Olympia sa for siden:
www.dagsavisen.no/innenriks/article307792.ece
Jeg er enig i noen påstander i artikkelen, men at barn skal ta skade av å reise bort med familien de første årene var helt nytt for meg....
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Olympia sa for siden:
www.dagsavisen.no/innenriks/article307792.ece
Jeg er enig i noen påstander i artikkelen, men at barn skal ta skade av å reise bort med familien de første årene var helt nytt for meg....
Skremmern sa for siden:
Tror de fleste foreldre er litt småegoistiske iblant, dog noen mer enn andre.
Toffskij sa for siden:
Akkurat det syntes jeg var noe forskrekkelig vrøvl, faktisk. :gal:
Left sa for siden:
Det der var nytt for meg også ja, og jeg klarer ikke helt å se at det skal være så skadelig heller HVIS man lar hensynet til barna kommer først i valg av feriested, feriemåte osv.
Jeg tror vel egentlig, at så lenge foreldrene er nær barnet sitt, så vil det oppleves positivt, såfremt foreldrene slapper av og koser seg. Glade og avslappede foreldre har ingen tatt skade av.
Men jeg kan vel være enig i at ferier av typen Interrail med små barn, hvor det er masse reising hele tiden, kanskje ikke er så heldig. Men er det virkelig mange småbarnsforeldre som reiser på sånne ferier??
Man reiser vel ikke til utsatte steder i forhold til smitte og sykdom heller med så små barn??
Tjorven sa for siden:
Ja, ja. Jeg velger nå å tro at snuppa har det best med lykkelige foreldre. Vi er av typen som trenger å reise litt og se nye ting. Snuppa er med på de fleste av feriene, og da legger vi til rette for henne. Så mye som hun snakker om "ferie i Afrika" (vi var 2 uker i Tunisia), så tror jeg ikke at hun tok noen skade av det.
At mange barn har det litt for stresset rundt seg har hun nok rett i. Noen ganger er det litt for mange ting som skjer her hjemme til at snuppa har det helt optimalt. Da gjelder det bare å sette en fot i bakken og tenke seg litt om. Det gjør vi med jevne mellomrom.
Men feriene våre blir det nok ikke slutt på.
Dixie Diner sa for siden:
Var det ikke helst snakk om smitte og at barn ikke kunne vaksineres osv? Og at man helst burde velge rolige familieferier og ikke stressende "interrail"-greier? Det sier jo egentlig seg selv da.
Dette er jeg enig i:
Synes det er litt trist.
Olympia sa for siden:
Vi kunne sikkert fint funnet å dra med barna å Interrailtur. Vi opplever at barna er tryggest og roligst når de får være sammen med oss, og deler opplevelsene på liknende måte som vi voksne gjør.
At man ikke burde tatt med barn utenlands til land med dårlig helsestandard før de evt. kan vaksineres er jo en selvfølge.
Java sa for siden:
Slik jeg leser artikkelen er det ikke den vanlige ferieturen det her er snakk om. Jeg oppfatter det som helsesøsteren er ute etter å advare mot en trend vi selv er med på å skape om at "alt går", og "barn er ingen hindring". For mange stemmer dette veldig godt, for atter mange så gjør det ikke det. Det er viktig at man også får informasjon om at barn faktisk trenger ro og stabilitet rundt seg. Som Tjorven sier, noen ganger bør man tenke seg om, for noen ganger blir det litt for mye for barna.
Vi har vel alle hørt om "slitsomme" barn, eller barn som sover dårlig eller spiser dårlig etc. etc. For noen er dette hverdagen, og veldig vanskelig å få gjort noe med. For andre tror jeg det hadde vært smart å se hva man gjør for å tilrettelegge hverdagen slik at barnets behov blir tilfredstilt. Jeg har selv hatt et barn i min nærmeste omkrets som ble sett på som uhyre vanskelig å få til å sove, og som ikke sov om natten. I neste åndedrag snakket foreldrene om hvor viktig det var for dem å ikke ha rigide rutiner rundt barnet, han måtte lære seg at han kunne sove forskjellige steder etc.
