Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Trenger tips til GODT utetøy (noen med erfaring fra friluftsbhg?)

#1

Sitron sa for siden:

Iben skal jo begynne i friluftsbarnehage til høsten og jeg trenger dermed masse godt utetøy. Helst nettbutikker, da utvalget her er skralt. Evt. butikker som finnes i Bergen.

Hoveddressen blir ReimaTec sin vår/høstdress med ull eller fleece under. Jeg satser også på ulltøy innerst, men hvilket velger jeg? De er ute hver dag, fra ca halv ti til halv fire.

Hva med sko? Tidligere har ungene brukt goretex om vinteren, Skofus, Ecco o.l. men vil de holde varmen i mange timer midtvinters? For ikke å snakke om fortsatt være vanntette en hel sesong med masse bruk hver dag. Jeg antar vel egentlig at hun trenger to par. Hadde meget god erfaring med Viking (tror jeg det var) sine cherrox i fjor. Myke og varme.

Så var det luer og votter. Finnes det noe med ull innerst/inni der også? Noe som holder vannet ute? Er det annet jeg trenger?


#2

Observatøren sa for siden:

Jeg har personlig god erfaring med kamik (sorel) støvler, både til voksen og barn. Rent ullfor, kraftig såle og lett å tørke.


#3

allium sa for siden:

Enig med Observatøren, det er de beste støvlene.

Det beste ullundertøyet er fra Nøstebarn, men det har jeg ikke råd til. Både fordi plaggene er så dyre, og fordi vaskemaskinen min ødelegger dem. Og trøyene bare hopper oppi maskinen av seg selv, tror jeg... så jeg går for Janus.


#4

Sitron sa for siden:

Er det støvler, eller vintersko? Bor jo i havgapet på Vestlandet, så det er vel egentlig irrelevant. :knegg:

Jeg må også ha ullundertøy som kan vaskes i maskin, på vanlig program, med god samvittighet. Itt no milo for ulla mi.



#6

Sitron sa for siden:

Super link, ser det ut til. bokmerker


#7

Elisabet sa for siden:

Hvis de skal gå i friluftsbarnehage så ville jeg prøvd å unngått fleece tror jeg. Gå kun for ull i forskjellige lag ettersom hvor kaldt/varmt det er. Du kan fint kjøpe ullundertøyet til f.eks. Tom og Trine på Sparkjøp til å ha innerst. Så kan du f.eks. ha ullfrottedressen evnt. ullfrotte genser/bukse utenpå fra Iris på utsiden. Og et ekstra tykt strikkesett i ull til kalde dager. Har du ikke noen til å strikke, så får en kjøpt på f.eks. Nøstebarn (men Nøstebarnklær skal vel helst ikke i vaskemaskinen). Også vår-/høstdress og vinterdress. Av sko så vet jeg ikke helt, har ikke prøvd Kamik selv. Tror jeg ville valgt votter med ullfor, og Iris ullfrottelue er også god når det ikke er så kaldt, og til kaldere dager ville jeg valgt ull finnlandshette med tynnere vindlue på utsiden.


#8

Martis sa for siden:

Jeg stemmer også for Kamikstøvler. Jeg kjøpte de på www.rei.com og sparte ca 200 ifht i butikken.

Ellers har jeg mest erfaring med Trolldressen, og den er vi veldig godt fornøyd med. Den er vel ganske lik vår-høstdressen til Reima Tec, men det følger med en veldig god hel ulldress som brukes under på senhøst/vinter.


#9

Sitron sa for siden:

Jeg har et godt ullsett etter Jørgen. Må vel ha ett til, tenker jeg. Ser det er mange som selger nytt hjemmestrikket på Finn. Er det noen type ull det bør være strikket av? blånn på strikketøy


#10

Selma sa for siden:

Polarn & Pyret har supre fleecejakker med vindstopper - de er omtrent uslitelige, tror jeg. Våre er vasket et utall ganger og fortsatt like fint. Deilige jakker på tørre høstdager.

