Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dine beste lav-FODMAP-oppskrifter eller tips om ferdigprodukter?

#1

LilleT sa for siden:

Fastelegen min tipset meg om å forsøke lavFODMAP-kosthold for en stund siden. Jeg kjøpte boka til Julianne Lyngstad, og i de siste fem ukene har jeg levd på eliminasjonsdiett. Merket forbedring i magen allerede første dag, så det er tydelig at dette har mye for seg.

Men jeg merker at jeg blir så utrolig matlei. Jeg er lei av alle restriksjoner, jeg er lei av å måtte bake hver dag. Jeg blir lei av å spise de samme tingene fordi jeg ikke klarer å variere nok. Jeg er verken flink eller glad i å lage mat i utgangspunktet, så for meg er dette nok ekstra krevende.

På en vanlig dag spiser jeg omtrent slik:

Frokost: Hjemmelaget lavFODMAP-granola med cottage cheese og laktosefri yoghurt. Litt appelsinjuice eller en appelsin. Eventuelt spiser jeg kjøleskapsgrøt eller havregrøt med frø.

Lunsj: Grove scones, rundstykker bakt på speltmel, grørundstykker uten mel, cottage cheese-lapper, omelett e.l.

Middag: Kjøtt eller fisk, ris, potet, glutenfri pasta og egnede grønnsaker. Jeg har ikke orket å sette meg inn i hva jeg kan spise av sauser, så om det blir tørt, slenger jeg ofte på en skvett laktosefri matfløte eller lettrømme eller boksetomater ...

På kvelden spiser jeg enten tilsvarende bakevarer som til lunsj eller glutenfrie knekkebød.

Til mellommåltider, spiser jeg egnede nøtter og frukt eller yoghurt og bær.

Jeg bruker mye havre og spelt og tåler begge deler fint.

Det jeg først og fremst trenger oppskrifter på er kanskje type bakevarer, slik at det blir mulig å variere mer. Slike ting må gjerne være så grove som mulig.

Også trenger jeg oppskrift på sauser, supper som ikke er så avanserte å lage og slike ting.

Jeg blir også takknemlig for tips om ferdigprodukter som er ok. Jeg synes det er vanskelig å finne fram i allergihyllene. Glutenfrie produkter inneholder jo for eksempel ofte laktose og så videre. Dessuten har jeg til gode å finne noe der som smaker godt ...

Blir veldig glad for all hjelp!


#2

frukt sa for siden:

Spis mindre brødmat og mer salater og eggeretter. Jeg har og problemer med fodmaps, og jeg spiser veldig sjelden brød og korn.


#3

ingling sa for siden:

Jeg har spist lav FODMAP i halvannen måneds tid nå, har begynt å slippe opp litt og gjeninnføre noen ting, så ikke like strengt som i starten. Jeg spiser typisk:

Frokost: Mer eller mindre det samme som deg. ;) I helgene lager jeg ofte Julianne Lyngstad sine cottage cheese-lapper og har frukt/bær og laktosefri yoghurt til. De er også supre som mellommåltid og passer med forskjellige typer pålegg så lenge en ikke søter dem. De står i boken hennes.

Lunsj: Salat, middagsrester, omelett med grønnsaker. Lager innimellom proteinvafler (står også i boken) og fryser ned, de er gode med pålegg. Bokhvetepannekakene hennes er også veldig gode med f.eks. kremost (Philadelphia har fått laktosefri variant) og kalkunpålegg.

Middag: Fisk, kjøtt, grønnsaker, glutenfri pasta, ris, egentlig nesten som vanlig (men jeg har jo spist glutenfritt i mange år, så jeg er vant til det). Mer protein og grønnsaker enn stivelse, ideelt sett. Du vet at hvis du steiker hvitløk i store biter i olje og så tar ut bitene og bruker selve oljen, er det greit? Da oppløses ikke oligosene eller hvadenåheter. Jeg gjør det en del. Toros glutenfrie brune saus er trygg, ellers lager jeg sauser med hermetisk og frisk tomat, paprika og det grønne på vårløk til f.eks pasta og pizza.

Til mellommåltider bruker jeg også cottage cheese-lapper, proteinvafler, energibarer (Lyngstad), yoghurt med bær, cc med bær, knekkebrød når jeg får somlet meg til det, riskjeks eller andre trygge kjeks.

