Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Nostalgitripp fra barndommen

#1

kokosbolle sa for siden:

Da jeg fikk tilbake barnehagebildene til mellomste fikk jeg et skikkelig koselig flashback til da jeg var liten, og det var at vi alltid satt borrelåsene i kryss da vi tok på joggesko. :knegg: En helt uviktig ting, men jeg husker godt at det var stas.

Hva med dere? Hvilke filleting fra barndommen fyller deg med nostalgi?


#2

Divine sa for siden:

Borrelåsene i kryss? Borrelås EKSISTERTE ikke engang da jeg var barn. :knegg:

Åttendeklassingen vår får lekseplan på iPad, og der kan han fjerne leksene etter hvert som de er gjort. Da begynte jeg å snakke om min barndom, da vi hadde leksebok. Det var til og med FØR skoledagbokas tid, før den kom ikke før jeg var langt oppi tenårene. Og så snakket vi om stensiler og lukten av dem. Hva det EGENTLIG luktet. Jeg husker det som en god, men litt skarp lukt. Mannen min mener det først luktet kake, men så ble den en skarp, kvalmende lukt etter hvert.


#3

kokosbolle sa for siden:

Overheadmaskiner får meg også til å trekke på smilebåndet. Søsteren min hadde en lærer som kalte den over-hode-maskinen. :fnise:


#4

Divine sa for siden:

Over-hode-maskinen. :fnis:


#5

Addison sa for siden:

Lysbilder! Sånn maskin/kassett og fremviser, og de klikkelydene! :knegg:


#6

Apple sa for siden:

Vi hadde også borrelås i kryss!

Ellers elsker jeg lørdagsstemningen før barnetv. Minner meg skikkelig om barndom. Finner fram lørdagsgodt, tenner lys, setter på tv, lager mat. Vil at ungene skal ha samme magiske følelse som meg.


#7

rine sa for siden:

Jeg hadde heller ikke borrelås. :niks:


#8

Einhyrningur sa for siden:

Røde converse og hoppestrikk!


#9

Apple sa for siden:

Jeg er født i 76, og borrelås var skikkelig populært i 8-10- årsalderen.


#10

Retz sa for siden:

Gata vår.

Stor forskjell på den forkjørsveien den er i dag og grusveien den gang. Flere ganger i uka møtte vi på hest og kjerre, og alltid var det: Kan jeg få sitte på?!! Som regel ble ønsket imøtekommet, og vi ble løftet opp på setet eller på høylasset. En sjelden gang fikk vi sitte på hesten, det var stor stas!

Den gang fantes det grøftekanter. De dype var som skreddersydd til å gjemme seg nedi i høstmørket, for så bykse ut på veien og skremme vannet av intetanende gamle damer.

I grøftekanten lå også titt og ofte den yngste prestedattera og tok formiddagsluren sin. Prestefrua var travelt opptatt med menighetsarbeid og foreninger, og de seks prestebarna måtte klare seg mye på egen hånd. Tror nok likevel den driftige frua hadde en viss kontroll på ungene, og frisk luft har aldri skadet noen. Ikke grøfter heller.

Vi spilte slåball og hoppet paradis i gata. Siden det var grusvei måtte paradiset risses ned i grusen med pinner. Kom det en bil hoppet vi bare ned i grøfta og ventet til den var kjørt forbi. Det kunne vare riktig lenge før den neste kom. Bilrasjonering var det til og med de første åra.

Etterkrigstida altså.


#11

Anne sa for siden:

Lørdagsgodt, teakolje, messingkluten, pinnekjøtt, min fars etterbarberingsvann, nye ferske joggesko til skolestart, lange bilferier, Kongen av Danmark, farmors gode klemmer, bestevenninnen min, listen er lang :D
Slåball, froskeegg i håret, jetski, søndagsskole, pikekor, håndballturer med laget, isbading, Donald på tirsdagen


#12

Divine sa for siden:

Jeg snakket nylig med noen om dette. Om lyden av pose. Å sitte i stua og vente på den lyden av at noen åpner en godtepose på kjøkkenet. :hyper:


#13

Java sa for siden:

Lyden av tippekamp på lørdager. Søvndyssende og kjedelig, men det var lyden av lørdag.


#14

Apple sa for siden:

Ja!! Jeg tenker alltid på det når jeg hører poserasling. Gleden når det var lørdag og jeg skulle ta del i spisingen, og sinnet når det var etter min leggetid og jeg skjønte de prøvde å snyte meg.


