Jeg får formiddagsbesøk fredag, av en venninne som ikke tåler gluten. Hva kan jeg servere til lunsj? Jeg er ikke så glad i "middagsaktige" ting til lunsj, og spesielt ikke siden hun kommer så tidlig som kl 11.
Jeg lurer på å lage Trines lune bønnesalat. Kan noen bekrefte at den er glutenfri? Dette er ingrediensene:
2 sjalottløk, i tynne strimler
2 fedd hvitløk, i tynne skiver
1/2-1 rød chili, i tynne skiver
nøytral olje
1 boks GoGreen bønnemiks
1 boks GoGreen store hvite bønner
ca. 100 g ruccula
2-3 ss god olivenolje
friske krydderurter, feks persille, basilikum eller koriander, finhakket
1/2 sitron, saften
salt og nykvernet sort pepper
ca. 100 g feta, smuldret
Om noen har andre forslag til hva jeg kan servere, tar jeg gjerne imot. Bønnesalaten er nydelig, men jeg har laget den veldig mye i sommer og høst.
Pastasalat? Det selges glutenfri pasta i de fleste dagligvarebutikker.
Jeg liker veldig godt salat med pasta, pesto, kjøttdeig, rødløk, ruccula og pinjekjerner. :nam: Så kan du servere brød til. De selger halvstekte glutenfrie varianter "over alt".
Du kan omtrent lage hva som helst. Si hva du vil lage, så kan du få en glutenfri oppskrift. Som oftest er det jo bare å la være å ha noe gluten i eller lage noe som det uansett ikke er gluten i. Det er lett for å tenke "ikke tenk på en elefant/gluten", feks skal du ha besøk av en som ikke tåler fisk, melk, egg eller mel og så er det eneste du kommer på å lage fiskegrateng. :knegg:
Det som er viktig når du tilbereder mat til en med cøliaki (gitt at det er det din venninne har), er i tillegg til glutenfrie ingredienser, helt rene redskaper, fjøl (ikke treredskaper eller -fjøl!), bolle etc. Jeg pleier å ta en ekstra skylling med glovarmt vann og tørke med papir eller helt rent kjøkkenhåndkle, for å være på den sikre siden.
Oppskriften din består som jeg ser det av naturlig glutenfrie ingredienser, det er som HV sier ofte det beste! :nikker:
Naturlig glutenfritt er det aller beste, erstatningsproduktene er fulle av stivelse og veldig sjelden gode. Hatting-rundstykkene er et hederlig unntak, men de er steindyre.
Som Akseliane sier er hygiene viktig. Jeg blir kjempedårlig av bare få smuler og det er det ikke mange som har forståelse for. Helt rene redskaper og egne fjøler er viktig.
Helt rene redskaper, oppskrift som ikke har med mel å gjøre i utgangspunktet, og du er i mål :jupp:
Oppskriften du legger inn er glutenfri.
Men du kan jo lage omtrent hva som helst, så lenge du velger litt rene ting så du gjør det enkelt for deg selv!
Som tilbehør kan du jo ha salat, potet, ris, quinoa. Men ikke couscous og slikt. Og som Blondie sier, erstatningsproduktene er ofte fulle av stivelse, så likså greit å unngå.
Sojasaus har vanligvis gluten (Finns glutenfrie varianter), marinader og sånne ferdige barbecueoljer har ofte gluten. Men du kan bruke pesto, majones, olje, balsamico (du kan sjekke for gluten men det er vanligvis ikke noe problem), osv.
Tomat og mozzarellasalat (jeg pleier å ha i oliven også, ruccolasalat, og reker )? Den der kjempegode brokkolisalaten som verserer her inne, med bacon og pinjefrø er det vel? Gresk salad kan du lage som tilbehør. Quinoa finner du mange spennende oppskrifter med, og kan erstatte couscous i oppskrifter. Kyllingsuppen til Trine - den er knallgod
Tusen takk for svar, alle sammen! Jeg trodde glutenallergi bød på litt flere begrensninger enn å unngå brød og hvitt mel - jeg må ha blandet inn sånne dietter der alt av karbo må unngås.
Men jammen har du rett i, Harriet V, at tankene kretser om elefanten; alt jeg klarte å fokusere på en stund var nybakte rundstykker. :knegg:
Mange gode tips her, men etter en ut av kroppen-rødbetopplevelse i går, har jeg bestemt meg for å lage en salat med rødbet, chevre og valnøtter.
Gluten finnes kun i hvete, bygg og rug. Ikke havre, men vanlig havre er forurenset. Og litt flisespikking: Cøliaki er ikke glutenallergi, det er en autoimmun sykdom, altså ikke det samme som allergi.
Viktig det som sies om redskaper. For folk med cøliaki er gluten skadelig. (Ved allergi er eksponering som regel bare plagsomt, ikke skadelig, selv om det enkelte ganger kan være sterk og farlig allergi. Mange reagerer på små spor av gluten, men mange gjør faktisk ikke det i det hele tatt. Likevel, uansett reaksjon, så skader glutenet tarmene på sikt. Det er derfor veldig viktig å unngå eksponering helt og holdent.)
Jeg har gode erfaringer med glutenfritt bakemel og lager alle mulige kaker med det uten at det er noe problem. Senest i går lagde jeg en haug med sukkerbrødbunner. Så lenge folk tåler nøtter og bær, sjokolade og kanskje en sort av fløte el. er det mye moro på kakefronten.