Jeg bruker miksene fra Det glutenfrie verksted en del, særlig fiberbrødet. Det er lav FODMAP og veldig godt! Både loff- og bollemiksen er lav, og det blir skikkelig god gjærbakst som nesten virker "ekte"! De har også en browniemiks som er supergod. Jeg synes det er veldig greit med sånne mikser, jeg har ikke tid til å eksperimentere med å sette sammen meltyper osv. Hatting sine glutenfrie havrerundstykker er gode, og når du tåler havre er de innafor. De nye pitabrødene deres er også kjempegode, de har litt fruktose, men jeg har ikke reagert i hvert fall. Ellers er det noen oppskrifter på bloggen til Lyngstad, blant annet havrebrød med cc i. Cecilie Hauge Ågotnes har også mye godt i sin bok, som også finnes som ebok.


#4

ingling sa for siden:

Og ja, kutte ned på brødmat hjelper jo, men av og til er det skikkelig godt med en brødskive, da.


#5

HP sa for siden:

Har fastlegen henvist deg til tester? Fruktose-malabsorpsjon testes på samme måte som laktose; en drikker en mikstur med fruktose og sorbitol/sukkeralkohol og tar pusteprøver over ca 3 timer. Laktose er også en FODMAP, kan være greit å få testet det også siden vi i Skandinavia tåler mer laktose/melk enn folk andre steder i verden. :)

Tips:


#6

-ea- sa for siden:

Min laktoseintoleranse ble testet på en enkel blodprøve/gentest. Ingen belastningstest som de drev med før.


#7

HP sa for siden:

Haukeland driver fortsatt med belastningstester. Det er også det som anbefales for å teste malabsorpsjon/FODMAP.


#8

ingling sa for siden:

5 om dagen trenger da slett ikke være ut, men kanskje mer grønt enn frukt, ja. Men litt av greien er jo at det er mye en kan spise, men begrensede mengder. Der er appen HP anbefaler smart, for den angir hvor mye som er ok. Noe er helt ut, men overraskende mye går i små mengder. Det er litt viktig å ikke begrense seg mer enn nødvendig.


#9

LilleT sa for siden:

Ja, salat og eggeretter er jo smart for variasjonens del. Jeg er dog avhengig av lunsj jeg kan spise uten bestikk, for ganske ofte må jeg spise lunsjen gående ... Da funker brødmat best.

Jeg tåler nærmest ikke å se cottage cheese-lappene til Julianne etter at jeg nærmest levde på dem første uke. :knegg: Jeg ødela det forrige vaffeljernet vårt da jeg forsøkte å lage proteinvafler i det. Kvier meg litt for å putte røra i det nye. Hr du noen tips for å unngå at den setter seg fast?

Takk for tips om melmiksene, Hatting-produktene og andre ting!

Følger du Lyngstads reintroduskjonsplan?

Takk for tips! Har ikke tatt noen tester.



#11

rine sa for siden:

Det siste nye innen diett, tenker jeg.


#12

Nera sa for siden:

FODMAP er en betegnelse på en gruppe karbohydrater (fermenterbare oligo-di- monosakkarider og polyoler) som er tungt nedbrytbare i tarmen, og som derfor kan skape problemer (magesmerter, luft, diare osv) for folk som er følsomme for disse stoffene. Så det er ingen spesifikk "diett", men en type kosthold (Lav-FODMAP) som kan prøves ut for om mulig å redusere magetrøbbel hos dem som er disponert.


#13

frukt sa for siden:

Som Nera sier er det ingen diett nei, men en nødvendighet for noen av oss desverre.

Mat som kan spises på farten:
Pannekaker brukt som wraps
Matmuffins
Omelettmuffins


#14

Karamell sa for siden:

Jeg har kjøpt boken, men ikke orket å sette i gang. Eldstebarnet og jeg er begge magesensitive. Han hae hat store problemer siste pret, men er bedre nå etter ett år på Movicol.


#15

LilleT sa for siden:

FODMAP-kosthold er liksom ikke noe man driver med for moro skyld, nei. Jeg hadde i grunnen ikke noe tro på det, men merket som sagt forbedring i magen allerede første dagen jeg startet med dette. Nå ligger jeg ikke lenger rett ut hver ettermiddag fordi jeg ikke orker å holde kroppen oppreist. Når det er sagt, så er det jammen et slit å holde på med det. Håper virkelig at jeg kan innføre en del av de matverane jeg unngår nå igjen!

