Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Om konger, dronninger, kronprinser og -prinsesser

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg blir så utrolig hissig når jeg vet jeg har rett i en diskusjon og mannen min tar feil. :mumle: Nå vil vi (særlig han) ha deres hjelp og forklaring.

Altså: Mette-Marit er kronprinsesse. Det vet jo alle, mener jeg, og står jo til og med på slottets hjemmesider, så mannen innrømmet "nederlaget" der. Han mente at hun "bare" var prinsesse, offisielt sett. Jeg kunne ikke skjønne hvorfor han mente det. Han sier at man bare heter kron- hvis man senere skal krones, altså til konge eller dronning. Nå er det jo sånn (visste jeg, og ikke han.. :geipe: ) at ingen konger eller dronninger har blitt kronet her i landet siden kong Haakon og dronning Maud. Anyway, signet har de iallefall blitt.

Han sier at Mette-Marit ikke har arverett til tronen, og derfor ikke skulle vært kronprinsesse. Det er Kronprinsen som evt skulle blitt kronet, og ikke hun. Kan det stemme? Hvis det var andre regler i 1972 som gikk i engletalerens favør, så hadde jo Märtha vært kronprinsesse. Men Ari Behn ville jo ikek blitt kronprins, kun prins, antakelig, og heller aldri konge. Det er jo sånn det har fungert tidligere og i andre land. Likevel ble Sonja både kronprinsess og dronning. Er det fordi hun er dame? Og hvorfor det? Og så er vi begge litt i tvil om hva som skjer om Kongen dør. Jeg menet at Dronningen fortsetter å være dronning.

Hva sier dere?


#2

Hyacinth sa for siden:

Altså, for å presisere: Mannen mener at MM selvsagt blir dronning, men at hun ikke skulle vært kronprinsesse, bare prinsesse. Men dronningtittelen blir kun i den forstand at hun er gift med en konge. Det vil si, ikke det samme som f.eks. Ingrid A. komme til å bli, hun blir en "ordentlig" dronning...


#3

Skilpadda sa for siden:

Jeg er rimeligvis enig i at MM er kronprinsesse, siden det er det Slottet selv sier. :knegg: Saken er jo at det finnes to ulike dronningtyper: regjerende kvinnelig monark, og gemalinnen til regjerende mannlig monark. Dette er to ganske forskjellige stillinger, men de heter (uheldigvis?) det samme. Da synes jeg også det er rimelig at "kronprinsesse" kan betegne to ulike stillinger: både det å være neste regjerende dronning, og det å være neste inngiftede dronning (altså det å være gift med kronprinsen).

Jeg synes det hadde vært ryddigere å gjøre som mannen din sier, og skille mellom ordentlige dronninger og kongekoner. Kongekonen kunne da heller hete prinsesse, på samme måte som mannen til en regjerende dronning heter prins, og full tittel kunne være "prinsessegemalinne". Og i så fall ville naturligvis MM vært prinsesse nå, og ikke kronprinsesse. Men slik er det altså ikke. :)

Hvis mannen din egentlig mente å si at han ikke synes MM burde være kronprinsesse, så kan jeg jo være enig med ham, men det er feil å si at hun "bare er prinsesse, offisielt sett". Det er like feil som å si at dronning Sonja ikke er dronning, "offisielt sett".


#4

Storm sa for siden:

Mette-Marit blir dronning, men aldri regjerende monark, det er det Haakon som blir. Om Kong Harald dør før Sonja, er ikke hun lenger dronning. Vet ikke om hun da blir hetende kongemor (som Dronningmoren i England da hun levde)?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.