Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tradisjonell norsk mat

#1

malena sa for siden:

Vi får besøk av mannens fetter fra Beograd i Serbia i slutten av august.
Jeg vil gjerne presentere god, gammeldags, norsk bondekost for ham.

Jeg klarer å komme på kjøttkaker og ertesuppe.

Noen som kan hjelpe meg litt på vei, gjerne med oppskrifter?


#2

Sitron sa for siden:

Spekemat, selvsagt, med kalde poteter, rømme og flatbrød. Kanskje litt spekesild.

Avkokt ørret, kan det være noe?


#3

Alfa sa for siden:

Ball/kumler med rabbe, pølser, saltkjøtt og rømme?
Oi, no vart eg svolta.

  • Rømmegraut
  • Klippfisk
  • Trekt torsk
  • Sveler
  • Pinnekjøt

#4

malena sa for siden:

Avkokt örret?
Vil gjerne ha oppskrift på römmegröt, klippfisk og sveler.

Flere?


#5

Filifjonka sa for siden:

Fårikål, lammesteik ...


#6

Alfa sa for siden:

Det fins om lag like mange sveleoppskrifter som hushaldningar på Sunnmøre :knegg:, men her er vel ei standardoppskrift:

INGREDIENSER:
4 egg
200 g sukker
1 liter surmelk (eks. kefir)
600 g hvetemel
1 ts natron
1 ts hornsalt
2 ss vaniljesukker
175 g smør

Steik sveler på størelse med eit tefat på "takke" eller til nød i steikepanne. Fyll med smør og sukker, eller smør og brunost


#7

Skremmern sa for siden:

Jeg vil ha takke, men steike det er dyrt.


#8

Alfa sa for siden:

:elsker:


#9

Fruktflua sa for siden:

Lapskaus, fiskeboller i hvit saus, stekt makrell med agurksalat og rømmesaus, rømmegrøt med spekemat, fersk suppe, og fiskesuppe.


#10

Sitron sa for siden:

Kald, da.


#11

malena sa for siden:

Åh her var det mye godt!
Fårikål, ja. Selvsagt. Og det trenger ikke engang jeg oppskrift på. :knegg:
Lammestek skal vi definitivt ha. Vi har grill med spyd, og lammelår blir usannsynlig godt på grillen.


#12

malena sa for siden:

Å, ok. :blond:


#13

kisha sa for siden:

Retter av rein og hval.


#14

Sitron sa for siden:

Ikke sikkert alle setter pris på hvalfangst.


#15

malena sa for siden:

Tror ikke det er noe problem her i gården. Det er vel heller et problem at hvalbiffen kan bli vel seig.
Finnbiff kan jeg lage, da. :finnmarking:


#16

Nelly Nickers sa for siden:

Hvalen har jo tross alt levd lykkelig i det fri hele livet (til det brutale drapet finner sted), så er man først kjøtteter er det vel så etisk å spise hvalkjøtt som en vanlig stakkars biff som har vært bundet på bås i åresvis.

Men; jeg spiser ikke hvalkjøtt selv, jeg altså.

Fiskeball er noe av det beste som finnes, med stekt flesk, potet, kokt kålrot og gulrot til. Nam!! Slå til neste gang fiskebilen kommer til deg. :)


#17

malena sa for siden:

Vil gjerne vite litt mer om fiskeball. Har aldri hørt om det før…



#19

malena sa for siden:

Ikke spør meg. Det var Nelly N som sa fiskeball. :nemlig:


#20

Alfa sa for siden:

Fiskeball er fiskeball, også kalla blandaball :åpplyser:


#21

Divine sa for siden:

Fiskball og fiskeboller er ikke det samme. Saltfiskball er jo bare aldeles vanvittig godt.


#22

Alfa sa for siden:

Dette er sånn ball som eg snakkar om
Blandaball er når ein også brukar fisk i ballen.


#23

Left sa for siden:

Tradisjonell nordmørsmat også det - og utrolig godt.

Fiskball.

INGREDIENSER:

Farse:
300 g ren filet av kolje, sei eller uer
1 ss potetmel
evt. 1/2 løk
1 ts salt
1/4 ts pepper (gjerne hvit)
1/4 ts revet muskat
3 dl melk (eller 2 dl melk + 1 dl fløte) evt. ca 50 g smør
3 liter fiskekraft (eller lettsalta vann)

Du maler fisken og løken i food-processor og blander i det øvrige. Spe med litt og litt melk til en ganske fast deig. Potetmel til slutt. Kokes i fiskekraft eller lettsalta vann :)er


#24

Left sa for siden:

sikle


#25

LilleRosin sa for siden:

Du må ikke steke den for lenge! Stek den som biff. Da er den nyyydelig (forutsatt at råvarene er gode, selvsagt).