Har du en oppskrift på omelettmuffins, frukt?


#16

frukt sa for siden:

Jeg blir fryktelig oppblåst av mange ting, og det er ikke noe særlig...
Men man blir vant med kostholdet etterhvert. :)
Jeg har det en eller annen plass. Skal se om jeg finner den.


#17

frukt sa for siden:

Denne oppskriften er det jeg bruker.


#18

ingling sa for siden:

Ser den. :knegg: Fort gjort å bli lei når en bruker noe mye. Har du prøvd variantene med gulrot etc.? Har ikke testet, men det ser godt ut. Ingen spesielle tips med vaflene egentlig, jeg stavmikser røren og bruker litt Blå soft på første runde, og det går stort sett fint. Kanskje ha litt mer fett i røren?

Bare hyggelig, det er en liten jungel, så greit å hjelpe hverandre! Jeg er også med i en Lav FODMAP-gruppe på Facebook, det er litt ymse der, men en del gode tips og lenker.

Jeg har egentlig ikke reintrodusert så mye, og ikke helt systematisk, nei. Jeg slipper litt opp på det jeg merker går greit, som fruktose i Hatting-pitabrødene og slikt, men jeg har holdt på med eliminering og reintroduksjon i flere runder og kjenner etterhvert godt hva som funker og ikke. Jeg blir fort litt "besatt" hvis jeg er for streng, så jeg prøver og feiler litt og gjør nok ikke ting helt etter boken, men jeg tror absolutt det har noe for seg for min del, altså.


#19

Nera sa for siden:

Jeg klarte ganske raskt å sette fingeren på mine verste triggere, så om jeg unngår dem, går det stort sett greit med magen. Det heter seg at man skal tenke på FODMAPs og toleranse som en beholder som kan fylles opp, og hvor det er summen som teller, ikke om man får i seg ørsmå mengder av enkelte FODMAPS.

For min del er det laktose, rug og hvete, eplejuice (og sikkert også rå epler), samt løk og belgfrukter som er klart verst. Jeg tåler spelt i små mengder, men om jeg for eksempel spiser vanlig pasta til middag, får jeg sånne luftsmerter at resten av dagen blir amputert.


#20

ingling sa for siden:

Det høres likt ut som her, Nera. Og ja, det med beholderen er ganske vesentlig, for det er mange ting en kan spise noe av. Det er fort gjort å begrense seg for mye, så jeg har hatt nytte av appen.

For meg er det også laktose, rug og hvete som er verst, spelt har jeg ikke prøvd på en stund men er absolutt bedre uten. Jeg har spist laktose- og glutenfritt med få unntak ganske lenge, så aha-opplevelsene for min mage kom da jeg kuttet løk, hvitløk, honning og en del nøtter (som jeg spiste MYE av).


#21

Nera sa for siden:

Spiser du noe brød i det hele tatt, Ingling? Noen tips eller oppskrifter som er OK?

Jeg sliter med at jeg ikke liker de glutenfrie brødene i frysedisken som jeg har prøvd (tavlesvamp, inkludert smaken...), og siden spelt ikke er fantastisk bra, heller, spiser jeg det stort sett når jeg lager bananvafler, som alle i familien er helt ville etter. Gluten- og laktosefrie knekkebrød går greit nok, men jeg blir fryktelig matlei, og nå har jeg spist cottage cheese med bær/syltetøy og chiafrø så lenge at jeg blir kvalm ved tanken. Egg blir jeg også uvel av, spesielt om morgenen.


#22

ingling sa for siden:

Jeg spiser fiberbrød fra Det glutenfrie verksted, det er superenkelt å lage og faktisk veldig godt. Har også laget loff derfra som er veldig god, men det spiser jeg jo ikke så ofte, da. Ferdige brød er det lite av, men Coop sitt er ganske ok, og så kjøper jeg på Baker Hansen av og til, men de er vel bare i Oslo/Akershus. Jeg prøver å ikke spise veldig mye brød, men det er nå en gang både godt og lettvint en sjelden gang.

Det er fort gjort å henge seg opp i det samme ja, jeg gjør også det. Prøver å variere med nevnte cottage cheese-lapper, bokhvetepannekaker og proteinvafler, og så spiser jeg litt riskjeks og sånt innimellom.

