Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Jeg er nok farget av å ha sett disse folka gå av gummibåter som har fraktet dem de seks kilometerne over havet fra Tyrkia. Sett våte, triste, desperate, gamle, babyer, unger og voksne komme gående til den helt provisoriske flyktningesamlingsplassen på den lokale idrettsplassen. det er folk som kommer. Familier, barn. De har klærne de går i og ikke stort mer enn det. Det er vanskelig å beholde et teoretisk perspektiv på dette nårman har møtt noen av disse folkene ansikt til ansikt.lokalbefolkningen bidrar med det de kan, men det kommer hundrevis om dagen, så dette er virkelig en heftig utfordring for små greske øyer som overhodet ikke er utstyrt med infrastruktur til å ta seg av dette.
Jeg har gitt penger til folk som hjelper der nede. Jeg har funnet ut hvordan jeg kan bidra til at de som gjør en innsats kan gjøre mer.
Hva tenker dere at vi, som medmennesker, men aller mest som storsamfunn, skal gjøre? Jeg tenker at vi MÅ slutte å snakke om hva og hvem vi ikke kan ta ansvar for og heller snakke om hvordan Europa kan fordele byrder og dra lasset sammen slik at vi kan hjelpe. Byrden er nå stor for de som er nærmest, mens andre toer sine hender.
Jeg synes forøvrig at utspillet fra Carl i Hagen er så slemt og umenneskelig at jeg ikke får sagt det. :sint:
Vi kan ikke slå oss på brystet og si at jammen vi gir da masse penger, og vi har da en båt i Middelhavet som plukker dem opp. Vi må hjelpe dem videre.
Disse menneskene trenger et hjem de kan være trygge i. Jo jeg vet hus holder ikke og de vil trenge faglig hjelp, men nå må de få et tak over hodet.
Jeg er så forbannet på Carl I og Siv og co at jeg mister all saklighet. Og jeg er forbannet på at Høyre gikk inn i regjering med disse. Alt for å få makt.
At Siv kan sitte i en regjering som har forpliktet seg til å føre igjennom stortingsflertallet om å ta imot flyktninger fra Syria fatter jeg ikke når hun samtidig i valgkanpen oppfordrer kommunene til å si nei.
Vi må ta i mot og det må alle land som er istand til det gjøre.
"Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer dig selv!
Jeg roper med siste pust av min stemme:
Du har ikke lov til å gå der og glemme."
Du burde skrive kanskje et innlegg i debattfeltet? Det er jo faktisk flere som har vært på ferie i Hellas og opplevde det samme. Det var virkelig dumt av han å si slikt, de mister jo stemmer visst.
Heldigvis og gudskjeliv at de mister stemmer.
Det gir meg tilbake troen på menneskeheten, i hvert fall deler av den. Jeg synes noen burde invitere Siv og Carl til en dag ved havnen i Molinos. Så kan de stå det og si til våte, desperate syriske familier at de nok bør dra tilbake.
At Frp mister stemmer er jeg glad for. Håper på et ras både nå i dette valget og neste stortingsvalg.
Jeg har alltid sagt man skal ha respekt for andres meninger og tro. Jeg sliter litt der må jeg innrømme.
Mye av det Frp står for byr meg imot. Jeg gremmes av at vi i Norge har stemt slik at dette partiet sitter i regjering.
Fått mange spørsmål om dette fra folk fra andre land om hvordan kunne dette skje.
Vi hadde besøk av en person her om dagen. Ikke noen venn av oss men det hadde seg slik at vedkommende satt i stua vår og sa: Jeg er bekymret for at vår rase blir utvannet med tanke på alle dem som kommer til landet. Vi hadde nettopp fått en hyggelig liten familie fra et afrikansk land i vårt nabolag. Jeg nevnte at jeg hadde snakket med dem.
Dette er en person som har reist mye og jobbet utenlands slik at jeg hadde ikke forventet dette. Jeg ble så sjokkert og skuffet.
Denne personen har jeg mistet all respekt for.
Disse flyktningene blir veldig synlige for oss, fordi de faktisk kommer inn i Europa, og inn i nyhetsbildet her. Mange av disse er ressurssterke mennesker som har hatt mulighet til å betale mye for å komme seg i sikkerhet. Jeg er helt enig i at vi skal hjelpe dem som kommer hit, og at det skal være Europa sitt felles ansvar, men samtidig er det så utrolig mange flere mennesker der disse kommer fra, som trenger hjelp minst like mye hjelp. Hvordan hjelper vi dem?
Jeg syns denne diskusjonen er vanskelig, men jeg klarer ikke å se for meg at løsningen er at alle som vil, skal få komme til Europa.
Hva tenker dere? Finnes det noen løsning der vi faktisk får hjulpet folk der de er? Og hvis ikke, burde da heller flere fått hjelp til å komme seg i sikkerhet i Europa? Og ikke kun de som har penger nok til å betale kyniske bakmenn?
Jeg tenker at det ikke må være enten eller. Man bør jo hjelpe på alle fronter. Men det er jo ikke bare å knipse i fingrene og så er det slutt på krig og bombing og undertrykkelse og voldtekter og overgrep og kidnapping. Vi har et ansvar. Et medmenneskelig ansvar, å hjelpe.
Jeg syns også dette er vanskelig. Jeg vil så gjerne hjelpe dem å komme hit, men ser samtidig at pengene rekker så mye mer til om vi hjelper de som f.eks. er i Libanon. Da får flere hjelp. Hvem kan bedømme hva som er best her?
Jeg mener ikke at alle skal komme hit. Jeg mener at vi må hjelpe dem, og at alle må få et sted å være når det er så utrygt å bo der de kommer fra. Jeg tenker at Europa må ta et kollektivt ansvar, og at vi må gjøre mange ting samtidig. Vi må sørge for at de blir tatt imot og får tilgang på helt enkle ting som ly for solen, drikke, mat, tørre klær og basic hjelp når de går i land på de greske øyene. Dere skulle ha sett idrettsplassen som var første stopp for dem på Lesbos. :( Når de kommer i land, må de de videre, og her mener jeg at kollektivet Europa må ta et ansvar!
Lilletrille, hvor har du det fra at det er ressurssterke folk som kommer? Det er virkelig himmelvidt fra det vi så på torsdag og ble fortalt på Lesbos nå. Folk har ingenting. Ikke penger, ikke mat, ikke klær, ikke utstyr. De er søkk våte etter båtturern og har ikke klesskift negang. Barna på båten vi så ( en rib/gummibåt) hadde ikke redningsvester, men oppblåsbare leker som flytehjelp.
Når de kommer til Lesbos, lander de helt nordvest på øya. Derfra må de ta seg til provinshovedstaden sørøst på øya, det er 6 mil og man må over fjellene. De
Må dit for å registrere seg som flyktninger for å komme videre. De siste dagene har frivillige gitt penger til busser og lastebiler som kan kjøre folk over, det er langt å gå og det er varmt. I Mytlini, provinshovedstaden er det opprettet en midlertidig flyktningeleir, der de venter på å få komme seg videre, enten med fly til Athen eller med båt. De har ingenting. Det er mange barn som kommer. Vi så en gammel dame som falt om på gaten på vei opp fra stranden der hun akkurat hadde kommet inn med båten, hun fikk hjerte/lungerdning, og vi vet ikke hvordan det gikk med henne. (Vi satt i bussen og kunne ikke stoppe der, men vi så hun fikk hjelp.) :(
Hva kan vi gjøre annet enn å hjelpe? Be dem klare seg selv? Dra tilbake?
Når man treffer dem slik ansikt til ansikt, kan men virkelig ikke gjøre annet enn å prise seg lykkelig over hvit utrolig heldig man er som er født i Norge. Og selvsagt gjøre alt man innfor å bidra med det man kan.
De som har bitt på Frps "Hjelpe dem der de er"-retorikk kan lese Tjomlids svar til Sandberg. Det er som å sammenikne epler og pærer. I tillegg har vi et ansvar overfor nabolandene, det er rett og slett ikke fair å la dem ta støyten på dette.
Og hva så om de er ressursterke? Hva legger man i ressursterk? At man har greid å skrape samme penger til å legge ut på en ekstremt farefull ferd for å redde familien sin? Er det slik at hvis man greier det så fortjener man ikke hjelp?
Carl I Hagen, Per Sandberg og Siv Jensen er kjipe drittmennesker, rett og slett. Det er ikke noe poeng å legge noe i mellom. Jeg håper de som stemte Frp ved valget er stolte av seg selv nå. Fy faen.
Jeg vil også oppfordre til å gi så det virkelig svir til Flyktningehjelpen, de hjelper faktisk der flyktningene er. Det samme med Leger uten Grenser som jobber livet av seg i Middelhavet nå.
Jeg tenker ihvertfall at det man gjør, må gjøres godt nok - og ikke perfekt. Så rekker det heller til flere mennesker. I min kommune er det en del eksempler på flyktningeoppfølging som ikke har sidestykke mht pengebruk - og slik kan man ikke ha det for alle om flere skal hjelpes (og det gir vann på mølla til FrP-folk). Man må i større grad sette krav til folk man tar imot, synes jeg, og ikke tro det offentlige må følge dem igjennom alt ved oppstart av det nye livet. Så får vi som befolkning heller forsøke å ta imot med åpne armer.
..men gudhjelpemeg så glad jeg er for at jeg ikke er den som skal løse denne krisen....
Det høres hjærteskjærende ut å være vitne til, pøbel. Det blir veldig nært å se det slik.
Jeg tenker at hvis du setter over et 6 km sund i Middelhavet med bare en dino-badering som flytevest til babyen din, så er du desperat. jeg kan ikke tro at folk som har noen som helst økonomiske ressurser som gjør det mulig for dem å velge noe annet, velger dino-baderingen i stedet for.
Og så tenker jeg at det er en lang, lang vei fra strendene i Middelhavet til bosetting i norske kommuner, og det at man har gjort noen dårlige valg i siste instans tidligere, ikke må hindre oss i å prøve å gjøre det bedre fra nå av. Det er millioner av folk på flukt i verden nå. Først må vi forsøke å hindre at de dør i forsøket på å komme seg til fred. Så må vi se hvordan vi, alle sammen - og da mener jeg hele Europa - kan dele denne gigantiske oppgaven mellom oss. Å krangle om de er verdige flytninger eller ei og om vi har råd til å hjelpe dem eller ei, blir helt surrealistisk når titusener setter livet på spill hver eneste uke, og når fattige land som Italia og hellas må ta en så stor del av ansvaret for å sørge for at de har de aller mest grunnleggende tingene.
Konflikten i Syria er ikke løst, og selv om /når den skulle bli det, trenger disse folka et sted å være hvor deres grunnleggende menneskerettigheter kan ivaretas i mellomtiden. De må få mat, de må gå på skole, de må få mulighet til å forsørge seg og familiene sine, og de få nødvendig helsehjelp. Jeg tenker at vi i anstendighetens navn, må bidra med vårt.