Jakkene kan forresten festes inne allværsjakkene fra samme sted. Allværsjakke og bukse (med avtagbare seler) er et kjekt suplement til høstdressen, synes jeg. På tørre dager bruker vi buksa sammen med fleecejakken

Når det gjelder ulltøy, så bruker vi stort sett Janus. I tillegg til ulltrøyene og longsene, så er de litt tykkere jakkene og buksene (finnes vel også som heldress) supre under dress/allværsklær.


#11

Sitron sa for siden:

Selges Irisprodukter på nett?


#12

Sitron sa for siden:

Denne barnehagestarten kommer til å ruinere meg. :knegg:


#13

Elisabet sa for siden:

Nå er jeg ingen strikker, men har skjønt at garnet må være "superwash" kvalitet for å kunne vaskes i maskinen.


#14

amo sa for siden:

Denne vil jeg også abonnere på.Minste starter i barnehagen nå til høsten. For meg er det viktigste at det er vanntett. Det er ikke så ofte vi har minusgrader her, men regn der i mot.:knegg:


#15

Elisabet sa for siden:

Sparkjøp har fått inn full lager nå tror jeg. :D Av en eller annen grunn får jeg ikke opp alt av Iris når jeg går inn på merker, men om du går inn på trøyer/longs for barn, så får du opp det meste. Luene finner du under luer/votter etc. ;)

www.sparkjop.no/default.asp?ItemGroup=VaremerkeIris

Under "merkevarer" finner du både Iris, Janus og Tom & Trine. Mye bra ull der til en nogenlunde rimelig penge. :) Den nye polo med glidelås så veldig deilig ut. planlegger storinnkjøp til barnehageungene mine


#16

Sitron sa for siden:

Ja, vanntett er essensielt.


#17

Lisa sa for siden:

Vil også si at Kamik er helt suverene sko men de må ikke forveksles med Sorel!! I fjor brukte vi nesten kun utelukkende Kamik Snowkone, de er utrolig myke og deilige med ullest som du bare tar ut og tørker .... jeg har alltid kjøpt fra www.sierratradingpost.com De er veldig billige og har ofte clearance sale på Kamik sko. Vet ikke hvor i landet du bor men hvis det er mye regn og vått der du er så ville jeg satset på Kamik Snowcone fremfor vinterstøvlene som er mer beregnet på snøføre og mange minusgrader.


#18

amo sa for siden:

Sjekk SparKjøp, jeg kjøpte der i "gamle dager" ihvertfall.


#20

Sitron sa for siden:

De der ullfrottédressene så gode ut. Syns å erindre at Emma hadde en slik en. Brukte den til den var i laser. Greie å bruke utenpå undertøy også, slik at man slipper plagsomme bukser.


#21

Selma sa for siden:

Åh - her var det mye fint!


#22

Pamina sa for siden:

[url="http://barnashage.no"][/url]barnashage.no

Her har de masse ull - innerst til ytterst. I tillegg er prinse og prinsesseulla til Janus? helt super, glimrende å vaske, nydelig myk kvalitet og glimrende å ha både under ytterdresser og som kosedresser.

www.janus.no/default.asp?id=178


#23

Observatøren sa for siden:

Det var disse vi hadde i fjor, og skal ha igjen i år.


#24

Sitron sa for siden:

Høres ut som om mange setter pris på Kamik her, ja.



#26

Elisabet sa for siden:

Ikke finn på å kjøpe trøyer og bodyer med lang arm derfra. De er nemlig ikke lange, bare 3/4. Finnes ikke noe mere irriterende. :p Men de kortermede bodyene og trøyene i merinoull er veldig gode derfra. :)


#27

Zip sa for siden:

Kamik har vi også veldig god erfaring med :)

Ellers har jeg kjøpt ull tøy på krabaten.no. Janus. Veldig fornøyd.
Janus ulltrøye, ull longs og ull polo er supre helt innerst.
Så finnes det mange jakker, bukser og dresser som og er supre :)

Votter synes jeg er kjempevanskelig. Har enda ikke funnet noen vi har likt veldig godt.
Reima Tec er de vi er mest fornøyde med.


#28

Guava sa for siden:

Vi har for andre år på rad handla inn Kamik fra sierratradingpost. Vi er strålende fornøyd med dem. Selv om de kan bli fuktige blir ikke føttene kalde slik de gjør i andre sko/støvler som blir fuktige.