Det er en del brødoppskrifter i den Facebookgruppen jeg nevnte, jeg har bare ikke fått surret meg til å prøve dem ennå. Ellers har både Lyngstad og Ågotnes mange gode alternativer synes jeg, så anbefaler bøkene deres og også bloggene. Bare vær obs på at Lyngstad har noen oppskrifter med spelt som ikke er lav FODMAP, det er nemlig kun surdeigsbakst med spelt som er lav. Det var ikke så nøye utforsket da hun skrev boken, såvidt jeg har skjønt. Begge forfattere kommer snart ut med nye bøker også.

Superfrokosten min er laktosefri yoghurt med 1-2 ss cottage cheese, blåbær, evt. litt banan hvis jeg har, glutenfri havregryn, linfrø, gresskarfrø og solsikkefrø. Det går ned litt på autopilot, men jeg kjenner at jeg sikkert bør variere mer snart. Jeg har pleid å lage granola selv, så må snart sette av litt tid til å lage opp diverse.


#23

Addison sa for siden:

Jeg er også i ferd med å lande på at FODMAPs er det som får meg til å bli oppblåst og ha vondt. Løk, sopp, hvete/bygg/rug og laktose, samt eple, pære, fersken, vannmelon er mine verste fiender her. Jeg har ikke kjørt streng fase, men reduserer så godt det lar seg gjøre, og tenker som dere på beholderen som ikke må bli for full.

Angående brød, Godt Brød har både glutenfritt og surdeigsspeltbrød som visstnok er veldig gode, jeg må bare få somlet meg dit og kjøpt det en dag. Har dere smakt disse? Jeg tåler spelt ganske bra, mye bedre enn vanlig hvete, selv i vanlig bakst.

Kjenner godt igjen det med å bli matlei, skulle gitt mye for å slippe alt dette styret rundt maten! :nemlig: Men det er jammen meg bra at det finnes såpass mye informasjon om dette kostholdet etter hvert, og at det er støttet av seriøs forskning, så man kan tilbakevise alle kommentarer om motedietter og den slags.


#24

ingling sa for siden:

Jeg husker aldri hvilke dager Godt Brød har glutenfritt brød, så jeg bommer konsekvent. Det står kanskje på nettsidene deres? Jeg elsker jo brødene deres fra gammelt av, så verdt å prøve!

Vannmelon, ja. Har aldri skjønt hvorfor det ga sånne reaksjoner før, men nå henger det på greip. Den ene av jentene mine tåler heller ikke det, heldigvis ser hun ikke ut til å reagere på noe annet ennå. :tvitvi:


#25

Bloppy sa for siden:

Jeg har spist lav FODMAP siden august og begynner å bli litt lei ja.
Men samtidig er jeg redd for å prøve ut og gjeninnføre ting. Fordi magen nå oppfører seg eksemplarisk. Og det har den ikke gjort på mange år.

Det går mye i hjemmelaget tomatsuppe, pasta med tomatsaus, kyllinglår naturell med salat og ris, laks med salat og ris, og diverse kjøtt, farseprodukter med brun saus, potet og grønnsaker.

Jeg lager noen veldig gode rundstykker basert på cottage cheese, egg, havregryn, havremel og litt solsikkefrø. De er veldig gode, forholdsvis luftige og smaker godt. Men jeg må kjøre cottage cheesen og egg til en smørje før jeg har i resten. Jeg fikser ikke konsistensen på cottage cheese. Ikke i det hele tatt. :kvalm:

Begynner å bli ganske matlei, og synes det er vanskelig å forholde seg til på farten. Det ender helst med at jeg bare tar en banan. Jeg har gått ned 7 kg etter jeg begynte på dietten. Sikkert fordi jeg spiser litt lite. Men jeg føler meg ikke tom for energi heller. :vetikke:

Jeg tåler forresten sukkerfri tyggis og sånn. Tror det er løk, hvitløk og belgrukter som er det værste for min mage. Og blomkål! Men det har jeg ikke spist på flere år. Det er lenge siden jeg fant ut at jeg reagerte veldig på akkurat det.