Jeg er slett ikke enig med alt som står i artikklen, men jeg synes allikevel ikke de som er intervjuet virker å være helt på jordet. Vi kan bare snakke for oss selv og våre omgivelser, mens de treffer mange barn, fra mange forskjellig miljø, så viss dette er en trend de observerer tror jeg på dem.
Dixie Diner sa for siden:
Kanne sier mye bra her.
Muad'Dib sa for siden:
Jeg er egentlig bra lei av folk som har så travlt med å stemple andre som "dårlige foreldre". Her siktes det endda til en bred, ikke særlig definert gruppe eldre ressoursesterke foreldre som liker å reise.
Og så har jeg dårlig erfaring med overformynderiske, grinete helsesøstre, som mener man er egoistisk hvis man ikke dropper hele livet sitt for å sitte og se forelsket på poden.
Det er åbenbart fortsatt agurketiden for Dagbladet.
Dixie Diner sa for siden:
Og jeg er litt lei av folk som tar alt som kritikk, uten å lese skikkelig hva som står i artiklene. Ikke personlig ment, altså. Det er vel ingen helsesøstre som har sagt at folk skal droppe hele livet sitt når de får barn? Det er jo ikke det det handler om i det hele tatt.
Toffskij sa for siden:
"Barn under fire år har ingenting på langtur å gjøre" synes jeg er en rimelig bastant og dårlig fundert påstand, i hvert fall. :har lest skikkelig:
Skremmern sa for siden:
:nemlig:
Olympia sa for siden:
Det var den jeg reagerte på også.
Og i papirutgaven så er avsnittsoverskriften: "Tar med barna til Syden".
Hvis langtur betyr lengre sør enn Danmark, så ønsker jeg helt klart informasjon og belegg for hvorfor det er sånn.
Muad'Dib sa for siden:
:confused: "Advarer mot egoistiske foreldre"; "Mange som får barn idag er umodne overfor oppgaven. De er ikke kommet over puberteten... " synes det er rimelig kritisk, jeg. Selvsagt handler det her om et typisk Dagbladet artikkel, hvor utsagnene ikke blir understøttet av fakta og forskning, så man har ingen mulighet for å checke hvorfra hvilke opplysninger kommer.
Artiklen baserer seg delvis på tilbakemeldinger fra medlemmene i helsesøsterforeningen. Mine dårlige erfaringer med helsesøstrene er rent personlige, og gjelder de 5-6 helsesøstre jeg har været ute for igjennom mine to barn. Siste helsesøster innklaget jeg til fylkeslegen (og jeg fikk medhold) etter at hun nektet å gi meg alternative tilbud da jeg ikke kunne komme til vaccinasjon med minsten den dagen hun hadde avsatt til det (bl.a. Hun var også ganske chokert over, at jeg hadde sluttet å amme etter 6 måneder og at jeg leverte poden i Elixia barnepass). Så jeg ble ikke spor overrasket over, at medlemmene av helsesøsterforeningen meldte tilbake om foreldre som satte sitt eget beste foran barnas.
Java sa for siden:
Det er jeg helt enig med deg i. Dette står også under underoverskriften "Reiser til syden" og på den måten defineres syden som langtur (uten at jeg vet at dette er ment fra andre enn journalisten sin side). Jeg tror så absolutt at barn under 4 år kan ha glede av å reise på lengre ferieturer. Så nei, jeg er heller ikke enig i alt som står i artikkelen.
Det jeg tenkte på når jeg leste artikkelen var at jeg synes det var greit at det ble satt fokus på at alt ikke alltid er like greit. Hvis barnet reagerer, det være seg på mye evnt lange reiser, mange barnevakter, mye overnatting etc., så bør man som foreldre ta hensyn til barnet og utsette dette til barnet takler det bedre. i de tilfellene (og det er mange) dette ikke påvirker barnet så er det jo ikke noe problem. Derimot kan det virke som det er et voksende problem i og med at psykologer og helsesøstre lar seg sitere i en artikkel som dette.
