Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fantasybøker på engelsk til ungdomsskoleelev

#1

Stine-mor sa for siden:

Trettenåringen har fått beskjed om å skaffe seg en bok til engelsken. Den skal hun lese i hver dag, og sjangeren skal være fantasy.

Nå er ikke nevnte ungdom noen lesehest. Hun leser En pingles dagbok, men utover det går det kun i lokalavisa eller andre lesbare ting hun finner nyttig.

Så hva kan jeg kjøpe da? Som ikke blir for vanskelig?



#3

Hjertensfryd sa for siden:

Jenta mi prøver seg på første bok i spirit animals serien. Den heiter Wild Born.


#4

-ea- sa for siden:

Denne har blitt lest her i huset denne sommeren:


#5

C3PO sa for siden:

Kanskje noe av Terry Pratchett? Ellers antar at Hobbiten blir litt vanskelig. Klarer dere å oppdrive noe fra Dragonlance-serien? Språket der er ganske enkelt.


#6

Addison sa for siden:

Noe hun har lest på norsk tidligere?


#7

Anne sa for siden:

The uglies - Scott Westerfield
Miss Peregrines home for peculiar children - Ransom Riggs


#8

jolie sa for siden:

Philip Reeve - Mortal Engines


#9

jolie sa for siden:

Christoph Marzi - Heaven
Philip Pullman - His Dark Materials (trilogi)
Lian Hearn - The Tales of the Otori (5 bøker)
Neil Gaiman - Coraline, The Graveyard Book


#10

Stine-mor sa for siden:

Hun har lest veldig lite. Hun leser pingleboka, og så har hun lest et kapittel av Beautiful Creatures. På norsk vel og merke. Hun har ikke lest noe på engelsk i det hele tatt, se bort i fra leksene.


#11

løve70 sa for siden:

Dersom det er noen Pingles Dagbok bøker hun ikke har lest ennå, kan det kanskje være noe å starte med på engelsk, selv om det ikke er Fantasy. LilleVenn begynte med de bøkene på englesk.
LilleVenn anbefaler også Warhorse, dersom hun er interessert i hester vel og merke;)


#12

mkj sa for siden:

Jeg synes det høres litt voldsomt ut å gå rett på de digre fantasybøkene hvis en pingles dagbok er det eneste hun har kommet gjennom før på norsk.

Jeg tror at en pingles dagbok på engelsk ville være en grei start - sjekk med læreren om ikke det kan være greit, og så avansere deretter. Det kan drepe lesegleden for alltid om hun kjører seg helt fast.


#13

Skilpadda sa for siden:

Can Charlie and the Chocolate Factory være noe? Jeg gjetter den er enklere, siden den strengt tatt er skrevet for yngre barn - men den er morsom nok til at den godt kan fenge tenåringer (og for den del voksne) likevel, slik jeg husker den.

Ellers vet jeg at mange som ikke er så glade i å lese likevel liker f.eks. Phenomena-bøkene, så da gjetter jeg at de både er spennende og forholdsvis enkle å lese, men jeg har ikke prøvd selv, så jeg vet ikke.

Tegneserien Bone er forresten også fantasy; det var det første Poden leste selv på engelsk, og den er både spennende og morsom.

Og så er Lemony Snicket-serien A Series of Unfortunate Events spennende, morsomme og korte bøker - ikke strengt tatt fantasy, kanskje, så det spørs hvor nøye læreren er på det aspektet. De er ikke realistiske, i hvert fall.


#14

Skilpadda sa for siden:

Var det ikke det den het? :gruble: Vet noen hvilken serie jeg kan ha tenkt på?

Magic Treehouse-bøkene tror jeg forresten er veldig lettleste, og siden de handler om å reise i tiden, regnes de kanskje som fantasy? Jeg har ikke lest dem heller, men husker Poden leste dem for noen år siden.


