananer blir smoothie eller søting i vafler eller pannekaker.

Jeg har veldig ofte restelunsj, ungene har det av og til, hvis vi har noe som passer å spise kaldt.


#3

Tallulah sa for siden:

Urk, vi kan også bli flinkere på dette. Salatrester er vi ganske gode til å bruke opp. Om det er i nærheten av helga pleier de å inngå i helgefrokosten, sammen med eggerøre, bacon og kanskje noen oppfreste kjøttrester eller pølser. Alt av karbomat: spaghetti, ris, poteter, potetmos og slikt blir lapper til kvelds, frokost og matpakka til Hiawata. Quinoa blir som regel blandet sammen med min frokostblanding eller kjøleskapsgrøt.

Noen dager, hvis det har hopet seg opp veldig, så har vi restematbuffet til middag, kanskje sammen med ostesmørbrød eller omelett for å spe på.

Egg tar jeg ut av kartongen og setter i kjøleskapsdøra, så jeg ser ikke på datoen lenger. Egg er jo en genial liten hermetikkboks egentlig, og man lukter fort om egget er gammelt. Jeg har aldri opplevd dårlig egg.

Overmodne bananer blir til lapper med ett egg og litt havregryn, og har jeg litt løk, noen tomater som begynner å nærme seg splætt og kanskje litt parmesan kjører jeg alt i stavmikseren sammen med litt krydder til en slags salsa.


#4

ingling sa for siden:

Jeg setter gjerne sammen flere sånne bokser til lunsjen min, grønnsaker i en, egg eller omelett i en, osv. Sønnen kan kanskje få med seg noe av det han liker? Miine får f.eks. med pasta, fiskekaker og pannekaker, og yngste agurkbiter. Større rester fryser jeg gjerne hvis det egner seg. I dag har vi f.eks. spist resten av en kjøttsaus fra forrige uke. Omelett som du nevner selv kan en putte mye forskjellig oppi. Stekt ris med grønnsaker er en god lunsj eller middag, synes jeg. Og ja, egg holder mye lenger enn det som står på pakken. :nemlig:


#5

nokon sa for siden:

Korleis bruker du quinoa i grøt, Tallulah?


#6

Tallulah sa for siden:

Jeg bare slenger det oppi mot slutten, ferdigkokt, altså. Hvis jeg lager kjøleskapsgrøt blander jeg det med kuttet havre, koker det opp det tørre (havren og quinoaen) med like deler melk, setter i kjøleskapet og blander i litt yoghurt.

Det hender jeg blander det med müsli også.


#7

Acino sa for siden:

Jeg legger inn dager med restemat på menyen. F.eks har vi kanskje middag A dag 1, middag B dag 2 og så dag 3 er det rester fra A og B - eventuelt påspedd med noe eller noe enkelt i bakhånd dersom det skulle vise seg å ikke være rester.

Grønnsaksrester, potetrester, fiske, kjøtt, karbonade, pølse-rester er alt sammen supert å slenge sammen pytt i panne med. Ok da, jeg bruker ikke fisk og kjøtt i samme pytt i panne men f.eks rester av kokt torsk er supert sammen med poteter, løk, gulerøtter og erter i steikepanna. Er det pytt i panne av noe med kjøtt/pølse/karbonader i er det godt med speilegg til.


#8

nokon sa for siden:

Eg har bare laga av havregryn, men det høyrest godt ut med quinoa i, det skal eg prøve.


#9

nokon sa for siden:

Den eine gongen eg prøvde å sende med middagsrester i matboksen, var det for øvrig full matboks med heim igjen og krav om brødskive til middag. :humre:


#10

Dixie Diner sa for siden:

Overmodne bananer er geniale å dele i biter (skrell dem først) og fryse ned, blir perfekt "softis" om du kjører bitene i food processor, det er nesten magi! Eller bruk dem i smoothies.
Jeg fryser også ned annen frukt/bær om det blir liggende.

Tacorester liker jeg godt, for det blir aldri liggende lenge. Det blir tacopizza, tacosuppe eller tacosalat.

Kommer ikke på så mye nå, merkelig nok, for vi er sabla flinke til å bruke opp rester, men det er vel det at jeg oftest har med rester i matboksen på skolen, ungene får også med seg om det er feks. pizza, pasta eller lignende som er greit å ha med seg og spise kaldt.


#11

Serena sa for siden:

Jeg har en mann som er himla god på å bruke rester til lunsj dagen etter. Pastaretter blir værende som de er, det samme med salat, kokte grønnsaker og kjøtt blir pytt i panne eller omelettfyll.

Jeg er ikke like flink til å bruke smårester, så de går i hunden om mannen ikke er hjemme.(Jeg lager ofte doble retter, altså nok til to dager, eller nesten nok til to dager. Da blir det ikke rester etter dag to, og det er en bonus at jeg slipper lage mat fra bunnen av hver dag)


#12

nokon sa for siden:

Bananrester er sjeldan eit problem her i huset, for det er ungen veldig glad i. Men eg prøvde meg på å dyppe i yoghurt og fryse ned for ikkje så lenge sidan, etter eit tips i ein blogg, og det blei veldig godt.

Tacorestar er det minste problemet, for det spis mannen til kveldsmat. :knegg:

Den generelle suppa høyrest ut som ein ting som kan prøvast. Det same gjeld gryterett med grønnsaksrestar.


#13

Elise sa for siden:

Taco-kjøttdeig - brukes på pizza dagen etter. Trenger ikke alltid så mye kjøttdeig, kan fylle på med litt pepperoni eller skinke fra fryseren.

Grillet kylling - den plukkes ganske ren når vi er ferdig og restene brukes i wok dagen etter.


#14

IOA sa for siden:

Slappe grønnsaker eller grønnsaksrester kan forresten også bli en god tomatsaus, evnt ratatouille.


#15

nokon sa for siden:

:tommelopp: Det var veldig lurt. Ein kan jo putte nesten alt i tomatsaus.


#16

nokon sa for siden:

Dagens middag var denne oppskrifta på koteletter og grønnsaker, stekt i tomatsaus: kolonial.no/oppskrifter/418-langstekte-koteletter/ (som eg eigentleg ikkje anbefaler, kjøttet blei i overkant tørt, men grønnsakene og sausen var gode, ville kanskje funka med noko anna enn koteletter).

Takka vere denne tråden, tømte eg saus- og grønnsaksrester rett i blenderen og har ein herlig basis til ei suppe seinare i haust.


#17

apan sa for siden:

Vi har ofte rå grønnsaker i skåler til middag. Jeg har begynt å la restene stå fremme, da forsvinner de ofte som kveldssnacks eller kveldsmat. Storebror hadde melk og tomat til kvelds idag.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.