Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Gode barnebøker fra 2012 og senere

#1

Filifjonka sa for siden:

Jeg skal velge en bildebok og en fagbok for barn som individuelt pensum, og er dessverre lite oppdatert på så nye bøker for småbarn. Det er snakk om bøker som passer i barnehagealder, og det kan like godt være for 1-2-åringer som for 5-6-åringer. Jeg antar det er noen her som har fått med seg hva som er kommet av kvalitetslitteratur for småttiser de aller siste årene? :)


#2

Skjevo sa for siden:

Jeg er veldig begeistret for "Jakob og Neikob og det tomme rommet" og "Bukkene Bruse vender tilbake." Jeg ser også at det er utgitt ny Pulverheks-bok, de pleier å være bra.



#4

IOA sa for siden:

De som Skjevo har nevnt er veldig fine. I tillegg har du Gruffalo-bøkene, og en annen av samme forfatter som handler om at de leter etter mammaen til en liten ape.



#6

Hyacinth sa for siden:

Og hva med Bjørn Arild Ersland?


#7

Filifjonka sa for siden:

Takk for tips! Skal gå gjennom og kikke på alle. :)
Gruffalo-bøkene er vel mye eldre, eller det har kanskje kommet noen nylig?
Henrik And hadde vi som pensum i fjor, så jeg tenkte jeg skulle finne noen som ikke vi har hatt i det hele tatt.



#9

Vind sa for siden:

Bøkene om Puirrot er fine.


#10

Cuyahoga sa for siden:

Bøkene til Lisa Aisato?


#11

Filifjonka sa for siden:

Men det står at de er beregnet for barn fra 6-9 år? Virker ikke som målgruppen er barnehagebarn?


#12

Filifjonka sa for siden:

De kjenner jeg til, men er egentlig ikke så begeistret for verken illustrasjonene eller teksten må jeg innrømme. :sparke: Vet at mange liker dem veldig godt, så det er nok bare meg som er sær. Vi hadde Odd er et egg på pensumlisten i fjor, og en til i år som jeg ikke kommer på tittelen på i farten.



#14

Darth sa for siden:

Jakob og Neikob får du som interaktiv ebok for nettbrett også. Passer for små barn.


#15

Filifjonka sa for siden:

Jakob og Neikob så interessant ut. :)


#16

Vind sa for siden:

Nei, kanskje ikke. Tenkte ikke helt på det. Jeg har barneskolebarn selv, men jeg vet at en venninne leser de for sin fire-femåring. Men de er nok for de eldste barnehagebarna i så fall.


#17

Observatøren sa for siden:

Jacob Martin Strid, mimbo jimbo.

Eller noen av de andre han har skrevet


#18

Matilda sa for siden:

Strid sine, ja. Guttene elsker den om den kjempestore pæra. Jeg skulle ellers foreslå Nilsen og Dina-bøkene av Bodil Vidnes-Kopperud, de passer for litt yngre barn. Nilsen som ikke vil skifte bleie eller ha på votter og er helt til å kjenne seg igjen i for bestemte små to-treåringer.



#20

nokon sa for siden:

Eg skulle og foreslå Strid si bok, dersom det ikkje må vere norsk forfattar? Pæreboka er fantastisk. Og morsom å lese for voksne og.

Smarte små- serien til Schibsted har og fleire fine bøker.

Den svenske illustratøren Anna Fiske har ein utruleg fin strek, det same gjeld norske Stian Hole. Garmanns sommer er kanskje for gammal, men han og Synne Lea har gitt ut ei veldig flott diktbok for barn, som eg ikkje hugser kva heiter i farta.

Bukkene Bruse- bøkene er og relativt nye og veldig pop her i huset. Bukkene Bruse vender tilbake er vel gitt ut etter 2012.


#21

Palmen sa for siden:

Jeg har planer om å lese Prinsessen og grisen, skal visst være årets beste (i følge oversetteren, som jeg kjenner)


#22

Luftslottet sa for siden:

Anna Fiskes bøker. :elsker: Flere av hennes bildebøker kan gå som fagbøker også, både Følelsesbiblioteket, Alle har en bakside og en del av lage-selv-bøkene.

Henger også med i anbefalingen av Jakob Martin Strid. Stian Hole har ikke fenget barna her, både de og jeg syns de er litt skumle. :flau: Dog ikke like skumle som bøkene til Gro Dahle.