Her er oppskrift på hvalbiff med litt vri:

Skjær tynne tynne skiver - 0,5cm (lettest i halvfrossen tilstand). Stek som biff (rosa i midten). Server på potetlomper sammen med tsatsiki (sett inn en z der det passer) og en god salat. Kjempegodt!


#26

konemor sa for siden:

Personlig synes jeg ikke blandaball smaker noe særlig godt.
Hva med lapsgaus (skrives det slik?)


#27

Left sa for siden:

Fiskball blir også kalt kvitball.
Den aller beste ballen er etter min mening sildball. Med stekt bacon, poteter, kokt kålrot og gulrot.
Og den er nesten enda bedre dagen etter, stekt i panna sammen med poteter.:riktig:


#28

malena sa for siden:

Jeg ser jeg må ut og kjøpe meg kjøkkenmaskin.
Og takke.
Og større hus sånn at jeg får mer oppbevaringsplass og mer enn 60 cm arbeidsflate. :mumle:


#29

Tangina sa for siden:

Kjøtt i mørke
Oksekjøtt i løksaus (sursøt)
Lammefrikasse
Mølje

(har ikke tid til å finne oppskrifter - må bake...)


#30

Dixie Diner sa for siden:

Sursteik er noe av det beste som finnes, det er så godt at jeg nesten ikke kan skrive ordet uten å skjelve av sult og sikkel. Det er nok vanligst her på Vestlandet. Mange spiser det som julemiddag, det er bare SÅ vanvittig fantastisk godt. Jeg har vært i Sverige og kjøpt en stor oksestek og skal lage surstek snart, gleder meg ihjel. Noen tror det smaker surt og jævlig, men det gjør ikke det. Det eneste surmelken gjør er å gjøre kjøttet så mørt at du kan skjære det i biter med en tresleiv, omtrent. Litt smak gir den jo, men det er bare knallgodt:

SURSTEIK (Bergensk variant, den absolutt beste)

1-11/2 kg benfri oksestek
surmelk til å dekke hele steken
salt
pepper
smør til bruning av kjøttet
1 løk skåret i båter
4 dl vann
2 dl surmelk
2 laurbærblad
1 ss svart hel pepper
2 nellikspiker
1 ts timian
3 dl seterrømme

Steken legges i surmelk i 5-10 dager på forhånd. Den må stå kaldt og være helt dekket av surmelken. Bruk en tresleiv til å vende på steken noen ganger i marineringsperioden.

Ta så steken opp og tørk godt av den. Krydre med salt og pepper. Brun steken på alle sider i en jerngryte sammen med løken. Tilsett vann, surmelk og krydder og gi det et oppkok.

La steken trekke til den er gjennomstekt ca 1-2 timer. Tilsett seterrømme mot slutten av koketiden.
Blir sausen for tynn, kan den jevnes med hvetemel. Dersom man ønsker at steken skal være rosa inni, bruk steketermometer og avbryt kokingen når temperaturen viser 60-65 C.

Kjøttet skjæres i tynne skiver på tvers av fibrene. Sausen smakes til og siles. Kokte poteter og grønnsaker, samt tyttebær serveres til.


#31

Syrin sa for siden:

Ikkje alltid lett dette her. Ein må jo prøve å finne noko som er eksotisk for dei (og typisk norsk), samtidig må det vere noko dei kan like. Det er absolutt ikkje alle ting utlendingar vil like. Eg hadde styrt unna kvalkjøt, sild, komler (det er altfor rart og ser ekkelt ut for veldig mange) og graut (særlig rømmegraut).

Eg hadde satsa på lam, fisk, røykt laks, spekeskinke (litt fenalår, men mange utlendingar syns dette blir for stramt trur eg) og godt brød.

Stemmer for lammefrikase. Det er ein nokså nordisk rett og smakar nydelig med gode gulrøtter og masse persille. Persille er jo også nordens krydder på eit vis. (trur eg..). Eg syns lammefrikase er minst like godt som fårikål. Og eg tippar at sukessraten for lammefrikase hos utlendingar er høgare enn fårikål. Frikasé ser "penare" ut, fårikål KAN sjå litt vemmelig ut for det utrenede øye :knegg: (same med komler / raspeballar)

Fisk trur eg at eg hadde servert i form av fiskesuppe. Med eit knasande godt grovt brød til og godt smør. I nødens stund kan Findus sine nedfryste basis til fiskesuppe brukast, men ein lagar mykje betre sjølv.

Ver klar over at ei skål med upilla reker er eksotisk for dei fleste utanfor norden.

Ertersuppe var lurt! Ha i ei skei med skånsk sennep! Ha pannekaker og stekt bacon til! Og gjerne tyttebær. Dette er veldig svensk, men so what?

Rett og slett kjøttkaker i brun saus med gulrøtter, tyttebær, brokkoli og/eller erterstuing. Dette er jo veldig typisk norden. Passar fint om dei skal vere der ein kvardag kanskje?