#15

Divine sa for siden:

Generelt lyden av sport på tv. Å komme hjem fra en eller anne drittkjedelig ski-/bærtur, og endelig være god og varm på rommet sitt og høre suset av TV-en og bare vente på at mamma skulle lage ferdig risengrynsgrøten.


#16

amo sa for siden:

Den følelsen når vi fikk nye joggesko om våren. Kastet de tunge støvlettene og kunne endelig begynne å øve oss til 60-metern på 17. Mai. Årets idrettskamp. :knegg:


#17

Nextlife sa for siden:

Lørdag ettermiddag i heimen. Vi spiste ofte hønsegryte på lørdagskvelden, og den koselige stemningen på kjøkkenet mens mamma kokte høna og jeg hørte på barnetimen. Pappa og bror så tippekampen på stua, skikkelig tradisjonell kjønnsrolledeling, altså. :knegg:


#18

apan sa for siden:

Ja, og travløp. V6 og V75 var det vel. Ikke at pappa tippet på hester, men travløpet stod nå på det.

Jeg husker stensileringsmaskinen. Den blå skriften og lukten.


#19

Kaprifol sa for siden:

Trekkspilltimen som pleide å være på radio før Barnetimen for de minste!


#20

Mamari sa for siden:

  • Ja og ønskekonserten var også koselig å høre på kjøkkenet. Men barnetimen altså....hysj hysj hysj...være stille som muuuus :love2:

#21

Divine sa for siden:

Også hadde de hørespill. Hvem glemmer vel ikke "Tordivelen flyr i skumringen"? Jeg var pissredd. Tixe med bakvendt e. :iiik:


#22

Myria sa for siden:

Jeg får fram minner fra barndommen min rett som det er når barna mine leker med samme type leker jeg selv hadde (f.eks. de endeløse Brio togbanene jeg og broren min bygget eller den gammeldagse Fisher Price platespilleren til lillesøster som er akkurat samme type jeg selv ønsket meg så inderlig da jeg var liten), leser de samme bøkene jeg leste eller ser TV-programmer som jeg så på (Tom & Jerry, jeg husker de sendte én episode på Frokost-TV hver lørdag morgen, eller Albert Åberg, Postmann Pat, Asterix osv) og synes det er utrolig koselig at enkelte ting bringer glede til flere generasjoner.


#23

Drømmedama sa for siden:

Formiddager på kjøkkenet. Børsnoteringene på Tandbergradioen og daddaen min som bakte brød. Ferskt varmt brød med smør på oppå kjøkkenbenken, jeg måtte sitte der fordi møblene var båret ut. Gulvet skulle bones. Lukten av nybakt brød og bonevoks.:hjerter:


#24

Maverick sa for siden:

Åh. Godteskålene med nøyaktig utdelt lørdagssnop, og forhandlingene mine tre søsken og jeg hadde etterpå. En bit firkløver er verdt fem mediumstørrelse salt- og pepperpotetgullflak. Å leke "rømte barn". Svart bil betyr "død eller levende", rød bil var "fare! Blod!", hvit bil var "trygt!". Og den snille damen (mamma) som ga oss epler så vi skulle overleve i villmarka. :knegg: Det rustne bilvraket ved den gamle saga. Furutreet som bare min ene bror klarte å klatre opp i. Grana ved siden av som jeg klarte å klatre i. Lykkefølelsen når jeg endelig kom opp i furua.

Og borrelås i kryss!


#25

Esme sa for siden:

Polvotter sent på vinteren når foret hadde blitt knudrete. Jeg hadde liksom et par jeg, selv om mor og far hadde god råd så holdt det med det. Mine barn har sikkert 5 par.

Fredagskvelder hvor mor satt og fønet håret til søsteren min og meg, vi hadde begge to kjempelangt hår og det var litt av en jobb å vaske og tørke det.

Mørke høstkvelder med løping rundt i nabolaget, skyte med hundkjeksrør og rognebær

Tyttebær og blåbærplukking. Rense med bærplukker etterpå

Leke boksen går og slåball med de andre ungene i nabolaget.

Elgkjøttpizza på lørdag og Halvsju


#26

-ea- sa for siden:

Barne-tv i sorthvitt. Pippi Langstrømpe som var så skummelt at jeg måtte sitte på fanget til bestefar (som var nesten like skummel), fordi foreldrene mine var i fjøset.