#15

IzziCreo sa for siden:

Ja, Dragonlance. Sjekk på Outland. Men de er jo tykke... Jeg ville kanskje gått på biblioteket og funnet en av typene Phenomena e.l. De er tynnere, og det er viktig å føle mestring. Rick Riordan har gitt ut mange noveller fra Percy Jckson og Kane krøniken. Det kan jo også være noe.


#16

Stompa sa for siden:

Jo, det stemmer det - men det er en norsk serie (skrevet av Ruben Eliassen), så det spørs om den er oversatt til engelsk (jeg finner ikke noe om det i farta, men har ikke tid til å søke mer nå).

Ellers ville jeg også anbefalt fantasybøker rettet mot eldre barn framfor ungdomsbøker når hun har så lite leseerfaring. Frøkna leser MYE, og mange av fantasybøkene rettet mot tenåringer er svære mursteiner. De fleste er riktignok lettlest for henne som er lesevant, men bare synet vil nok ta motet fra en lite vant leser.


#17

Skilpadda sa for siden:

Aha, det var derfor jeg ikke fant dem på Amazon. :) Men det finnes sikkert noen sånne litt enkle serier på engelsk også.

Hobbiten er ganske enkel, den er jo skrevet for barn, selv om den kanskje er litt gammeldags. Og så kan man jo se filmene etterpå, hvis hun har lyst.

Barnebøkene til Neil Gaiman er forboldsvis korte. Fortunately, The Milk er morsom. :) Coraline er litt mer av en ungdomsbokog litt lengre, men veldig bra.


#18

Addison sa for siden:

Narnia-serien, kan den regnes som fantasy?


#19

Stine-mor sa for siden:

Her var det mange gode tips - tusen takk! Med et lite utvalg så kan hun velge ut noe som hun synes ser interessant ut.

Hun har lite leseerfaring, både på engelsk og norsk, i motsetning til foreldrene sine. Hun har slitt såpass med lesingen at hun ble utredet for dysleksi. Hun som utredet mente det var "noe", men dysleksi var det ikke. Så det er kanskje bare adhd'n som gjør det?


#20

Albertine sa for siden:

Jeg anbefaler egentlig å lese boka på norsk først, fordi hun da kjenner handlingen og karakterene. Da blir det mye enklere å komme seg gjennom boka på engelsk.


#21

Stompa sa for siden:

Veldig enig. De første bøkene Frøkna leste på engelsk var bøker hun kjente godt fra før, og det gjorde opplevelsen utelukkende positiv.


#22

Skilpadda sa for siden:

The Wind in the Willows (Det suser i sivet) er også en mulighet, kommer jeg på. Litt avhengig av hvor streng læreren er på hva som gjelds som "fantasy" - men hvis Watership Down (som jeg tror er altfor lang og tung for en litt svak leser) kan brukes, burde denne også funke.


#23

Stine-mor sa for siden:

De er flinke til å tilpasse undervisningen, så jeg skal høre hvor strenge de er. Poenget er vel at hun faktisk leser, vil jeg tro?


#24

IzziCreo sa for siden:

Ja, det må absolutt være poenget. Viktig at mestringsfølelsen er der, hvis ikke blir dette bare veldig hat. Velg en kort bok i første omgang, så kan hun heller avansere litt etterhvert :nikker:


#25

mkj sa for siden:

Roald Dahl var et kjempebra tips!


#26

Stine-mor sa for siden:

I går var de på biblioteket, og læreren sleit veldig med en passende bok i sjangeren. De fleste bøker er veldig tykke, og da mister hun motet ganske raskt.

Men heldigvis var S sin klassekontakt fra i fjor tilstede. Hun anbefalte at S fikk en lettlest og ikke alt for tykk bok uten å legge vekt på sjanger.

Så nå er boka lånt, lærer er fornøyd og S er fornøyd. Jeg skal se hvilke bok det er når hun kommer hjem i dag. :jupp:

Hun har brukt deler av sommerferien til å lese, og hun har god utvikling. Nå kan hun lese, oppfatte og gjenfortelle detaljert om innholdet. Det er god utvikling!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.