Spekeskinke og røykt laks hadde eg satsa på som frokost eller kveldsmat. Flatbrød til og godt brød. Eggerøre. Nam..

Iset si oppskrift på sursteik høyres fantastisk ut! Sikkert ein god ide; eg må prøve den sjøl!

Men ja; ingenting slår vel lammesteik...


#32

malena sa for siden:

Iset: Takk for oppskrift, den SKAL prøves ut! Høres knallgodt ut!

Syrin: Tusen takk for engasjement og mange gode forslag. Du har nok rett når det gjelder spesielle ting som rømmegrøt og potetball (komle). Hvis jeg lager noe sånt blir det servert med andre ting. Spekemat (som sikkert går rett hjem) hører jo sammen med rømmegrøt.

Det må være mat med litt (mye) "hold" i (ikke grøt eller kun fiskesuppe til middag), ellers kommer det stakkars mennesket til å lure på hvor hovedretten blir av.

Fårikål går helt greit, vil jeg tro. Serberne bruker jo både kål og lam ganske mye.
Reker, ja! Det må prøves, om ikke annet så for å se reaksjonen. :knegg:
Og som sagt, sursteika bare MÅ prøves!


#33

Skilpadda sa for siden:

Til "kaffemat" vil jeg, i tillegg til svelene, tipse om vafler, krumkaker (kanskje med multekrem til), hveteboller eller skillingsboller, bløtkake, Kvæfjordkake og kransekake. Trollkrem er veldig norsk men kanskje ikke noe alle utlendinger (eller nordmenn) liker.


#34

malena sa for siden:

Multer! Det hadde jeg ikke tenkt på. Absolutt noe som hører med. :nikker:
Trollkrem har jeg fått litt for mye av i livet, så den skal jeg skåne ham (og meg selv) for.


#35

Ekorn sa for siden:

mmm... Smalahøve :nemlig:


#36

malena sa for siden:

Takk for forslag, men sjakktrekket ligger nok i å ta det neste gang han kommer. Babysteps…

:knegg:


#37

Ekorn sa for siden:

Lurt. Hvis du serverer smalahøve så kan du vel regne med å aldri se fyren igjen. Mon tro om det funker på min svigerfamilie? :hmm:


#38

Tangina sa for siden:

Her er en knallgod oppskrift på Lammefrikasse. Viktig å koke kjøttet på den måten som beskrives - koke opp, skylle kjøttet og så koke på nytt i nytt vann. Blir deilig kraft og fantasisk fløtefrikassesaus. Nam! Min far på over 80 sa han aldri hadde smakt så god frikasse, og mor innrømte glatt at min var bedre enn hennes. :kry:


#39

malena sa for siden:

Er de norske? I så fall bør du nok prøve biller eller noe i den duren. Er de utenlandske vil jeg absolutt tro det funker med smalahove. :nemlig:


#40

Ekorn sa for siden:

Ja, de er norske. Når jeg sier svigerfamilie, så mener jeg de FRP-stemmende, sandblåste bestemora til sambo. Hvis noen vet om noe jeg kan servere neket for å bli kvitt henne, so let me know! :snill:


#41

Dixie Diner sa for siden:

Samme hva det er, bare putt litt arsenikk oppi så er du kvitt hele problemet. :nemlig:


#42

Fersken sa for siden:

Bacalao er kanskje ikke det mest typisk norske som finnes, men klippfisken er jo så norsk som noe.

Klippfisk er også godt alene sammen med f.eks stekt bacon, kålrabistappe pg poteter. Bare husk å vanne godt ut.


#43

Ekorn sa for siden:

Noteres. Men tror hun kommer til å fatte mistanke hvis jeg plutselig skulle komme til å be henne til middag. Men pytt sann.


#44

malena sa for siden:

Nå har endelig fetteren kommet, i natt faktisk. Det tok sin tid å ordne med visum.
Så nå er det bare å brette opp ermene og begynne å lage mat. :husmor:

:D


#45

Nenne sa for siden:

Jeg er spent på å få høre hva du serverer dem jeg da. :)


#46

malena sa for siden:

I går ble det helstekt indrefilet, som ble helt perfekt takket være god hjelp her inne. :D Den ble servert med potetstappe, brokkoli og fløtesaus.

I dag har jeg servert kjøttkaker i brun saus med poteter, kålstuing og tyttebærsyltetøy.
De har noe lignende der nede, men kjøttkakene serveres i en slags tomatsaus. Kålstuingen og spesielt tyttebærsyltetøyet var veldig eksotisk og måtte foreviges. :fnise:

Han syntes det var veldig godt. Det er jo litt moro, da.


#47

Nabbe sa for siden:

Ikke vær sikker på det!

I mange land spiser de det oftere enn en middels vestlending! Hele Midt-Østen, Nord-Afrika og Balkan.


#48

Meta sa for siden:

Jatakk!! :nam:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.