Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Sunt fett?

#1

gurgle sa for siden:

På 1-årskontrollen sa HS at jeg burde tilsette (mer) olje i maten til lillegutt. Jeg skulle visstnok ikke gi H-melk, for det fettet som er i den ikke er av den sunne typen...

Det med å tilsette olje er jo greit, men er det noe mer jeg kan gjøre for å "feite han opp"?

:blond:


#2

DM sa for siden:

Jeg er enig med dem som mener at barn ikke skal ha lettmelk, men har godt av H-melk.

Olivenolje, rapsolje, avokadoolje og makadamiaolje inneholder mye enumettet fett som er positivt for fettforbrenning, ledd, hud m.m.

Linfrøolje, valnøttolje og tran inneholder mye omega-3, og er meget varmeustabile. Bør brukes som kosttilskudd, eller over salat. (Kokosolje (Cocosa) er den oljen med mest mettet fett, noe som er gunstig ved varmebehandling av mat. ) På etiketten av alle oljene MÅ det stå kaldpresset eller xtra virgin, for at de skal være sunne.

Vi har brukt å ha Udos Choise i grøten til poden (heller oppi når den er ferdig kokt) sammen med malte/raspet valnøtt. Nå bruker vi valnøtt og olivenolje.

For å "feite ham opp" så er det jo viktig at han får næringstett mat, og unngår næringstom mat som loff og sukkermat som ikke bare tapper kroppen for vitaminer, men også stjeler apetitten og fortrenger mer næringsrik mat.

Nøtter og frukt sammen er odt mellommåltid. Til brødmat er det lurt å velge grovt brød med proteinpålegg (leverpostei, makrell, oster, fårepølse, skinke osv), og til middagsmat er det lurt å sørge for at han får i seg proteinene og ikke bare tilbehøret. Kanswje du kan lage gryter med litt fete gode sauser?


#3

HP sa for siden:

Fettet i H-melk er bevist sunt. Kanskje helsesøster trenger å oppdatere seg litt?

Les mer: Forskning.no


#4

Senna sa for siden:

Da minsten vår var på "fetekur" var det rapsolje eller usaltet smør i grøten.


#5

Storm sa for siden:

Det er bare matematikere og jurister som beviser ting. Innen ernæringsforskning og andre medisinske fag har man en kontinuerlig økning i mengden kunnskap og man kommer fram til anbefalinger basert på det man til enhver tid vet.

Det er slett ikke enighet om at man bør anbefale befolkningen mer melkefett. Hva man gir til små barn som trenger å legge på seg er enn annen sak enn hva man anbefaler voksne folk.

matportalen.no/Saker/1098276247.68
www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visseksjon?vp_seks_id=1027613


#6

HP sa for siden:

Uenigheten går på voksne. At barn har godt av Hel-Melk er der nok ikke så stor uenighet om. Fett har etterhvert komt inn i varmen, sukker og industrimat får nå rettmessig "skylden" for mye av det fettet ble klandret for før. Verden går heldigvis framover, - eller skal vi si bakover, iom at hva som er sunn kost er på vei bakover i tid til det naturlige, mindre bearbeidede, råvarene.



#8

HP sa for siden:

Ja, men forutsetningen er at barnet har normal vekstutvikling.

Lett-melk var et godt PR-stunt i sin tid, nå er det sunt på "folkemunnet", men jeg har møtt flere pediatere som er av en helt annen oppfattning.

Vet du hva denne anbefalingene er basert på når det kommer til barn (sett bort i fra faktorer som gjelder voksne)?


#9

Storm sa for siden:

Ja, forutsetningen er normal vekstkurve, altså gjelder ikke hovedinnleggers spørsmål. Det jeg reagerte på var sine setninger om at "H-melk er bevist sunt" og den generelle uttalelsen "at barn har godt av h-melk er det ikke stor uenighet om". Der mener jeg du tok feil.

Faktorer som gjelder voksne gjelder i mange tilfeller også barn. Som å unngå fedme hos barn, som er et økende problem. Helmelk er langt mer kaloritett enn lettmelk. Det går også på innarbeiding av sunne matvaner fra ung alder og at melk ikke skal fortrenge mer jernrike matvarer (fetere melk metter mer). Mulig det også er andre grunner.


#10

HP sa for siden:

Siste rådet (som visst nylig var samkjørt med statens offisielle råd) fra helsestasjonen her er å gi barna vann som drikke, melk kunne gis som del av et måltid. Når melken fungerer som eneste drikk, så ser jeg at Hel kan være mer uheldig enn Lett.

Vi bruker bare melk(hel) i grøt og annen matlaging. Som drikke serverer vi vann, noen ganger litt fruktjus.


#11

Bokormen sa for siden:

Har han blitt veldig tynn nå, eller følger han kurven sin? jenta vår var lang og tynn da hun ble født, og lang og tynn var/ er hun på alle kontroller. Kun én helsesøster har hengt seg opp i dette. Da spurte vi hva vi skulle gjøre, om vi skulle kutte av noen cm og heller fete henne opp. :knegg:

Faktisk gikk damen etterhvert med på at jo, hun hadde fulgt samme kurve hele tiden. Men om barna plutselig mister vekt blir det jo annerledes.


