Ja, etter en historisk lav valgoppslutning, hvor mange stemte i din kommune?
I min by (Oslo) ble den på 62,9% mot landsgjennomsnittet på 59,9%. For min bydel har jeg ikke sett noen resultater enda, men jeg må si jeg er overrasket over hvor lav andel som faktisk stemmer. 1/3 av befolkningen velger å IKKE velge. Og i et lokalvalg!
Det er selvfølgelig vanskelig å spekulere i hvilke årsaker det er til at noen velger å ikke stemme, men for egen del skulle jeg ønske at rikspolitikerne holdt seg unna valgkampen og i større grad overlot den til nettopp de lokale politikerne.
Stemte du? Kjenner du noen som ikke stemte? Har du spurt hvorfor?
63,5 prosent. Alt for lite i en urban forstad, med mulighet for 3 ukers forhåndsstemming til kveldstid. En kollega stemte ikke, hun er fra et annet sted og har ikke giddet å sette seg inn i politikk her, sa hun, hun skal vel flytte hjem igjen i løpet av noen år. Noen vet jeg ikke stemte til fylkesvalg fordi det er for uklert hva de driver med, eller de er imot fylkeskommunen som insitutt.
Jeg tror jeg leste at valgoppslutningen her var på ca 59 % eller noe sånt. Ja, jeg stemte, en selvfølge synes jeg. Vet ikke om noen som ikke har stemt.
Ja. Mange i min kommune sier at de merker ikke noe uansett. Jeg, som jobber "på innsiden", ser flere betydningsfulle lokale ting som kunne vært annerledes - både i positiv og negativ forstand.
(litt flås:
Det skyldes alle partysvenskene; Statsborgere i andre nordiske land som har fylt 18 år innen utgangen av 2015, og som har vært registrert i folkeregisteret som bosatt i Norge senest 30. juni 2015.)
Takk! Og oj, 39.4 frammøte! Det er jo innmari lite! Men det er nok en bydel med mange som ikke stemmer fordi de ikke har mulighet til å sette seg inn i det. Det er mange nyankomne flyktninger og asylsøkere, samt mange i kommunale boliger som er narkomane, psykiatriske pasienter og en hel haug som av ulike årsaker ikke bryr seg.
Jeg hørte akkurat i en nyhetssending at de lave tallene fra bydelene i Oslo ikke stemmer, de klarer ikke å lage riktige oversikter av en eller annen grunn. :vetikke:
59,3 % her i min kommune sist jeg sjekket tallene.
Jeg vet ikke av noen som ikke stemte, så jeg har ikke spurt noen hvorfor, men det pleier vel å være en del "Det er det samme hvilke løgnere som kommer til makta"-svar på slike spørsmål, gjør det ikke?
Jeg ble rasende når jeg så den latterlige lave valgoppslutningen her; 56.4% for kommunen og 39.1% for kretsen. Jeg holdt på å gå inn på FB for å holde en tordentale, men bet det i meg. Det er flaut at folk har så liten interesse for sitt eget nærmiljø, å være så likegyldig og passiv?? Jeg grøsser! Men folk har vel ikke KAPASITET! for de har jo bare hatt muligheten i 2 måneder eller så! Men har man kapasitet til å sitte og spy ut edder, galle og politiske meninger på FB så mener jeg helt oppriktig at man bør innfinne seg i valglokalet også.
Jeg syntes det var trist å se så lite folk på kirkevalget også, jeg spurte vakten som satt der om mange hadde stemt - nå hadde man virkelig muligheten til å få satt en stopper for diskriminering i kirken, jeg bare håper at de som har stemt - har stemt rett.
Alle stemmeberettigede her i huset stemte. Frøkna fikk for 1. gang lov å stemme på kirkevalget og var snurt for at hun ikke fikk lov til å stemme på kommune/fylkesvalget, men hun får og hun skal om 2 år.
De tallene for bydeler i Oslo, er de for hvor mange bosatt i en bydel som har stemt i kommunevalget, eller for hvor mange som stemte på bydelsutvalgene?
Jeg stemte i begge deler, men må innrømme at jeg hadde rimelig lite snøring på hva som var de lokale kampsakene i bydelen.
Jeg husker ikke tallet her, men det var relativt lavt.
Jeg og datteren snakket om dette under middagen i dag. Hvorfor stemmer ikke folk? Jeg tenker vel litt at det er fordi mange tror at den ene stemmen de utgjør ikke betyr noe. Uansett om man vil ha forandring eller ei. Men det betyr jo så innmari mye! Vi så resultater fra enkelte steder hvor det var minimalt med forskjell mellom to partier, og da sier det seg selv at hver eneste stemme teller.
Jeg stemte i går, selvfølgelig. Mannen var ikke hjemme, men han forhåndsstemte før han reiste ut på jobb. Vi har begge blitt mer og mer bevisst dette at jo, vår stemme, den ene lille, den betyr faktisk noe i den store sammenhengen.
