Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Bølgen, aldersgrense

#1

GinaK sa for siden:

Noen som har sett den?
Ser at det er 15 års grense. Er den så skummel altså? Da kommer vel ikke en 10åring inn på den, med voksne? :cool:


#2

Tallulah sa for siden:

Nei, du kan ta med barn som er inntil tre år yngre, bortsett fra på 18, da er det en absolutt grense.


#3

Tallulah sa for siden:

Medietilsynet sier om 15-årsgrense generelt:

Og om Bølgen spesielt:


#4

Bayone sa for siden:

Jeg hadde ikke tatt med meg 11-åringen på denne filmen. Jeg synes mange av scenene var så realistiske at det ble litt for nært. I tillegg så bor vi ikke så langt unna og de har nettopp vært i Geiranger så jeg tror det blir litt for lett å sette seg inn i situasjonen.


#5

My sa for siden:

Jeg har ingen planer om å ta med 10-åringen på denne filmen. Hun ønsker å se den, fordi hun har sett traileren, fordi handlingen er lagt til området i nærheten av besteforeldre/søskenbarn, og fordi hun i sommer var på museum der hun lærte om fjellskred, og om den tilsvarende ulykka i Tafjord i 1934 (det var på museet hun så traileren), og var veldig fascinert. Hun skal få se filmen altså, men ikke på kino, da blir det hjemme i stua, sammen med oss, med lyset på, og mulighet for å sette på pause. Og jeg skal ha sett den først, så jeg vet hva som kommer og når.

Når det gjelder film så er det også litt forskjellig hva barn reagerer på. Noen reagerer på groteske bilder, zombier og andre monstre, mens andre reagerer mer på selve handlingen, hvis det er realistiske, dramatiske eller triste. 10-åringen min hører vel til siste gruppa, og har lett for å få katastrofetanker, så derfor vil jeg være forsiktig med akkurat denne filmen. Særlig fordi vi har familie i dette området, selvsagt (selv om de riktignok bor så høyt oppe at de er utenfor faresonen, selv for worst case scenario, men det vil likevel kunne ramme tettstedet og andre kjente).

Jeg har et lite inntrykk av at folk tar aldersgrensene mindre høytidelig når det gjelder norske filmer. At norske filmer skal være "snillere" fordi de er ... norske? Jeg har aldri helt skjønt hvorfor.


#6

Guttemammis sa for siden:

Vi tar ikke med 12 åringen.


#7

løve70 sa for siden:

Vi har tenkt å ta med snart 12-åringen på den i dag. Skal oppdatere på hvordan det gikk.


#8

GinaK sa for siden:

Takk for info. Nei, han skal ikke se den. Hadde ikke tenkt å lure han inn. Vi bare snakket om filmen på jobben i dag og så var det en som sa at det visst var 15års grense.
Får vente og se den hjemme etterhvert.


#9

Bergensis sa for siden:

Me tar ikkje med 13-åringen på dette. Me bur i eit område som ikkje er heilt ulikt Geiranger, og jenta er lettskremt. Eg har ingen planar om å sjå filmen sjølv heller. Eg har opplevd flodbølge på nært hold som barn. Det var mildt sagt spesielt. Sidan me bur som me bur, så er det alltids ein risiko for at deler av fjell ramlar ned. Og det rasar stadig i desse fjella.


#10

Nelly Nickers sa for siden:

Jeg skal ta med 14-åringen. Vi bor ikke på Vestlandet og han er ikke lettskremt.


#11

mamaria sa for siden:

Hm, jeg skjønner jeg må følge bedre med. Ene 11-åringen var med en gutt i klassen på den forrige uke. Han sa det var 11-års grense, og jeg sjekket ikke, stolte på det han sa. Han syntes den var ganske så skummel, og hadde blitt litt redd. Nå skjønner jeg jo hvorfor...


#12

Divine sa for siden:

Tolvåringen min har sett den, og ble ikke skremt. Så noen barn vil nok tåle den.


#13

løve70 sa for siden:

Da har vi vært og sett den med snart 12 åringen. Hun syntes den var spennende og litt trist. Vi var alle enige om at den var bra :)


#14

Sola sa for siden:

Både 13-åringen og 14-åringen har sett filmen sammen med voksne i løpet av helgen. De tåler slike filmer. I går prøvde gikk 14-åringen sammen med 3 venninner på kino for å se filmen men alle ble stoppet i døren etter de hadde kjøpt billettene og fikk ikke komme inn eller pengene tilbake.


#15

Tallulah sa for siden:

Det syns jeg egentlig er greit. De visste jo at de ikke var gamle nok, og når filmen har begynt får ikke kinoe solgt billettene til andre.


#16

Elisabet sa for siden:

Her vil 12-åringen se den, så jeg vurderer om vi skal dra og se den i helga. Hun er ikke lettskremt og ikke bor vi med noe fjell eller vann rett rundt oss heller.


#17

Sola sa for siden:

Ja de fikk seg en lærepenge i samme slengen også.


#18

Input sa for siden:

Jeg er enig i det,men ble veldig positivt overrasket da vi fikk byttet billettene våre i kinogavekort den gangen poden og jeg ble stoppet i døra fordi han var for liten.


#19

Fløyel sa for siden:

Hadde med meg 2 16 åringer og 1 13 åring, alle syntes det var en veldig intens og skummel film, men ikke så de mister nattesøvnen. Det er en vanvittig film og jeg skvatt, holdt pusten og felte noen tårer flere ganger. Men WOW! For en filmopplevelse!


#20

Dixie Diner sa for siden:

Jeg var og så den med min 11-åring for noen uker siden. Hun elsket den og vil se den igjen, hun sier det er den beste filmen hun noensinne har sett! Hun er svært lite redd av seg da, og tåler fint slike filmer, man må jo se an barnet. Det første hun spurte om da vi kom ut av salen, var om vi kunne gå og se den igjen dagen etter. :knegg:


#21

Gerbera sa for siden:

Jeg var utslitt etter å ha sett filmen. :knegg:

Bra film, men for mye katastrofe for en høysensitiv, tror ikke jeg hadde vært mer utslitt etter en beintøff treningsøkt.


#22

Fløyel sa for siden:

Samme her - jeg var helt utstlitt! Jeg holdt pusten store deler av filmen. :knegg: Minis reaksjon etter filmen var, "Vi kan godt reise til Geiranger, men da holder vi oss i høyden, 10 minutter unna sentrum!"


#23

IzziCreo sa for siden:

Mulig jeg burde laget en egen tråd for denne, men begynner ihvertfall her...

Hva gjør denne filmen annerledes enn andre katastrofefilmer? Jeg undrer, fordi jeg ikke kan komme på en eneste katastrofefilm som har fått 15 årsgrense før. Alle slike filmer skildrer jo forferdelige hendelser som flodbølger, vulkanutbrudd, jordskjelv, meteorer, orkaner osv. Alle er bygget opp på samme lest, og det skal skildre både de store hendelsene, men også enkelthistoriene og de tragiske skjebnene som katastrofen berører. Mennesker dør - i hopetall.

Så dere som har sett den, og sett mange andre katastrofefilmer, hva gjør at denne er sterkere? Er det fordi den er norsk og at den omhandler en potensiell fare for endel som bor under slike forhold? Et vulkanutbrudd er jo relativt fjernt for oss til sammenlikning. Eller er scenene sterkere og skjebnene tøffere enn i andre filmer?

Eldste har lyst til å se den, så vi skal på kino snart (dog står Everest først på "spillelisten) :humre: ). Det gleder meg at vi endelig har tatt tak i noe som er så norsk og gjort det kommersielt som en katastrofefilm.


#24

GinaK sa for siden:

De fleste katastrofefilmer har nettopp aldersgrense 15 år da. Armageddon, 2012, I am Legend, Klodenes kamp.
Independence Day har visst 11 år da ser jeg.

Jeg har fortsatt ikke sett Bølgen. Men om den er så skummel og om det er under vann eller noe innestengte greier så må jeg gå bort så da venter jeg til filmen kommer ut.
Den Everest-filmen skal jeg iallefall ikke se på kino. Den har jo vært laget før, mulig en annen topp, jeg blir så urolig av sånne filmer. :o


#25

IzziCreo sa for siden:

Jeg var nesten sikker på at Armageddon hadde 11 årsgrense i sin tid, men ser at den hadde 15.
2012 hadde faktisk 11 årsgrense.
Deep Impact hadde 11.
San Andreas som nettopp gikk på kino hadde 11 (12).
Men så ser jeg at også Dante's Peak hadde 15...
Twister hadde 11.
Into the Storm som kom i fjor hadde 11.
The Day after Tomorrow 11.
ID 4 hadde 11 år.
Volcano hadde faktisk 15 år.