#12

DM sa for siden:

Her var det jo snakk om å fete opp barnet. :)

#13

gurgle sa for siden:

Her var det mange svar. Takk! Mange tips her som jeg skal ta med meg videre.

Har gitt vann til 2 av 4 måltider, mme til 2 av 4. Så er det ett måltid (tidlig på morgenen) som består av kun mme. Skal jo snart kutte ut mme og gå over til vanlig melk siden han er blitt et år, men tenkte at han kunne fortsette å få mme på flakse på morningen likvel.


#14

Harriet Vane sa for siden:

Kan du ikke, i tillegg til tran og sunne oljer, gi ham økologisk lettmelk, rømme, yoghurt osv? Økologisk melk har høyt innehold av CLA. Artikkel på agropub.no sier at

Mer om økomelk og CLA

Sjekk også denne argumentlisten

Økologisk melk inneholder dobbelt så mye av fettsyren CLA som det vanlig melk gjør, viser analyser ved Norges Landbrukshøgskole. Fettsyren CLA er i forskernes søkelys fordi den ser ut til å ha en rekke gunstige virkninger på kroppen. Naturlig finnes denne fettsyren bare i kjøtt og melk fra drøvtyggere, det vil si sau, geit og storfe. “Kua danner bøyd linolsyre, eller konjugert linolsyre, under fordøyelsen av gras. I forsøk på både dyr og mennesker ser det ut til at et par daglige gram CLA kan påvirke omsetningen av fett. I et pilotforsøk endte forsøkspersonene opp med klart mindre fett på kroppen enn før. I gjennomsnitt mistet forsøkspersonene 1,5 kg fettmasse over 12 uker, uten at muskulatur gikk tapt. Kroppsvekten gikk ikke signifikant ned. Det ser foreløpig ut som om CLA har mest virkning brukt i små mengder over lang tid. Men kunnskapen om CLAs betydning for helsen er ennå mangelfull.” (www.mozon.no)

I tillegg, kutt ut margarin, og bruk ordentlig smør og gode oljer, gi ham tran, spis laks og ørret. Ikke spar på fettet i maten til barn, det er sukker de skal ha mindre av, ikke fett! Ha olje i havregrøten, gi ham leverpostei, makrell i tomat, avocado osv.


#15

Java sa for siden:

Angående CLA og økologisk melk:

Det er godt mulig det stemmer at det er høyere mengde CLA i økologisk melk. Men i den danske artikkelen som det er linket til på Agropub viser de at de ikke har funnet noen forskjell. De sier imidlertid i konklusjonen at de kanskje ville sett en forskjell om prøvene var tatt på en annen tid på året enn i oktober. Dette fordi de ser at foring er viktig i forhold til mengde CLA i melken.

Siden jeg synes dette er spennende prøvde jeg å finne link til artikkel fra lanbrukshøyskolen der de sier at det er en forskjell. Men denne fant jeg ikke. Har du den Mim?

Generelt kjenner jeg at jeg blir skeptisk til at Agropub er så bastante på sin side, og så linker til en artikkel som er mye mer moderat. Den danske artikkelen sier at det er større variasjoner mellom besetninger enn mellom konvensjonelle kontra økologiske besetninger. Rase har også betydning, samt andre faktorer.


#16

Harriet Vane sa for siden:

Jeg har ikke søkt inne på NLHs sider, men jeg skal se om jeg finner det.

Min teori er at det er høyere CLA hos øko-besetninger er at økokyr må være ute om sommeren, mens det ikke er krav om det hos konvensjonelle. Ute er det tilgang på mer variert fôr, pluss at økokyra spiser mer variert gjennom vinteren også. Det kan være at det er forskjell på rasene også, men det vet jeg lite om.


#17

Candy Darling sa for siden:

Uten å kaste inn noen brannfakkel hverken her eller der, må jeg bare nevne at juryen fremdeles er ute hva CLA angår også. Svenske forskere har vist at CLA kan øke insulinresistensen, og CLA-tilskudd blir nå etterhvert IKKE anbefalt til diabetikere, ihvertfall ikke fra Aker sykehus.

Dette hjalp ikke HI, da, men det forsterker ihvertfall MinaX' utmerkede utsagn:


#18

Java sa for siden:

Ja, det er den teorien som ligger til grunn for at man tror økologisk melk kan inneholde høyere CLA nivå. Men det jeg fant mest kritikkverdig er at det på Agropub sies at det norsk forskning har vist at det er slik, men så linker de til en dansk artikkel om sier at de ikke finner forskjell, men at den kanskje er der likevel. Det hadde stått så mye sterkere artikkelen de linket til stemte med det de sa.

Forøvrig er det krav om at kyr i båsfjøs skal være ute 2 mnd i året, også i konvensjonelt landbruk.


#19

Dixie Diner sa for siden:

Når det gjelder CLA, er det ikke i konsentrert pilleform de advarer mot det? Tviler på at det samme gjelder der man finner fettsyren naturlig?

Jeg er enig med HP, Mim og Desembermamma når det kommer til fett. Her i huset bruker vi kun naturlige produkter. Lettprodukter er ikke bra, mener jeg. Margarin vil jeg ikke ta i med ildtang, her brukes det ekte naturlig meierismør.

Nei takk til unaturlig lettmat.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.