Jeg har romeriksbunad, og til den følger det en liten lue som alltid har passet dårlig. Jeg har stort hode og mye hår og da ser den ganske rar ut egentlig. Den ser diger ut her, den er ikke det IRL, hvertfall ikke min.
Nå kom jeg over borderte hårbøyler i et par varianter til bunaden, som i det minste har potensiale til å se litt penere ut. Men hva sier bunadspolitiet til det?! Informer meg!
De har hårbøyler til andre bunader også på linken over.
Hvis jeg noen gang skal kle på meg min bunad igjen skulle jeg veldig gjerne hatt en sånn hårbøyle til ja. Definitivt ja, og hva andre måtte mene gir jeg i grunnen beng i.
Personlig så syns jeg det er finere uten noe enn med hårbøyle, men det er bare min personlige mening som du ikke trenger bry deg med. :) Vil du ha en slik hårbøyle og det er noe som produseres til bunaden din, så kjør på, sier jeg.
Bare sørg for at broderiet er likt som på bunaden din, det har skjedd at broderiene fra ulike produsenter er fravikende fra de som er produsert av f.eks. Heimen.
Selv bruker jeg stort sett alltid knute eller flette til bunad så hva vet vel jeg. Og koneskautet (som jeg ønsker meg bitte litte grann) er det ikke mulig å få fatt i lengre.
Jeg synes det er unødvendig. Synes det blir litt "for mye", og at det er penere med en helt nøytral og mest mulig "usynlig" hårbøyle, hvis man vil ha hårbøyle. Hvis man ikke vil ha hodeplagget som hører til bunaden synes jeg det er absolutt penest med bare enkelt oppsatt eller flettet hår, uten for mye dilldall.
Hva bunadpolitiet sier vet jeg ikke, men jeg vet egentlig ikke hvem det menes når man snakker om bunadspoliti (det vil si jeg har flere i nærmeste familie og omgangskrets som både syr og er veldig interessert i bunader, og jeg har aldri hørt noen av dem korrigere andres bunadbruk). Man har jo gått veldig mye bort fra de rigide bunadreglene som har vært tidligere, nå er det mye større frihet til å kombinere slik man vil (som man jo også gjorde i tidligere tider, før begrepet "bunad" ble etablert), også hvis du spør drakteksperter og folk på Husfliden.
Og uansett går du selvsagt med det du vil, bunadlue, hårbøyle, flosshatt, sombrero eller hva du måtte føle for. Så jeg svarer bare ut fra min personlige smak.
At noe produseres til en bunad betyr jo ikke at det er drakthistorisk riktig på noen som helst måte, bare at noen kan tjene penger på det. Tenk på bunadparaplyene, f.eks. Hengende øredobber. Stølebelte til Gudbrandsdalsbunad. Stølebelte til konfirmanter i områder av landet hvor det er et konebelte.
Nå er jo Romeriksbunaden ganske fritt sammensatt, broderiet (hvis det er L40 du har) er fra ei løslomme fra 1780, snittet er mer 1800-tallet og lånt fra Gudbrandsdalsbunader fra 1830-åra og framover, så vidt jeg husker. Det er jo ikke som om du gir deg ut for å gå kledd i en historisk korrekt rekonstruksjon uansett, så i det perspektivet er hårbøyle ganske uproblematisk. Personlig ville jeg nok ha etterstrebet hodeplagg fra samme tidsepoke som drakten er inspirert av, eventuelt ikke brukt noenting, men hva bunad betyr og hva som ligger i den er så forskjellig fra person til person.
Dersom du hadde hatt en drakt som har eksistert i ubrutt tradisjon, så synes jeg det hadde vært et ekstra poeng i å bruke "riktig" hodeplagg til bunaden.
Det er et yrke som heter Bunadstilvirker og de liker like lite som at pedagoger ikke liker å bli kalt barnehagetanter å bli kalt Bundspoliti. Det er flere år utdannelse. De vil ikke stoppe deg på gaten å rive av deg hårbøylen, men spør du dem direkte vil du få vite som Asca svarer over her - hva som er tradisjonen.
Kulturelt sett var det sterk samhørighet mellom Gudbrandsdalen og Romerike. Skurden på livet er tatt etter et gammelt liv fra Romerike fra ca 1760/1790. Om det betyr at snitter er fra den epoken vet jeg ikke, da jeg ikke aner hva en "skurd" er. :skrape:
Jeg ser det finnes til min bunad også, noe som blir komplett om mulig enda mer feil enn til din, til din er det en lue, og hårgøyne er i det minste samme farge og stoffsom myen, bare ikke en lue, til min er det hvitt linskaut med sort silkebånd som knyttes sløyfe. En kan jo objektivt sett si at det ikke er pent, men det er i alle fall langt fra aktuelt med en blå hårbøyle, kjenner jeg. (og jeg har koneskaut som jeg bruker jeg da, og pikeskaut som min datter skal få overta når hun får bunad (eneste er at jeg nå etter alt å dømme får to døtre...så mamma må til å brodere et ekstra pikeskaut antakelig.)
Jeg har også Romeriksbunad, og jeg pleier å bruke hodeplagget med en enkel flette under bare fordi jeg synes broderiet på den er så fantastisk vakkert. Fester med hårnåler, for den sitter ikke av seg selv.
Bunadspolitiet vil sikkert ikke like hårbøylen siden det ikke er historisk korrekt, men jeg tenker at dersom du synes den er fin så bruker du bare den - selv bruker jeg ikke bunadssko fordi jeg ikke liker dem noe særlig, har et par nøytrale svarte sko med halvhøy hæl i stedet for. Aldri noen som har sagt noe på det, akkurat som at det aldri er noen som har sagt noe på solbriller eller leppestift heller.
Jeg synes det aller viktigste er at bunaden blir brukt, og så får heller folk gjøre de tilpasningene som må til for at de skal synes dette utrolig flotte stasplagget blir greit for dem å bruke. Det tristeste er jo bunader som bare henger i skapet.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.