Ja, så noen får 15 årsgrense ser jeg nå, ja. Er spent på Bølgen. De har helt sikkert vurdert den rett, for jeg synes heller de setter for lave aldersgrenser på norske filmer enn utenlandske. Men er allikevel spent på hva som skiller denne fra katastrofefilmer som får 11 år :)


#26

Nelly Nickers sa for siden:

Jeg vil tro det er når vi ser nærbilder av døde personer som vi kjenner igjen fra da de levde + et litt brutalt drap. 14-åringen min likte filmen veldig godt men jeg er glad ikke 11-åringen var med.


#27

Anda sa for siden:

En av forskjellene, for meg i allefall, er at filmen er klinkende klar på at noe veldig lignende har skjedd, og er konkret på hvor noe lignende kommer til å skje igjen - man vet bare ikke hvor. Og dermed blir det tett på umulig å distansere seg.

Jeg synes den var mindre skremmende enn en del andre lignende filmer (lite dveling ved døde, få slike overraskelser, selve raset var skildret kort), men min 12-åring får uansett ikke se den på kino.


#28

Input sa for siden:

Jeg skjønner ikke hva som er så bra med denne filmen. Den var veldig, veldig ubehagelig, men bra?

Spoiler
Jeg irriterer meg sikkert alt for mye over detaljer som at han i virkeligheten selvfølgelig ikke hadde fått vært alene i katastrofeområdet så lenge og ingen hjerter som er stoppet kan fåes igang igjen med ren menneskekraft. I tillegg ble det litt for dumt når han skulle redde den andre kvinnen ved å sette seg i en bil med henne, og selvfølgelig overlvde han og ikke hun.

#29

trøtt sa for siden:

Så godt å se andre reagerer på de samme tingene jeg reagerte på input. For meg ble slutten altfor mye Hollywood, hadde vært mye bedre med en annen slutt.


#30

Dixie Diner sa for siden:

Slutten ble litt vel Hollywood ja. Jeg reagerte også på de episodene, men denne filmen er jo ikke akkurat unik på den måten, den er veldig typisk katastrofefilm. Men jeg elsket den og håper den vinner en Oscar, for det synes jeg den fortjener. Joner er en fantastisk skuespiller, og jeg syntes denne filmen var aldeles strålende. Men så elsker jeg denne typen filmer også da, katastrofefilmer er min favoritt.


#31

ElinM sa for siden:

Hvis man har med seg et barn under 12 år, risikerer man å bli stoppet da, selv når en foresatt er med og sier at det er ok for barnet? 10-åringen min har veldig lyst til å se den, men jeg vet at det er å strekke grensen langt i forhold til aldersgrensen. Ikke går det an å lyve på alderen hennes heller ... Jeg ser også hva dere skriver om filmen, men jeg vet også at hun er tøff og tåler mye.

Jeg har lenge hatt lyst til å se filmen, men har drøyd pga. denne problemstillingen.


#32

Elisabet sa for siden:

Jeg hadde med både 11 1/2 åringen min og 12 1/2 åringen min på filmen fordi begge to hadde veldig lyst til å se den og blir ikke redd av å se filmer egentlig og jeg har kontroll på hva de tåler og hadde sjekket en del om filmen på forhånd. Men du kan bli stoppet i døra, og da får du ikke penger igjen for billetten til 10-åringen siden du ikke har fulgt reglene. Vi ble ikke stoppet, men nå har jeg en veldig lang 11-åring som er høyere enn mange på ungdomskolen. Begge jentene mine syntes filmen var veldig spennende. Litt mye døde folk og litt skremmende scener innimellom, men film er film og det er mye annet som er mer skremmende som de har sett. Bare nyheter på tv er verre enn denne filmen mange ganger. De spør i døra hvor gamle ungene var så lenge de ser at dem er under 15 år, det gjør de i alle fall på vår kino. Ungene mine var 12 og 13, som er sannheten om man runder av oppover. De er nærmere det enn nedover. :sparke:


#33

Tallulah sa for siden:

Ja, dere kan bli stoppet. Det er vel ikke krise å vente til den kommer på DVD?


#34

Skilpadda sa for siden:

Ja. Foresatte har ikke anledning til å "overstyre" aldersgrensen mer enn de tre årene som er definert. Jeg har sett en far bli stoppet i døren til Black Swan med åpenbart alt for unge døtre med seg.


#35

Synnemor sa for siden:

Alle våre barn har sett filmen, også 11-åringen (hun så den sammen med oss) Jeg var ikke klar over at hun ikke hadde lov til å se den sammen med oss, trodde grensen for det var 11 år med foreldre med. Hun er stor for alderen og det er nok grunnen til at hun ikke ble spurt om alder.

