Jeg tror vi har hatt lignende tråder før, men jeg har fundert litt på mat i krisesituasjoner i det siste. Av alle ting.
Jeg har rett og slett lurt litt på hvor lenge vi kunne vært hjemme uten å gå i butikken overhodet, i tilfelle ekstremvær, portforbud e.l. sjikli sannsynlige scenarier her jeg bor...:flau: Det er jo to-tre forskjellige problemstillinger ut i fra nøyaktig hva som hindrer handling, men si at man har tilgang til vann og strøm, hvor lenge kunne dere klart dere uten tilførsel av mat?
Saken var at jeg plutselig kom på et radiointervju fra Palestina da det var skikkelig vanskelig rundt juletider for noen år siden. Da sa en familiefar at de etter to uker hadde mat til to dager til, så var det helt tomt. Forutsatt at fryseboksen og kjøleskapet var i drift, og gjerne også komfyr/grill, kan jeg ikke se for meg at vi hadde sultet etter to uker, selv om jeg er god på husøkonomi og har god rullering på det vi har i hus. Samtidig er det noe med ansvaret for barn kombinert med et endret trusselbilde i Europa som gjør at jeg håndterer tankene ved å handle mer havregryn. :klaskepanne:
Er du en samler, eller bruker du opp alt før du laster opp handlevogna?
Skulle nok fått det vi har i hus til å vare etpar uker, men noe lager mtp krisesituasjoner har vi ikke. Tviler på at jeg kommer til å bunkre opp kriselager noen gang egentlig.
Vi har egentlig ikke noe matlager; jeg handler inn for en uke av gangen og har veldig lite i skap og fryser ut over dette. Kunne nok skrapt sammen til litt gjærbakst, men ikke noe som kan kalles middag.
:knegg: Vi har nok til flere uker. Muligens også måneder, hvis vi rasjonerer godt. Drikke er det som vil bli et problem. Går fryseren må vi spise det først. Mat kan tilberedes på stormkjøkken hvis strømmen blir borte.
Dårlig med matlager her gitt. Har en del tørrvarer men vi hadde måtte ha begynt å gange på trærne eller naboene før det var gått to uker.
Da vi bodde i USA handlet vi inn en del før hurricane season, sånn i tilfelle rottefelle. Jwg tenker at det skal mye til for at man ikke rekker å bunkre opp før en eventuell krise.
Jeg hadde matinnventering for noen uker siden, rett og slett for å få oversikt over hva vi hadde. Vi har nok sikkert så vi klarer oss i 2-3, kanskje 4 uker. Det ville ikke blitt fett, men sånn at vi hadde overlevd.
Vi har ikke noe lager, hadde vært dårlig med middager i alle fall. Kunne vel bakt litt boller og brød og spist korn og knekkebrød, men lenge hadde det ikke holdt.
Jeg har funnet en indre kontrollfreak! Jeg som har såpass lave skuldre ellers, jeg visste faktisk ikke at jeg hadde såpass stort behov for å vite at det er mat i hus. Det hadde vært vanskelig å snu om til å planlegge hverdagene og slappe av uten et greit forråd. Nå lager jeg det aller meste fra bunn, så jeg er fint nødt til å ha en del mel, korn, bokser med diverse inne. Det er faktisk ikke lett å se for seg hvordan det er mulig å organisere seg med bare mat for en dag eller fem.
Vi hadde nok levd godt til over vinteren iallfall. Værst hadde vært mangelen på fersk frukt og grønt. Har fire fulle frysere med kjøtt/fisk/bær og en kjeller med poteter. Egne høner.
Og egne kyr og sauer. Og såfrø, jord og kunnskap nok til å dyrke fram det vi trenger. Så i teorien kan vi greie oss hur lenge som helst.
Jeg tror ikke vi hadde holdt så lenge, kanskje et par uker? Vi har ikke så fryktelig mye mat i huset. Vi bruker nesten ikke hermetikk annet enn mais og hermetiske tomater. I fryseren er det noe kjøtt, noe brød/kaker og noe rester, men vi kjøper ikke masse for å ha i fryseren annet enn hvis det er tilbud. Tvert i mot prøver vi å sørge for at det ikke er så mye i fryseren at ting blir glemt og til slutt må kastes. En del tørrvarer har vi, men ikke mer enn at vi kanskje kunne bakt 5-6 brød. Vi har stappfullt kjøleskap, fordi vi lager alt fra bunnen og derfor har mange ingredienser, men man lever ikke så lenge på Dijonsennep og Worcestershiresaus. Resten er ting som brukes opp hver uke, som ørten liter melk, masse egg, grønnsaker og pålegg.