#26

Bloppy sa for siden:

Eple ja! Jeg kjøpte et glutenfritt brød fra frysedisken på Kiwi, og fikk så smerter. Kunne ikke forstå hva det var jeg reagerte på. Til noen påpekte at det var eple i den. Kan ikke huske at jeg har reagert veldig på eple før. Virker som om magen reagerer ekstremt dersom den nå etter streng fase får noe den ikke har lyst på.


#27

Nera sa for siden:

Sukkeralkoholer (maltitol, spesielt) er gift for min mage. Jeg var så dum at jeg hadde spist to små Atkins-barer mot bedre vitende, og kvelden endte på sofaen med kaldsvetting, og jeg måtte være hjemme fra jobb dagen etter.


#28

ingling sa for siden:

Maltitol er grusomt, ja. :skremt:

Den laktosefri risgrøten fra Tine er forresten kjempegod! Men ikke praktisk som lunsj når en må gå og spise samtidig, da. :humre:



#30

Bloppy sa for siden:

Åh! De så jo helt supre ut. Men jeg er skikkelig dårlig på engelske oppskrifter, med cups og greier. 1/8 cup liksom. :confused:

Har du oversatt den til norsk?


#31

frukt sa for siden:

Jeg kan fikse det senere. ;)


#32

ingling sa for siden:

Det finnes masse oppskrifter på omelettmuffins på norsk, det er vel ikke de store forskjellene på dem. Bare bytte ut ingredienser med noe en tåler. Det er veldig kjekt!


#33

LilleT sa for siden:

Takk for nyttige innspill!

Takk, frukt!

Jeg har forsøkt gulrotvarianten av cottage cheese-lappene også, ja. :knegg:

Jeg skal opereres for gallestein om en uke. Tenker at det sikkert blir ekstra komplisert å reintrodusere matvarer etter å ha fjernet galleblæra. Vet vel ikke hva som skyldes det ene eller det andre?


#34

frukt sa for siden:

1/2 cup er ca 125 ml, men akkurat grønnsaker og kjøtt er det jo ikke så nøye med å måle opp. Har oppi så mye det er plass til jeg. :ler:
1/8 cup er ca 30 ml så to spiseskjeer omtrent.
1/4 cup er ca 60 ml så litt mer enn 0.5 dl.
350°F er 180°c.
Denne oversikten er ganske praktisk.

Selv har jeg en skjærefjøl med all slags conversion charts på. Veldig kjekk.


#35

ingling sa for siden:

:flire: Hun har noen oppskrifter på bloggen som ikke er i boken, blant annet havrebrød. De er vel laget av omtrent det samme som lappene, men blir litt annerledes i ovn, om ikke annet. :humre:

Jeg kan ikke så mye om gallestein, men det er vel helst fett du skal unngå etter operasjonen? Men klart, hvis det er gallesteinen som har lagd problemer kan det jo hende du ikke trenger lav FODMAP. :vetikke:


#36

frukt sa for siden:

Dette brødet ser godt ut. Må prøves.


#37

MegaMie sa for siden:

Etter flere år med utsettelser har jeg endelig kommet i gang med å teste ut FODMAP. Drar derfor opp denne tråden igjen og lurer på om dere som har testet dette gjorde noen oppdagelser? Måtte dere fortsette å kutte ut alt av FODMAPS eller var det noen konkrete ting dere merket at dere ikke tålte?


#38

frukt sa for siden:

Jeg har ikke vært gjennom en eliminasjonsdiett, men har bare funnet ut hva jeg tåler gjennom prøving og feiling. Men det er fordi jeg ikke klarer å holde på noen form for rutine/vane særlig lenge.
Det sies jo at man kan etterhvert tåle ting man har reagert på, men da må man nok gå grundigere til verks enn det jeg har. Har ikke merket noe til det selv.
Jeg blir fortsatt dårlig av kornprodukter, men spelt tåler jeg bedre, frukt med mye fruktose, bønner og løk. Melkeprodukter unngår jeg også, men jeg har ikke klart å finne ut om jeg tåler laktose eller ikke, så det er mest fordi jeg får kviser av det.


#39

Rug sa for siden:

Her var det et av barna som kjørte full runde, det tok nesten et halvt år med reintroduksjon. For barn kan det virke som om tarmene resettes litt av en pause, så vår greide ikke sette fingeren på noen spesielle triggere. Det ble et nytt liv etter en liten uke, slutt på å våkne med vondt, gå hjem fra skolen med vondt, ikke orke trening på grunn av vondt osv.

