Ikke le av meg. Vi drikker veldig lite kaffe, gidder ikke ha kaffemaskin eller trakter, men er likevel litt leie av instant-kaffe. Er presskanne bedre? Mannen i huset vil gjerne kverne kaffebønner selv, kan han det? Hva trenger vi i så fall?
Du trenger vel ikke så mye mer enn presskanne og riktig type kaffe. Jeg drikker ikke kaffe selv, så aner ikke om det går an å male bønner selv, men vil nesten anta det. :vetikke: Vet i hvertfall at man får kjøpt presskannekaffe i poser i butikken. Det er vel bare å ha i vann, kaffe, la det stå noen minutter, og så presse ned stempelet. That's all I know. :knegg:
Presskanne gir veldig god kaffe, syns jeg. Jeg har bare det og ikke trakter. Du trenger en presskanne, kaffe og mulighet til å koke vann. Enkel -penkelt!
Bruker du filtermalt kaffe blir det litt mye fin grut i kaffen, men det går fint an. Jeg kjøper gjerne presskannemalt kaffe. Du kan godt male selv, den skal ikke males for fin, der må man vel prøve seg litt fram, jeg kan ikke så mye om det. Da trenger du kaffebønner og en kvern.
Du trenger en presskanne, og kaffe som er presskannemalt. That's it. Siden malingsgrad ikke er helt superduperviktig når du bruker presskanne, kan du gå for en enkel kvern, vi hadde tidligere en som vi fylte litt kaffebønner oppi, satte på et lokk og presset ned.
Om du har en presskanne fra IKEA så er det veldig lett å måle kaffe på hvor høyt opp bunnen går på glasset (de forstår når du ser det), så heller du på varmt vann, rører med en skje, setter på toppen, venter noen minutter og presser ned. Voila!
Ja, jeg tenker også at presskannekaffe neppe krever noen avansert kvern, men litt bør det gå an å stille den inn, for det er ikke noe gøy når kaffen er for finmalt. :grutsørpe: Presskanne er en veldig billig og lite krevende vei til ordentlig god kaffe.
Nei, det er sant. Denne kverna malte ikke veldig fint, og man kunne justere det litt selv ettersom hvor lenge man presset ned. Det var en sånn her sak. Jeg syns det oftere er et problem at de maler for grovt, enn for fint.
Nå har vi en som likner på denne (som vi aldri bruker, siden den ikke maler bra nok til espressomaskin).
Nykvernet presskannekaffe er suverent godt, og det vi overlever på på kontoret. Hjemme klarer jeg meg fint med allerede-kvernet kaffe. Det er ikke alltid så lett å finne ferdigkvernet fairtrade/økologisk for presskanne, da bruker jeg filterkaffe. Funker!
Vi bruker kun presskanne og aeropress, avhengig av kor mykje kaffe vi skal lage. Før hadde vi ei enkel kvern utan innstilling, som malte kaffen altfor fin (den bruker vi til krydderkvern nå). Så eg vil anbefale ei kvern som maler litt grov kaffe, i alle fall. Elles går det fint an å bruke kokmalt kaffe i presskanne, viss du vil kjøpe ferdig malt på butikken. Filtermalt kan bli litt for fint i nokre kanner. Bruk målet som står på kaffepakka, som regel 45-55 gram kaffe på 0,8 l. vatn (ei presskanne som er ein liter rommer litt mindre vatn når du har hatt oppi kaffen) rør kaffen ut og la trekke i 4-5 min. Eg synest presskannekaffe er best når han ikkje blir ståande på kanna med gruten, men blir helt over på anna beholder etterpå.
Fordelen med å ha kaffen gjennom filter (aeropress/traktekaffe) framføre presskanne eller kokekaffe, er at du filtrerer bort fettet i kaffebønnene. Presskanne- og kokekaffe inneheld ganske mykje meir fett enn ein tenker at kaffe gjer. Så dersom det er snakk om å likevel lage ein kopp i slengen, foretrekk eg aeropress, som både gir reinare og mindre bitter kaffe enn presskanne.
