Hei.
Har en sønn på 13, snart 14 og lurer litt på hva som er normalt å gi i ukelønn og sparepenger? Vi har relativt god økonomi og har de siste 12 mnd ligget på 200kr pr uke i lommepenger + 1000kr pr mnd til sparing. Ser att dette er i høyeste laget i forhold til det kompisene får. Hva kan mann kreve av en 13 åring av oppdrag i hjemet som må gjøres for att ukelønnalønna skal komme på kortet?
Blir det feil å bruke gode resultater på skolen som ett lokke middel, f eks 100kr pr G og 150kr pr M osv... Kjør diskusjon å kom med tips...
Min 13-åring får penger når hun trenger noe. Hun avkreves barnepass, husvask, dovask, middagshjelp, barnehagehenting osv uten lønn. Hun bor her og er en del av familien, vi drar alle lasset.
Hun sitter barnevakt for andre av og til og disponerer pengene hun tjener da helt fritt.
14-åringen får 400 i mnd. til fri disposisjon. Ellers får hun det hun trenger av oss. Pengene går stort sett til å spare til nye fotballsko. I fotballsesongen dømmer hun kamper som hun får betalt for.
11-åringen får 200 i mnd. Han sparer også stort sett til fotballsko.
Begge hjelper til med husarbeid, legge sammen klær, ta ut av oppvaskmaskin, støvsuge osv.
13-åringen min får 50 kr timen for arbeid hun gjør utenom sine vanlige plikter. Disse er rydde rommet, ta ut søppel, brette sammen og legge på plass egne klær, lage middag en dag i uka, samt generelt være til hjelp. Når hun vasker badet, bidrar med oppussing eller hagearbeid, for eksempel, betaler vi timelønn.
Hun har hittil fått penger av oss til kino, svømmehall, buss o.l., men fra i høst av må hun betale sine egne ridetimer (2500 kr pr halvår).
400 i måneden får min 13-åring. Oppgaver for å få lønn er å ta inn og ut av oppvaskmaskin hver dag og ellers annet vi ber om. Etter ungdomsskoleoppstart går pengene til mye tull på butikken ... Ikke så glad for det. Vi dekker kino, svømmehall og buss ved behov. Ting han ønsker seg må han spare til eller vente til jul/ bursdag. Han er ikke god på å spare.
Penger som spares går utenom ham, det er barnetrygden som spares og det vet han knapt om, og han har ikke tilgang til pengene.
Min femtenåring skal egentlig få ukelønn. Han skal- i teorien- lage middag en dag i uken, holde orden på rommet sitt og kjellerstuen og bringe/hente klær til/fra vaskerom+ diverse forefallende arbeid. Systemet fungerer ikke optimalt og vi er mer på "Her ser jo ut som et rottereir, rydd! Nå! :gaah: " et par ganger i måneden, og så får han penger når han trenger, men da er vi ganske gnitne siden han ikke oppfyller sin del av avtalen og gir ikke nødvendigvis 150 kr hver uke, slik vi i utgangspunktet hadde tenkt.
Min 13-åring får penger hvis hun gjør ting utover det vanlige. Hun har en liste med ting hun kan gjøre, pluss pris. Klippe gress f.eks, vaske bad, osv. Hun gjør fint lite, så det blir billig for oss.
Jeg fikk 200 kr i uka når jeg var tenåring (i steinalderen) for å vaske huset hver lørdag, så jeg syns ikke det er så voldsomt mye? Jeg fikk jo mye mer for 200-lappen min enn man gjør nå. Ikke at jeg mener at man bør gi mer altså - absolutt ikke!
Ikke begynn å belønne karakterer på skolen med en gang, nei. Å gjøre det bra på skolen bør være styrt av en indre motivasjon, og en 4-er kan være en bragd for noen, mens det er lavt prestert for andre. Motiver heller for innsats, ikke resultatene.
Hvis vedkommende mister fullstendig motivasjon på høsten i 10.ende ville jeg heller vurdert å dele ut litt penger, for å få opp arbeidsinnsatsen. :nemlig:
Hehe, min snart-fjortenåring (og elleveåring) får 50 kr uka. :knegg: Hilsen Tydeligvis Dritkjip. Men dette er ikke lønn for arbeid, hjelpe til må de gjøre når de blir bedt om det uansett. Og de får alt de trenger utenom og vel så det. Begge velger å spare pengene, de har visst ikke behov for å disponere penger, ser det ut til. :undrer:
Min 13-åring får faktisk ikke noe ukelønn. Men han får det han trenger da. Han spør ikke etter det heller. Vi hadde det en periode, men det falt ut. Jeg tenker 50-100 kr i uka enn så lenge for vår del. Vi sparer utenom til de, men det vet de ikke om.
Både 12-åringen og 15-åringen får 400 i måneden. 15-åringen bruker pengene på café, kino og sminke og klær utover det nødvendige, mens 12-åringen sparer til PC. 15-åringen sparte tidligere tim iphone, men den er på plass nå, så da kan hun bruke pengene på andre ting. I tillegg får de dekket mobilabbonement.
Begge lager middag en dag i uka, passer lillebror ved behov (det lønnes ekstra dersom det er snakk om flere timers barnevakt på kveldstid), og bidrar ellers daglig med småoppgaver som å henge opp klær, gå med søppel, tømme oppvaskmaskin, dekke bord osv, uten at det er definert hvem som gjør hva når. Vi jobber med at de skal se og gjøre disse tingene av seg selv.
Min 9.klassing får ikke noe konkret i uka men han skal rydde, tørke støv, støvsuge og vaske rommet sitt hver fredag + støvsuge resten av huset. Det må masing til men han gjør det da.
Skal også ta ut av oppvsken men det blir så mye mas at det glir over..
Jeg setter inn litt på kortet hans når han spør og det blir rundt 4-500 i måneden.
Her også. 11-åringen får foreløpig ikke noe, men 14-åringen får 200kr i mnd. Det "dekker" sparing til klassetur og godterier. Klær, kino, telefonregning etc får han.
Mine på 11 og 12 får ikke ukelønn.
De får dekket et abonnement på Mobilen til rundt 150,-
Ellers tror jeg mannen setter inn rundt 200 kr på kortet dems ca hver 6.uke.
De får det de trenger, når de trenger.
13 åring her får dekket telefon og f år penger ved behov. Rundt 200 i mnd. Passer han lillebror får han samme lønn som barnevakten. Snart 16 åringen tjener egne penger, men får telefon dekket av oss, og lommepenger på reiser (elitesvømmer) totalt max 500.i mnd . Alle må bidra hjemme, små som store. En 6-er på en prøve =en rosinbolle og det er likt for alle. Helt sant, og en etterhvert innarbeidet tradisjon.
Fjortenåringen får 300 i mnd, men vi dekker jo alt av nødvendige klær, telefon, samt kollektivreiser, så det er jo begrenset hva hun trenger av penger. Hun sitter barnevakt fast, og tjener 300-600 i mnd på det.
Jeg synes at 800 i måneden pluss ekstra til sparing er veldig mye penger, og lurer da på hva barnet må dekke sjøl.
Jeg mener å huske jeg fikk 50 kr i ukepenger på åttitallet. Dette holdt til et blad og snop. Vet ikke om 100 kr er tilsvarende i dag. En kinobillett eller et blad koster vel nesten en hundrelapp.
Jeg kommer aldri til å belønne gode karakterer med ekstra penger eller andre materielle ting.
Mine får ikke ukelønn, de får når de trenger noe og det er foreløbig ikke så ofte. Dvs jeg overfører litt til dem dann og vann til å kjøpe litt mat mellom skole og kulturskole. De har imidlertid økende behov for å ha litt egne penger, så det kan være vi begynner med noe mer fast. De får 200kr/mnd på sparekonto.
Jeg forventer av dem at de hjelper til i huset etter evne og alder. Dvs de store må rydde ganske mye, støvsuge og vaske gulv samt ta inn og ut av oppvaskmaskina. Og lage mat nå og da. Klesvasken tar jeg foreløbig selv. Seksåringen har begynt å lære seg litt, han får typisk rydde sko, rydde rommet og vaske flekker av vegger og dører. Eldstemann tjener seg litt penger på å sitte barnevakt for yngre søsken. Jeg forventer at de gjør det uten betaling hvis vi kjører og henter andre søsken eller drar en kort tur på butikken, men hvis det er snakk om hele kvelden slik at de må prioritere bort egne gjøremål betaler jeg. Det er populært da det spares til ipad.
Ingen behov for karakterbelønning her, han får ytterst sjelden en 5er og da er han så utrolig stolt og lykkelig og svever en uke. Indre motivasjon i fleng, altså.
Vår 12 åring får 100,- pr. veke. Dette er ein del av ein avtale der ho mellom anna lagar middag ein gong i veka, leverer og henter lillebror på skulen/SFO nokre dagar, passer småsøsknene når det trengs og noko meir. Ho får pengane inn på konto med minibankkort, og klarer å spare kvar månad. Ho har kjøpt seg speilreflekskamera hittil. Vi betaler mobilabonnement utanom. Dei pengane ho bruker er stort sett småshopping med venninner, snop i helga og litt shopping på ferie. Nokre klesplagg, som eg har meint ho ikkje treng har ho også kjøpt.
Snart 10 åringen vår gleder seg til å kunne begynne med det same, vi har sagt ho får det når ho fyller 10.
Poden på 12, får 100 kr uka for å tømme oppvaskmaskin, ta ut søpla og holde orden i sakene sine, rommet sitt ++. Jeg forventer også at han er positiv når jeg spør om hjelp til andre ting.
Han står på og gjør seg fortjent til pengene syntes jeg.
Det er ikke ofte min eldste går på kino. Svømming eller kafé driver han ikke med. Han er aldri på kjøpesenteret alene, den interessen har han ikke fått enda. Nå som han går på ungdomsskolen er det stas å gå på Rimi i midttimen. Men det skjer ikke akkurat ofte det heller. Enn så lenge er han billig i drift.
Flere i tråden sier barna sparer til forholdsvis dyre ting som iPad, laptop osv. Med de beløp som gis vil det jo ta årevis å spare nok til disse gjenstandene. Legger dere da til ekstra, eller legger i penger til gaver osv?
Jeg spør fordi jeg er genuint interessert og ikke for å være vanskelig altså. ;)
Jeg synes det er vanskelig å finne balanse mellom hva som bør komme ut av egen lomme og hva som automatisk bør dekkes av meg.
Mine får ingenting (8, 11 og 13), men får penger når de trenger det (sjelden, de er enkle sånn).
Jeg har ikke lyst til å koble vanlig deltagelse i familien til lønn (jeg får ikke betalt for å lage middag, hvorfor skal de, liksom? :snurt: ), men har av og til betalt for ekstra innsats når det har vært noe litt utenom. (Betaling for å plukke 100 kilo epler var at alle fikk sin yndlingseplekake :knegg: ).
Jeg tror vi skal begynne med noe ukepengegreier, men har ikke helt landet på noe. Tenker maks 50 kroner for eldste, de trenger jo nesten aldri penger til noen ting? :vetikke:
Ja, plikter: alle tre tømmer og setter i oppvaskmaskinen ved behov, og kan ta en runde med støvsugeren. De to eldste deler middagslagingen mellom seg, og lager middag hver dag i ukedagene. Det er en sinnsykt fantastisk luksus å komme hjem til ferdig middag hver dag, og gjør livet utrolig mye mindre stressende.
Mellomste er veldig tjenestevillig og må begrenses, gutta må dyttes litt i gang.
Herlighet vi lever i forskjellige virkeligheter altså. :knegg:
Jeg synes det er et EVIG mas om penger til ditt og datt men frøkna er i en venninnegjeng som er veldig selvstendige og ekte byfrøkner på godt og vondt. De tar ikke med seg kakao på termos akkurat når de nå går til Botanisk Hage som de nettopp gjorde. Den kjøpes selvfølgelig på Stockfleth. :rolleyes: De bruker MYE på kafébesøk, veldig mye.
Utenom ukelønn kommer jo mobil abb, månedskort, utstyr til 3 ulike fritidsaktiviteter, penger til mat de dagene de går rett fra skole til fritidsaktivitet, osv.
Jeg ser definitivt hvordan kostnader bare vil øke fremover, flere og flere behov.
Ja, jeg ser at det er veldig ulike liv. :knegg: Mine to eldste er litt naturlig økonomisk anlagt og ville syns at femti spenn for en kakao ville være det reneste galemattias. Ikke er de interessert i ting og tang eller klær eller dingser heller. Det hender eldste henter seg tyve kroner i lommeboka for å kjøpe en vaffel på fotballbanen, da.
Minste kunne brukt penger med begge hender bestandig, men det får han ikke. :p
Jeg og jentungen var på en meget sjelden shoppingrunde på lørdag og jeg blir nesten litt "hvis du liker det så kjøper jeg det!", for det er så utrolig sjelden hun ytrer ønske om å få ting, at det er en ren fryd å få kjøpe noe til henne som hun blir glad for. Det ble en bukse og en lue på Name It. :crazy:
Mine er veldig forskjellige med pengebruk. Vi var nylig på ferie, og tradisjonen tro brukte yngste opp en god slump av pengene sine den aller første dagen. Eldste reiste hjem med bare litt småtteri i kofferten, og de fleste pengene urørt. Nå er ikke yngste her ungdom enda, men han trenger rett og slett å kjenne litt på den "oi, det var litt dumt å bruke opp nesten alt med en gang ja". Mange synes garantert at jeg er kjip, men jeg vil heller at de lærer å disponere penger før de forlater redet.
Jentene her kjøper seg og en del frappe osv, jeg synes det er helt greit. Trettenåringen disponerer egne penger, og om hun kjøper en iskaffe eller et blad spiller ingen rolle for meg.
Mens minstemann kan gnåle og gnåle om å få kjøpe en leke når vi er på tur, og blir helt ekstremt lykkelig når han får kjøpe noe, så jeg ser at dette handler adskillig mer om "født sånn" enn at vi har gjort ting veldig riktig med de to eldste. :hehehe:
Ja, bokormen, det der med å kjenne på at "nå brukte jeg opp det jeg hadde" eller "jeg har 200 kroner, jeg må prioritere", det er absolutt et argument for ukepenger eller i hvert fall egne penger til disposisjon. Men jeg tror faktisk det hadde hopet seg opp her, de har alltid penger i lommeboka de ikke har brukt opp. Bare fra tannfe og litt bursdagspenger.
Storesøs her har fått 200 kr i uken fra ungdomsskolealder av(hun er nå 17), hun har aldri hatt noen liste med oppgaver hjemme, men passer mye på småsøsken og hjelper til hvis jeg ber om det, lager gjerne middag/baker/ordner opp. Hun har da ansvaret for å betale alt av klær og sko, sminke og alt annet til seg selv. Hun sitter i tillegg barnevakt, vasker av og til i en frisørsalong og får dessuten penger fra besteforeldrene når de kommer på besøk. I tillegg ønsker hun seg penger(ev klær) til jul og bursdag.
Hun får penger til bursdagsgaver til vennene og busskort, fritidsaktiviteter og - utstyr av oss. Kino, mobil og frisør sponser vi også. Hun er veldig økonomisk og bruker minimalt på f.eks café eller i kantine, fordi hun heller vil spare pengene sine til klær og sko. Hun kunne nok glatt brukt mye penger på tull hvis hun ikke hadde hatt mer lyst på en ny bukse eller nye støvler.
Da eldste kjøpte Iphone hadde hun spart en del ukepenger, og i tillegg ønsket seg penger til jul og bursdag. Det er det samme med han som sparer til pc nå. Han har spart noe bursdags- og julegavepenger, sparer nå månedslønn, og ønsker seg penger til jul og bursdag.
Får dekket kantine, kino, lørdagsgodter og klær utover det. Vi har tatt ut disse tingene fordi vi ikke ønsker at de skal prioriteres bort eller bruke mer enn nødvendig på de tingene.
For de pengene så skal rommet ryddes en gang i uken, og gjøre diverse arbeid som vi ber om hjelp til gjennom uken. Men vi ser at uken er rimelig fullt opp med skole (hun går på en linje hvor de har 8 timer ekstra i uken), lekser og noe fritid er det viktig at hun har. Men hun har mulighet til å tjene mer penger om hun ønsker det, med klar arbeidsliste.
Gir ikke 12-åringen lommepenger. Hun gjør oppgaver når hun blir bedt om det. Fra tid til annen ønsker hun å tjene penger, eller jeg ønsker å få ting gjort. Vi skriver da arbeidsliste med godtgjøring. Som regel får hun en oppgave eller to som må gjøres gratis først før hun kan tjene penger (dvs. gjøre noe fordi hun er en del av fellesskapet før hun tjener).
Prøver å tidsestimere oppgaver slik at hun ikke skal få mer enn 100 kr/t i faktisk lønn. Årsaken til det er at jeg ikke vil det skal gå inflasjon i slike godtgjøringer, og at det jeg betaler ikke skal være langt over det hun kan forvente i arbeidslivet (får en ungdom 100 kr for en halvtimes jobb, er det f.eks. mye mer enn hen kan påregne i arbeidslivet, selv før skatt).
Hun har stående tilbud om noen oppgaver som tar liten tid. Det er ikke noe hun benytter seg mye av, så tror ikke kontantbehovet er særlig stort. :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.