Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor mye skal "over natten" brøddeig heve?

#1

Mrs. S sa for siden:

Jeg vet ikke helt hva jeg skulle skrive i overskriften. Det er en 24 timers heving på benken, klisset brøddeig med 1/2 ts tørrgjær.

Etter 14 timer har det knappest skjedd noe i bollen.

Har jeg brukt for gammel tørrgjær? Jeg må bekjenne at jeg brukte en åpnet pose tørrgjær som jeg ikke vet alderen på. :(

Hva kan jeg forvente om 10 timer? Heving til dobbelt str hvis det virker?

Hvis den ikke har hevet noe, kan jeg åpne en ny pose tørrgjær og tilsette, røre godt og prøve 24 timer til?


#2

Pingis sa for siden:

Med mindre det er en gigantisk deig, så ville jeg forventa at den hadde heva masse på 14 timer. Jeg pleier å lage av et halvkilo mel og 1/4 - 1/2 ts tørrgjær, og da er den over dobbel størrelse etter ei natt.

Vet ikke helt hva jeg tror om å tilsette ny gjær. Det går mest sannsynlig helt fint, for det gjør jo det meste.


#3

Tallulah sa for siden:

Jeg har laget endel sånne eltefrie brød, og jeg husker første gang trodde jeg det hadde gått helt galt. Etter 12 timer var den fremdeles bare en klissete liten klump, men det skjedde ett eller annet mellom 15 og 18 timer. Jeg ville ventet noen timer til, og hvis ingenting skjer er det bare å prøve å tilsette mer gjær. Det verste som skjer er jo at det ikke går.


#4

zinatara sa for siden:

Jeg er vant med at den har vokst ganske mye på 12 timer, bruker å ha den i glassbolle og da ser jeg mange bobler i den.


#5

mkj sa for siden:

Jeg synes ikke selve deigen pleier å heve så veldig mye, men den blir svampete. Men når det kommer i ovnen, så hever det som bare det.


#6

Mrs. S sa for siden:

Jeg hadde denne oppskriften som utgangspunkt, men siden så mye frø ikke faller i smak hos barna brukte jeg ikke det. www.pludrehanne.blogspot.no/2014/06/veldig-enkelt-og-veldig-godt.html

Holdt meg til dl mål i oppskriften, men med 4 dl grovmel og kli uten å blande inn frø.
Det skulle ikke gjøre noe forskjell?

Har rustfri bolle, så jeg så bare overflaten. Spent på å komme hjem og se hva som har skjedd.


#7

Magica sa for siden:

Jeg har bakt mange sånne brød og de to gangene dette skjedde med meg så var gjæra for gammel/åpnet/ute av drift.

Jeg kan finne på å lage deigen om morgenen og steike om kvelden etter 10-12 timer noen ganger og den hever mye da.

Så sorry, jeg tror ikke det går bra.


#8

Ruslebiffen sa for siden:

Samme her.

Jeg tror nok også gjæren du har brukt er for gammel. Prøv å ta oppi ny gjær. :)


#9

Snipp sa for siden:

Kaldhever du i kjøleskap eller har du det i romtemp?


#10

Mrs. S sa for siden:

På kjøkkenbenken. Det er ikke så varmt der, 18-20 grader om natta. Jeg brukte kald væske, som det står i oppskriften.


#11

Snipp sa for siden:

Tror det må være noe feil med gjæren eller noe. Det skal jo heve noe selv om du hadde oppbevart det i kjøleskap.


#12

Nera sa for siden:

Når jeg kaldhever, bruker jeg 1 ts gjær, kald væske, og 2 kg mel, og selv i kjøleskap vokser deigen opp til over kanten av bollen over natten.


#13

Mrs. S sa for siden:

Helt sikkert gammel gjær. Men nå skal dere høre, det var bare en luftboble i røra når jeg kom hjem i går. Gubben sto og stressa med å lage middag, så jeg ville ikke gå imellom og rote med deigen. Vi har lite kjøkken. Så jeg begynte med leksearbeid og enden på visa var at bollen ble stående. Og i dag tidlig har den hevet fint. Men jeg kunne ikke steke brød da, jeg måtte på jobb. Jeg ristet bollen så innhodet sank ned, og nå må jeg vente og se hvordan det ser ut etter jobb i dag....:highfive: Det må ha vært litt liv i gjæra likevel.


#14

Snipp sa for siden:

Utrolig hvor bra den tørrgjæren holder seg egentlig. Jeg bruker ofte bare en halv/hel teskje av gjærposene, og etterpå blir de bare liggene halvfulle i skapet i månedsvis (latskap hehe). Helt til... jeg i nøden er tom for uåpnede gjærposer, og finner en gammel halvåpnet en. Funker faktisk som regel ganske bra :)


#15

Mrs. S sa for siden:

Brødene ble gode de! :riktig:

Ble ikke så høye som i linken til bloggen i #6, men saftige og ikke noe rå inni. Det har vært en lærepenge, nå lukker jeg åpnete tørrgjærposer godt med tape og skriver datoen de ble åpnet utenpå. Jeg hadde slikkert sluppet unna med halve hevetiden med litt mer potent gjær.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.