Jeg har Kamik selv også som jeg bruker når temperaturene er fra minus 10-35. Da er det ikke annet fottøy som holder.


#29

Sitron sa for siden:

Her blir det nok ikke så kaldt. Kanskje minus 10 på det laveste, om vi er heldige. Blir nok mest vått, ja. husker med gru tilbake på 90 dager med regn vinteren som var


#30

Guava sa for siden:

I vått vær er det Kamik Snowkone som er best. Denne er vanntett.

De varmeste Kamikmodellene er ikke hundre prosent vanntette, men er supervarme og passer utmerket ved temperaturer på minus 5 eller kaldere, noe vi ofte har hos oss.


#31

Tallulah sa for siden:

Hvordan er de Kamikstøvlene for foten? Så vidt jeg husker sjekket jeg ut noen slike i fjor, eller var det Sorel? Uansett, de var jo ikke mer enn en gummistøvel med en tykk ullsokk oppi, selve sålen og "foten" var jo bare støpt gummi, uten noen som helst støtte.

De kanadiske ulldressene skal jeg jammen meg sjekke ut. Jeg må bare finne ut hva det der "tøffe motivet" på ryggen til guttemodellen er. :skeptisk:



#33

Guava sa for siden:

Det avhenger litt av modellen. Det finnes modeller som minner om vintersko som har full støtte og det finnes snowjogmodeller. Snowkone blir som en Sherrox.

Vi hadde både et par Ponny vintersko og et par Kamik av type snowjog med innersåle. Ponny kan vel sies å sitte litt bedre på foten, men de holdt ikke i det hele tatt og var ubrukelige ved temperaturer under minus 5. Kamikene som hadde innersåle holdt alltid varmen.


#34

Tallulah sa for siden:

Hvilke er best da? Som ikke er cherrox-aktige, gummistøvel-aktige, men allikevel holder vannet ute?


#35

~TM~ sa for siden:

Har ikke barnehagen kommet med noen liste over hva de mener er lurt å ha da? Mange friluftsbarnehager gjør det.

Hvor gammelt er barnet som begynner?

Uansett er ullundertøy et must, også som skiftetøy. Ull varmer selv om det er vått og derfor er det lurt at også det tøyet du tar utenpå også er av ull. Godt fottøy er også viktig, det bør ikke bare holde foten tørr og varm, men også gi støtte og stabilitet til foten.

Det er dessuten meget smart å investere i stillongs (altså uten fot) fremfor strømpebukser, fordi barn ofte blir fuktige/klamme på føttende og da er det lett å bare bytte sokker.

Mitt forslag til liste høst og vintertøy:

3 sett ull undertøy
tynne ullsokker (antall etter behov)
tykkere ullsokker (antall etter behov)
1 - 2 sett ulltøy (oppe og nede) av relativt tynn kvalitet (til bruk uten på undertøyet)
1 sett tykt ulltøy
1 - 2 halser av ull
2 - 3 par votter med ullfor
1 myk og solid 2 - delt regndress (eventuelt 2 stykker om det er mer behov for det enn for en vinterdress)
1 vann- og vindtett vinterdress

Ved oppstart:
"Vanlig" skiftetøy (shorts, t-skjorter, sokker, truser, langbukse, genser...)


#36

Guava sa for siden:

I slapsevær har jeg ikke erfart at noe annet enn sherrox/gummistøvelaktige sko holder vannet ute. Derfor sverger vi til denne typen sko på slike dager.
På kaldere dager liker jeg best snowjog-modellene med løst fór.

Kamik Pull-on winter Pac boots heter modellen storebror skal ha på kalde dager i vinter.

Minstemann skal ha et par Nutzy pac (som vi aldri har forsøkt tidligere). Nutzy pac minner om vanlige vintersko.

Han skal også ha et par snowjoglignende med løst innerfór til de aller kaldeste dagene.


#37

Isolde sa for siden:

De selger ihvertfall Iris på irisfabrikken sitt fabrikkutsalg her. Har skjønt det sånn at du "kjører" forbi her ofte. Ligger med gangavstand fra bussterminalen.


