Dette året er det pinnekjøttet sin tur på julaften, og jeg synes det er så ufattelig kjip middag.
Kjedelige farger, minimalt tilbehør og i det hele tatt, så jeg er klar for å ta pinnekjøttmiddagen til nye høyder.
Jeg har prøvd ulike metoder for koking/damping, men der går jeg for tradisjonell damping på trepinner, men ellers?
Kålrabistappe og poteter er rett og slett for kjipt, så kom med forslag. :hyper:
Jeg har ingen forslag, pinnekjøtt til jul skal være med kålrotstappe og poteter, og sjy. Sånn er det bare. Men jeg anbefaler å dampe mye mer pinnekjøtt enn du trenger, og så kan du sprite opp restene heller: pensle pinnekjøttrestene med en blanding av honning og soyasaus (varm det opp i gryte, så blir det mer flytende). Fres det i ovnen til det blir sprøtt, og server med salat, ris og søt chilisaus.
Vi har samme tilbehør til pinnekjøtt som til svineribbe. Altså potet, rødkål, surkål, kålrotstappe (med sjy i), grov svinemør (lokalprodusert, så usikker på om det er å få tak i utenfor Sunnmøre) og selvsagt sjy over.
Frese kjøttet under grillen er et must. Enda bedre å hive pinnekjøttet på grillen (helst kull/ved) før servering.
Takk for tips, det hørtes godt ut minus honning som jeg dessverre ikke takler smaken av, men kan jo fint erstattes noe annet søtlig, jeg har både ganskuddsirup og rosesirup. :)
Rødkål løfter pinnekjøttet til nye høyder, og er helt nødvendig tilbehør her i huset. Skjerp kjøttet raskt under grillen i stekovnen, slik at det blir sprøtt ytterst. Og ikke glem poteter og kålrabistappe. :deer:
Crisp kjøttet i ovnen glasert med honning.
Lag kokkens beste potetstappe, google, det er den med ristet pepper i.
Løksaus med pinnekjøttkraft.
Vi bruker ripschutney ved siden av.
Evt gode potetlefser.
Sunnmøringen her i huset insisterer på at det må være pølser til (helst ordentlig morr, men Vossakorv funker om vi ikke får tak i), men det frisker jo heller ikke så voldsomt opp, akkurat. :knegg:
Vi hadde faktisk en grov krydret pølse til for 2 år siden, og det var veldig populært. Husker ikke hvilken, men den ble innkjøpt i 14-tiden på julaften, bare fordi jeg synes det var så stusslig det vi hadde. :knegg:
Vi har alltid pølser av noe slag sammen med pinnekjøttet. Dels for å tilfredstille de minste som ennå ikke har fanget det at pinnekjøtt er det beste som finnes, og dels fordi det er godt med pølse ved siden av.
Ang rester så lager jeg alltid så mye pinnekjøtt til julaften at vi har til en eller to middager på nyåret. Fryser ned både kjøtt og sjy, og lager ny stappe når vi skal ha det.
Til pinnekjøtt trenger man strengt tatt bare skikkelig god kålrabistapp og kanskje noen mandelpoteter for syns skyld. Ønsker du grove, gode pølser(slår vossafår langt nedi støvlene) så anbefaler jeg på det sterkeste dampepølse fra Nordfjord kjøtt. Ja, den heter faktisk det og finnes i frysedisken hos rema. Nydelig som middag i seg selv også den forresten, med nettopp kålrabistapp og poter.
Resten av pinnekjøttet renskes for bein, kuttes i små biter, stekes på panna og serveres på/til torsk, poteter og gulerøtter 1. juledag.
Rødkål er nydelig sammen med pinnekjøtt. Og potetmos laget av mandelpoteter! :vilha: Kålrotstappen er jo et must for mange, men den blir både mer fargerik og bedre (synes jeg) om den lages på en blanding av kål- og gulrot.
Hva med å gjøre rotmosen litt mer spennende? Bruke litt pastinakk, for eksempel? Eller blir det å banne i kirka? Jeg elsker pinnekjøtt, men røkt, og endelig har jeg kommet over svineribbetraumene fra barndommen.
Der jeg vokste opp er det en utbredt tradisjon å spise pinnekjøttet med lefser. Tror det er den typen som kalles fiskelefser ellers i landet, de må fuktes på forhånd for å bli myke til måltidet.
I hvert fall er cluet å pakke all maten inn i lefsa og spise den som en burrito. Du kan si det medfører betydelig mer action rundt matbordet enn penspising med bestikk.
Ja, og så dampepølse og kålrotstappe, selvsagt. Alt skal inni.
Har servert søtpotetmos smaksatt med chevre og timian, og ovnsbakte rotgrønnsaker til pinnekjøtt. Dog ikke på julaften, da må det være tradisjonelt tilbehør.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.