Du trenger bare kaffe, som flere sier. :nikker: Presskanne er den aller enkleste måten å lage ordentlig god kaffe på, synes jeg - og alle besøkende får det til også, det kan også være en fordel. Vi bruker aldri kaffetrakter, og har gitt bort den lille espressomaskinen vår - vi bruker presskanne hvis vi skal lage mer enn én kopp (og så bruker mannen Aeropress og jeg en Bialettikanne hvis vi bare skal lage til oss selv).
Jeg er med nokon og foretrekker kokmalt fremfor filtermalt i presskanne, hvis man ikke får presskannemalt. Ellers synes jeg det blir litt for mye løse kaffepartikler i kaffen. Men filtermalt funker, det også, altså.
Nymalt er klart best. Hvis dere tenker å bruke kvern, så mal for all del hver porsjon når den skal brukes, ellers er mye av poenget med å ha egen kvern borte. :)
Om man heller kaffen over i en annen kanne gjennom et filter, får man vekk noe av de skadelige fettstoffene da?
Jeg kan for øvrig slå et slag for like enkel kaffe, med enda færre skadelige fettstoffer; dryppkaffe. Det eneste du trenger er en filterholder og filtermalt kaffe. Kaffebrenneriet har en guide her også, men vi er aldri så nøye med tiden som de er. :knegg:
Papirfilter fanger opp fettstoffene, ja, og om ein filtrerer presskannekaffen. Metall/plastfilter fungerer meir som sil for store partikler enn som filter og fanger ikkje opp fettstoffer.
Eg synest det er tydelegast når vi lager kokekaffe på hytta og tar med ut i sola. Då har kaffen ei oljeaktig overflate i regnbuefargar.
Du trenger ei presskanne og presskannekaffe OG tålmodighet til at vannet kokes tilstrekkelig opp før du har det i kanna ;) (Det siste punktet er ofte undervurdert)
Ikke så stor forskjell at du vil merke noe, tror jeg. Når det er sagt, jeg har bare testa Ikea og bodum sine. Om dere ikke drikker kaffe så ofte kan dere oppbevare bønnene i frysern. Juryen er visstnok ute på om det er lurt eller ikke, men vi har bare gode erfaringer med det.
Jeg ser ikke helt poenget med kvern og fancy utstyr hvis man ikke drikker kaffe daglig engang. Vanlig ferdigmalt kaffe og en rimelig presskanne burde holde.
Fikk litt sånn Coop/Grünerløkka-feeling av tråden her nå. :humre:
Så om man bare drikker kaffe en sjelden gang, er det ikke vits i at den kaffen er ekstra god/fersk? For oss er det heller omvendt. Det er masse vi spiser/drikker en sjelden gang, og da vil vi at det skal være ekstra godt når det først skjer.
Det er jo virkelig et poeng med bønner om man ikke drikker så ofte. En pose tørr kokekaffe vil bli både harsk og sur før man rekker å drikke den opp om man bare drikker kaffe et par ganger i uka. Hvorfor skal man ikke unne seg kvalitet?
:jupp: Det er ikke noe vi finner på at det er (stor!) smaksforskjell på nymalt og ferdigmalt kaffe, altså. Jeg vil heller ha nymalte litt kjedelige kaffebønner (til og med Coop!) enn ferdigmalt fancykaffe som har ligget en stund.
Vi har den Steltonkanna og den held jo betre på varmen. Men eg heller likevel over på noko anna, for eg synest kaffen blir bitter av å stå lenge i gruten. Så eg tenker eigentleg at den er overprisa i forhold til bruksverdien.
Det er jeg i grunnen enig i. Vi bruker kun presskanne unntaksvis om vi skal ha kaffe til konjakken etter en god middag for eksempel. Ellers bruker vi trakter, og på camping lar vi nykokt vann renne gjennom nykvernet kaffe i kaffefilter og rett opp i termos. Jeg syns i grunnen det funker bedre enn presskanne. :nikker:
Men nå var jo spørsmålet om presskanne da.
Men om Input vil vite min foretrukne måte å lage kaffe på, så er det denne (med nykvernet kaffe som sagt):
Presskannekaffe er veldig godt! Jeg har kanne, men bruker den stort sett kun til jul når jeg tenker meg om. Da kjøper jeg god julekaffe i kaffebutikk og får kvernet der. Tror i grunnen jeg ønsker meg en god kvern til jul.