Nå kjører vi mest "ikke fyll bollen til randen", men tar innimellom hele perioder med full stopp av all FODMAP. Skrekken er jo at toleransen synker ved for mye stress. Men foreløpig funker det, for å kunne spise brød, kjører vi laktosefri melk, feks. Det hender absolutt at det glipper, taco med lefse, rømme, mango og avokado er sikker vei til smerter og lange doturer.

Av ferdigmat er den glutenfrie Margeritapizzaen hos Rema en sikker vinner. Helt FODMAP-fri, og smaker ikke fullstendig papp.


#40

Fuja sa for siden:

Jeg har funnet ut av hovedtriggerene hos meg er rug, løk, laktose og bønner. Så jeg prøver å unngå disse så langt det lar seg gjøre. Løk i vanlig form finnes jo i alt av ferdigmat så og si, så der sliter jeg litt. Løk i pulverform takler jeg bedre.


#41

Blondie sa for siden:

Så fint å finne denne tråden! Mange gode tips allerede.

Vi er helt i startfasen, har også cøliaki i loopen. Jeg synes det gjør det vanskelig å få brødvarer grovt nok. (Og ferdigproduktene er for dyre til å bruke til annet enn fest).


#42

mina sa for siden:

Jeg har ei venninne som spiser lav-FODMAP, hun har gjort det i mange år. Hun kan spise Hatting sine speltrundstykker (Veggen Spelt). Veldig kjekt å ha noe "kjøpebakt" når hun skal spise hos oss.


#43

ingling sa for siden:

Måtte bla litt og ser at jeg jommen har holdt på med dette lenge! Jeg kjørte ikke eliminasjon helt etter "boken" siden jeg har prøvd ut en del tidligere, men har fått ganske god oversikt. Jeg operer litt etter "bøtteprinsippet", altså at jeg kan spise litt høy FODMAP en dag hvis resten av dagen er ok, men jeg spiser som hovedregel ikke gluten, laktose, løk og hvitløk. Nå har jeg begynt med surdeigsbakst av spelt, og det tåler jeg - surdeigsprosessen gjør noe med fruktanene i spelt. Det var veldig deilig, for å få litt variasjon, og så blir jeg mer varig mett av det enn mye av det glutenfri. Jeg kan også spise en middag med noe løk/hvitløk hvis jeg har spist ok resten av dagen, men da tar jeg ofte NoGasin, og hvis jeg tror det kan være laktose i tar jeg laktasetabletter. Jeg er ikke 100% bra, men det har nok mye med stress, søvnutfordringer og andre ting i livet. Når ting er roligere, er jeg også bedre.


#44

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg har levd på streng FODMAP i to måneder, og synes det er ganske komplisert. Jeg er helt avhengig av Noba-appen for å finne ut hva jeg kan spise. Nettsidene til Julianne Lyngstad er også veldig fine. Jeg har i dag fått tak i bokhvetemel slik at jeg kan få laget pannekaker, som substitutt for lomper, som jeg bruker en del.


#45

Pepper Lemon sa for siden:

Semper sine knekkebrød med chia er lav FODMAP hvis du ikke spiser mer enn tre stykker. De synes jeg er ganske gode.


#46

MegaMie sa for siden:

Jeg begynte igår og vil gi opp allerede. :knegg:

Har ikke klart å få helt oversikten og har spist mange ting som jeg ikke skulle. Trodde blant annet at appelsinjuice var greit. Og speltmel.

Tror jeg bare må finne en fast diett jeg spiser hver dag, utenom middag. Det er enklest.


#47

ingling sa for siden:

MegaMie, vil du ha en av bøkene mine? Kan putte den i posten til deg i morgen, jeg bruker dem ikke så mye og har tilgang til medlemsportalen til forfatteren så får alt jeg trenger der. Julianne Lyngstad forklarer godt og har tips til måltider etc. Den grunnleggende boken høres ut som det du trenger. Faste måltider høres lurt ut i starten, det er krevende med eliminasjon. Bare pass på å variere etterhvert, jeg har brent meg på det der (også). Men spiser samme frokost nesten hver dag, da. Og spør!