HVis man i tillegg ønsker å gi bidrag til lokale krefter på et sted man kjenner, så er det FB-grupper for flyktningene på de ulike øyene. Vi bidro direkte til flere ulike ting når vi var der - til bussleie og mat og sånn helt akutte ting de trengte lokalt der vi var.
Men tenker du at det er "norsk livsstandard" som er løsningen? . Er det ok å tilby idrettshaller med feltsenger og å si nei til sponsing av borring av hull i tennene og operasjon av hallux vallux? Må alle få tv?
Om man skal ta imot mange flere flyktninger, så er jo slike spørsmål heøyst relevante, i forhold til budsjetter og hvor mange man kan ta imot.
For øvrig så jeg dokumentaren Tilbake til Homs på NRK for kort tid siden - og jeg hadde pokker meg rømt så langt det var mulig å komme, hvis jeg hadde bodd der. Stakkars folk. Men kan da ikke mene de skal bli der, ihvertfall!!
det jeg tenker, er at de som kommer, ikke har idrettshaller med senger, de har ikke noe i det hele tatt, og det er ikke et mottaksapparat, det er ikke mat, det er ikke noen ting, og det er virkelig ikke noe vi som storsamfunn kan være bekjent av. jeg syns det spørsmålene du stiller om TV og hallux valgus-operasjoner blir helt surrealistiske, når folk ikke engang har tilgang til vann eller en presenning som beskyttelse mot solen -de er helt avhengige av at frivillige sørge for de grunnleggende tingene. Leger uten grenser har ikke nok folk der ute, det er ikke telt eller idrettshaller eller organiserte leire eller noen ting i det hele tatt på de greske øyene. Så jeg vil gjerne utsette den Hallux-diskusjonen litt. Den må vel komme eng gang, den også. Men nå tenker jeg at man må ta det akutte, slukke brannen og plukke disse folka ut av havet og sørge for at de ikke dør av mangel på helt grunnleggende greier når vi (jeg snakker Vesten/Europa, ikke nødvendigvis deg og meg, Pelle) har så himla mye av alt.
Det er grusomt å lese Carl I Hagen og Siv Jensen sine valkampsutspel. Særleg sidan dei to nærmast gjorde rasisme til eit ikkje-tema fordi vi ikkje skulle slå politisk mynt på 22. juli.
Eg held på å lese ei bok om dei første nederlendarane i Sør- Afrika, som reiste mann av huse fordi ein eller annan hadde finne ein diamant der nede. Ikkje bare er vi rike i Europa, men vi er rike fordi vi har kolonisert Afrika, tappa landområder for ressurser og henta mykje av rikdommen vår derifrå. Og så kaller vi dei for lykkejegarar?
Ikke sant, nokon? I tillegg skaper livsstilen vår og (mangelen på) miljøpolitkk klimaflyktninger. Vi skaper problemet, og nekter å ta ansvar for det etterpå. Jeg er så sint, og kvalm og frustrert og jeg vet ikke hva. Det går ikke AN å prøve å slå politisk mynt på dette.
Ja, jeg er helt med på det du sier. Men den diskusjonen kommer umiddelbart når 100.000 hypotetisk kommer hit og får bo i idrettshaller og får nei til en del helsehjelp som vi nordmenn får gratis.
For noen år siden kom mange rumere for å søke asyl (som jo er å be om å få flyktningestatus). Norge svarte med å sette opp teltleirer (eller tilsvarende) og hurtigbehandle søknadene. Det ble ikke tatt godt imot hos mange i Norge - fordi behandlingen ble sett på som inhuman, selv om disse hadde mer enn dagens syriere og bodde der i kortere tid.
Så denne debatten er det noen som MÅ ta, og jeg vil påstå den har mye å si for hvor mange man kan ta imot. Dagens flyktninger får så vidt jeg vet tilsvarende hjelp som norske statsborgere, noen ganger bedre (og det kan det være gode og mindre gode grunner til).
Men; jo lavere standard, jo mer klasseforskjell og hypotetisk manglende integrering. Og vil man det...?
Er det slik at man kan ha ulik behandling av flyktninger fra naboland, og flyktninger fra lenger vekk?
Sett at Russland hadde invadert Sverige, og 2 mill svensker kom over grensen vår. Da ville nok teltleir vært ok (tror jeg, vet ikke??). Det kan kanskje sammenliknes med feks Tyrkias situasjon i dag.
Men er det ok for å ta imot 20.000 syriere i Norge? Hvor lenge skal de bo der?
Jeg har ingen svar, altså. Jeg synes bare det er mange spørsmål man ikke kan overse når slikt skal ta stilling til. Jeg mener (tror jeg..?) løsningen er å kutte noe i dagens tilbud, og forvente mer egeninnsats og heller ta imot neon fler enn i dag.
Artikkelen over er et eksempel. Jeg forstår at det er vanskelig å bo langt fra det tilbudet man skal benytte seg av. Man har ikke penger til bil. Bussen går ikke. Men kanskje det er et godt nok tilbud likevel? Eller er det ikke?
Jeg tror neppe det blir aktuelt å opprette transittleire her i landet.
Og så synes jeg det er helt surrealistisk å skulle diskutere om man har krav på hallus valgus-operasjon elller ikke akkurat nå. de får jo ingenting. Og jeg tenker at vi må ta det helt grunnleggende før vi gyver løs på "skal de ha TV (og Hallus valgus)"-diskusjon
Hvilken status de som kommer skal ha, er jo helt utrolig relevant, mener jeg. Den har jo massevis å si for øknomien og beregningen av hvor mange vi kan si ja til. Og da er "rett til all helsehjelp på lik linje med norske statsborgere" og "rett til høyst nødvendig helsehjelp - men ikke ting som kan avventes" relevant.