Brusflaske på deling, jeg og broren min målte sirlig opp i glassene våre og så ga vi lillesøster mye mindre for hun nådde ikke opp til kjøkkenbenken og kunne se det.

Hushjelp som lagde middag til vi kom hjem fra skolen, og som vi plaget med å gjemme middagsingrediensene hun hadde satt frem på benken, hvis vi hadde skolefri.

Om sommeren: Jage kyr ut på beite uansett vær. Og hente de inn om ettermiddagen. Plukke stein ute på marka. Rake gress og hesje. Samle inn tørrhøy fra hesjene.

Fisk og potet til middag. Hønsefrikassé. Laksesuppe. Stekt småørret fra elva.


#27

Drømmedama sa for siden:

Radioprogrammet Hei! på tirsdager. Rattkjelke ned den bratte bakken bak huset til bestevenninnen. Detektimen på fredager. Slenghuske. Fjernsynsteateret på tirsdag kveld. Hjernerystelse. Man kunne bli s-t-e-r-i-l av rød Sorbits.
Søndagsturene i skogen, vi hadde med niste og mamma og pappa kysset mye. Mamma hadde lange ben i rød nikkers, leppestift og sigaretter. Jeg lagde kongledyr og var alltid redd for at vi hadde gått oss bort.


#28

Addison sa for siden:

Fine tråden! :elsker:


#29

amo sa for siden:

10 i skuddet, satt klar med kasettsilleren, rec og play inntil radioen. :knegg:


#30

Syrinx sa for siden:

Bilferie med Reiseradioen på skurrete radio. "Ole Olsen som kjører en brun Volvo nedover Gudbrandsdalen bes ringe hjem snarest", kjempespennende å se etter bilen og ikke minst fundere på hvorfor han måtte ringe.

Vi dro på campingferie i Sverige, og når vi kom til ny campingplass sjekka vi alltid oppslagstavla for å se etter beskjeder fra andre campingturister hjemmefra. Det var slik det vi (eller de voksne rettere sagt) kommuniserte og avtalte hvilken campingplass man skulle treffes på.

På vinteren skjedde det at vi gikk på ski hjem fra skolen. Knappe 2 km langs bilvei, men det var så mye snø i grøfta og lite biler på veien at det var topp skiløype der.

Å få sin egen, oransje kombisykkel. Arvesykkel, men den var helt fantastisk.


#31

Guava sa for siden:

Husker dere balloptikon?

Læreren vår brukte det mye.


#32

Guava sa for siden:

Tippekampen med gjenkjennelige "dong", barne-TV-ormen, Lekestue, pausefisker på NRK.


#33

Drømmedama sa for siden:

Oransje kombisykkel!:hjerter:


#34

Appelsin sa for siden:

Klistremerkebøkene jeg fikk når slektninger kom langveis fra. :hjerter: Med små kvadrat-klistremerker i ulike farger som skulle plasseres etter fargekoder. Jeg elsket dem.

Å kaste tresko i gata utenfor rekkehuset. Alle småjentene hadde røde tresko. Som vi gikk med hele sommeren.
Og kinasko til pent :hjerter:

Alle barna i gata lekte Politi & røver og bomgjemsel sammen, uavhengig av alder. Når det var fint vær.
Når det regnet (= stort sett) satt vi på dissene (huskene) og sang KurtAmarillTheodorFilifjongSabbedussEngelsenJosefin (Maj-Britt Andersen) så det ljomet, og dyppet de hvite støvlene nedi dammene under.


#35

kokosbolle sa for siden:

Å, de klistremerkebøkene hadde jeg også! Pappa jobbet som omreisende flytekniker og jeg har vel spist flere sånne flykofferter med godis enn de aller fleste. :knegg: Pappa hadde også med sånne origami-brettebøker fra Japan.


#36

Appelsin sa for siden:

:lol: Ja, det hadde i hvert fall ikke jeg. Pappa jobbet i kontorfellesskap i Televerket.


#37

Mjau sa for siden:

Å trampe på den tyyyynne isen på vanndammer på vei til skolen. Må fortsatt trampe på slike når jeg ser en.

Lukten av hjemmelaget pizza på lørdagskvelden.

Å komme inn kald og våt etter timer med lek ute, ogmamma haddelaget vafler og kakao.