#48

MegaMie sa for siden:

Ja, veldig gjerne! Sender deg mld 🙏


#49

Pepper Lemon sa for siden:

Du kommer inn i det. :dakars:

Jeg hadde fast meny. Spiste nøyaktig det samme hver dag, men har begynt å bytte ut litt nå. Drikke er det vanskeligste, der er nesten alt på nei-listen. Det gjør at jeg sliter med å få i meg nok kalorier. Usaltede peanøtter er min venn der, 40 g peanøtter er jo som et måltid.


#50

MegaMie sa for siden:

Er vin høy FODMAP? :skremt:


#51

Pepper Lemon sa for siden:

150 ml er ok. Men har du ikke lastet ned Noba-appen? Den må du ha, der får du sjekket alt.


#52

Rug sa for siden:

De strengeste mener det bare er Monashappen som gjelder, siden den er mest oppdatert. Det er ganske mye å komme inn i, så jeg ga tilbakemelding til vår fastlege som bare sendte oss ut døren med beskjed om å finne ut selv (det var hennes forslag å forsøke og hun hadde god tro på at det kunne fungere i vår situasjon). Hvor begynner man å lete som helt fersk, uten noe veiledning?

Kom jo inn i det etter hvert, men det ble mange tabber i begynnelsen. Styr når resten av familien skal ha annen mat også, og stakkars sjelen måtte noen ganger svelge litt når erstatningen ikke var i nærheten selv om jeg forsøkte så godt jeg kunne.

Ellers levde vi mye etter slagordet jeg har lært her: alt kan vafles. Masse egg, bokhvetemel og cottage cheese i vaflene var finfin lunsj for barneskoleeleven sammen med hjemmelaget syltetøy.


#53

MegaMie sa for siden:

Jeg måtte innom butikken etter kveldsvakt for å kjøpe noen godkjente knekkebrød og lomper. Syntes så synd på meg selv og kunne ikke kjøpe den sjokkisen jeg ville ha. Så jeg kjøpte en grønn plante og servietter. :knegg:

Fant forøvrig ut at IFA er lov! Gikk litt i kjelleren da jeg måtte kvitte meg med Lakerol.


#54

Dali sa for siden:

Vi kjørte regime på mellomste i en lengre periode. Har klart å identifisere verstingene og holder henne unna det. Melk, erter og løk. Enkelte ting liker hun så godt at det er verdt en smell, men det er slutt på å ha så vondt at hun må hjem fra skolen, ikke klarer trene osv. Remapizzaen var en favoritt, spesielt med litt ekstra ost på. Ikke lett, det er fodmap i så mye. Hadde også god hjelp av monash appen og boka det snakkes om over her.


#55

Blondie sa for siden:

Sykehuset foreslo Noba-appen, så vi bruker den. Om ikke annet er det fint å ha muligheten til å dobbeltsjekke hvis en er usikker. Jeg fikk også tilsendt en ingrediens-liste fra bloggen til Julianne Lyngstad, det er veldig praktisk!


#56

pippo sa for siden:

Matmyterer en god podkast synes jeg. De har en episode om Fodmap og en om irritabel tarm. Kan kanskje være interessant for de som er nysgjerrige på dette.

podtail.com/no/podcast/matmyter/


#57

Pepper Lemon sa for siden:

Ja, Monash er fasiten, men vi trenger Noba for å vite hvilke grillpølser som er trygge i de norske butikkene, og hvilke som ikke er, så jeg synes Noba er den mest anvendelige. (Som at monash sier at blueberry er trøblete, så forklarer Noba at det gjelder blåbær som er hvite inni. Norske skogsblåbær er ok.)


#58

Dali sa for siden:

Det fins en facebookgruppe også, der medlemmer deler villig tips og triks og matvarer de har sjekket ut. Den brukte jeg også mye.


#59

Blondie sa for siden:

Åh, knyttet til bloggen?


#60

LilleT sa for siden:

Denne tråden hadde jeg glemt at jeg startet. Noen år etter at jeg startet tråden, gikk jeg en stund hos en ernæringsfysiolog, blant annet på grunn av denne problematikken. Hun mente det var problematisk at så mange fulgte generelle lav-FODMAP-dietter fordi det er så individuelt hva man tåler. Jeg tenker vel at det uansett gir folk en viss pekepinn over hvilke matvarer som kan virke triggende.

Mye har skjedd med mitt kosthold etter dette. Jeg følger ikke slavisk noen diett, men generelt er det lite brød (og andre kornprodukter) og kumelk i kostholdet mitt. Jeg spiser store mengder grønnsaker, men varmebehandler de fleste før jeg spiser dem.