#38

malena sa for siden:

Jeg har ikke peiling på garntyper, men pass endelig på at garnet det er strikket av er mykt. Jeg kjøpte et strikkasett sånn og det var ubrukelig, ulla var stiv og stikkete.


#39

apan sa for siden:

Har lite nytt å bidra med, men abonnerer på denne.


#40

Moria sa for siden:

Vi er veldig godt fornøyd med Viking Thermo. Det er en cherrox type som er lettere enn vanlige Cherrox, og som tåler ned mot minus 20.

Datteren vår går i friluftsbarnehage og brukte disse i hele fjor vinter. Hun var alltid varm og tørr. Vi hadde kjøpt goretex til henne også, men de ble stående nesten ubrukt.

Mannen min jobber i samme barnehage og har testet ut en del forskjellige skotyper.

Godt regntøy er et must. Mye viktigere enn å ha høst/vårdress til ungene.
Er det fint vær brukes gjerne bare en jakke, er det vått er det greit med regnbukse. Vår/høstdress er greit, men absolutt ikke nødvendig.

Ullundertøy er smart.


#41

Sitron sa for siden:

Ja, disse har jeg hatt til alle i fjor. Supre cherroxer.


#42

Balanse sa for siden:

Min ekstremaktive 2,5 åring går ikke i utebarnehage, men de er ute 70% av tiden likevel. Vi har stort sett lite snø og ligger ofte rett rundt null grader, men temeperaturene kan svinge mye og det er viktig med klær der temperaturen lett kan reguleres.

Han har bodd i ulltøy i 2 lange vintre nå, og jeg har jobbet litt med å finne noe som dekker kravene over og

  • er varmt, men ikke for varmt (heller lag på lag)
  • ikke ruinerer oss
  • tåler lettvintlivet vårt (vaskemaskinmask og hard bruk)
  • er mykt mot huden

Her har vi landet på noe ingen andre har nevnt til det innerste laget; ulltøy fra Cubus. Vi bruker hovedsakelig det med litt bomull børstet på innerst mot huden. Det tåler det meste av vask og lekeslitasje, og er komfortabelt. Det er så slitesterkt at vi kjøper oftest en størrelse større enn det han er, på longsene og noen av trøyene, så vokser han inn i det og vi dekker to sesonger.

Min erfaring med Tom og Trine er at det blir veldig fort tynnslitt, har hørt et par andre med samme erfaring, så selv om det er billig varer det ikke en hel sesong her i huset og blir dermed ganske dyrt likevel.

Jeg er ellers ekstremt fornøyd med heldressen i ull som neste laget, i regnbueull fra Janus. Kan også brukes innerst eller utenpå vanlige klær om det er aktuelt.

Etter en skuffende sesong med Reima prøver vi Ticket to heaven i år, jeg lurer på om det blir høstdress eller vinterdress. Antakelig høstdress med ull under, men må snakke med den nye barnehagen.


#43

Sitron sa for siden:

Ulltøy fra cubus er uaktuelt. Det tåler ikke vask, revner i sømmer både her og der. Men en slik heldress i ull er nok aktuelt.


#44

apan sa for siden:

Har aldri jeg opplevd? Nå vasker jeg riktignok på ullprogram med Milo da. Det er ikke spesielt vanskelig..


#45

malena sa for siden:

Blir ikke litt av poenget med ull borte når innsiden er av bomull?


#46

Sitron sa for siden:

Her i huset har det aldri holdt en sesong.


#47

apan sa for siden:

Ville kanskje hjelpe å vaske det som ull?


#48

Left sa for siden:

Signerer denne. Vi har hatt Sorel til storebror 2 sesonger nå, og har vært veldig fornøyde med dem. De er fine når det er kaldt og ikke så vått. De tørker fort også, siden den "ullsokken" inni kan taes ut og tørkes for seg.
Dock Boots er fine som erstatning for cherrox (jeg direkte misliker Cherrox) for de blir ikke klamme, og de er heller ikke glatte, men de kan ikke brukes i mange kuldegrader. Mer i slapsevær og regn. Vi puttet ullsåle nedi, med ulvang innerst og strikket ren ullsokk utenpå så på høst/vår er de kjempefine. Det tynne ulltøyet til Stormberg (kjøpt på G-sport)..tror det var det - er foret med tynn bomull slik at det ikke klør - kjempedeilig kvalitet!
Jeg liker prinseull også, og synes den holder seg godt - vi har hatt hel tynn ulldress under ulldressen i vinterdressen, eller tynn ulldress, strikket ulltøy og tynn vinterdress. Iris sin ullfrotte er også ok, men det nupper så inderlig.
Ull er og blir best etter min mening.


