Åh her var det mye godt!
Fårikål, ja. Selvsagt. Og det trenger ikke engang jeg oppskrift på. :knegg:
Lammestek skal vi definitivt ha. Vi har grill med spyd, og lammelår blir usannsynlig godt på grillen.
Hvalen har jo tross alt levd lykkelig i det fri hele livet (til det brutale drapet finner sted), så er man først kjøtteter er det vel så etisk å spise hvalkjøtt som en vanlig stakkars biff som har vært bundet på bås i åresvis.
Men; jeg spiser ikke hvalkjøtt selv, jeg altså.
Fiskeball er noe av det beste som finnes, med stekt flesk, potet, kokt kålrot og gulrot til. Nam!! Slå til neste gang fiskebilen kommer til deg. :)
Tradisjonell nordmørsmat også det - og utrolig godt.
Fiskball.
INGREDIENSER:
Farse:
300 g ren filet av kolje, sei eller uer
1 ss potetmel
evt. 1/2 løk
1 ts salt
1/4 ts pepper (gjerne hvit)
1/4 ts revet muskat
3 dl melk (eller 2 dl melk + 1 dl fløte) evt. ca 50 g smør
3 liter fiskekraft (eller lettsalta vann)
Du maler fisken og løken i food-processor og blander i det øvrige. Spe med litt og litt melk til en ganske fast deig. Potetmel til slutt. Kokes i fiskekraft eller lettsalta vann :)er
Du må ikke steke den for lenge! Stek den som biff. Da er den nyyydelig (forutsatt at råvarene er gode, selvsagt).
Her er oppskrift på hvalbiff med litt vri:
Skjær tynne tynne skiver - 0,5cm (lettest i halvfrossen tilstand). Stek som biff (rosa i midten). Server på potetlomper sammen med tsatsiki (sett inn en z der det passer) og en god salat. Kjempegodt!
Fiskball blir også kalt kvitball.
Den aller beste ballen er etter min mening sildball. Med stekt bacon, poteter, kokt kålrot og gulrot.
Og den er nesten enda bedre dagen etter, stekt i panna sammen med poteter.:riktig:
Sursteik er noe av det beste som finnes, det er så godt at jeg nesten ikke kan skrive ordet uten å skjelve av sult og sikkel. Det er nok vanligst her på Vestlandet. Mange spiser det som julemiddag, det er bare SÅ vanvittig fantastisk godt. Jeg har vært i Sverige og kjøpt en stor oksestek og skal lage surstek snart, gleder meg ihjel. Noen tror det smaker surt og jævlig, men det gjør ikke det. Det eneste surmelken gjør er å gjøre kjøttet så mørt at du kan skjære det i biter med en tresleiv, omtrent. Litt smak gir den jo, men det er bare knallgodt:
SURSTEIK (Bergensk variant, den absolutt beste)
1-11/2 kg benfri oksestek
surmelk til å dekke hele steken
salt
pepper
smør til bruning av kjøttet
1 løk skåret i båter
4 dl vann
2 dl surmelk
2 laurbærblad
1 ss svart hel pepper
2 nellikspiker
1 ts timian
3 dl seterrømme
Steken legges i surmelk i 5-10 dager på forhånd. Den må stå kaldt og være helt dekket av surmelken. Bruk en tresleiv til å vende på steken noen ganger i marineringsperioden.
Ta så steken opp og tørk godt av den. Krydre med salt og pepper. Brun steken på alle sider i en jerngryte sammen med løken. Tilsett vann, surmelk og krydder og gi det et oppkok.
La steken trekke til den er gjennomstekt ca 1-2 timer. Tilsett seterrømme mot slutten av koketiden.
Blir sausen for tynn, kan den jevnes med hvetemel. Dersom man ønsker at steken skal være rosa inni, bruk steketermometer og avbryt kokingen når temperaturen viser 60-65 C.
Kjøttet skjæres i tynne skiver på tvers av fibrene. Sausen smakes til og siles. Kokte poteter og grønnsaker, samt tyttebær serveres til.
Ikkje alltid lett dette her. Ein må jo prøve å finne noko som er eksotisk for dei (og typisk norsk), samtidig må det vere noko dei kan like. Det er absolutt ikkje alle ting utlendingar vil like. Eg hadde styrt unna kvalkjøt, sild, komler (det er altfor rart og ser ekkelt ut for veldig mange) og graut (særlig rømmegraut).
