Bluen sa for siden:
Jeg er ikke sånn superflink til å bake, men vurderer å prøve å lage slike til Livs Halloween-bursdag på søndag.
Hva slags sprøyte/spiss bruker man for å få omtrent denne strukturen? Noen som har tips til meg?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Et forum for å diskutere praktiske forberedelser knyttet til jubileer, bryllup, konfirmasjon, bar mitzva, ramadan, dåp og navnefest, mm.
Bluen sa for siden:
Jeg er ikke sånn superflink til å bake, men vurderer å prøve å lage slike til Livs Halloween-bursdag på søndag.
Hva slags sprøyte/spiss bruker man for å få omtrent denne strukturen? Noen som har tips til meg?
Arran sa for siden:
Rund tipp uten mønster på, vil jeg tro. Sprøyt først i en tett sirkel og løft sprøyteposen opp når du avslutter.
Nessie sa for siden:
Jeg laget disse i fjor, men de fløt litt utover hos meg :mumle:
Myria sa for siden:
Jeg har tenkt å lage disse neste uke. Husk å lage skikkelig tykk marengs slik at den holder formen. Og tipp uten mønster som Arran sier ja. Er det noe du vil fikse på kan du dyppe en finger i litt vann og rette på marengsen før du steker.
Cuyahoga sa for siden:
Skikkelig stiv marengs. Altså må den piskes leeeeenge.
Acsa sa for siden:
Jeg ville brukt sveitsisk eller italiensk marengs, den er mer stabil.
Pøblis sa for siden:
Spør nextlife. Det gjør alltid jeg når jeg har kjøkkenspørsmål. :nemlig:
:ropert: Nextlife!!!
Niobe sa for siden:
Trikset er å piske marengsen lenge, heller enn å piske den i full fart. Jeg pisker eggehvitene til skum først, og så tilsetter jeg sukkeret litt og litt. På middels fart, ikke mer.
Bluen sa for siden:
Tusen takk for alle tips! Det ble middels vellykket, vil jeg si. :knegg: Jeg stivpisket eggehvitene med 1/2 ts sukker først, og så satte jeg til eddik og resten av sukkeret litt etter litt. Vispet på medium hastighet i 15 minutter, og selve røra ble faktisk bra. Figurene hadde samme fasong da de kom ut av ovnen som da de ble satt inn, og var hvite og fine, men jeg slet veldig med sprøytinga. Brukte bare vanlige brødposer, som det ganske fort gikk store hull på. Halvparten av røra ble til svinn, så det blir med nød og neppe et spøkelse til hvert barn.
Jeg kjøpte svartfarget marsipan (som jeg også skulle bruke i en annen sammenheng) og trykte ut øyne og munner i dette materialet. De klistret seg faktisk fast av seg selv. Prøvde mat-tusj først, men den ble grå og stygg.
Cuyahoga sa for siden:
Søte! (Bokstavlig talt. :knegg:)
Tenkte lage øyne med smeltet sjokolade, tror du det kan funke?
Marla Singer sa for siden:
Jeg synes de ble kjempekule!
Bluen sa for siden:
Ja, det tror jeg funker helt prima. Så det stod nevnt i oppskrifter på nettet også.
Drømmedama sa for siden:
Så kule, takk for tips - sånne vil jeg lage til barnas Halloweenfest også!
Taien sa for siden:
Så stilige!! Dette kan jeg jo lage til Halloweenkosen vår med vennene våre!
Kan de lages dagen i forveien, eller må de lages samme dag?
Hyacinth sa for siden:
Marengs kan lages "hundre år" i forveien, så bare lag, du!
Bille sa for siden:
Kule!
Taien sa for siden:
Åh, herlig!! Jeg var redd for at de ble for tørre inni. Da blir det laget før helgen! :glis:
Niobe sa for siden:
Jeg fant en boks med et halvt år gamle pikekyss. De var... helt like. :o
Taien sa for siden:
:knegg: Ja, da kan jeg jo nesten lage noen til NESTE Halloween da.
Syrinx sa for siden:
Jeg ble inspirert og har nå en god flokk spøkelser stående i en boks på kjøkkenet. Noen var litt høye og tunge og fikk slagside under steiking, så de tok jeg meg av og spiste. Jeg elsker, virkelig elsker, marengs.
Niobe sa for siden:
Ja, lag dobbel porsjon, så har du til neste år også! :knegg:
Taien sa for siden:
Må bare huske å tørke støv av dem i sommer en gang.... :knegg:
jolie sa for siden:
Alle oppskrifter jeg ser sier metallbolle. Jeg har bare plastboller - er løpet kjørt? Har ikke kjøkkenmaskin engang. Kun håndmikser.
Niobe sa for siden:
Neida, du kan fint bruke en godt rengjort plastbolle. Grunnen til at man anbefaler metallbolle er fordi det er lettere å være sikker på at det er noe fett i dem som ødelegger for stivpiskingen.