Milfrid sa for siden:
Det finnes vel en gyllen middelvei for det meste, og disse helsesøstrene (og andre med tilsvarende holdninger) burde kanskje ta inn over seg at det er bedre med foreldre som er litt egoistiske i ny og ne, en foreldre som går opp i ungene sine, glemmer å være kjærester og så går fra hverandre når de finner ut at det eneste de har felles er ungene (som etter hvert ikke trenger en så mye lengre....).
Den fellen holdt vi på å gå i, men nå har vi bestemt oss for at ungene har mye bedre av at vi ikke er så korrekte, at det ikke bare er de som skal ha det kjekt, men vi også.
Man kan ikke leve som om man ikke har barn, men man må heller ikke leve kun gjennom barna. At unger skal ha vondt av å reise på generelt grunnlag må være bullshit! Like bullshit som da en eller annen svensk "ekspert" uttalte at det kun var mor som dugde de første årene. Eller at det er skadelig for barn at foreldrene reiser fra dem en helg i ny og ne (vel å merke mens ungene er hos voksne som er glad i dem og passer på dem ;) ).
Jeg tror faktisk at barn har godt av foreldre som er både tilstedeværende og egoistiske, jeg. Foreldre som har overskudd til både seg selv, hverandre og til ungene. Og som ikke ender opp i en bitter skilsmisse fordi barna er det eneste som betyr noe i livet.
Jeg tror det er mulig å være gode foreldre, samtidig som man bruker tid på seg selv og på partneren :nemlig: .
Kråka sa for siden:
Jeg støtter denne påstanden jeg. Leste hele artikkelen og de svarene nedenfor også. Noen mente at barnemishandlingen står hele Norge for, med å sende små barn i heltids barnehager. De blir jo stresset av dette også. Noe er det i dette ja.
Olympia sa for siden:
Here we go again... :p
Sitron sa for siden:
Gang på gang så leser jeg egyptiske foreldre.
Muad'Dib sa for siden:
:knegg: Ja, for egyptiske foreldre gir egyptiske barn, bare så det er sagt.
Maverick sa for siden:
Jeg er enig i at det nok kan være litt vel mye selvrealisering og "nå må jeg tenke på meg selv", men at barn under fire tar skade av å være med på tur nekter jeg å tro. Nå snakker jeg om å VÆRE med på tur, og ikke være med på flyet, for så å bli satt bort til all verdens barnepass mens foreldrene slapper av.
…og så finnes det barn som sliter med mat og søvn selv om foreldrene gjør så godt de bare kan. :Peker_på_mine_sønner:
Jeg tror jaggu de er allergiske mot å sove om natten. :sukk: avsporing
Tjorven sa for siden:
Det er gode og dårlige måter å ta med barn til syden på. Gjør man det på rett måte, så nekter jeg å tro at det er til skade for barna.
him sa for siden:
Slik jeg leser artikkelen sier den at det er egoistisk å ta med små barn på ferie til plasser hvor det ikke passer. Feks er India blitt en "syden-plass" nå. (Med "syden-plass" mener jeg at det er mulig å reise dit med charter), der anbefaler de så vidt jeg vet ikke å reise med små barn pga malariafaren.
Jeg leser også dette med barn under 4 år som om de ikke har spesielt glede av å reise langt som akkurat dette. De fleste små barn har ikke en gang en formening om hvor de er, og for dem er Finnland nøyaktig like eksotisk som Kaukasus. (Men det betyr selvfølgelig ikke at det er skadelig for dem å reise til Kaukasus fremfor Finnland.)
