Katia sa for siden:
Hei:)
Hva er best, en kommunal kulturskole eller en slik som Maya musikk- og kulturskole? Har noen erfaring? Er det noen råd?
:confused:
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Litteratur, film, tv-serier, kunst, teater, revyer og annen kulturell aktivitet.
Katia sa for siden:
Hei:)
Hva er best, en kommunal kulturskole eller en slik som Maya musikk- og kulturskole? Har noen erfaring? Er det noen råd?
:confused:
Anne C sa for siden:
Jeg har bare erfaring med den kommunale kulturskolen i min kommune, og vi har ikke noe å utsette på den.
Pøblis sa for siden:
Det kommer vel helt an på innholdet. Vår kommunale kultur- og musikkskolen er topp.
IzziCreo sa for siden:
Jeg kan uttale meg om instrumentopplæring. Se på hvor lange spilletimer de tilbyr. Mange kommunale kulturskoler har korte spilletimer, og det er som regel ikke gunstig for utvikling av ferdigheter. Det spørs selvsagt på alder av barnet. De aller minste klarer ikke å holde fokus så lenge, men skolebarn bør ha en halv time eller mer. Det er mye som skal inn i timen, så viktig at det ikke blir stress. Etter et visst nivå bør man også opp til en time pr uke.
Noen kommunale skoler har det også slik at man ikke kan kjøpe dobbelttimer, så sjekk det ut. Ønsker barnet å spille strykeinstrument eller annet orkesterinstrument så er det mange orkestre i Oslo som også tilbyr individuell undervisning i tillegg til orkesterspill. Da får man det sosiale i tillegg, og det er gøy for barna.
Skilpadda sa for siden:
Det kommer litt an på hva man er ute etter, gjetter jeg. :) Vi valgte en privat musikkskole da Poden skulle begynne å spille piano, fordi den kommunale - i tillegg til å ha ventetid - bare tilbød gruppeundervisning. Det er sikkert noen som foretrekker å lære sammen med andre, men Poden ønsket enkeltundervisning, og han har vært veldig fornøyd.
Det er dog en god del dyrere, så det er jo én ting, og ventetiden på den kommunale var ikke så lang som vi trodde først, for vi fikk beskjed etter ikke så lenge om at de hadde ledig plass. Men vi er veldig fornøyde med læreren Poden fikk, og da hun sluttet i den private musikkskolen og startet for seg selv, ble han med henne.
Toffskij sa for siden:
Vi har erfaring med flere av de visuelle kunstfagkursene til den kommunale kulturskolen i Oslo, og de har vært veldig bra. Bedre enn de fleste private tilbud vi har vært innom. (Vi var ikke så begeistret for det ene Maya-kurset vi prøvde.)
Lenam sa for siden:
Det er nok veldig individuelt.
Vi har prøvd begge deler. Læreren på den private var nok en dyktigere musiker og på den kommunale var læreren en bedre pedagog. Det var også himmelhøy forskjell på pris. Vi betaler under en 1/3 av prisen hos den kommunale. Han er bare 11 enda, så får vi se når han blir eldre om han trenger mer utfordringer.
Fluke sa for siden:
Rent prinsippielt mener jeg at kommunal er best, dette til tross for at mannen min driver en privat en.
Det kommer også selvfølgelig an på instrumentvalg og skolens størrelse. En privat kulturskole vil gjerne ikke ha hele bredden til et symfoniorkester, mens den kommunalt ofte har det (iallfall i de store byene). Om man spiller bratsj og har tenkt å spille sammen med noen, er en privat kulturskole kanskje for liten. Men jeg kan også være for private støttelærere utenfor kommunalt tilbud for veldig flinke barn/ungdom. Altså vanskelig å svare hva som er best ...
Nefertiti sa for siden:
Hva som passer dere er kanskje avhengig av hvor kursene finner sted, hvilke tider de tilbyr, hvor lang ventetid for å starte på kurs og hvilken pris dere er villige til å betale.
Vi benytter begge (OMK og Maya) til instrumentundervisning og er like fornøyd med begge to egentlig.
Den eldste begynte på Maya fordi det var ventetid på OMK, samt at øvelseslokalet til Maya lå gunstig til for oss. Læreren er super og hun spiller nå der på 3. året (el-gitar). Det er dyrt, men verdt det; hun lærer mye og trives veldig godt med denne hobbyen.
Etter en stund fikk hun også tilbud om plass ved OMK i nærmiljøet og vi takket ja til plassen der i tillegg. Også veldig god lærer, og en god del rimeligere (1/3 av prisen nesten). OMK har litt tydeligere læringsplaner og følger et mer fastsatt opplegg for hva de skal lære i løpet av semesteret (musikkteori m.m.).