Har alltid merket stor forskjell på hverdag og fritid, så stress er kanskje den verste faktoren for å utløse plager. Det siste året med mer hjemmekontor og større muligheter til å følge egne rutiner har vært gunstig.


#61

Addison sa for siden:

Mine verste fodmap-fiender er løk, laktose og rug. Tåler også dårlig eple, pære, mango, avokado, sjampinjong og blomkål. Belgfrukter er variabelt, hvis det er hermetiske bønner etc, og jeg skyller dem godt, kan jeg ha litt pr. måltid. Fodmaps er vannløselige. Men lever etter prinsippet at det er "low fodmap, ikke no fodmap", og at det er mengde pr. måltid og pr. dag som er viktig. Har også fulgt en del hun som har bloggen lavfodmap.no, samt noen facebookgrupper, greit å søke der om man lurer. Bruker Monash-appen. Forsøker generelt å fokusere på alt jeg kan spise. :nikker:


#62

ingling sa for siden:

Det er flere facebookgrupper som er ok, og så er det en lukket knyttet til medlemsportalen (men medlemsportalen koster litt). Syntes de åpne var gode da jeg startet, og så har lavfodmap.no en gruppe også (eller side?) som er fin, hun har også mange gode oppskrifter på bloggen sin.


#63

Dali sa for siden:

Low fodmap norsk gruppe heter siden. Det er noen svært ivrige sjeler der som svarer på alt man spør om, og mange søkbare innlegg med tips og oppskrifter.


#64

MegaMie sa for siden:

Da er jeg ferdig med streng fase og begynte med hvete på mandag. Følte det gikk greit, men våknet idag med trommemage og vondt. Skikkelig klassisk luftsmerter, som jeg ikke har hatt de siste fire ukene. Er vel bare å ta det bort igjen da. Sukk.


#65

Blondie sa for siden:

Det er samtidig en veldig vanlig reaksjon på introdusering av matvarer da, MegaMie. Kanskje spesielt hvete. (jeg måtte jo bråslutte pga cøliaki, men merker at jeg blir mer og mer dårlig ved uhell). Du burde nok prøve en forsiktig introdusering før du bestemmer deg helt.


#66

MegaMie sa for siden:

Er det? Ok, da ser jeg an litt. Bør kanskje avvente med å introdusere noe nytt.


#67

frukt sa for siden:

Det er jo mye fruktaner i hvete da. Og det er vel ikke alltid sånn at om man bare unngår det en stund så vil man tåle det igjen. Jeg synes jeg tåler speltmel bedre, og det kan jo brukes på samme måte.


#68

Trixie sa for siden:

Jeg vurderer å prøve dette. Har en veldig kranglete mage.

Men trenger tips til å finne gode erstatninger til lomper og wraps og pitabrød.
Er jo mange glutenfrie alternativet men er de også low fodmap? Eks hatting, bfree osv.


#69

Rug sa for siden:

Nei, det er ikke alltid glutenfritt er lav fodmap. Eplefiber er ofte en synder, for eksempel, eller sukkerroefiber. Lett skal det ikke være!


#70

Rug sa for siden:

Vi har vaflet mye som erstatning for wraps osv. Det finnes wraps, men de smaker papp og knekker på samme vis. Vafler holder seg mykere, og kan lages tynne eller tykke etter behov. Lager bare en stor røre som står i kjøleskapet og steker etter hvert.


#71

Gaia sa for siden:

Jeg er bare innom her for å gi en +1 på Noba-appen. Jeg har brukt den en stund, og den har gitt meg noen skikkelige aha-opplevelser. Ikke minst ift hvorfor jeg blir dårlig når jeg tror jeg bare har spist ting jeg tåler. Eller hvorfor jeg tilsynelatende tåler noe den ene dagen, men ikke den andre.

Magen min krangler mest på løkprodukter (inkl. hvitløk) og laktose, og takket være appen har jeg skjønt at det ikke er fetaost jeg (innimellom) reagerer på, men marinaden, siden den inneholder hvitløk. Det å ha en oversikt over hvor mye man kan spise av enkelte ting er også gull verdt! Avokado og mango tåler jeg i små mengder, men det er fullstendig krise hvis jeg spiser for mye.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.