Jeg tror også det er en trend i tiden at folk er mer uerfarne når det gjelder barn generelt og spedbarn spesielt. Jeg vil nok tro at jeg var mer uerfaren og mer "tatt på senga" når det gjelder hva barn krever, kan, fordrer og trives med, enn i alle fall bestemorgenerasjonen. (Men jeg er bedre enn min egen mor som var yngst av 7 søsken og i realiteten hadde mange flere voksne rundt seg enn jeg hadde i min oppvekst. :p )
Vel, det er i alle fall slik jeg leser artikkelen.
Candy Darling sa for siden:
Jeg er nok ekstremt egoistisk, for jeg synes ikke en gang at barna alltid SKAL komme først. Jeg synes interessene til alle i familien skal veie nærmest like tungt. Det kan godt hende at en 2-åring ikke har spesielt glede av å reise på langtur og kunne hatt det like bra på Huk, men så lenge han har det bra på ferien også, ser jeg ingen grunn til at ikke mine ønsker om å reise også skal tas i betraktning.
Det er en selvfølge at barnet slipper å svette og mistrives i sterk sol og varme, selvsagt skal de få gode soverutiner, selvsagt skal det ikke være noen fare for helsen til barnet osv. Det handler fremdeles om å ta hensyn til ALLE. Ikke å leve livet kun på barnets premisser.
Observatøren sa for siden:
Hva helsesøstre sier er jeg alltid skeptisk til. Dessverre. :p
I denne artikkelen nevnes ikke nødvendigvis feriereiser til "Syden", men den økende andelen av foreldre som tar 3-4 ukers pappaperm på Mauritius eller i India. Og det tror jeg faktisk man gjør rett i. En ting er helse/vaksiner/sykdommer, men en annen ting er hverdagslivet. Det å ha pappaperm mens mor har ferie kan vel knapt sies å gi reell erfaring for en nybakt pappa?
Jeg mener at man fortsatt skal ta ansvar for seg selv og egne behov selv om man har fått barn. Likevel må man noen ganger se at de valgene man gjør ikke passer små mennesker som enda ikke har oversikt over tilværelsen sin, og derfor er utrygge.
Kråka sa for siden:
Ja og så? Når helsesøstre mener det samme er jeg enig. De dro inn barnehager også her i debatten under det som stod i Dagbladet. Jeg vet om babyer som reiser jorden rundt når de er 4-5 mnd. Jeg kan ikke vite om det er skadelig. Men hvis de mener det stresser barna så er det foreldre som må gjøre noe med dette da. Og jeg hører ikke om annet enn egenpleie, egentid og selvrealisering blant foreldre for tiden. Ikke at det er veldig galt, men en må sette noe til side når en får barn. :nemlig:
Bokormen sa for siden:
Det er da ikke nødvendigvis kun seg selv man tenker på da man reiser. Jeg er av dem som mener at barn har godt av å oppleve andre kulturer, smake annerledes mat og se litt mer av verden enn stua hjemme. Men det trenger slettes ikke være masete, eller kun på de voksnes premisser.
Sitron sa for siden:
Herlighet, er du hjernevasket?
Kråka sa for siden:
Ja faktisk. Noe galt i det?
gullet sa for siden:
:ja:
Maz sa for siden:
For eldre barn ja, men for en baby, så tror jeg det behovet er noe oppkonstruert.
Bokormen sa for siden:
Det skal jeg være enig i, jeg tror ikke babyer har det største utbyttet av å være på reisefot. :knegg:
Men jeg har aldri helt skjønt dette med at det er så tungvint å ta med babyer og små barn ut av døra en tur, vi har for eksempel ofte vært på hytte uten innlagt vann, og ellers ganske enkle forhold. Begge barna var vel rundt 2 mnd gamle første gang. Ikke noe problem å varme litt vann til vasking i en vannkjele, og puppen er nå med åkke som. Det har litt med innstilling å gjøre tror jeg, og ofte er det de som aldri har prøvd selv som er mest negative. Det virker som om en del mennesker bestemmer seg for at alt er fryktelig tungvint og vanskelig å få til så snart man har satt barn til verden.