Odelia sa for siden:
Om du setter (plast)bollen kaldt før du pisker eggehviten stivner den fortere.
Mrs. S sa for siden:
Hvor mange spøkelser kan det bli av 4 eggehviter, mon tro? Jeg har slått opp noen oppskrifter, men finner ikke hvor mange stk som en oppskrift gir.
Myria sa for siden:
I følge oppskriften jeg har blir det 20-24 spøkelser av 4 eggehviter.
Bluen sa for siden:
Jeg brukte bare 2 eggehviter og 120 gram sukker. Alt kommer jo an på størrelsen, men normalt ville jeg nok fått 30 små spøkelser ut av dette - om det ikke var for at alt gikk bort i sprukken pose og svinn. :mumle: Nå ble det knapt 20 som var litt mindre (på størrelse) enn planlagt.
Niobe sa for siden:
Når jeg lager marengs/pikekyss har jeg brukt 80-100 g sukker til 5 eggehviter. Det er mer enn søtt nok.
Einhyrningur sa for siden:
Eddik? Hva er det til?
Og vanlig marengs eller italiensk?
Myria sa for siden:
Eddik er ikke nødvendig, men gjør marengsen litt seig inni. Jeg bruker vanlig (fransk) marengs når jeg skal lage slike marengs/pikekyss fordi det er raskere og enklere og fordi jeg liker at de er ganske tørre utenpå og litt seige inni. Italiensk marengs blir bløtere inni, dette bruker jeg når jeg lager marengs som skal på toppen av f.eks. sitronmarengspai, men man kan like gjerne bruke det til dette om man vil.
Einhyrningur sa for siden:
Jeg liker ikke tørr marengs, så da prøver jeg italiensk.
Nextlife sa for siden:
Åh, så dumt at jeg ikke så denne før nå. Jeg har fått noenlunde dreisen på den formen der.
Å bruke vanlig plastpose er ubrukelig, man trenger enten sprøytepose i plast eller lage et kremmerhus av matpapir, posen må være stødig, for massen må ha litt fart ut av den.
(Kraist, jeg er verdens dårligste til å forklare. :knegg: ).
Man gir et skikkelig press helt fra begynnelsen av, og løfter posen opp i en jevn bevegelse slik at man får den jevne kjegleformen.
jeg lagde noen orange, gressakarinspirerte i går, de ligger i Halloweentråden.
Nextlife sa for siden:
Ja, og jeg bruker ikke tip i det hele tatt, kun hull i sprøyteposen. det gir litt mykere kanter og gjør denne formen lettere å få til.
Einhyrningur sa for siden:
Jeg anbefaler virkelig italiensk marengs. Nå har jeg aldri laget noe som ligner på marengs før, men selv kattene er imponerte. Og noe så lett å jobbe med!
Jeg brukte bare plastpose med en slik rund sak i enden. Teipa den godt fast og sprøyta i vei!
jolie sa for siden:
Hva slags sprøyepose? Og må man klippe større hull enn det som allerede er der? Remaen min har esker med engangs - tror du disse er bra nok eller må det tykkere plast til?
Nextlife sa for siden:
De engangs de har i vanlige butikker funker finfint. Jeg er usikker på hvor stort hull som er i de (jeg tror kanskje ikke det har vært hull i de jeg har kjøpt) men hull på størrelse med et sånn sugerør med bøy på cirka, kanskje litt større, det er bare å prøve seg frem. :)
Mrs. S sa for siden:
Hva bruker dere til å male øynene? Jeg har en boks med svart pastafarge stående. Den og tynn pensel? Eller skal jeg prøve å kjøpe en tusj for mat?
Jeg vil ikke risikere at fargen flyter ut, så det blir vaskebjørnøyne...
Bluen sa for siden:
Jeg brukte svart marsipan til øyne og munn. Mattusj var helt ubrukelig. Vil tro at smeltet sjokolade ville funke veldig bra.
Taien sa for siden:
Jeg tenkte at jeg ville prøve svart pastafarge og tannpirker...jeg tenker kanskje at pensel blir for "mykt" om du forstår....
Nextlife sa for siden:
Det eneste jeg hadde i hus med sort farge var sukkerkulør. Så da brukte jeg det (og tynn pensel). :knegg:
Hyacinth sa for siden:
Aftenposten Junior denne uka viser hvordan man lager dødninghoder med rosinøyne.
Einhyrningur sa for siden:
Smeltet sjokolade.
Taien sa for siden:
Da står det ørten marengstopper i ovnen....jeg kan ikke kalle det spøkelser, for de ble aldri så stive at jeg kunne forme. :knegg: De ser likevel fine og blanke ut, så jeg satser på at de smaker bra. (søte er de i alle fall....)
Mrs. S sa for siden:
Jeg fikk først lagd de i dag.
Litt hastverksjobb dessverre.
Til neste gang må jeg merke meg at ovnen min er for varm for 100 grader. De ble bittelitt gyldne. Kanskje jeg må droppe øyne.