Husets fireåring elsker for øvrig bildeboka Hva handler den om? av Max Estes og fagbokserien Smarte små. Sistnevnte tror jeg er oversatt fra nederlandsk? Begge barna har elsket boka om trafikkregler (:dåne:) dypt og inderlig.


#23

Pamina sa for siden:

Gi gass Ine er helt nydelig, den har jeg lest for toåring og seksåring og begge har elsket den.


#24

Vianne Rocher sa for siden:

Jeg slår et slag for "Johannes Jensen"-bøkene. De er veldig bra, og gode eksempler på forankring/avløsning som de er så glade i å snakke om i bildebokanalyse. De passer for barn i 3-6-års alderen.
"Hvem blør", "Hvem er søt" og de andre bøkene i den serien er kjempegode bøker for 2-3-åringer.
Den "Bukkene Bruse på badeland" synes jeg er litt oppskrytt rent litterært og jeg synes ikke den egner seg særlig godt til analyse, heller. Men barna ler godt av den da.

Jeg tror forresten alle bøkene til Gro Dahle og Sven Nyhus er aktuelle, selv om jeg personlig synes en del av tematikken skyter litt bom med tanke på publikummet. Flere av dem er nyere enn 2012.

Vi fikk "Jakob og Neikob" på eksamen, det er fine bøker. Men hvorfor må dere velge såpass ny litteratur? Vi hadde ikke noen krav om at de skulle være såpass nye, men de fleste valgte vel ganske moderne uansett. Jeg skrev om "Til Huttetuenes Land" den er jo superaktuell i dag også, selv om den er fra 1969.


#25

mkj sa for siden:

Sønnen min elsket dunderly da han var 5. Han tok den med i barnehagen og de leste høyt i den, men de sa til oss at den var litt for avansert til mange av de andre barna? Ingen tvil om at det er en fin og morsom historie.


#26

Inagh sa for siden:

Jeg fikk et hyggelig møte med ei aldeles herlig sprø bok fra 2012 i dag: "To blå hus" av Rut Teian.

(Får dessverre ikke til å legge inn lenke i innlegg når jeg skriver på iPad, men her er en omtale av boka, fra cappelendamm.no )

To blå hus er en svært original bildebok. To blå hus bor langt mot nord ved foten av et fjell. De er naboer og gode venner, og det ene huset pleier ofte å gjenta det det andre sier, slik som gode venner gjør. Noen ganger får husene besøk. Tidlig en morgen kommer det ni sokker gående forbi.

  • Hvor skal dere? sier det ene huset.
  • Ja, hvor skal dere? sier det andre.
  • Vi skal løpe sekstimeter med noen ullsokker fra nabobygda, svarer en av sokkene ...

Husene får tilbud om å være med, men takker pent nei.
Ikke lenge etter får de besøk av åtte ballonger, litt senere to gamle stoler og slik fortsetter det gjennom hele historien. Og det er helt utrolig hva gjestene skal være med på.
Teksten bobler av fantasi og fortellerglede, og leseren kan fryde seg over alle de uventede tingene som skjer. Boken kan gjerne brukes som tellebok også, men tallene kommer ikke i rekkefølge, og det er ingen orden slik vi pleier å se i slike bøker. Herlig!

Rut Teian er debutant og mestrer virkelig den vanskelige sjangeren som absurd humor er.
Tegningene er laget av Ella Okstad. De kaster seg inn i den lekne teksten og gjør dette til en an vårens villeste bildebøker. Ella Okstad har tidligere bl.a illustrert bøkene om Heavykatten.


#27

Filifjonka sa for siden:

Tusen takk for mange gode tips! Kikker på alle, og enda flere, men har ikke bestemt meg ennå. :)


#28

Jenna sa for siden:

Bøkene om Kubbe! Åshild K Johnsen har skap en morsom og detaljrik verden rundt Kubbe. 3-4 bøker i salg.

Ellers har lillebror elsket "Når alle sover". Og hva med bøkene om Bukkene Bruse som skal på Badeland?

"Brune" er også et flott alternativ for de litt eldre.


#29

nokon sa for siden:

Ja! Kubbe! :hjerteøyne: Den har vi lese mykje!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.