Eg hadde satsa på lam, fisk, røykt laks, spekeskinke (litt fenalår, men mange utlendingar syns dette blir for stramt trur eg) og godt brød.
Stemmer for lammefrikase. Det er ein nokså nordisk rett og smakar nydelig med gode gulrøtter og masse persille. Persille er jo også nordens krydder på eit vis. (trur eg..). Eg syns lammefrikase er minst like godt som fårikål. Og eg tippar at sukessraten for lammefrikase hos utlendingar er høgare enn fårikål. Frikasé ser "penare" ut, fårikål KAN sjå litt vemmelig ut for det utrenede øye :knegg: (same med komler / raspeballar)
Fisk trur eg at eg hadde servert i form av fiskesuppe. Med eit knasande godt grovt brød til og godt smør. I nødens stund kan Findus sine nedfryste basis til fiskesuppe brukast, men ein lagar mykje betre sjølv.
Ver klar over at ei skål med upilla reker er eksotisk for dei fleste utanfor norden.
Ertersuppe var lurt! Ha i ei skei med skånsk sennep! Ha pannekaker og stekt bacon til! Og gjerne tyttebær. Dette er veldig svensk, men so what?
Rett og slett kjøttkaker i brun saus med gulrøtter, tyttebær, brokkoli og/eller erterstuing. Dette er jo veldig typisk norden. Passar fint om dei skal vere der ein kvardag kanskje?
Spekeskinke og røykt laks hadde eg satsa på som frokost eller kveldsmat. Flatbrød til og godt brød. Eggerøre. Nam..
Iset si oppskrift på sursteik høyres fantastisk ut! Sikkert ein god ide; eg må prøve den sjøl!
Iset: Takk for oppskrift, den SKAL prøves ut! Høres knallgodt ut!
Syrin: Tusen takk for engasjement og mange gode forslag. Du har nok rett når det gjelder spesielle ting som rømmegrøt og potetball (komle). Hvis jeg lager noe sånt blir det servert med andre ting. Spekemat (som sikkert går rett hjem) hører jo sammen med rømmegrøt.
Det må være mat med litt (mye) "hold" i (ikke grøt eller kun fiskesuppe til middag), ellers kommer det stakkars mennesket til å lure på hvor hovedretten blir av.
Fårikål går helt greit, vil jeg tro. Serberne bruker jo både kål og lam ganske mye.
Reker, ja! Det må prøves, om ikke annet så for å se reaksjonen. :knegg:
Og som sagt, sursteika bare MÅ prøves!
Til "kaffemat" vil jeg, i tillegg til svelene, tipse om vafler, krumkaker (kanskje med multekrem til), hveteboller eller skillingsboller, bløtkake, Kvæfjordkake og kransekake. Trollkrem er veldig norsk men kanskje ikke noe alle utlendinger (eller nordmenn) liker.
Multer! Det hadde jeg ikke tenkt på. Absolutt noe som hører med. :nikker:
Trollkrem har jeg fått litt for mye av i livet, så den skal jeg skåne ham (og meg selv) for.
Her er en knallgod oppskrift på Lammefrikasse. Viktig å koke kjøttet på den måten som beskrives - koke opp, skylle kjøttet og så koke på nytt i nytt vann. Blir deilig kraft og fantasisk fløtefrikassesaus. Nam! Min far på over 80 sa han aldri hadde smakt så god frikasse, og mor innrømte glatt at min var bedre enn hennes. :kry:
Ja, de er norske. Når jeg sier svigerfamilie, så mener jeg de FRP-stemmende, sandblåste bestemora til sambo. Hvis noen vet om noe jeg kan servere neket for å bli kvitt henne, so let me know! :snill:
Nå har endelig fetteren kommet, i natt faktisk. Det tok sin tid å ordne med visum.
Så nå er det bare å brette opp ermene og begynne å lage mat. :husmor:
I går ble det helstekt indrefilet, som ble helt perfekt takket være god hjelp her inne. :D Den ble servert med potetstappe, brokkoli og fløtesaus.
I dag har jeg servert kjøttkaker i brun saus med poteter, kålstuing og tyttebærsyltetøy.
De har noe lignende der nede, men kjøttkakene serveres i en slags tomatsaus. Kålstuingen og spesielt tyttebærsyltetøyet var veldig eksotisk og måtte foreviges. :fnise:
Han syntes det var veldig godt. Det er jo litt moro, da.