Men ikke misforstå, parallelt kan man selvsagt bevilge penger til å hjelpe i nærområdene, ha båter som hjelper dem osv. Det er jo ikke enten eller.
Hvis to millioner svenkser hadde kommet hitt, hadde vi nok hjulpet. Når en uttørket og utmattet flykning lander foran solsengen din i Hellas, ser det ut til at folk får lyst til å hjelpe, da også. jeg tenker at transittleirene bør være i nærheten av der folk kommer inn - men at alle må være med på det laget ved å sende penger og personell. Og hvis flyktningene trenger bosetting, synes jeg at alle skal gjøre sitt. Altså alle land i Europa, ikke bare vi her i Norge. Etter for eksempel en fordelingsnøkkel slik har man jo hatt tradisjon for å gjøre før. Det kan vel virkelig ikke være verre for oss i Norge å ta vår del enn det er for de andre? Ikke ideellt for noen, men det er jo akkurat i slike voldsomme unntakstilstander som det er nå mht flyktninger at storsamfunnet må ta et kollektivt ansvar. Ingen skal bære hele byrden, men alle må bære litt.
Og jeg blir også helt kvalm av Carl &co. Jeg synes det er så umeneskelig og slemt at jeg blir virkelig, virkelig lei meg.
Se hva jeg skriver, pelle. Jeg synes virkelig ikke det er viktig å diskutere dette før vi har avverget den akutte katastrofen. Det er ekstremt aktuelt akkurat nå, fordi været i Middelhavet gjør at trafikken er større en noen gang.
jeg er ganske sikker på at du ikke mener at vi ikke kan gi jernet i forhold til å ta vare på disse folka fordi vi ikke har funnet ut om de skal få hallus valgus-operasjoner eller ikke. Det synes jeg blir en avsporing.
Jeg tenker også at vi har et ansvar for transittstedene. Men trodde kanskje vi bidro i dag via Schengen, slik alle land i det samarbeidet gjør? For 10 år siden jobbet jeg litt med slike problemstillinger, og da ønsket ihvertfall Italia mer penger for å bedre gjøre jobben de står overfor. Lenge før Syria. Det kom haugevis av folk før Syria også. Det kommer ikke til å stoppe, tror jeg. I så fall synes jeg man kan øke hjelpen via disse kanalene.
Den akutte katastrofen tror jeg ikke vi kan avverge.
Hallus valgus er en metafor for "fri helsehjelp"- I tillegg kommer selvsagt mange andre økonomiske beslutninger som må tas i dag. Skal de ha krav på det samme som andre flyktninger i Norge eller ikke?
Det ser ut til at svaret på det er ja (jeg har ihvertfall ikke fått med annen debatt), og det vil jo prege antallet man kan ta imot. Jeg mener som sagt kanskje svaret kan være nei (gjerne all over mht flyktninger og asylsøkere), og heller ta imot flere. Samtidig som man yter bistand til folk i havsnød og i naboland.
Det vedtaket på 8000 flyktningar innebærer 18 personer pr. kommune, viss eg ikkje rekner feil. Det er 3-4 familier. Vi klarer huse meir enn det utan å ta i bruk idrettshaller.
Jeg trodde pøbel snakket om flere folk enn de vedtatte. Jeg synes 8000 er for få. For øvrig synes jeg staten burde kunne overkjøre kommuner mht å tvangsplassere folk. Noen kommuner har ikke tatt imot flyktninger på mange år.
Det gjør vi sikkert. Det er jo bare det at det overhodet ikke er noe fungerende mottaksapparat der hvor de faktisk kommer i land. Så jeg tenker at jo flere vi er som forteller om dette og snakker om dette og gir ekstra bidrag til dette, jo fortere kommer det systematisk hjelp på plass der problemet faktisk er. Det hjelper veldig lite at det er en Schengen-avtale om h vordan man tenker å¨fordele ansvaret for slik, hvis det er de 2500 innbyggerne i byen Molyvos som må ta ansvaret for alle disse folka helt alene, når de kommer i tusenvis inn fra havet. Og det er det som skjer nå.
det er den akutte katastrofen vi må ta tak i nå. jeg lover deg - den er akutt. Og jeg lover deg at vi kan gjøre MYE, MYE mer enn det som gjøres i dag. Selv om de som bor der dette skjer og mange, mange gjør det de kan, så er det klart at vi både kan og MÅ gjøre mye mer enn det som gjøres nå. Først kan vi forhimdre at lille Fatima x 10.000 dør av heteslag og uttørring - så kan vi diskutere alt det andre etterpå.
Jeg tviler overhodet ikke på at den er både akutt og jævlig. Men man kan ikke bare sitte og si "vi må gjøre noe". På ett eller annet punkt i det formelle Norge må noen foreta en vurdering av HVA man skal gjøre, HVOR man skal bidra og HVOR MYE penger vi skal bidra med.
Politikere bestemmer over x antall kroner som de kan hive seg rundt og dele ut. Gjelder det ekstremt store beløp er det jo noen som må foreta vurderinger slik at pengene blir brukt best mulig og hjelper på en god måte. Både i Norge og der de er i dag.
Hvis vi skal forhindre uttørring snakker man om hjelp der de er i dag. Jeg trodde vi også diskuterte å ta inn mange titallstusen hit pga akutt krise. Det vil jo påvirke argumentasjonen. Selvsagt er ikke tilgang på norsk helsehjelp relevant å beregne dersom det er snakk om heteslag i Middelhavet.
