Tallulah sa for siden:
Av den tørre britiske typen? Jeg fikk lyst til å prøve! Hva trenger jeg? Er det dyrt med bryggeutstyr? Jeg har funnet noen oppskrifter og tenker varianten som kan lagres, ikke sånne kjappe med vannkefirkorn.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Tallulah sa for siden:
Av den tørre britiske typen? Jeg fikk lyst til å prøve! Hva trenger jeg? Er det dyrt med bryggeutstyr? Jeg har funnet noen oppskrifter og tenker varianten som kan lagres, ikke sånne kjappe med vannkefirkorn.
Esme sa for siden:
Jeg har ikke laget cider, men ingefærøl som lages på noe av samme viset.
Jeg vil anbefale at du kjøper en tank med gjærlås og med ekstra kork slik at den er tett også når det ikke skal gjære mer. Jeg har en tappekran på den ene tanken de gangene jeg oppbevarer brygget på den. Det er en tank som er så liten at det er plass i kjøleskapet.
Ellers er det greit å ha en pumpe/hevert, og kjøp ordentlig cidergjær, ikke bruk vanlig gjær.
Skal se om jeg finner bilder.
Esme sa for siden:
Her er en av de jeg har, Speidel gjæringstank på 12 L
Finnes i andre størrelser også. Jeg liker de tankene veldig godt. Koster rundt 250 - 300 kr og så blir det et par hundrelapper i annet utstyr, gjæringslås, cidergjær, tappekran etc.
Mrs. S sa for siden:
Drar opp denne siden tråden ikke er så gammel.
Jeg kokte på ingefærøl i går og satte det på en stor plastdunk fra Biltema. En som er godkjent til drikkevann. Man bruker de gjerne til hytter og campingvogner hvor en må hente drikkevann et stykke unna.
Så skrudde jeg ikke lokket helt på, så lufta slipper ut. Så den ikke eksploderer.
Men nå er jeg middelaldrende, og har ikke brukt oppskriften siden tidlig i tjueårene. Jeg synes å huske at hun jeg fikk oppskriften av, ikke hadde spesialutstyr som gjæringslås.
Mrs. S sa for siden:
Den håndskrevne oppskriften jeg har er veldig lik den øverste her, uten kremortartari. www.matoppskrift.no/artikkel/Hvordan-brygge-juleoel#axzz3sOqoUSca
Vet du Esme, hva kremortartari eller vinsten er godt for? Er det nødvendig?
Esme sa for siden:
Vinstein er en syre, så jeg ser nytten dersom man lager hjemmelaget øl som ikke er spesielt surt. Gjær liker det litt surt.
I den ene oppskriften din var det jo en del appelsiner, så jeg skjønner ikke helt at det skal være nødvendig. Men jeg er ikke noen ekspert altså.
Mrs. S sa for siden:
Takk, hvis det ikke har noe å si for holdbarheten så dropper jeg det. :)
Det er forresten en sitron i min oppskrift. Jeg legger ut den hjemmesnekra varianten:
3 l vann
1/2 ts hel pepper (bank de først med en hammer)
1 - 2 ts karvet ingefær (10 gram hel ingefær)
1 ts nellikspiker, lett knust
Orange skall fra to appelsiner (Bare skallet, skrell de med potetskreller. Spis appelsinene)
1 hel sitron i skiver
Kokes i ti minutter.
Hell i to kilo sukker og brygget røres til sukkeret er oppløst.
Spe på med vann (12 liter) og pass på temperaturen.
Deretter tilsettes
Sukkerkulør (en liten sprut)
1 spiseskje gjær (Min oppskrift sier 5 gram fersk gjær, jeg tror 1 ss i denne betyr 1 ss tørrgjær)
Heves i to dager i romtemperatur, fylles på flasker og la stå minst 7 dager.
Noen sier dette er holdbart lenger enn to uker, men jeg vet ikke/husker ikke. Jeg fikk oppskriften av ex'ens søster og vi har ikke hatt kontakt på årevis.
Husker at det var sabla godt, og barna hennes fikk drikke det. Det kan ikke være alkohol i dette? Hvis det blir suksess, så kan jeg sette mer om en ukes tid, når vi har prøvesmakt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.