Yngstemann har fått plass på OMK nå og vi gleder oss til han er igang. På hans kurs er det egentlig satt av kun 20 min til instrumentundervisning (trommer), men de begynner visst med 30 min på egenhånd en stund, for deretter å ha 40 minutter øvelse sammen med en annen elev (for å utnytte tiden bedre, de får hvert sitt trommesett å øve på, side om side). Helt ok for oss.
Både OMK og Maya legger opp til deltakelse på små konserter i slutten av semesteret så elevene har noe å strekke seg mot.
Vi har også gode erfaringer fra OMKs sommerskole; Artcamp (for dans, band eller visuelle kunstfag).
Jeg synes vi er utrolig heldige i Oslo som har så mange tilbud å velge fra, i tillegg til skolekorps, kor og andre som tilbyr musikk- og kulturaktiviteter :)
Charlie sa for siden:
Tror det kommer mest an på pedagogen og opplegget de tilbyr. Kommunale plasser her har både lavere pris og bedre kvalitet ( utdannete musikere).
Vanlige spilletimer er 20 min. for individuelle timer, men det er også gruppetimer for noen instrumenter, da slås tiden sammen. I tillegg til spilletimene får elevene også tilbud om å spille konserter flere ganger i året, både huskonserter på kulturskolen og små konserter i institusjoner og annet. Vår spillelærer har også egne opplegg for sine elever, dels konserter to ganger i året, dels musikkseminar hvor elevene veksler inn sin spilletid og tar en lørdag på instrumentet sammen, med musikkteori og annet.
Her er det vanlig at skolekorpsene søker om og får tildelt kulturskoletid, slik at korpsmusikanter har spilletid på kulturskolen gjennom korpset (ikke vanlig for aspiranter, men når de er over det grunnleggende).
Jeg vil først og fremst anbefale korps, fordi de da får regelmessig spilletid både individuelt og i grupper/ orkester. Ellers tenker jeg både kommunalt og privat kan være greit, i og for seg - ofte er det vel heller logistikken som blir avgjørende for hva man velger (geografi, ukedag osv.).
Fløyel sa for siden:
Frøkna starter på privat kulturskole nå fordi
Minuset med den private skolen er at de ikke leier ut instrument, som de gjør på den kommunale. Dvs. vi må leie andre steder evt. kjøpe instrument.
Hun skal lære å spille Cello - som ikke er et korps instrument. Hun ønsker å lære instrumentet før hun evt. spiller i gruppetimer.
mammaugla sa for siden:
Det kommer litt an på hvem som administrerer skolen.
Vi var innom den lokale Maya en gang i forbindelse med dansekurs, så utrolig mye rot og dårlig informasjon har jeg aldri vært borti før. Vi var imidlertid fornøyd med selve kurset. Men det gjorde at det kun ble med det ene kurset.
Nå går jentene på piano via den kommunale skolen.
IzziCreo sa for siden:
Har dere undersøkt om det er strykeorkester i nærheten hos dere? Evt rett over Oslogrensen (hvis ikke det er langt unna)? Disse leier gjerne ut instrument, og noen orkestre har det slik at man lærer først det grunnleggende hos lærer, og så starter man i orkester senere. Da kjøres det et parallelt løp med enetimer og orkester etterhvert.
Uansett så vil nok cellolærer hun får på privat kulturskole nå være behjelpelig med å finne ut hvor hun kan få leid en cello vil jeg tro. Vil anbefale å leie i starten. Både for å se om hun trives med instrumentet, men også fordi barn vokser og man må bytte størrelse innimellom. Jeg vet ikke hvor gammel din datter er, men min datter byttet tre ganger i løpet av barneskolen :) Vi kjøpte først når hun var stor nok til en 7/8 cello, som hun strengt tatt kan spille på hele livet om hun ikke blir veldig lang. Dog skal hun nok ha en helcello om noen år. Kravene hun selv ønsker øker med ferdighetene ;)
Lykke til! Håper hun trives med det vakreste instrumentet (in my humble opinion) :hjerter:
Fløyel sa for siden:
Tusen takk for gode tips! Ja, musikklærer har noen tips og skulle også sjekke litt. P.t. får hun låne av lærer. Hun er 16 år, og hun er nok ganske ferdig vokst. Jeg har virkelig fått øynene opp for cello og dens vakre toner. :hjerter: Frøkna vil prøve litt først og her binder vi oss kun opp 3 og 3 måneder, så vi vurderer underveis og lærer kommer med litt tips også, men takk igjen for dine tips - vi tar dem med oss.
IzziCreo sa for siden:
Ja, da kan dere absolutt kjøpe cello, ja, hvis hun bestemmer seg for at dette vil hun fortsette med :jupp: Vi kjøpte av en forhandler på Romerike. Han tror jeg har celli i alle prisklasser. Si i fra hvis du vil ha kontaktinfo på et senere tidspunkt, Fløyel :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.