Jeg snakker om heteslag i Middelhavet. det kommer titusener til Kos og Lesvos hver uke nå, anslagsvis. Jeg har sendt (ekstra) penger til Leger uten grenses i dag. Jeg ga når jeg var der, til en lokal restaurant som lager mat og sørger for frukt til alle ungene - og til en lokal prest som sørger for akutthjelp. Artikkkelen i Aftenposten som jeg lenker til i HI, sier litt om hvordan det er. her er en til: www.ibtimes.com/greek-migrant-crisis-2015-lesbos-refugees-stranded-thousands-ferries-island-2060136
Jeg ønsket det, ja. Jeg vet ikke om folk er klar over hvor mange det er som kommer nå, og hvor elendige tilbud det er til dem. jeg ønsket å fortelle om mine opplevelser - og hvordan det var helt sjokkerende å lese om Carl I Hagens utspill samme kveld som vi hadde sett disse folka med egne øyne. :(
Jeg har ihvertfall satt over litt penger til Røde kors i kveld. Der kan man også velge spesifikt å hjelpe syrere i Europa eller i hjemlandet. Eller man kan sende sms Syria til tlf 2272 (200 kr).
Utrolig bra at du forteller og tar opp dette pøbelsara:) Vi må bli minnet på dette gang på gang. Men jeg merker at noen er er lei og vil liksom ikke høre. Idyllen vår blir ødelagt.
Det er så tåpelig nå å snakke om hva vil skje om vi slipper inn disse på sikt.
Dette er snakk om mennesker i akutt krise. De trenger basale behov som tak over hodet, vann og mat og ikke minst trygghet.
Jeg har bodd utenlands i noen år i min ungdom og b.la i Nord Hellas. Der kommer det også inn flyktninger. Mine venner der forteller om en håpløshet, og at de føler vi i nord ikke bryr oss. De landene som flyktningene kommer inn i er fra før land med store økonomiske problemer.
Hillary; jeg synes det er ufint å kalle andre for tåpelige når man faktisk diskuterer på helt saklig nivå med rasjonelle problemstillinger. Jeg diskuterte fra en annen synsvinkel enn pøbel mente, men blir sur over å bli kalt tåpelig av den grunn.
Beklager virkelig. Var dumt av meg. Er så engasjert i dette da jeg daglig får vite om hva som egentlig skjer. Dette er ikke snakk om kun økonomiske flyktninger men mennesker i reel nød som flykter fra krig. Jo lengre tid det tar før vi og andre land reagerer skikkelig jo flere dør.
Takk:) Jeg skjønner det er viktig å diskutere bredere og langsiktige konsekvenser av å ta inn flyktninger. Det kan vi også gjøre her.
Men akkurat nå er det mange, mange tusen som kjemper for sitt liv, og vi og andre land sitter på baken og tenker og tenker. Det er ikke tid til det og regjeringer må handle.
En av de mest effektive omfordelingstiltakene vi kan gjøre er å ta imot flere flyktninger og sette dem i arbeid. De aller fleste sender store deler av lønna si "hjem", for å forsørge familien som er igjen. Og selv om man kan si mye om ulempene med "brain drain", så finnes det en del ressurspersoner i tidligere krigssoner som har fått hjelp og utdannelse i Norge, og nå kan bidra i sitt hjemland.
Jeg trodde asylsøkere bare hadde krav på nødvendig hjelp? Og disse vil vel ha status som asylsøkere til søknadene er behandlet?
Vi er langt unna gymsalnivå. Det er massevis av tomme folkehøyskoler, internater og hoteller rundt omkring i landet. Tving gjerne kommunene, men gi dem samtidig nok penger til å dekke de reelle utgiftene.
Ja vi kan ikke forvente at kommunene selv skal dekke dette så staten Norge må bidra med ytelser til de ulike kommunene. Og jeg tror dette er av et så stort omfang og økende at det på sikt vil kreve litt av noen og enhver av oss. Vi må kvitte oss med fremmedfrykten og kanskje innse at dette er mennesker i nød som trenger ikke bare økonomisk støtte.
Jeg er også forbannet på Høyre. Her i huset har vi begge "alltid" stemt høyre. Men no more. Altså har faktisk sansen for at FRP viser en viss gjennomføringskraft i praktiske saker. Men alle verdier FRP står for når det kommer til medmenneskelighet er så fjernt fra noe jeg vil assosieres med. Synes de får si så mye ondskapsfullt omtrent uimotsagt. Høyre kunne ha benyttet anledningen til en politisk skilsmisse - det har sannelig vært gode anledninger til det. Men de snur det døve øret til. Usmakelig.
Jeg kom til å tenke på krigen i tidligere Jugoslavia (Serbia, Bosnia mfl.)
Da var det ikke så mye debatter om hvorvidt vi kunne/skulle ta i mot. Hvorfor?
Kan det være at de var Europeere?
Jeg er forbanna på Siv Jensen for at hun saboterer stortingsvedtaket om 8000 flyktninger.
Ut over det bør vi alle - både privat - og gjennom statsbudsjettet bidra vesentlig til å avhjelpe situasjonen i Jordan, i Hellas og i Italia og andre steder hvor det overstrømmes av flyktninger.
Pelle har jo et poeng. Man kan ikke slippe inn alle, men også vi må ta imot og hjelpe en god del, akkurat som andre land gjør. 8000 synes jeg ikke da er et veldig høyt tall for et landstrakt land som Norge - det snur neppe opp ned på noe som helst.