Hun taklet greit å se filmen, men syntes den var skummel til tider. Det ble veldig virkelighetsnært for oss siden vi bor relativt nært Geiranger og har vært der mange ganger. Jeg har til og med bodd på hotellet der mye av handlingen foregår, og vi kjenner folk som spilte i filmen. I tillegg har vi lignende problemstillinger med andre fjell i området her som kan rase. Jeg for min del var helt utslitt etter å ha sett filmen, og det er en stund til jeg skal til Geiranger igjen kjenner jeg :knegg:


#36

Sonar sa for siden:

Vi så den igår med 12 åringen og 14 åringen. 14 åringen ville se den alene sammen med en venninne, men vi sa at det trolig ikke gikk uten oss. Og det stemte. De ble spurt om de var med oss. Yngste ble spurt om alder i tillegg. Det synes jeg er bra. Vi har opplevd at en far og sønn bør hentet ut fra kinosalen rett før filmen startet pga alder til barnet.

Ang filmen så er jeg enig med Input. Det ødla totalbildet av filmen. Men uteom historien så synes jeg filmen var bra.

Det jeg slet litt med å ta med 12 åringen på 15- års grense var trailerne på forhånd....noen av dem var ganske så heftige.


#37

IzziCreo sa for siden:

Ja, dere kan bli stoppet, og de har all rett til å avvise dere. På de to siste filmene jeg har vært og sett på kino, så har barn blitt stoppet og ikke fått gått inn. Mitt inntrykk er at de er strengere nå, selv når foreldre er med.


#38

Malama sa for siden:

Jeg kjenner at å BE ungene LYVE på alderen sin for å komme inn på en film de er for unge til, ikke er noe jeg ser for meg at jeg vil finne på....

Mine er for unge, selv sammenlagt, til å se denne så det er ikke noe problem med det første, men jeg synes ikke noe om å lære ungene at vi ikke bryr oss om aldersgrenser på kino.


#39

ElinM sa for siden:

Jeg har ikke tenkt å be ungene om å lyve på alderen. Spørsmålet handlet mer om hvordan funksjonærene forholder seg. Selvfølgelig kan vi vente til den kommer på dvd, men jeg har lyst til å se den på kino, og flere av de andre har nok også det. Da er det kjipt for hun som ikke kan bli med. Vi får se hvor mange vi blir som drar. Vi kommer nok uansett til å anskaffe den når den kommer på dvd.


#40

Charlie sa for siden:

Jeg synes gjennomgående aldersgrensene som blir satt på filmer er korrekt satt. Nesten så jeg er litt overrasket selv over å si det.. :glis:

Man vet aldri med barn og unge. Jeg så selv en film med 16-årsgrense etter at jeg hadde fylt 16, og bildene fra den filmen var virkelig plagsomme i lang tid etter, på en slik måte at den påvirket nattesøvn og daglige gjøremål. Det var naturligvis ikke noe jeg eller noen rundt hadde sett for seg skulle skje. Derfor tenker jeg det er en fin ting å være føre var, og å holde seg til de aldersgrensene som er satt er liksom det første man gjør.

Jeg ville selv ikke snike på noen aldersgrenser for mine barn. Skal de gjøre det får det bli på eget initiativ, ikke med mitt vitende, initiativ eller oppfordring. Da blir det enklere å bryte andre aldersgrenser, som kanskje betyr enda mer. Mine barn har forskjellig alder, og de kan gjøre forskjellige ting. Selv om det betyr at en som har "gal" alder syns det blir kjipt fordi de ikke får være med. Det gjelder nå, som det også kommer til å gjelde når deres venner blir gamle nok til dette og hint, og de må sitte hjemme litt til.


#41

Polyanna sa for siden:

Jeg så den med en 12- og en 13-åring, som håndterte det fint. Det kunne ikke falt meg inn i måneskinn å ta med den sarte og engstelige 11-åringen. Unger er forskjellige, da.

Det skumleste med filmen er egentlig likene.

Spoiler
De er både veldig "ekte" og så er de av folk man har blitt litt kjent med i filmen.

#42

Charlie sa for siden:

Den spoiler-greia - hva gjør jeg for å se hva det står??? :vetikke: :vilha: Plis?


#43

My sa for siden:

Du bare markerer det med muspekeren.

#44

Skilpadda sa for siden:

Eller, om du leser på telefon/nettbrett: Du kan trykke på siteringsknappen, så kommer hele innlegget opp i skrivefeltet ditt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.