I en så stor by som Stavanger og med de utfordringer som regionen har akkurat nå så er det det meget bekymringsfullt at bare 58,2 % stemte. De omkringliggende kommunene ligger på omtrent samme nivå, rundt 60 % alle sammen.
I Bergen var det 58,8 prosent.
I lunsjen på jobb i går blei valget sjølvsagt diskutert og då var det fire av 12 rundt bordet som ikkje hadde stemt. Dette er høgt utdanna folk. Tre av dei har innvanvdrerbakgrunn og følge dei ikkje hadde satt seg nok inn i politikken. Den siste pleier å stemme Høgre og klarte rett og slett ikkje å bestemme seg for kva han skulle stemme på. Trur det satt mange Høgre-velgarar på gjerdet i Bergen.
Jeg hadde researchet bydelsvalget også. :kry: Tallene var basert på antall stemmeberettigede vs. antall stemmer, men fant ingenting om hvilket av valgene det var basert på. Jeg gikk ut i fra st det var kommunevalget.
Bergen var rett under 60, min valgkrets betraktelig lavere - rett under 40 mener jeg. (Kirkevalget var på 7,9 % i min menighet, fritt etter hukommelsen.)
Men her er høy andel innvandrerer, som påstås å være en årsak.
Jeg frydet meg over 44% til Ap i valgkretsen (22 til Høyre og 13 til Frp, ikke overraskende).
Jeg har aldri stemt i Oslo ved lokalvalg før, så jeg ble veldig overrasket over bydelsutvalgsvalget... I ren panikk stemte jeg det samme partiet to ganger.
I min bydel stemte litt over 50% og AP er det partiet som gikk mest tilbake.
Jeg blir irritert over at så få stemmer. Hadde vært et mye bedre politisk signal om de hadde møtt opp og stemt blankt i det minste enn å sitte hjemme i sofaen og klage på FB.
I år tok jeg med 11-åringen til stemmelokalet slik at hun fikk se hvordan dette foregår, i håp om at hun skjønner at det å bruke stemmeretten er viktig når hun blir gammel nok.
I en diskusjon i går ble vi for øvrig enige om at det at man har stemt ved forrige valg burde være en forutsetning for å delta i kommentarfelt på nettet.
Jeg tror folk flest ikke er engasjert nok i lokalpolitikk, de ser ikke helt forskjellen på det ene eller andre flertallet. Bortsett fra i Oslo, Bergen og Trondheim hvor ordførerene er kjendiser av et eller annet slag.
Jeg har moret meg mest over Rødt andelen i Tromsø, for så å lese at partiet vil avskaffe parlamentarismen eller bare få ordføreren.
Jeg tror FrP kommer sterkere tilbake, de har vært svake i år, men kommer nok med sterk appell til sofavelgerene til neste valg.
ca 54% i min krets, hvilket "trøstende" betyr at det faktisk ikke er 1/3 av mine naboer og klassens foreldregruppe etc som stemmer FrP, det er bare 1/6. For 1/2 stemmer ikke i det hele tatt....
:knegg: Huffameg. Bra du ser galgenhumoistisk på det, i det minste.
Jeg er så GLAD for at FrP er så godt som utradert i Oslo! :danse2: Siden Carl kom tilbake har det jo gått aldeles ad undas for dem, og de har ikke hatt store påvirkingen på annet enn spredte enkeltsaker siden de ble kicket ut av byrådet. :danse2:
Her er de det største partiet, så vi har regjerningspartiene som flertall i kommunestyret også.
Det er i det minste fall fra valg til valg da, om trendene fortsetter er de kanskje ikke største parti ved neste valg. Men jeg kunne med fordel tenkt meg å ha naboer med litt mer.... fornuftig tankegang
I mange kommuner kan man jo ha sabla flinke og handlekraftige folk i nesten hvilket parti det skal være. FrP har tradisjonelt hatt mange pragmatiske og drivende flinke lokalpolitikere som har vært opptatt av saker som lokal næringspolitikk og samferdsel, for eksempel. Særlig vestpå. De er ikke rasistiske tullebukker alle sammen, tross alt.
I "gamle dager" så var det jo virkelig hva som helst der. Det var en eller annen som sa at når de rekrutterte til partiet så satte de bare ut ei fjøslykt og så hvem som ble tiltrukket av den.
Her fant jeg sitatet:
Anders Lange selv sa om dette at det er mye rart som kommer flygende når du setter ut ei fjøslykt i sommernatta.
Det viktigste er at FrP gikk kraftig tilbake på landsbasis. Det gir håp for stortingsvalget om to år. Spørs om H har lyst til å fortsette ekteskapet. Ikke minst tror jeg forloverne nekter å være med på en runde til.
Ja, jeg vet det er kommunevalg, men selv bor jeg i en kommune der FrP aldri har blitt store. Nå er de enda mindre, og godt er det.