AvivA sa for siden:
Nei men å springe i bølgene, og kose seg hele dagen sammen med foreldrene er vell også farlig det. huff. Skal til syden nå i neste uke med min gutt på 21 mnd gamle gutt. håper han klarer seg, og at han ikke blir skadet av det. hva er ikke farlig i denne verden egentlig, brød har vært farlig, poteter- dem dør du av! kjøre bil er farlig! huff. det begynner å føles som om at man ikke kan sette foten utenfor døren i frykt for at flue med rabies skal sette seg på deg å fise slik at man blir smittet. sorry men er menstruell og overtrøtt nå, og burde ha lagt meg for et par timer siden,
Søster sa for siden:
www.dagsavisen.no/innenriks/article307924.ece
Denne artikkelen tar for seg samme tema, men den er litt mindre moraliserende, og mer konkret på hva som skal være galt med å ta med seg barn på lange ferier. Den var ok.
Uspesifikt helsesøstergnål om at foreldre er egoister fordi de fortsetter livene sine, blir liksom litt for platt.
Sitron sa for siden:
Den artikkelen var noe bedre, ja. Men hvorfor skal man frata en familie sjansen til en one of a kind opplevelse, som jo et lengre opphold under permisjonen f.eks i Thailand er? Barn blir syke 7 ganger i året, sto det. Om man drar til et sted med adekvate medisinske behandlingsmuligheter, så er det jo ett fett om man får behandling der eller hos den lokale legen her hjemme.
Man gjør ting hele livet på barnas premisser, hvorfor skal man unnlate å gjøre ting på sine egne fordi man har barn? Skulle jeg unnlatt å dra på bryllup utenlands (England) kun fordi Emma fikk ørebetennelse på veien hjem? Ja, hun hadde det vondt (5 mnd) men jeg ville gjort det igjen. Man kan ikke tenke på alle hva om atte hvis. Det er farlig med det ene og det andre, jeg tror ikke et utenlandsopphold ranker så høyt i den store sammenhengen.
Gaia sa for siden:
Jeg syns egentlig at begge artiklene er ganske unyanserte og overfladiske. Det er en ting å dra en liten tass med seg verden rundt på foreldrenes premisser, noe helt annet å legge opp til en ferie som både foreldre og barn kan kose seg på.
Jeg tror de aller fleste oppegående mennesker skjønner at man er nødt til å legge opp ferien sånn at den er tilpasset barnas behov, men det betyr ikke nødvendigvis at små barn ikke kan kose seg på en reise til "syden".
Jeg har vært vant til å reise mye hele livet mitt. Første gang foreldrene mine var på langtur med meg var jeg drøye året og som voksen nyter jeg nå godt av deres erfaringer med å reise langt med små barn.
Vi legger opp til en annen type ferie som foreldre, enn det vi gjorde som barnløse. Blant annet legger vi opp spisetidene så de er tilpasset Snupp, vi velger barnevennelige reisemål og vi velger praktiske bosteder (leiligheter, suiter eller hotellrom med balkong) som medfører at vi ikke "trenger" å holde Snupp oppe om kvelden, men kan legge ham når han har behov for å sove, uten at vi må legge oss samtidig.
Vi velger dessuten bort reisemål som krever vaksinasjoner som han er for liten til å ta, eller hvor maten kan føre mye magetrøbbel. Dette innebærer at det ikke blir Østen eller Afrika på oss på noen år, men det finnes andre morsomme steder å reise til. Lengre flyturer anser jeg faktisk som helt uproblematiske. Det er bare et spørsmål om å legge det opp på en måte som gjør at han er fornøyd.
Man trenger da heller ikke dra til Østen for å få en unik permisjonsopplevelse. De jeg kjenner som har gjort det har holdt seg til Middelhavslandene, og det har fungert helt optimalt. Å dra på lengre reiser i Østen med barn kommer vi til å spare til barna er store nok til å ha glede av en slik opplevelse. Samtidig som jeg jo har forståelsen for at folk ønsker å benytte permisjonen til å oppleve noe annerledes.
