Jeg fikk en sånn form som er bakebolle og stekeform i ett, og prøvde den for første gang i dag, med eltefri brødoppskrift. Det ble faktisk veldig godt, med god smak, deilig sprø skorpe og fin fasong. Nå blir det jo bare ett ganske lite brød dette, men siden det er så kjapt og lettvint så er ikke terskelen så høy for å blande en deig og sette i kjøleskapet og steke neste morgen, eller bake et brød til kveldsmat eller lørdagslunsj. Ikke at det er så VELDIG tungvint å bake på andre måter, men jeg har aldri vært så glad i å holde på med gedigne brøddeiger og fryse ned åtte brød. Har bakt endel brød i perioder, men liker mye bedre å bake andre ting dessverre. :sparke: Men dette her fungerte veldig bra. Anbefales for late bakere i små husholdninger!
Definitivt en lat baker i liten husholdning! :juhu: Hva slags bolle er dette? Jeg har kvittet meg med alle silikonformene jeg hadde for de satte så usmak på bakverket. Denne er kanskje anderledes!
Min er lys turkis og heter Easy Bread. Den er muligens litt mindre, for jeg fulgte en oppskrift som var til Lekue sin og da måtte jeg fjerne litt av deigen fra endene etterhvert som deigen hevet seg. Lager litt mindre neste gang.
Er det en Lekué-form du har? Kan høres sånn ut. I tilfelle vil jeg anbefale langtidshevet brød i den, med veldig lite gjær. Er enig i at det er enkelt å smelle sammen et brød i den, men de blir som du sier veldig små. Jeg gjør omtrent slik:
Et halvt kilo mel av diverse grove typer
4,5 dl vann
1/3 ts tørrgjær
Smakstilsetning (salt, honning, hvitløk, soltørkede tomater, havsalt, urter etc etc)
Bland sammen. Det skal være grøtete. Hev i minst tolv timer, la gjerne formen bare stå i stekeovnen. Er usikker på steketid og temperatur nå, må alltid google litt før jeg begynner. :knegg:
Det er ikke det merket, men samme prinsippet. Jeg lagde med kort hevetid, lunkent vann og ganske lite gjær før i dag. Det ble veldig godt selv med bare en drøy halvtimes heving. Har satt et nytt i kjøleskapet til i morgen tidlig, med kaldt vann og enda mindre gjær.
Min form er nok litt mindre, deigen jeg lagde var med 400 g mel og 360 g væske - den hevet seg ut av formen. Så nå har jeg laget en litt mindre.
Jeg tror kanskje jeg pleier å steke rundt en time, men brødet mitt er nok større. Jeg har ikke pleid å ta det ut av formen, men å åpne den på slutten av og til.
Nå står det et brød til heving. :) Ble inspirert. Tok ca ett minutt å lage deigen. Herlig. Jeg er ikke noe særlig på gjærbakst til vanlig.
Eg har pleid å heve over natta i kjøleskap, med den oppskrifta med 400 gr/360 gr. Deretter har eg steika i 40 min. lukka og 10 min. åpen form. Det synest eg gir bra skarpe.
Det første jeg bakte, med kort heving, ble bedre på alle måter i grunnen. Men jeg vet ikke om det var kjøleskapheving, bittelitt kortere steketid eller forskjellig melblanding som utgjorde den store forskjellen.
I går brukte jeg endel spelt, litt hvetemel, havregryn og grovbakstmel. Brød nr 2 var bare grovbakstmel.
Gårsdagens var liksom så perfekt, dette hang ikke like godt sammen og smakte ikke fullt så godt. Det siste kan vi vel slå fast skyldes melvalget. Jaja, brødbakingens mysterier. :)