Jeg har noen rødbeter og også noen gule. Hva bruker jeg dem til? Jeg har kjøpt sånne bokser med ulike rotgrønnsaker og der er det alltid med noen beter. Noen forslag til hva jeg kan lage? Jeg er ikke sånn kjempeglad i rødbeter, men de må da kunne brukes til noe godt? :knegg:
Rødbetesuppe (Borstj, eller hvordan man skriver det) er godt. Rotgrønnsaker, også rødbeter - kan skjæres i biter og ovnsbakes. Vi har laget det med alt mulig - poteter, rødbeter, kålrot osv. Bare digg om det er en blanding. Smør platen med litt olje, dryss på krydder of your liking og bak i vei.
Ellers har jeg fått noen vegetarkaker en gang som var veldig gode- det var noe med å raspe poteter, rødbeter o.l. grovt, og så bindes de med egg og no greier før man steker dem som kjøttkaker. Ble veldig godt. Vær dog oppmerksom på at de er dårlige å fryse, da blir de dvaske.
Jeg brukte en sånn kurv i går. Delte opp alle betene i biter og stekte i stekeovnen med olivenolje, salt og pepper. Jeg brukte også et par gulrøtter. Jeg er heller ikke så glad i rødbeter, men det funket sammen med de andre. Rotgrønnsaker får god søtlig smak ved baking i ovnen.
Jeg synes stekt fisk (gjerne kveite), blomkålpuré, ovnsbakte beter og salsa verde er en knallkombo. Sødmen i rødbetene balanseres perfekt av syren og punchen i salsa verde. :nam:
Saltbakte rødbeter er godt sammen med chevre, enten som en forrett eller i en salat. (Vask, legg på seng av havsalt, bak i ovnen til møre. Skrell og spis. Best med små rødbeter.)
Yngve Ekern har også noen gode veggisburgere med rødbeter, mener jeg. Og Andreas Viestad har en fantastisk oppskrift på gravlaks med rødbeter. Smaker nydelig og får en utrolig vakker farge.
Jeg har lagd en slags betesalat et par ganger i det siste (både som rett på koldtbord og som tilbehør til kjøtt) der jeg ovnsbaker beten (den får en veldig rund og søtlig smak av dette), lar den bli litt avkjølt og deler i biter. Blander inn grovhakket valnøtter og lager en dressing av flytende honning og limesaft som jeg blander forsiktig inn.
Så mange gode tips. Baking høres ut som min greie. Jeg liker den sødmen som kommer i bakte rotgrønnskaer. Det demmer trolig også noe av den markerte smaken av rødbet som jeg ikke er så glad i. Liker tipset om å bruke bakte beter i salat og så må jeg søke Viestads kombo med laks kjenner jeg.
Denne har jeg laget selv, men uten julekrydder. Er ikke så glad i anis. Brukte mer standard gravlakskrydder i stedet for (tørket dill, mener jeg å huske.)
Jeg liker godt å bruke beter til en slags ovnsbakt salat. Baker beter i biter, rødløk i båter og hele hvitløksfedd med olje, salt, pepper og litt balsamicoeddik ved 190 grader i 20-25 minutter. Del daggammel loff (uten skorpe) i terninger og legg på toppen av grønnsakene. Ringle over litt olivenolje og stek videre 15 minutter til (da blir brødterningene sprø og gode). Smuldre over fetaost og server med ruccola, aïoli og stekt kylling.
Det gjorde vi en gang og brukte stavmikser. Fin farge, men konsistens som lim. :sukk: Men jeg skal teste det igjen og bruke stapper. Hadde glemt dette!
Dette var helt nydelig, takk for oppskriften! Jeg lagde dette (minus aiolien) i dag, brukte en ferdigpakket kurv fra Rema1000 med en rødbete, en gul bete, en polastripete og en lys en, noen persillerøtter og en halv sellerirot. Brukte også littegrann honning i tillegg til balsamico og olje. Det var så godt med de krutongene og fetaen til.
Jeg har en fantastisk oppskrift med ovnsbaking av skivede rødbeter med balsamico og olivenolje, i en salat med chevre og valnøtter og salatblader. Det er en sikker vinner, ja.
Jeg har spist en nydelig surdeigspizza med chevre, trøffelhonning, gulbete, rødløk og ristede gresskarkjerner. Men det er klart, det går ikke MYE beter til det da.