Toffskij sa for siden:
Jeg synes den siste artikkelen var temmelig krisemaksimerende også, jeg, da. Det er klart det finnes noen som reiser med barna sine på en dum og hensynsløs måte, men å fastslå at det alltid er uansvarlig å reise f.eks. til Thailand eller Mauritius med barn under fire, synes jeg er over alle støvleskaft urimelig. Om man velger et malariafritt område med god infrastruktur og godt sykehus, om man unngår den aller varmeste tida, om man sørger for solskjerming og uv-dresser og solkrem og tilstrekkelig væske og bilsikring og det hele til ungen, om man passer på god hygiene og er litt obs på hva man spiser, kan jeg ikke se hva som er galt med det. Jeg synes også det er å ta kraftig i å kalle en lang flytur for en "voldsom påkjenning" for et lite barn. (For foreldrene, derimot! :knegg: )
Det er klart man må tenke og legge til rette om man reiser med små barn. Noen reisemål må man nødvendigvis sjalte ut, men hele Asia og Afrika?! :dåne:
Sitron sa for siden:
Jeg hadde ungene med til Sør Afrika da de var 4 og halvannet. De ble ikke det spor syke. Men da jeg tok Emma med til Sunnfjord, da havnet hun på sykehus i flere dager.
Konklusjon; pakk ungene inn i en plastboble til de er fire.
Søster sa for siden:
En liten baby trenger jo bare kroppskontakt og melk, den bryr seg vel ikke hvor den er så lenge den får det, så får foreldrene finne den løsningen som funker for dem. Noen tåler en sykehusinnleggelse på en forsikringsfinansiert Thailandsk sykehus, noen er kanskje verken språkmektige eller verdensvante nok til å finne et sted som har de nødvendige fasiliteter.
Personlig synes jeg det virker kjedelig å skulle tilbringe den tiden (for det er i løpet av fødselspermisjonen,sant?) uten noe nettverk.
Ellers har vi, som Bokormen, hatt med oss 2 mnd baby på hytte uten vann, og det har selvsagt gått strålende. Men det klaget ikke helsesøsteren på fordi det ikke virket så gøy?
Jeg synes det har vært en økende tendens til artikler med sterkt moraliseringstema mot småbarnsforeldre de siste par årene, og liker det heller dårlig. Man blir kritisert for å være for mye ute eller inne, for å like å være i permisjon, eller ikke like det, for å gå på kafe eller for å høre for lite på mødrene sine, osv. Så klart det var tid for en oppsamling med en generell "dagens mødre er ego og umodne". Er dette egentlig en del av den paralelle debatten om at utearbeidene kvinner forderver samfunnet?
For det er jo det som blir sagt, både på og mellom linjene, at de kvinnene som våger å innrømme at de ikke forsaker seg selv totalt for sine barn (eller mann) er karrierekåte egoister og tårnfrider. Og det går utover barna, må vite. Og til en visst grad funker det, tror jeg, vi er jo tross alt lært opp til å ha dårlig samvittighet.
Milfrid sa for siden:
Jeg synes faktisk det er ganske frekt å mer enn hentyde at det kun er i Norge og tilsvarende land det er et ok helsevesen, for det er bullshit!
Vi har jo hentet begge våre barn i Colombia, og der har de faktisk et kanonbra legetilbud - om man kan betale, riktignok. Vi har heller aldri hatt problemer med å få god legehjelp når vi har vært i "syden". Å tro at det kun er i Norge man kan få god legehjelp, og at land i feks Asia og Sør Amerika er på ulandsstadiet er på grensen til rasistisk.