Vi har overhodet ikke noe kriselager, for sånn er ikke noen av oss bygd, men vi har jo et ganske rikt utvalg i basisvarer, så vi kunne vel levd et par uker (litt merkelig og skeivt) på det. Vi har veldig liten fryser og derfor lite kjøtt og fisk, så det ville blitt mye bakst, grøt, bønner osv. Godt krydret. :knegg:
Toppen 3-4 dager. Har litt tørrere og noe hermetikk som mais og hakket tomater, men jeg har enda ikke greid å dekke bunnen i fryseren og det som er i kjøleskapet omsettes fort.
Minst en mnd. Denne tråden fikk meg til å ville handle mel, tørrgjær og havregryn. Da holder vi enda lengre. Ved har vi også. Jeg kunne nok klart meg i krigstid. Huset er fullt av stoff, garn og sånn. #hamster
Jeg tror nok fint vi kunne holdt det gående i 14 dager, ja. Sikkert lenger. Vi har et stort kjøleskal, et kombiskap og fryseboks. :sparke: Men det har også sammenheng med at jeg ikke kan handle ofte, at jeg baker en del og at vi pleier å ha ukemeny.
Her hadde det nok blitt relativt dårlig med bakst, derimot har vi rikelig med alskens typer ris, pasta, linser og bønner, en stor fryser med en god del kjøtt, noe fisk og diverse kraft, samt en del halvferdige middager som bolognese og hjemmelagde fiskekaker (og frosne erter :knegg:). Av hermetikk har vi typisk en del tomater, kikerter og kokosmelk. Og som Myria har vi et kjøleskap med et rikholdig utvalg av sauser, senneper og chutneyer, så jeg tror nok vi skulle fått til rimelig varierte middager, der mangelen på ferske grønnsaker hadde vært det verste.
Hvor lenge vi hadde greid oss? Tja, vil tippe at i hvert fall et par måneder hadde gått rimelig greit.
Her er fryseren stort sett fylt opp med etpar brød som er oppskåret, kyllingfilet, svinefilet, Finusfisk og laks. Ofte også en eller to pakker med kjøttdeig. Har masse boksemat og en god del meltyper. Nå har vi 6 store melkekartonger i kjøleskapet. Det blir fort borte.
Vi hadde nok klart oss en god stund. :)
Det bare blir sånn at vi har endel. Stedatter overnattet her i jula og lurte på om vi ventet krig.
Jeg synes det er dritkjedelig å handle så prøver å gjøre det så sjelden som mulig.
Denne uken skal fryseren tømmes litt for middag.
Hadde nok klart oss i en uke tipper jeg. Kanskje to med hard rasjonering. Bor i et lite hus med veldig lite oppbevaringsplass så har rett og slett ikke plass til hamstre noe særlig.
Jeg tror vi skulle greid oss som normalt i 2-3 uker, deretter ville det blitt kreative løsninger på det som var igjen.
Vi har godt med ris, pasta, mel, gryn, hermestiske tomater, paprika og mais. En del kjøtt og grønnsaker i fryserer, samt bær og rabarbra (også sterke pølser og spekemat) og har til og med nedfrosset 3 l råmelk.
I åkeren har jeg ennå gulrot og salat jeg kan høste, samt noen stor planter med masse rosenkål som enda trenger litt tid på seg.
Fram til førstkommende fredag kunne vi levd som normalt. Ukeshandler altså på fredager. Etter det hadde det vært tomt for brød, pålegg, melk, middager, grønnsaker og frukt. Vi har aldri gjær eller mel i hus, men vi kunne jo levd noen dager på havregrøt kokt på vann. Uten hard rasjonering vil jeg si det hadde vært ganske krise i løpet av helga uka etter forrige ukeshandling.
Vi kunne nok greid oss ganske lenge, men vi hadde selvfølgelg spist litt rart, og sikkert prompet mye. Jeg har nemlig utrolig mye tørkede bønner ser jeg, veldig mange lasagneplater, nok te til å vare i flere år, en god del frosne bær, frossen fisk nok til middag i en uke, et par frosne restemiddager, massevis av nylaget syltetøy og nok sterke sauser, sennep og krydder til å få det meste til å smake godt. Dårlig med melkeprodukter da. Så vi skulle nok overlevd minst et par måneders tid, med litt heftig rasjonalisering. Litt mangelsykdommer hadde vi nok fått, riktignok.