Syltynn hjemmebakt brødskive med pultost, sittende på stålrørskrakk på enden av bordet hos mormor og morfar,med panelovner som sved meg på rompa.

Rømmebokser med fargesorterte Hamas-perler i sittebenken hos farmor. Fanget til farmor. Makaronisuppe og flatbrød med smør og sirup på hos farmor.

Lukten av vinterlagret campingvogn. Og lyden av plastserviset vi hadde i den da mamma stablet alt på plass før uker på veien ventet oss hver eneste sommer.

Turene innom lokalbutikken på vei hjem fra skolen da jeg slo følge med en av de større guttene og han kjøpte drops til meg.

Herlighet. Kunne fortsatt i det uendelige.


#38

amylin sa for siden:

Ja, og skuffelsn når noen pratet over introen eller slutten på sangen. Båndspaghetti og blyant.


#39

amylin sa for siden:

Sad Sam-tyggegummi som smakte parfyme, men vi kjøpte den for det siden klistremerket som fulgte med inni pakka var så fint.

Gå på kiosken for å kjøpe smågodt for ukepengene. 10 øre for dundersaltdrops, 25 øre for colasmukk og 50 øre for kjærlighet, 1 kr for Riele.

Være på juletrefest og få se tegnefilm. Det skjedde jo egentlig ikke så ofte det var ordentlig tegnefilm noe sted.

Så startet Sky Channel opp, og jeg sto opp kl.0700 på lørdager for å se CareBears, Inspector Gadget og Transformers.


#40

millact sa for siden:

Kjøpe bugg (tyggis) og donaldtyggis (kuletyggis) på butikken i hvite kremmerhus.

Vinke ha det til pappa på flyplassen og så spise kjøttkaker på kroen etter at han var reist. Når han kom hjem (ofte sent om kvelden, vi sov) våknet vi neste morgen og fant små colabokser i kjøleskapet. Han fikk med seg hjem fra flyet antar jeg.

Få nytt hoppestrikk om våren. Leke med alle de andre ungene i gata hele ettermiddagen til det ble mørkt. Kaste land (brukte kniv), leke indianer i heia og klatre over gjerdet og få hull i ny bukse.

Få klær fra London når pappa og mamma hadde vært der. Stas med underbukser med fint trykk foran og bak og flotte kjoler.

Spise marinert lørdagskylling og se Detektimen fredag kveld.


#41

Elise sa for siden:

Barnetimen på radio. Hysj hysj hysj, så stille som mus.


#42

kokosbolle sa for siden:

Åå, knirkende is på vanndammer, den hadde jeg glemt! :hjerter:


#43

veobra sa for siden:

Smågodt for fem kroner. Nøye utvalgte hvilke biter som skulle i posen.

Rød Date. Beste parfymen i hele verden.

Lukten av svømmehall.

Neglsprett. Jeg tror aldri min er barn har hatt det.


#44

Pepper Lemon sa for siden:

Jah! De hadde jeg glemt! Jeg skulle likt å se igjen de bøkene, minnet er skikkelig fjernt. (Var det hvite firkanter med svarte prikker som anga hvor klistremerkene skulle?)

Jeg husker også godt Derrick på fredagskveldene. Jeg var sikkert alt for liten til å se på, men jeg var familiens attpåklatt, så når hele familien hadde fredagskos med potetgull foran tven så fikk jeg bli med. Og Derrick var superspennende.


#45

Storm sa for siden:

Jeg likte også Derrick. Og nå kom jeg på at han fikk sommerhus like ved oss, så vi hadde prosjekt å stalke han. Vi fant aldri helt ut hvor hytta var da, men fikk sett han en gang på butikken.

Dette var en fin tråd. Det Java og Divine skriver om lyd av sport på tv kjenner jeg meg igjen i. Faren min har alltid sporten på, og det er jo egentlig veldig koselig. Kanskje jeg skal følge med på skijentene i år.


#46

Guava sa for siden:

Sadsam-tyggis med klistremerker husker jeg også, men det var mest lillesøster som ville ha. Jeg ville ha Miami-vice-tyggis for der var det kjekke menn på klistremerkene.