Jeg skal gå inn og lese artikkelen du linket til - så skal jeg gi en skjerv på det ene eller andre viset.
Det gjorde vi begge også for lenge siden. Jeg var også i min pure ungdom aktiv i unge høyre. I voksen alder har jeg snudd mere og mere til den andre siden. Det som nå har skjedd med alliansen med Frp har skuffet meg voldsomt og da tenker jeg også på dette partiets menneskesyn og at vi er oss selv nærmest.
Jeg tror at Høyre på sikt ville ha vunnet på å ta et kraftig oppgjør og avstand fra div holdninger fra Frp.
Jeg har en venninne som er journalist og som dro til Lesvos i vår og laget reportasje om dette. Hun har planer om å dra nedover igjen nå snart, ta med seg klær og annet utstyr. Det de kunne fortelle var likt det du beskriver, pøbelsara. Det er dokumentert med bilder.
Frp skal i alle fall ikke få min stemme! Jeg føler vi har en plikt til å hjelpe, men er litt usikker på hvordan, hvor osv.
Jeg blir bare forbannet når jeg hører "vi må hjelpe de i nærområdene deres", som et argument mot å ta imot 8000 hit til Norge. :mumle:
For meg er det ikke enten eller. Ja, vi må hjelpe til for å bedre situasjonen der mange av disse flyktningene kommer fra, men det at vi ikke kan ta imot 8000 fordi "hvem skal ha rett til å plukke ut de heldige som får komme?" Jeg kjøper ikke argumentasjonen. Vi kan og må hjelpe det, OG ta i mot flere her.
Pøbelsara, takk for at du deler og minner oss på hva som er virkeligheten for mange. Jeg hadde et innlegg tidligere om hvordan vi kan hjelpe dem som blir ingen, men jeg ser at det er en annen diskusjon.
Vet du hvor disse menneskene havner etter at de er registrert? Blir de fraktet videre av greske myndigheter? Eller er de helt overlatt til seg selv og lokalbefolkningen?
Lilletrille: Jeg har inntrykk av at de er litt overlatt til seg selv etter ankomst, men helt sikker er jeg ikke. Skal se om jeg kan finne artikkelen min venninne skrev for avisen i vår.
Som sagt, så er det ikke noe særlig organisert mottaksarbeid, nei. De må selv ta seg de seksti kilometerne over øya til Mytlini hvor de må registrere seg. Mottaksarbeid og transporten videre blir i stor grad gjort av lokale krefter, men når det kommer så mange,blir det veldig mye for dem å klare.
Et argument jeg også ofte ser, er «hva med de fattige i Norge, bør vi ikke hjelpe de først?»
Og jeg kan godt forstå at noen føler det sånn, at det er mange historier her i landet også, hvor folk ikke har fått den hjelpen de trenger. Men jeg synes liksom ikke det kan sammenlignes heller, for grunnlaget er jo så forskjellig? Vi er jo ikke i krig? Det blir noe helt annet det mange opplever nå, feks i Syria, enn det de fattige i Norge gjør, selv om det er mange vonde opplevelser og historier her.
Men nå har det da også noe med hvordan vi styrer vårt land politisk, og det blir en parallell diskusjon synes jeg.
Ellers synes jeg denne passer fint i den sammenhengen.
Ja, det er da ikke meningen at lokalbefolkningen skal sitte igjen med ansvaret. Jeg leste på en av artiklene at de fraktes til Athen etterhvert, så myndighetene må jo være tilstede på øya. Men hjelper de til først etter at de er registrert, altså?
Det er klart vi må ta tak i det grunnleggende, men jeg tror mange kommuner kunne opprettet flyktningemottak hvis de var blitt forsikret om at ikke alle skal bli i kommunen for alltid. Hvis ikke alle disse skal bosettes og gå på norsk-kurs og integreres og gis statsborgerskap med alle rettigheter ville det nok vært mye lettere å finne rom for akutthjelp.
Hvis tak over hodet, mat og klær og akutt helsehjelp er godt nok, er saken en helt annen for veldig mange enn hvis alle skal bli boende permanent.
Jeg leste akkurat to frustrerte innlegget fra to som er og har vært på frivillig basis på Lesvos de siste dagene for å hjelpe. Hva kan vi gjøre mer? Jeg vil dra ned for å hjelpe, men er i et kritisk prosjekt på jobb så jeg kan ikke ta fri i høst.
Huff. Jeg syntes det var ille når jeg var der i august, men nå er det jo helt fryktelig. Jeg vet om en jordmor som snart skal nedover med Leger uten grenser. hva kan man gjøre, tro? :(
Man kan uansett gi penger til Leger uten grenser. Det er en fantastisk organisasjon som gir hjelp også der kameraene ikke er. Gi en gave nå på denne siden:
Jeg har nettopp lidd meg gjennom kommentarfeltet til en flyktningersak for Tv2 på Facebook :sukk: Jeg kan bare ikke tro på at meningene som florerer der er representativ.
Jeg har økt fasttrekket mitt til Leger uten grenser, og skal ønske meg gave til dem til både bursdag og jul. :jupp: Jeg har ei sjukepleiervenninne som nylig var der, og det gjorde nok inntrykk, det hun så...