Jeg har heller ikke et planlagt lager altså, det hadde blitt fryktelig mye bringebær, jordbær, blåbær og tyttebær fra fryseren, samt saft til drikke. Men jeg tror faktisk ikke vi hadde manglet noe vesentlig av næringsstoffer bortsett fra muligens kalsium på en god stund heller, man kommer langt med tomatbokser, havregryn og linser/bønner. Noe av det første jeg falt for ved huset vårt var at det hadde skikkelig matbod - og så bygget vi om til leilighet slik at jeg mistet den. :tullerdu: Hadde jeg hatt mulighet, skulle jeg hatt en matbod eller et større kjølerom utenfor kjøkkenet.
Hvis vi snakker overlevelse hadde vi kanskje overlevd en måned? To kanskje tilogmed? Men da hadde nok slutten av måneden bestått av måltider av typen bønner og ris osv. Vi har en del elgkjøtt som vi kunne ha fordelt utover. Vi har ei skuffe med mel, gryn og slikt, men det hadde jo heller ikke vart ubegrenset. Ellers har vi jo et lager med diverse sauser og krydder, så bønnene og risen hadde jo fått litt smak. Vi har egg til noen uker, og poteter. Vi har matbod, så har som regel en del stående, men høsten har vært travel, så vi har egentlig tatt mer av den enn vi har fylt på.
Maks en uke tror jeg.
Har litt fisk i fryseren, nok til kanskje 10 middager, men lite lager på tilbehør. Har vel litt mel, pasta og ris som kan vare noen dager, men det hadde nok blitt fort tomt.
Nja, det hadde nok holdt en uke vil jeg tro. Så hadde vi måttet være kreative. Men en del er det når vi legger det sammen ja, både av halvfabrikat, bakte ting, ulikt mel, og diverse.
Vi har vanligvis et lam og en halv hjort i fryseren, avhengig av tid på året, så vi hadde levd helt fint i flere uker, men det hadde blitt mye kjøtt og fisk og lite grønnsaker da. Brødmaten/melet hadde neppe vart mer enn en uke.
Vi hadde klart oss sånn noenlunde i ca to uker. Men det hadde blitt lite grønnsaker etter hvert. Og jeg har masse mel, men ikke noe særlig gjær, så det hadde blitt bakepulverrundstykker.
Vi har butikk i 1. etasje og kan komme oss på butikken uten å gå utendørs. Butikken er åpen 7-23 i 6 av ukas dager. Derfor har ikke vi så mye mat hjemme. Den butikken fungerer som et ekstra kjøleskap.
Jeg vet dette er litt OT men ble bare så nysjerrig hvilken scenarioer ser dere dette nødvendig? Jeg mener etter gårsdagens walking dead sesong start kommer jeg egentlig bare på zombie apokalypse 😂😂
Nødvendig er det selvsagt ikke, men siden vi fyller fryseren med hele og halve dyr et par-tre ganger i året, så er det jo en naturlig følge av det å ha fryseren full av mat.
Jeg ser ikke behovet for å ha noe lager av mat. Her er vi mange og hadde nok bare klart oss i 4-5 dager, etter det hadde vi kunnet overlevd et par dager ekstra på et noget pussig kosthold bestående av frossen spinat, frosne jordbær, flatbrød og gurkemeiekrydder(åtte glass gurkemeiekrydder - why?).
Vi bor veldig nær en mengde matbutikker. Jeg har hatt ansvar for barn i snart 30 år, og mye fælt har skjedd i verden i den perioden uten at jeg har følt behov for å sitte med kriselager av mat. Den eneste gangen jeg har kjent på at jeg hadde lyst til å hamstre inn vann og hermetikk var etter Tsjernobylulykken, da jeg var gravid og hørte på radioen at gravide ikke skulle gå ut i regnet. :skremt: Men jeg greier ikke leve livet mitt i kriseberedskap, og for meg blir det kriseberedskap å vedlikeholde et sånt lager hjemme.
Det varierer hvor mye vi har i fryseboksen, og kjøleskapet er ofte fullt - men ikke med tanke på at vi plutselig ikke skulle få tak i mat. Vi hadde sikkert klart oss et par uker med det vi har akkurat nå, med kreativ bruk av tørrvarer og innholdet i fryseboksen.
Jeg hamstrer ikke for å ha et kriselager, men liker å ha en allsidig tilgang til råvarer hjemme, og lagret er en konsekvens av dette.
Kjøper f. eks en 5 kgs sekk med ris, og den varer jo uendelig i en husholdning med 2 personer (der den ene synes ris er fantastisk kjedelig mat. :knegg: ).
Jeg liker også ha ulike typer pasta, og 6 halvkilos pastapakker varer en god stund.
En del kjøtt kjøper jeg direkte fra grossist eller bonde og da kjøper man gjerne i litt større kvanta.
