Med mindre det er en gigantisk deig, så ville jeg forventa at den hadde heva masse på 14 timer. Jeg pleier å lage av et halvkilo mel og 1/4 - 1/2 ts tørrgjær, og da er den over dobbel størrelse etter ei natt.
Vet ikke helt hva jeg tror om å tilsette ny gjær. Det går mest sannsynlig helt fint, for det gjør jo det meste.
Jeg har laget endel sånne eltefrie brød, og jeg husker første gang trodde jeg det hadde gått helt galt. Etter 12 timer var den fremdeles bare en klissete liten klump, men det skjedde ett eller annet mellom 15 og 18 timer. Jeg ville ventet noen timer til, og hvis ingenting skjer er det bare å prøve å tilsette mer gjær. Det verste som skjer er jo at det ikke går.
Helt sikkert gammel gjær. Men nå skal dere høre, det var bare en luftboble i røra når jeg kom hjem i går. Gubben sto og stressa med å lage middag, så jeg ville ikke gå imellom og rote med deigen. Vi har lite kjøkken. Så jeg begynte med leksearbeid og enden på visa var at bollen ble stående. Og i dag tidlig har den hevet fint. Men jeg kunne ikke steke brød da, jeg måtte på jobb. Jeg ristet bollen så innhodet sank ned, og nå må jeg vente og se hvordan det ser ut etter jobb i dag....:highfive: Det må ha vært litt liv i gjæra likevel.
Utrolig hvor bra den tørrgjæren holder seg egentlig. Jeg bruker ofte bare en halv/hel teskje av gjærposene, og etterpå blir de bare liggene halvfulle i skapet i månedsvis (latskap hehe). Helt til... jeg i nøden er tom for uåpnede gjærposer, og finner en gammel halvåpnet en. Funker faktisk som regel ganske bra :)
Ble ikke så høye som i linken til bloggen i #6, men saftige og ikke noe rå inni. Det har vært en lærepenge, nå lukker jeg åpnete tørrgjærposer godt med tape og skriver datoen de ble åpnet utenpå. Jeg hadde slikkert sluppet unna med halve hevetiden med litt mer potent gjær.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.