Noen ganger er jeg så glad for at jeg kan stikke innom Foreldreportalen. Det er så GODT å se at det finnes reflekterte, opplyste, snille mennesker der ute for akkurat nå er jeg så sliten og så lei meg av alle slemme, dumme selvsentrerte folk at jeg har mest lyst til å skrike. Hva er det med folk, da?! Facebook er full av "Jeg er ikke rasist, men..." og jeg sletter venner over en lav sko for jeg orker ikke å se alt tullet de legger ut og alle slemme kommentarer. Og bortsett fra min egen familie er jeg ikke så voldsomt stolt av menneskene rundt meg heller... :(
I mitt hode hadde dette vært så enkelt om alle land kunne tatt ansvar, bidratt og delt på oppgavene. Istedetfor ser det ut til at mange land har stikki huet i sanden. Nå som flyktningene nærmer seg og har krysset grenser så er disse tvunget til å handle.
Jeg blir forbannet over at Siv J og co snakker om hva dette koster.
Jo det blir dyrt, men har vi noe valg? Dette er jo mennesker som blir bombet. Hva om dette hadde skjedd Siv og Ernas familie?
I den siste tiden har jeg følt at jeg burde vært et helt annet sted enn her jeg er nå:( Jeg er i en svært fleksibel jobb, men ikke vært i mitt egentlige yrket på lenge pga helsemssige årsaker og savnet det.
Her hadde man virkelig følt man hadde bidratt med noe. Det skal så lite til.
Dyster lesning. Men det er jo heller ikke slik at alt det frivillige skriver om hvilke organisasjoner som er der og ikke, nødvendigvis er 100 % korrekt.
Som i så mange andre spørsmål, er svært mange folks første tanke "what's in it for me", og når media snakker om utgifter på 750 milliarder og et antall som langt overstiger en middels norsk by - så blir man fort skeptisk og negativ. Særlig hvis man ikke omgir seg med andre enn folk som er enige med en selv... Og det er jo ganske vanlig. Like barn leker best.
Legg til avisforsider med bilder av flyktninger som ikke er fornøyd med tilbudet de får, at de føler seg krenket over at de må sjekkes for sykdom og alder, kreftlegemidler de norske myndighetene ikke kan ta seg råd til (mens man tilsynelatende øser ut penger til våre nye landsmenn) og varsling om at andre land tar grep for å kontrollere flykningstrømmen - så er veien kort til et fargerikt Facebookinnlegg om hvor urettfeigt alt er.
Personlig opprøres jeg mest over at denne masseflukten nærmest er en studie i Darwinisme. Barn, gamle og familier blir forbigått av mennesker med betydelig bedre helse og flere ressurser - vi burde i mye større grad rette hjelpen til de som trenger det mest.
De skriver vel om mangel på tilstedeværelse når flyktninger kommer inn til land. Og at frivillige uten erfaring fra nødhjelp er alene om å ta vanskelige avgjørelser som kan koste mennesker liv. Og sett fra tv ser det ut som om det er stor mangel på basis førstehjelpsutstyr, tepper, vann og telt. Men jeg skal ikke kritisere noen, det er vanskelig å ta innover seg hvor mange mennesker det egentlig er på flukt og i nød.
Absolutt. Men jeg er generelt skeptisk til overveldende mistro til de store organisasjonene og kun tiltro til de små, slik jeg ser noen forfekter på disse sidene. Men jeg forstår det er vanskelige inntrykk. . og en håpløs situasjon.
Jeg syns ikke det er galt å diskutere kostnad. Hvis det at vi tar imot flyktninger betyr at jeg ikke kan regne med å få pensjon, så vil jeg faktisk gjerne vite det.
Hans Rosling får kjeft for å påpeke at man kan hjelpe flere i nærområdene for samme pengesum. Vi må være realistiske uten å moralisere mot de som ikke er like entusiastiske som "oss".
Dette vil koste penger. Mange penger. Vi kan ikke være ukritiske og ta imot alle flyktninger vi ser uten å også tenke på hvordan dette skal håndteres videre. Vi må ha en plan for hvordan flyktningene skal integreres, hvordan vi skal håndtere dette økonomisk og ikke minst hvordan vi skal unngå at hatet oppstår i den norske befolkningen.
Det er greit det, og jeg er enig i at dette koster mye penger, men det er stort sett det Siv J har fokus på.
At det å ta inn flyktninger vil medføre at vi ikke får vår pensjon tror jeg ikke. Selvsagt sier jeg ikke at vi skal ta i mot alle. Norge er et lite land, men vi må være med på å ta vår del og det må andre land også.
Foreløpig ser det ut som om land i Europa ikke helt klarer bli enige om hva som må/bør gjøres, og så går tiden og kaoset desto verre.
Dette er helt sant og godt skrevet. Det hadde vært helt uansvarlig å IKKE kalkulere kostnader når man BÅDE skal ta hensyn til enkeltmenneskers beskyttelsesbehov, i tillegg til samfunnet som skal ta imot dem.
Vi bør jo strengt tatt ha kontroll på at vi har råd til det ansvaret vi tar på oss, uten å måtte gjøre for store endringer i et ellers presset velferdsbudsjett. Jeg vet ikke hvor mange som egentlig synes det vill vært ok å gi fra seg barnetrygd eller betale høyere skatt for å dekke inn kostnader vi ikke hadde kalkulert med på forhånd....
Joda er klar over det, men hun har da sannelig i sitt verv som partileder også rådet sine partfeller i de ulike kommuner om å ikke si ja til å ta i mot.
Dette har hun da blitt kritisert for i og med at regjeringen var pålagt av stortingsflertallet om å ta i mot et vist antall for ei stund siden.
Til sitt forsvar sa hun da at når hun da talte og kom med rådet om å motarbeide dette så var det ikke som finansminister men som leder av sitt parti.
