Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Jeg pleier å bestemme meg ganske tidlig, men denne gang er jeg veldig usikker. Tok en valgomat og kom ut med tamtaratam.. KRF! Jeg står så langt unna KRF verdimessig at det er utenkelig å stemme på dem, men jeg er tydeligvis enig med dem i mange Oslosaker. Hva er viktig for dere? For meg er det miljø, skole/oppvekst og omsorg.
Jeg fikk også KrF i en sånn test. I lokalvalg kunne jeg kanskje stemt på KrF, det føles mindre "skummelt" da enn i stortingsvalg. Men jeg har uansett stemt på noen andre.
Samme her. Bortsett fra Ap, som kom veldig langt ned denne gang. Det er nesten så jeg lurer på om jeg skal stemme SV, og så langt til venstre er det leeeeenge siden jeg var.
Eg les partiprogram for tida, men eg trur eg kjem til å lande på SV i år. Det er ein del av tiltaka dei har programfesta i min bydel som eg trur får meg til å vippe mot dei.
Det ser jo ut til å bli et jevnt valg i Oslo i år. Så jeg sitter og lurer på hvem jeg kjenner som ikke pleier å stemme, som trolig er på venstresiden og som jeg kan overtale til å stemme i år.
Jepp. Jeg er solid plassert i Venstre, og det har jeg vært en stund (selv om de støtter FrP i regjering. :mumle:) Dessuten liker jeg Guri Melby. Alle valgomatene plasserer meg i Venstre, med AP på andre plass.
Skole/oppvekst, miljø og samferdsel er de viktigste sakene for meg.
Jeg er dessuten mot eiendomsskatt i Oslo, slik den er presentert av AP. Ikke fordi jeg prinsipielt er mot eiendomsskatt, det er jeg ikke. Men fordi jeg syns måten saken er frontet er helt "feil". Skal man ha eiendomsskatt, så bør utgangspunktet være at den legges frem innenfor rammene av eksisterende regelverk og ikke at den frontes som en "rikmannsskatt".
Nei. Ikke i slik grad som med KrF eller FrP i hvert fall. Uheldig signaleffekt. Dessuten vil det jo dannes koalisjoner, og en stemme til KrF er en stemme til borgerlig byråd, liksom.
Sikkert dumt, men denne gangen tenker jeg ikke så mye på maktskifte eller hvordan konstellasjonen blir til slutt. Jeg stemmer nok mer ut i fra sak enn ved Stortingsvalg. Det blir et veldig spennende valg denne gang.
Jeg lar ikke små enkeltsaker bestemme. Det er viktig for meg at verdigrunnlaget er i boks. Tenkt på alle saken som kommer til å dukke opp i løpet av de neste fire årene. Jeg må stole på at politikerne klarer ta gode beslutninger der også.
:knegg: Nei, det kan du si. Jeg har brukt mange år på å finne "mitt" parti, da. Og jeg var mye rødere som ung. Veldig mye rødere.: gammel SUer:
Jeg har satt meg skikkelig inn i hva partiene står for, og stemmer ut fra både program og hvordan partiene faktisk agerer når de er i posisjon. Jeg syns blant annet det sto respekt av at Venstre og KrF valgte å stå utenfor regjering, fordi det gjør den politiske prosessen mye mer transparent, selv om de samtidig sa fra seg vanvittig mye makt.
Nei, det er ikke små saker. Så det er med å bestemme hvem jeg stemmer på. Jeg tenker mer på detaljer innen det igjen. Er ikke sikker på om jeg har noen gode eksempler.
Jeg stemmer V som vanlig. I valgomater kommer jeg stort sett ut med H, fordi jeg ikke biter på miljøsymbolsakene som dras frem der. Jeg synes miljø er viktig, så klart, men jeg er ikke for dieselstengt sentrum og tilsvarende mediasaker.
Jeg får ikke stemme i Oslo fordi jeg ikke bor der, og det er jo litt frekt, det er jo byen min og jeg er der hver eneste dag. :knegg: Jeg har jo veldig god innsikt i hvordan politikken gir seg utslag i Oslo på mitt fagområde, og jeg ville stemt for skifte, hvis jeg hadde bodd noen km lengre øst enn jeg gjør. Jeg synes det er alt for mye som er skremmende ille innenfor mitt fagområde i Oslo nå, og det er dessuten en generell mangel på åpenhetskultur som jeg ikke liker i det hele tatt. Selv om jeg synes eiendomsskatten er kjørt frem på en litt merkelig måte, så ville jeg nok ha stemt for et skifte av makt i byen nå. Hva jeg skal stemme i min kommune, har jeg ikke bestemt med for enda. Jeg er blitt lilla.
I lokalval kunne eg gjort det, ja. Men då måtte det vore ein sak som var gjennomførbar. KRF sitt snakk om auka lærartettheit (og SV sitt snakk om heildagsskule med pedagogisk personale) er ikkje gjennomførbart så lenge rekrutteringa til yrket og arbeidstidsvilkåra for lærarar er som den er pr. i dag. Derfor synest eg det er merkeleg at dei i det heile tatt presenterer dette som noko ein kan gjere noko med i eit lokalval.
Miljøtiltak som SV sitt program for Groruddalen er eksempel på saker som er gjennomførbare på lokalpolitisk nivå. Det er eksempel på saker som veg tungt for meg.
Jeg vil ha skifte av bystyre i Oslo og kommer til å stemme etter det, men hvilket av partiene på den siden har jeg ikke helt landet på ennå. Har stemt Rødt ved et par anledninger, ikke fordi jeg er så veldig enig med dem akkurat, men fordi jeg synes de fyller en viktig vaktbikkjefunksjon (ref saken med Bjørnar Moxnes over, for eksempel).
Jeg har bestemt meg, og stemmer SV, men med noen slengere fra Rødt. Rødt ligger faktisk veldig bra på meningsmålingene i Oslo nå, sånn at det gir mening å stemme på dem.
Jeg har så store problemer med Høyres skolepolitikk, at selv om jeg hadde stemt på sentrumspartiene hadde jeg ikke stemt på noen som støtter et fortsatt borgerlig byråd. Jeg kjenner et par som ellers stemmer KrF, men som ikke får seg til å gjøre det i år av den grunnen. Så derfor ei heller MDG, som har vedtatt et kjemperadikalt kommunevalgprogram men er villig til å selge absolutt alt av sosial boligbygging, fritidsklubber, eiendomsskatt og skole så lenge de får sykkelstiene sine. :satt litt på spissen, men ikke veldig, dessverre:
Man tenker at deler av heldagsskolen handler om "fritidsaktiviteter", type invitere kultur- og idrettsliv inn i heldagsskolen, barn- og ungdomsarbeidere osv. Det er jo ikke snakk om flere timer med "tradisjonell" skole, men at den tenkes mer helhetlig. At lekser stort sett skal gjøres innen rammene av heldagsskolen betyr at man må ha noe mer pedagogisk personale, men vi snakker ikke dramatiske endringer. Makstall i barneskolen, derimot, det innebærer mange flere lærere, så her får man en rekrutteringsutfordring. For SV vil svaret på det være å dempe flukten fra læreryrket ved å styrke lærerenes selvstendige stilling, arbeidstidsordning, fjerne en del tellekanter og rapportering osv. Noe av dette vil jo faktisk også frigjøre tid.