Egg får jeg direkte fra en hønsebonde, og da bestiller jeg enten 40 eller 60 egg. Det holder en stund om man går inn for det.
Jeg har ingen matbod, men har som regel noen pakker karbonadedeig og fisk i fryseren. I tillegg har jeg alltid pasta, ris, grøtris og hermetiske tomater og tomatpure på lager. Løk er også veldig greit å ha liggende. Har man disse ingrediensene i hus, kan man enkelt smelle sammen en noe tomatbasert med kjøtt eller fisk og ris/pasta til. :nemlig:
Det er dette som er hovedmotivasjonen min også. Jeg liker å handle, jeg liker å ha valgmuligheter, jeg liker å ha nok i hus til å kunne ta i mot overraskende besøk, jeg liker å plukke bær og lage syltetøy osv. Vi har grønnsaksutsalg like i nærheten, mange eggprodusenter innen gangavstand osv.
Men det er nok også et bittelite element av fryktkontroll i det, det er usikre tider på flere vis, vi er ikke garantert arbeid i mer enn et par måneder - men jeg kan i det minste fø familien min. Jeg har ingen tro på at det vil bli umulig å få tak i mat uten noe varsel altså.
Vi har mye fryst og tørr mat, og kunne sikkert klart oss et par måneder på det. Verre er det med ferskvare som frukt, grønnsaker og meieriprodukter. Har lite hermetikk og "kriseprodukter" som tørrmelk o.l.
Vi kunne fint overlevd en del uker på det vi har i hus. Med mann som jakter så blir det en del kg kjøtt i fryseren og jeg er notorisk redd for å gå tom for basisvarer så det har vi en del av. Grønnsakene og frukten ville ikke vart så lenge så kostholdet ville blitt litt kjipt. Det er ikke fordi jeg er redd for katastrofer at jeg liker å ha en del ekstra i hus, det er fordi jeg ikke har noen matplan og trenger å ha tilgang på det jeg kanskje vil trenge til å lage det jeg har lyst på.
Jeg har ikke noen motivasjon om å ha et matlager, men jeg har f.eks. en kjøkkenhage, så om høsten sylter jeg endel og fryser endel fordi jeg ikke greier å spise opp alt med en gang. I går fant jeg kyllingvinger fra Holte Gård på halv pris pga utgangsdato, så da kjøpt jeg tre pakker og slang i fryseren. Tørrvarelageret er ting vi spiser av, men siden vi spiser ganske variert så blir det en god del forskjellig bønner, villris, couscous, byggryn etc. Det hender at foreldrene mine får tilgang på viltkjøtt, og siden det er sesongmat så fyller man opp med litt mer enn man trenger for en middag. Noe av fisken er egenfisket, noe er overskudd fordi vi ikke spiste hele pakken som ble innkjøpt.
Så "lageret" er vel heller noe som skjer av økonomiske årsaker; det er billigere for meg å kjøpe tre pakker kyllingklubber på salg, enn å bruke butikken som matvarelager og kjøpe dem på fullpris når jeg trenger dem.
Jeg liker følelsen av en noenlunde velfylt matbod, og at det er bare å hente mer ris, hermetikk eller mel uten at man må renne på butikken bare fordi man vil gjøre litt spontan baking, eller man kan finne noe å lage til middag en dag man ikke har noe i kjøleskapet, uten å måtte handle.
Jeg har heller ikke matlager fordi jeg er redd for at det plutselig skal skje en katastrofe. Men jeg liker tanken på at jeg lett kan lage en middag eller to, dersom det plutselig oppstår et behov, uten å måtte på butikken. Og jeg liker å handle stort, å kunne benytte meg av et tilbud og så fylle fryseren.
Det gjør jeg også, men man trenger ikke ha 10 kg kjøtt i fryseren eller 5 kg ris og ørten ulike pastatyper i skapene for å klare det.
Vi lager all mat fra bunnen og jeg liker å lage mat og bake, og vi gjør som flere andre ukeshandling, men har ikke noe behov for å ha mat for mange uker lagret hjemme likevel.
Sånn er det hos oss også. Har mye "ymse" i fryseren man kunne ha levd en stund på. Samt "ymse" tørrmat. Har veldig mye mel og gryn. Men har ikke mye hermetikk, med unntak av et lite hendig lager med gul leverpostei og makrell i tomat.
Vi har nok overlevd en stund, men det ville blitt litt pussige retter etter hvert.
Hvis jeg var red for de store krisene burde vi hatt et lager av vann også. Det har vi definitivt ikke. Men det regner vel så mye at det aldri vil bli et problem. :knegg: