Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Trenger bokanbefaling til jente 8 år

#1

Storm sa for siden:

Vi har nå lest begge bøkene til Maria Parr (Tonje Glimmerdal og Vaffelhjerte), og hun eeeeelsket de begge. Har noen anbefalinger til bøker i samme sjanger?


#2

Candy Darling sa for siden:

Min ble altså en lesehest over natten da hun oppdaget dustedagbøkene - de måtte hun lese selv, men de går veldig kjapt. Det er ikke akkurat samme sjanger, da. :knegg:

Men Dunderly har også vært veldig populært, selv om det er litt barnsligere univers, så er det dødskult for store og små.


#3

Candy Darling sa for siden:

Vi er for øvrig på Svein og rotta og Doktor Proktor på høytlesning. De fenget storebroren bedre i samme alder. : preteendiva:


#4

Storm sa for siden:

Dustedagbøkene fenger ikke, ikke Doktor Proktor heller (der ga vi oss halvveis). Hun har også lest alt av Roald Dahl på skolen og de tror jeg fenger (men ikke så mye som Maria Parr).


#5

Storm sa for siden:

Jeg tror det helst skal handle om jenter i alderen 7-12.


#6

apan sa for siden:

Hva med Clue-serien? Er jo gutter der også da men.



#8

Millen sa for siden:

En pingles dagbok?


#9

Input sa for siden:

Jeg hadde en 4. klasse som leste Engelen i djevelgapet, og jentene likte den veldig godt.


#10

Millen sa for siden:

Maria Gripe bøkene?


#11

zinatara sa for siden:

Disse likte storesøster her når hun var i samme alder.


#12

Heddamor sa for siden:

Hedvig bøkene er kjempefine. Ellers vil jeg anbefale bøkene om Ella (skrevet av Parvela, ikke de av Lindell).


#13

Pepper Lemon sa for siden:

Har dere lest bøkene om Pym Petterson? De likte min gutt i den alderen, om en litt breial jente som heter Pym.


#14

Teflona sa for siden:

Min 8-åring leste Marebøkene nå, veldig spennende!


#15

Pamina sa for siden:

Kampen mot superbitchene av Audhild Solbergog bok to i den serien fenger tiåringen vår veldig. Da hun var åtte leste hun Hei, det er meg av Nina Grøntvedt, det er kommet fire bøker i den serien og de er også svært populære her i huset.


#16

millact sa for siden:

Skulle til å anbefale Ella jeg også. Leser de for min 2. klassing nå. De ble anbefalt oss på foreldremøte av bibliotekar.


#17

millact sa for siden:

De av Nina Grøntvedt falt i smak hos eldste her. Hun er nå 10, men har akkurat lest den siste som akkurat kom ut.



#19

millact sa for siden:

:riktig:

#20

Arran sa for siden:

Superbitchene er kule bøker. 9-åringen og jeg leste bok nr to samtidig med hvert vårt bokmerke i :)


#21

My sa for siden:

En naturlig bok å ta fatt på etter Tonje Glimmerdal er selvsagt gode gamle Heidi. :nemlig: Ungene her elsket begge bøkene om Heidi. De har generelt vært glade i en del gamle klassikere, og var fullstendig oppslukt av Den hemmelige hagen for eksempel, og likte også Alice i eventyrland.

Jeg synes ellers det er litt vanskelig å finne bøker i samme kategori som Parr sine, av nyere dato. Det er veldig mange kule bøker, om duster, pingler og bitcher ute og går, og tematikken går mye på det å være populær/ikke populær. Disse har ikke slått særlig godt an hos mine. Så har du mye ellevilt og crazy, og bortsett fra det er det stort sett fantasy eller diverse detektivbyrå. Men noen bøker jeg (og ungene) har likt er bøkene til finske Siri Kolu, "Røversommer" og "Røvernes herre". De skiller seg litt ut synes jeg.

Men det finnes jo mange fine litt eldre bøker også da, med litt mer realisme/alvor. Bøker jeg husker fra min egen barndom. Som Den hvite stenen, Marens lille ugle, bøkene om huset på prærien, de historiske fortellingene til Toril Thorstad Hauger, som Røvet av vikinger, Flukten fra vikingene, Ravnejenta, Sigurd drakedreper etc, bøkene om Sofie og Katrine som tvangsevakueres fra Øst-Finnmark under krigen, og Roald Dahls Mathilda er selvsagt obligatorisk.


#22

Palmen sa for siden:

Bøkene om Krise Kristine kan være noe.

Lasse Maja bøkene er også populære.

Bruk biblioteket! De oppe ved oss har en god barneavdeling med flinke veiledere!


#23

My sa for siden:

På biblioteket her anbefaler de stort sett Rampete Robin uansett hva jeg spør om, har jeg inntrykk av. :sukk: Ungene her liker ikke Rampete Robin. "Jammen de er jo såååå populære!"