Og mht hvor vidt små barn har glede av det eller ei. Kanskje kan de ikke helt ta inn over seg opplevelsene når de er 0-2 år, men på den andre siden så har de neppe vondt av det heller, så lenge de får tilfredsstilt sine basale behov for nærhet, trygghet, søvn og mat. Og det kan man i grunnen gi dem over alt :)
Jeg kan kun gjenta meg selv og si at barn trenger foreldre som kan være egoistiske i ny og ne. Foreldre som kun lever livet sitt gjennom barna sine vil på et eller annet tidspunkt finne ut at de ikke har noe liv selv. Det er neppe uten grunn at skilsmisseprosenten er så høy som den er.
Milfrid sa for siden:
:tilber: Godt skrevet!!
Jeg var selv lullet inn i den dårlige samvittigheten lenge, men har nå innsett at jeg er en MYE bedre mor når jeg er egoisitsk i ny og ne, uten å ha dårlig samvittighet for det, enn når jeg ofrer meg helt og fullt og mistrives med meg selv :nemlig:.
Java sa for siden:
Jeg er småbarnsmor, karrierekvinne (barn fulltid i bhg) og glad i å reise.
Allikevel føler jeg meg slett ikke truffet av disse artiklene, og jeg føler ikke at de på noen som helst måte bygger opp under min dårlige samvittighet. Dårlig samvittighet har jeg dog. Jeg tror jeg bare må konstantere at jeg leser dem anderledes enn mange av dere andre.
Sitron sa for siden:
Jeg har verken dårlig samvittighet for å reise og disse artiklene gir meg det hvertfall ikke. Men mange tar slike artikler altfor seriøst. Det er ikke vits i å drive med slik skremselspropaganda, det er det jeg er imot.
syllan sa for siden:
gud bedre.. det finnes da barn i hele verden tenker jeg.. å normale foreldre drikker seg ikke sanseløse med barna sine verken hjemme eller på ferie.....
når eldste jenta mi på 6 år var tre mnd så reiste vi til spania i tre uker..
hannah hadde det superstas.. lå under parasoll på stranden netto å hadde the time of her life..
hadde henne med i dyrepark der dyra går laust å hun hilste både på elefanter sebra giraff.. å masse andre dyr.. hadde henne i bæresele når vi gikk rundt..
mener det er opp til ver enkelt å bestemme hva som passer for dem..
hadde aldri hatt problemer med å reise med et spedbarn ijenn:)
(sist vi var i spania havna hannah på sykehuset med lungebetennelse..
å jeg må bare få sagt at di er mer nøye å alt virker myye mere hitec der enn her..:))
Gaia sa for siden:
Ja, "hele" Asia og Afrika (med unntak av Nord-Afrika). Ikke på grunn av flyturen, men fordi det er visse ting i disse verdensdelene som jeg syns det er greit å vente noen år med å utsette Snupp for. Det er sant at det ikke er malaria i hele Afrika, men de tingene jeg ønsker å gjøre i Afrika gjør jeg ikke sammen med et barn som ikke har særskilt glede av det. Jeg har reist i Zambia og Zimbawe, og kunne gjerne tenkt meg tilbake dit, og til Kenya og Tanzania. Men ikke før Snupp er såpass stor at han har glede av det. Dette er dessuten hjernemalariaområder, og da skal han være så stor at han kan bruke malariamedisiner.
Sør-Afrika er såpass belastet (jeg har en god venninne som bor der nede deler av året) at det også er er et land jeg kommer til å vente med å ta med Snupp til.
I Asia er det først og fremst Thailand, Vietnam og India jeg ser som aktuelle reisemål for mindre barn. Snupp har en veldig sart mage og selv om jeg er overbevist om at man kan finne gode sykehus der, så syns jeg likevel at det er unødvendig å skulle utsette han for den type bakterieflora før om noen år. Er vi ute etter en eksotisk strandferie så velger vi nok heller en karibisk øy fremfor Thailand (selv om det skal sies at Thailand nok er det landet jeg er minst skeptisk til å reise til, og jeg skal ikke se bort fra at vi plutselig ender med en måneds pappaperm i Thailand en eller annen gang). Jeg har vært på Mauritsius og har ikke noe behov for å dra dit igjen. Til det er det alt for mange andre spennende steder i verden. Snupp er ingen storbybaby, så opplevelsesferiene med ham vil vi derfor måtte vente med noen år til han ser sjarmen i det.