Hva gjør dere når det blir to brett? Jeg brukte oppskrift med 4 eggehviter, og satte inn to brett. Ingen perfekt ide heller. Trenger jeg mange, må jeg heller lage to porsjoner med 2 eggehviter hver.
Hot Lips sa for siden:
Jeg fikk tre brett, satt inn alle på 100 grader varmluft.
Taien sa for siden:
Jeg har innsett mine begrensninger, og går for marengstopper i stedet for spøkelser. :knegg:
I Halloweensk ånd, lager jeg nå oransje topper. Lurer litt på om jeg skal tegne på gresskarfjes, jeg får se om jeg klarer.
Jeg lagde av 8 (!) eggehviter, men jeg skal lage en kakebunn som jeg skal fryse ned også. :glis: Multitasking. (Nå må jeg bare ikke sovne på sofaen og glemme alt i ovnen...)
Jeg setter forresten ett brett inn og lar det stå ca 15-20 min før jeg setter inn det andre brettet, og når jeg tar ut det første lar jeg det andre stå inne tilsvarende lenge.
Tangerine sa for siden:
Noen som har en liten oppskrift, så jeg slipper å lete? :D
Taien sa for siden:
4 eggehviter
3,5dl sukker
1 ts sitronsaft
3/4 vann
Pisk eggehviter stive, tilsett 1 dl av sukkeret og sitronsaften under fremdeles pisking.
Kok opp vann og sukker til sukkerlake, hell i varm sukkerlake i tynn stråle ved stadig pisking. Pisk så til blandingen er kald og har en "softis"-konsistens. Sett topper på stekeplate og stek på 100 grader i en time (eller til de er ferdige). De er litt myke når de kommer ut av ovnen, men hardner fort. De blir seige og gode inni med denne oppskriften. :glis:
Tangerine sa for siden:
Takker! :)
Bluen sa for siden:
Hva da 3/4 vann?
Den oppskriften jeg brukte involverte ingen koking, og så var det hvitvinseddik i stedet for sitronsaft.
Niobe sa for siden:
Jeg gjør det enkelt: 4-5 eggehviter, snaue 100 g sukker, en dæsj eddik. Pisk eggehvitene til skum, og så stive mens du tilsetter litt og litt sukker og eddiken. Pisk på middels hastighet, det trenger ikke gå veldig fort. Pisk heller lenge.
Taien sa for siden:
Den jeg lager inneholder det. Syns den er veldig god. (Italiensk marengs)
Bluen sa for siden:
Men 3/4 hva? :) Desiliter? Spiseskje?
Taien sa for siden:
Åh....:grineler: muligens litt vesentlig ja!! det er dl vi snakker om her. :ler:
Taien sa for siden:
Og jeg som var SÅ klar til å "forsvare" marengsen her! Den er så god!
:rofl: Snakker om å tryne!
Tangerine sa for siden:
Jeg lager nå i en stor kjøkkenmaskin. Er det lurt? Det ligner en hvit suppe akkurat nå. :skremt:
Taien sa for siden:
Har du pisket eggehvitene stive først?
Taien sa for siden:
Du skal altså ikke tilsette sukker + sukkerlake + sitronsaft med en gang. Hvitene skal piskes stive først, så tilsetter en 1 dl sukker + sitronsaft og når det er pisket inn, så tilsettes sukkerlaken.
Tangerine sa for siden:
Det gikk helt fint. Man er bare litt utålmodig. Samt aggressiv når sprøyteposen er fremme. Men de ble kjempegode! :)
Taien sa for siden:
Ja, ikke sant? Jeg sitter og momser left over marengs nå. :sparke:
Plipp sa for siden:
Jeg må nesten bidra her. Jeg laget et brett med "noe" i går, og et brett med spøkelser. Øvelse gjør mester, og med brun pastamaling så har jeg faktisk et helt brett med bæsj, ved siden av spøkelsene, til festen i morgen! :knegg:
Skal prøve å legge et bilde inn i morgen. Den ene jeg prøvemalte ble gave til et bursdagsbarn i dag.
Timar sa for siden:
Jeg har et brett med et forsøk på spøkelsesmarengs på. Og en plate kokesjokolade i skuffen. Kan noen være så greie å fortelle meg hvordan dere tegner øyne med smeltet sjokolade? Må den inn i sprøytepose eller tar jeg en pinne å dypper i sjokoladen, eller noe helt annet? :bakenovise:
Jeg håper øyne og munn er det som skal til for at marengsene mine blir ordentlige spøkelsesmarengs!
Syrinx sa for siden:
Smelt en rute sjokolade, bruk pinne til å prikke/male på. (Jeg brukte bakenden på en plastskje, det var det nærmeste jeg fant i farta.)
Hot Lips sa for siden:
Pensel. :jupp:
Polyanna sa for siden:
Fransk marengs? Italiensk? Sveitsisk?!
:hjelp:
Hyacinth sa for siden:
:værsågod:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.