#24

Storm sa for siden:

Her har det jo strømmet på med forslag, tusen takk! Som LilleMy skriver, så vil hun nok ikke ha så mye tøffe/bitcher/pingler. Jeg kjøpte en Maria Gripe-bok etter anbefaling fra bokhandelen, men fikk inntrykk av det som mer ungdomsbok etter hvert som vi begynte å lese. Men skal se mer på forslagene deres!


#25

Candy Darling sa for siden:

Min leser Hei, det er meg nå, men det er i samme kategori som dustedagbøkene, synes jeg. Superbitchene også.


#26

Palmen sa for siden:

Hva med treff på biblioteket etterfulgt av cafétur med jentene våre en lørdag, så kan min gi tips til din, Storm? :blafre:


#27

My sa for siden:

Jeg føler også at Maria Gripe er for litt større barn, så vi venter litt med dem til åtteåringene i alle fall. Hadde gledet meg til å lese "Tordivelen flyr ... " sammen med 10-åringen, og tenkte å begynne på den når vi er ferdige med det vi leser nå, men fikk vite at læreren hennes allerede leser den høyt for klassen. :snurt: Makan til frekkhet!

:knegg:



#29

Palmen sa for siden:

Jeg syns forresten det er ganske vanskelig å anbefale lese selv bøker i den alderen, for lesenivået er så forskjellig. Det viktigste er å finne noe som er på et nivå som er passe, rent leseteknisk, men som er spennende nok til at de ønsker å lese mer.


#30

Candy Darling sa for siden:

Ja, også er det veldig stor forskjell på hva min vil lese selv, og hva vi leser for henne eller er på lydbok. Det siste kan godt være mer avansert, men hun blir utålmodig hvis det hun leser selv går for sakte.


#31

My sa for siden:

Har ikke lest denne, men generelt synes jeg ikke det er spesielt vanskelig å finne morsomme bøker. Synes det er veldig mange morsomme bøker på markedet til denne aldersgruppen, og det er supert, særlig når de leser selv. Det jeg savner de gode, engasjerende, gripende historiene til høytlesning, med lavere tempo og litt mer dybde, og flerdimensjonale karakterer. Slik som Tonje Glimmerdal og Vaffelhjarte er. Det er slike bøker ungene mine virkelig har levd seg inn i, og snakket om i lange tider etterpå.

Men for all del, de har også likt de lette, morsomme historene, og vi har ledd oss gjennom mange morsomme bøker, men jeg vil gjerne ha begge deler, og variere litt! Finner masse flott i bildeboksjangeren, beregnet på mindre barn, og blant ungdomsbøker, men synes det er lite som er beregnet på alderen 7-12 år.


#32

Storm sa for siden:

Ja, veldig god idé! :riktig:

Jeg ser etter bok jeg skal lese for henne, som del av leggerutinen.


#33

Storm sa for siden:

Ja, det er det jeg ser etter. Vi snakker fortsatt om Tonje og Trille og Lena. Hun ler bare hun tenker på Lena. :humre:


#34

My sa for siden:

Da jeg leste "Den hemmelige hagen" satt alle tre med kulerunde øyne og hørte på helt musestille, og etter at vi var ferdige med boka var de så inspirert at de tok med seg hageredskaper og løp ut i nærskogen for å finne seg en liten plass de kunne ha som sin egen "hemmelige hage", og spurte om de kunne få noen frø. :knegg: Og den boka ble skrevet for over 100 år siden.

#35

Candy Darling sa for siden:

Hvis det er du som skal lese, støtter jeg Toffen på Vindeltorn. Den er nydelig og trist og skummel og nydelig igjen. Den er litt for langsom til at min har villet lese den selv.


#36

My sa for siden:

Den står på lista her også, har ikke lest den enda. Gudkjelov har ikke ungene noe imot fantasy, for i den sjangeren er det mye bra å hente. :nikker:

Av bøker de leser selv ble minstejenta på 8 veldig fenget av bøkene om Vilja Vikingjente. Hun har lest de som har kommet ut i serien, og vi håper på flere. Akkurat nå leser hun ei gammel bok jeg kjøpte for fem kroner på bruktsalg på biblioteket, som heter "Den magiske hesten", og den er visstnok veldig spennende. Tvillingbroren ble helt oppslukt av den første boka i Monsterjakt-serien (etter anbefaling her inne), og har fått de tre neste i serien i bursdagsgave (i dag), mens tiåringen venter utålmodig på neste boka i Kattekrigerne-serien. Den glir ned på høykant, og skylles ned med Percy Jackson på lydbok.


#37

Palmen sa for siden:

Tzatzikibøkene! Vi leste den høyt mens hun gikk i 2. klasse, og de er morsomme og tar opp problematikk som passer bra for alderen. De er fine for høytlesing, litt for vanskelige å lese selv antagelig.


#38

Toffskij sa for siden:

Jeg leste Vindeltorn høyt for begge mine da de var 9 og 11, og det er en av de beste høytlesningsopplevelsene jeg har hatt. Og begge har lest den på egen hånd etterpå. Fin bok!