#49

Zip sa for siden:

Det trodde jeg også. Klarer selv ikke ull mot huden så kjøpte et ulvang sett med polyester eller noe på innsiden.


#50

Sitron sa for siden:

Det er mulig, men ikke aktuelt.


#51

apan sa for siden:

Hvorfor ikke? nysgjerrig
Jeg skjønner ikke helt vitsen med å velge å ødelegge tøy bevisst når det ikke er vanskelig å unngå det?


#52

Sitron sa for siden:

Fordi tøyet skal kunne vaskes vanlig og jeg er altfor lat til noe annet. Jeg betaler dessuten pr vask og å ha ekstra vasker bare fordi de ikke kan ha tøy som tåler normal vask, det er ikke aktuelt.


#53

apan sa for siden:

Det er jo bare å fylle opp en ulltøyvask? En i uka så er vel maskinen full med tre barn? teit


#54

Sitron sa for siden:

Jeg har bare en som bruker ull.


#55

apan sa for siden:

Ok gir opp. Da tar det vel litt tid før maskinen er full, enig i det.
Jeg har lite å anbefale når du ikke ullvasker det, men Janus tåler vel såvidt jeg vet vanlig vask. Jeg er middelmådig fornøyd med Janus, men det er bare fordi det blir stygt etterhvert, det er godt, varmt og behagelig for ungene tror jeg.


#56

Zip sa for siden:

Jeg vasker som regel med ullvask men av og til har det havnet i vanlig vask og det går helt fint. Bruker Janus. Trøyene og longsene holder seg like fine hvertfall. Har noe som er 4 år gammelt og det er like fint :)


#57

Sitron sa for siden:

Jeg trenger ikke pent undertøy. ;)


#58

Elisabet sa for siden:

Joha har også mye fint ulltøy. Finner ikke link til ulltøy fra dem i farta, men jeg har handlet en del longs og gensere fra dem som vi skal bruke innerst og som innetøy nå til vinteren.


#59

apan sa for siden:

Vi bruker det ikke som undertøy, vi bruker det som innertøy. Jeg synes heller ikke det er så farlig, men det irriterer meg at det nupper etter 2 gangs vask og slik.


#60

Balanse sa for siden:

Det lurte jeg også på. Men jeg fikk tilbakemelding fra (en annen produsent av slikt blandingstøy) at det ikke gav noen vesentlig forringelse av egenskapene, pga at de kun børster på et lett lag med bomullsfibre på innsiden, det blir ikke et "helt" lag. Jeg klarer ikke å gjenforklare dette helt, og kjøpte ikke umiddelbart forklaringen selv, men vår erfaring er veldig positiv.

Jeg forstår jo at ikke Cubus blir aktuelt for Sitron, men jeg har aldri opplevd at Cubus sitt har blitt slitt eller hullete, det har heller ikke krympet slik som feks Joha lett gjør. Tror vi har forsøkt alt som finnes av ulltøy, inkludert Joha og Nøstebarn, og kun Cubus sitt som har fungert bra for oss. Men det er altså ikke den rene ullen, men den som er blandet med bomull. Den rene ullen er omtrent som Tom og Trine, blir lett slitt.


#61

Chablis sa for siden:

Jeg synes høstdress er mye bedre enn regntøy, en som tåle å bli brukt i all slags vær. Det sier også barnehagene her.


#62

Sitron sa for siden:

Det er jeg enig med. ReimaTec hele året. Men; Exit sitt tynne stofflignende regntøy er helt fabelaktig. Det er superlett, det puster og i det hele tatt.

Nå har det ikke vært brukt ute i timesvis i øs pøs, så jeg skal ikke uttale meg om langtidsholdbarheten, men til å leke ute med i regnvær, så er det strålende.