#47

cora sa for siden:

Gå på skøyer på islagte småvann, Hubba Bubba, farmors fløyelsgrøt, barne-TV, kassettspiller, telefon med dreieskive, halvsju, lørdagsgodt, hjemmelagt pizza på fredagene


#48

star sa for siden:

Spikerhull i korken på glassflaska med rødbrus fra Mack :hjerter:
Slåball, dødball, tittern på hjørnet og boksen går med de andre jevnaldrende på feltet.
Avtale hvem som skulle løpe ut i sokkelesten i friminuttet slik at vi fikk plassen under tak for å hoppe strikk.
Se hvem som fikk mest krøll på løvetannstilken.
Lørdager med tippekamp og "pling", avslappet stemning, lørdagsgodt og barne tv.
Floppy disk, de bøyelige altså
Game & Watch Nintendo spillene, Luigi og Mario som laster opp lastebilen

Å ja. Der dukka det jaggu opp noen minner jeg hadde glemt. Tror jeg også hadde noe sånt.

Nå ble jeg brått nysgjerrig på hvor gitt :sparke:


#49

Strå sa for siden:

Kopierer denne jeg. :grå:

Jeg kom over en minnebok i en skuff her en dag. Den er ikke en gang min, men du verden som jeg plutselig mimret om rare dikt, glansbilder, tegninger med dårlig tusj, pålimt glitter i hjertemønstre og slikt. Ajajaj og sukk.


#50

zinatara sa for siden:

Leie movibox og filmer på en lørdag. Fikk sjelden se rene barnefilmer da, det ble gjerne pink panter filmene eller andre humorfilmer foreldrene mine likte.

Og så husker jeg godt den spillemaskinen broren min hadde, med kassetter man måtte spole tilbake når man skulle spille.

Og når nintendo NES kom og vi spilte masse masse super mario og duck hunt.


#51

My sa for siden:

Hver sommer kjørte vil 150 mil fra Nord-Norge til Østlandet for å besøke mormor og morfar, som vi bare så den ene gangen i året. Bilturen tok ofte nærmere tre dager, vi hadde som oftest to overnattinger, særlig da vi barna var helt små. Og da ... følelsen av å komme fram... helt ubeskrivelig. :rørt: Det jeg husker kanskje best av alt er knaselyden fra singelen under bilhjulene i oppkjørselen til mormor og morfar, i det vi svingte inn foran huset deres. Husker lyden så tydelig som om jeg hørte den nå. Og ikke minst kriblingen i magen som fulgte med. Samme når vi kom til farmor og farfar, som bodde en dags biltur unna dem igjen, på vestlandet.

Husker også smaken av farmor sine nystekte horn med rørte jordbær. I det hele tatt mye knyttet til besteforeldrene mine. Siden vi bare var der en gang i året, men mange år på rad, så det ble så ekstra stort, og minnene ekstra intense. De fleste minnene er knyttet til smak og lukt. Husker akkurat hvordan det luktet inne i huset til farmor og farfar. På badet, på kjøkkenet, og på de ulike rommene. Husker at jeg og storesøster brukte å spille bondesjakk med hvite og svarte steiner på trappa utenfor.

Fra stedet vi bodde fram til jeg fylte 11 husker jeg best biblioteket. Kommunen fikk nytt bibliotek (det gamle var på skolen) da jeg gikk i 2.-eller 3.-klasse. Det var som å komme til himmelen.

Ellers, fra oppveksten min husker jeg best lek mellom fjæresteinene, slåball, kanonball og anti-over (het det det? det spillet der man kaster ball til hverandre over et tak?) med naboungene, og hoppestrikk i skolegården. Bytte klistremerker, viskelær, servietter og glansbilder.

Sånne glansbildebyttegreier (puttebok?) som vi lagde av gamle donaldblad, hvor vi brettet sidene mot hverandre og gjemte ett glansbilde under hver brett. Så skulle man putte et glans et tilfeldig sted i en annen sin puttebok. Var man heldig landet det der to sider var brettet mot hverandre, og da fikk man bytte mot ett av de to som lå under bretten. Var man uheldig landet glansbildet mellom to sider som var brettet fra hverandre, og da fikk man ingenting i retur.

"ta over" hyssing fra fingrene til hverandre, og lage ulike mønstre, som dette:

Trikse med jojo, helst cola eller fanta.


#52

Syrinx sa for siden:

Filmer, ja. Vi lånte filmer hos en som hadde hauger av piratkopier. 5 kr filmen og vi fikk ha dem i en uke (tror jeg, mulig lengre). Bud Spencer var familiens favoritt, og Herbie-filmene når vi skulle ha det hysterisk gøy.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.