#39

apan sa for siden:

Storebror venter også veldig på neste i Kattekrigerne, men klarte i mellomtiden å få ham hektet på Molly Moon. Det tror jeg er om en jente, men kanskje ikke det HI er på jakt etter? Er vel fantasy det også.


#40

Addison sa for siden:

Min fjerdeklassing leser Hobbiten. :what: Etter Harry Potter er det ikke lett å finne noe som frister. Men her var det mange fine tips!


#41

Bokormen sa for siden:

Jeg likte boka godt selv. :jupp:


#42

Pepper Lemon sa for siden:

Åh, ja! Tsatsiki-bøkene er helt herlige! Vi leste den første boken da guttungen gikk i første klasse, og den siste var vel da han var i slutten av andreklasse. Han har lest dem selv igjen etterpå, og elsket dem. (Vi har fått noen utrolig morsomme stunder utav de bøkene altså. Det er innimellom noen sanger som synges, og jeg diktet melodi underveis. De synges det på støtt og stadig her, og særlig "Glade jul, hellige jul, livet et er svart, ååååh, så svart".) Kan ikke få anbefalt de bøkene nok.


#43

Storm sa for siden:

Takk for alle forslag! Vi går for Tsatsiki og Vindelthorn i første omgang. :) (I går begynte vi på Kardemommeby for n-te gang. Fin den, altså, men det blir bra med nye bøker!)


#44

Moia sa for siden:

Her var det mange gode forslag - tusen takk!

7-årsjenta vår liker jentehelter i fantasysetting. Gjerne med ett og annet bilde.
Sarin-serien av Benni Bødker

"Det forheksede slott"-serien av Peter Gotthardt


#45

My sa for siden:

Disse vil nok jenta mi på 8 år like også tenker jeg! :nikker: Men som høytlesning er de vel ikke så aktuelle.

Nå har jeg også kjøpt inn Vindeltorn, som jeg tenkte å begynne å lese sammen med 10-åringen når vi er ferdige med Archie Green, som vi er i gang med. Kjenner jeg har høye forventninger nå. :knegg:


#46

Storm sa for siden:

Drar opp denne også, selv om jeg akkurat dro opp en tråd om niåringer. Hun er litt vanskelig å finne bøker til. :sukk: Hun vik ikke ha noe mystisk, som det virker som Vindelthorn er. Tzatziki-boken jeg kjøpte likte hun ikke. De har lest de fleste av Roald Dahl på skolen.

:hjelp:


#47

Storm sa for siden:

Står tilbudet fortsatt ved lag? :blafre:


#48

apan sa for siden:

Jeg leser Det vesle huset på prærien (osv...) høyt for min seksåring nå. Det er jo virkelig ikke ny litteratur, men hun elsker dem. Har dere prøvd dem?


#49

Flubby sa for siden:

Vesla er med i Twinsy-klubben, og elsker bøkene derfra! Spesielt fenger serien om bestevenninnene Isa og Bea, og akkurat nå leser vi en bok som handler om fire jenter som havnet på Drømmeøya sammen med Tingeling og opplever masse magisk. Midt i blinken for ei som synes Winx Club og My Little Pony er best i hele verden. Bøkene er såpass enkle at hun fint kan lese selv, men de er også helt greie som høytlesning.
Vi har faktisk lest de tre første Harry Potter bøkene høyt også, knallsuksess!


#50

apan sa for siden:

Det hørtes aktuelt ut her i huset også. Hvor lenge har datteren din vært med?


#51

Nera sa for siden:

Sjuogethalvtåringen elsker bøkene om Ville Vilma, Detektivbyrå nr. 2, og Reven og grisungen, som nok kanskje også er for litt mindre barn, men veldig full av tøysete humor. Doktor Proktor er også OK som høytlesning, men jeg merker at noe av det flyr litt over hodet på henne.

Ellers leser hun og pappaen Tonje Glimmerdal nå, og jeg tror begge er fornøyde, men ikke stormende begeistret. Jeg gleder meg til å lese Matilda med henne, og Harry Potter, men hittil har jeg ikke fått henne på glid. Vi holder på med Sirkus Benito kommer til byen av Ole Lund Kierkegaard, som hun nok liker noen hakk bedre enn moren.

Hittil har klassikere ikke fenget i det hele tatt, men jeg gir meg ikke så raskt.


#52

Java sa for siden:

Har dere lest Barna som forsvant? Den likte våre veldig godt. Dustedagboka og Doktor Proktor leses også med stor iver av 9-åringen.


#53

Syrinx sa for siden:

Twinsyklubben ble veien inn l bøkenes verden her også.


#54

Flubby sa for siden:

Hun har vært med et halvt års tid, og er virkelig storfornøyd :) Send meg en PM om dere vil verves!


#55

Storm sa for siden:

Takk for tips, absolutt flere som høres ut som vil treffe henne!


#56

apan sa for siden:

Takk! Jeg tror vi drøyer til hun har fått bittelitt mer sving på lesingen, vurderer gi det i bursdagsgave i juni.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.