Jeg syns for øvrig en "fireårsgrense" er noe overdrevet med mindre det er av hensyn til vaksinasjoner.
Candy Darling sa for siden:
Jeg kan ikke skjønne annet enn at et barn som ligger stille og kun får morsmelk er nokså beskyttet for det meste av infeksjoner. Malariaområder er jeg enig i ikke er noen god idé.
Sneipen har forøvrig fått sin første hepatittvaksine, og får vel påfyll i år, så er det gjort.
Sitron sa for siden:
Blodbanken anser hvertfall ikke Cape Town som noen risikosone og man får nå donere blod sporenstreks etter å ha vært der. Så de helt gigantiske farene for sykdommer kan det nå umulig være der.
Candy Darling sa for siden:
Enig. Så vi dropper sentrale Afrika og Amazonas enda noen år.
Sitron sa for siden:
Det var mye dritt som hendte der nede når vi var der, men det var ikke sentrert til CT. Man tar sine forhåndsregler og er ok.
Gaia sa for siden:
Her var jeg nok litt uklar - jeg siktet til kriminalitetsnivået i Sør-Afrika, ikke til sykdommer. Det er selvfølgelig nødvendig å ta forhåndsregler for å unngå den aller verste kriminaliteten, men jeg klarer ikke helt å bli komfortabel med å reise med Snupp mens han er veldig liten til et land hvor det er "lurt" å bære med seg en ekstra lommebok man kan gi fra seg når man blir ranet.
Hva gjelder spedbarns fare for å få infeksjoner så er jeg enig i at de aller minste som ligger helt stille og kun får mm ikke er de mest utsatte. Før Snupp ble seks måneder var det ikke aktuelt for meg å reise noe annet enn korte flyturer med ham. Av hensyn til os begge. Etter det var han høyst mobil og puttet alt han kom over i munnen. Og det kan komme mange "spennende" basillusker inn i barnet den veien...
Når det er sagt så er dette synspunkter om hva jeg kunne tenke meg å gjøre. Jeg ser ikke på andre som Dårlige Foreldre dersom de velger å reise til Thailand/Vietnam/India en måned eller to. Jeg har bare ikke lyst til å gjøre det selv.
Toffskij sa for siden:
Ja, hver enkelt må jo gjøre sine egne nytte/glede/risiko-avveininger (og vi tar alle risikoer, hver dag). Naturligvis. Men det er jo ikke det legen i den siste artikkelen gjør, han advarer derimot alle foreldre med barn under fire mot alle ikke-vestlige land (Japan? Hong Kong? Sør-Korea? Seychellene? :himle: ). Det synes jeg er krisemaksimerende og høyst unyansert.
Gaia sa for siden:
Selvfølgelig. Og det sier jeg da også i det første innlegget mitt. Hvorpå jeg sier noe om hvilke prioriteringer jeg gjør og hvorfor jeg gjør dem. Hong Kong og Singapore er sikkert fascinerende steder. Men ikke for min toåring som får mark i rompa etter fem minutter stillesitting, og som helst vil gå selv uten å holde noen i hånden. Da passer det bedre med en oversiktelig badestrand eller tur i fjellet (for han har pussig nok stor respekt for både bølger og høyder). Og selv om det sikkert er de som vil hevde at det er høyst uforsvarlig å dra med seg en toåring på teltur i den norske fjellheimen. Ikke minst når han må (og vil) gå selv store deler av tiden.
Candy Darling sa for siden:
Her er forresten et mer nyansert innspill fra helsevesenet. :)
Toffskij sa for siden:
Ja, der hadde vi endelig et balansert og fornuftig innspill.
Nenne sa for siden:
Jeg leser vel omtrent som Kanne tror jeg. Jeg føler meg ikke truffet i det hele tatt av disse artiklene.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.