#63

konemor sa for siden:

Minsten går i Friluftsbarnehage. Vi har god erfaring med Devold sin ullundertøy serie (Linus i svingen).
Det er greit å ha 2 par vintersko. Vi har i år hatt 1 par Ecco og 1 par Cherrox. Som nevnt tidligere så holder er det bare Cherrox (eller lignende) som holder i skikkelig slapseføre. Har brukt ull såle nedi.
Har vært så heldig å hatt hjemmestrikka ull genser og bukse til å ha utenpå ullundertøyet.
Barnehagen der sønnen min går er også mye" ute på tur" også så der har det vært viktig å tenke på å ha riktig sekk også, med tanke på at de skal bære den med seg(Bergans har noen bra i små størrelser).


#64

Sitron sa for siden:

Ja, jeg har sett på noen Berganssekker. Hun har en nå, som sitter godt og med spenne foran brystet. Men den har ikke hoftebelte og det bør hun kanskje ha?


#65

Guava sa for siden:

Ungene mine har hatt både Reimatec og regntøy hengende i barnehagen. Når det regner velger personalet nesten utelukkende å bruke regntøyet. De sier at de foretrekker det framfor både Reimatec og Trolldress når det er vått.


#66

Chablis sa for siden:

Er vel forskjellig da.


#67

konemor sa for siden:

Jeg hadde kjøpt sekk før jeg fant ut det med magebelte (de andre gikk ikke i friluftsbarnehage), men hadde slik spenne over brystet (en beckmann eller noe). Førskolelæreren synes at sekken var god og satt godt på så ble ikke byttet ut. Fordelen med den jeg hadde var at den var lett noe som er greit for en liten tass som da var 2 1/2 år.
Har skumlest litt av diskusjonen og leste noe om regntøy. Er veldig fornøyd med Reflex sitt. Isolerer litt også siden det er for(såg så rart ut, men er vel riktig skrevet?) inni, noe som er greit på vestlandet. Blåser ofte surt og kaldt.


#68

Sitron sa for siden:

Ja, Ibens sekk er i perfekt størrelse til henne. Hun er jo ikke så stor.


#69

Ru sa for siden:

De har fabrikkutsalg på Os. :blunke:


#70

Sitron sa for siden:

Os er jo midt i ingenting og ikke pokker om jeg går av bussen. :knegg:


#71

Ru sa for siden:

Det er jo fabrikkutsalg på Janus-fabrikken også, men det er jo på Espeland - om mulig enda lengre ut i ingenting ...

Janus/Iris selges på Sparkjop også, men jeg har ikke sett så mye til barn der. Coop Obs! pleier å ha tilbud på Prins/Prinsesseullen, vi har spart mye penger på å handle det der. Jeg har forøvrig brukt Janus på ungen siden han kom til denne jord, og har aldri opplevd at noe har blitt slitt istykker. Jeg tar vare på alt han har vokst fra, det kan fint brukes om vi får et barn til.


#72

Sitron sa for siden:

Jeg kikket innom Sparkjøp sine nettsider i går og det var godt utvalg der i både Janus og Iris.

Iben bruker 98, det er ganske stort i bukser og passe i overdeler. Kjøper jeg da str 100? Det krymper ikke?


#73

Isolde sa for siden:

:snurt:

De har faktisk en del 2 og 3 sortering partier nå med sånne ulldresser og sånt.

Men utenom det er det mye samme pris som sparkjøp og dyrere enn obs på tilbud.


#74

Sitron sa for siden:

Ja, du bør pokker meg endre på "litt utenfor Bergen". :knegg:


#75

Isolde sa for siden:

pfft, tar "bare 30" min.. bare 10 til kommunegrensen :p


#76

Karamell sa for siden:

Dere kjøper kamik på nett altså, ser jeg. Er det norske sider dette? :novise:


#77

Gaia sa for siden:

Dette er en nyttig tråd. Snupp begynner i park nå i høst, og det blir nesten noe av det samme som friluftsbarnehage (uten det pedagogiske opplegget...)

Jeg er veldig fornøyd med Cubus til blandingsundertøy (det blå, ikke det hvite). Jeg vasker forøvrig alltid 30 graders vask som "ullvask".


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.