Og så er det jo påfallende at FrP begynner å snakke om å hjelpe i nærområdene ETTER at flyktningene har opplevd ganske så dårlige forhold i nærområdene og derfor beveger seg i vår retning ... :himle:
Hadde dette vært reelt å kunne hjulpet i nærområdene så hadde det jo vært bra, men nærområdene er jo allerede så belastet. Og de er fattige. Samtidig er det jo land i noenlunde nærhet som er styrtrike som kunne tatt i mot. Tenker på b.la De arabiske emirater, Qatar m.fl
Det har nå gått så langt at vi bør hjelpe BÅDE i nærområdene OG her hjemme. Hadde man vært kjappere ute med å hjelpe i nærområdene, så kunne det jo vært at vi slapp å gjøre begge deler. Nå er det jo for seint.
Det at de store hjelpeorganisasjonene er "usynlige" tror jeg først og fremst skyldes det enorme omfanget av denne katastrofen. Det er nød og elendighet så mange steder at de rett og slett ikke makter å være over alt. Det er millioner på millioner av mennesker. Og de har ikke ubegrenset med ressurser, dessverre.
Det er en utrolig vanskelig situasjon, vi må tenke på kostnader også. Men det går ikke over selv om vi ikke gjør noe. Dette går ikke over selv om alle land setter opp gjerder.
Først og fremst må vel noen få stoppet den krigen, uten at jeg aner hvordan det skal gå til. Men jeg synes ikke helt det virker som om noen prøver heller.
Åpner dagens SOLside, og der står det artikler under hverandre som illustrerer noe av den store kompleksiteten i denne situasjonen. Vårt Land har gjennomført en undersøkelse om hvor rause nordmenn er med tanke på å dele på godene. Hvor villige er vi faktisk til å redusere på velferden vår for å hjelpe. Sykehustilbudet? Veivedlikehold? Tunnelsikring? Pensjon? I tillegg er det en artikkel med 24-år gamle Hadeel fra Syria? Hun okkuperer en buss i Sverige sammen med 14 andre, fordi hun ikke vil bo på et hyttesenter i skogen, men nærmere et bysentrum. Hun mener det er for mørkt i skogen, det finnes farlige dyr der og det er for langt å gå til nærmeste butikk. Disse flyktningene, som så mange andre, kommer fra en urbanisert tilværelse, er ressurssterke og har betydelig høyere krav til hjelpen de får, enn vi som mottakerland kanskje tidligere har vært vant til. Verden har gått fremover også på det området... Hun er altså av dem som selv har kommet seg til Sverige, og boblejakkekledde Hadeel fremkaller betydelig mindre sympati, enn iskalde og våte flyktninger til fots gjennom Serbia, eller i båt inn til Lesvos.
I morgen legger regjeringen frem forslag til hvor det skal kuttes for å dekke opp for denne krisen, det blir spennende å se om de finner gode løsninger som det norske folk kan akseptere uten for mye bråk. Vi er oss selv nærmest, tross alt, selvom undersøkelsen til Vårt Land viser at Vestlendinger er rausest av oss :)
Jeg tenker hvor villige folk er til å stille opp kommer mye an på retorikken til regjeringen. Med FrP som sier at "løpet er kjørt" og "ikke ta i mot flyktninger" så er det vel ikke akkurat noe særlig å håpe på. Dette er en nasjonal og internasjonal dugnad, og det er vi faktisk bare nødt til å forholde oss til.
Jeg tenker at når det gjelder de som kommer i den store bølgen nå, der de fleste kommer fra Syria, så ligger det i kortene at de aller fleste vil få innvilget opphold. Da er det helt essensielt at de blir bosatt, får lære seg norsk og komme i arbeid så fort som mulig, i stedet for at de blir boende på asylmottak i månedsvis. Derfor mener jeg at de største ressursene må settes inn på å få ned saksbehandlingstiden, og korte ned oppholdet på asylmottak. Jo fortere de kommer seg i arbeid og kan betale for sin egen bolig, jo mindre blir kostnadene. Å ha arbeidsdyktige folk i sin beste alder, mange med høy utdanning, boende i flyktningeleire eller asylmottak, der de lever på hhv nødhjelp eller sosialhjelp, er en enorm sløsing med menneskelige ressurser, enten det foregår i Norge eller i krigsområdenes naboland.
Det er selvsagt viktig med språkopplæring, men også at det blir lettere å få godkjent utdanning fra andre land, og at man i større grad tilbyr praksisplasser til dem som ikke har jobb, for å holde folk i gang, gi arbeidserfaring og legge opp til deltakelse i norsk samfunnsliv. Å gå uvirksom på et asylmottak i en nedlagt millitærleir langt ute i ødemarka er å be om at folk skal bli psykisk syke. Det handler ikke om å være kravstor, det handler om å ta vare på folks helse, og gjennom det, spare samfunnet for store summer.
Retorikken til regjeringen, og ikke minst media, har enormt mye å si for hvordan folk forholder seg til situasjonen.
Jeg tror en del av kuttene allerede er tenkt reversert eller satt på hold i det minste. Og så får vi håpe at de gifte og samboende pensjonistene som skulle slippe ( en urettferdig?) avkorting og dermed motta full opptjent pensjon fra FT, synes det er OK. Og at investeringsviljen i norske små og mellomstore bedrifter stimuleres uten det planlagte skattekuttet. Særlig i en tid hvor arbeidsledigheten øker og oljeprisen faller drastisk.
Det er helt sikkert en tøff øvelse å prioritere om - og jeg håper på bredt politisk forlik.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.