Jeg skal ha gjester før kveldens konsert på lørdag og tenkte å servere ost og kjeks. Det har jeg aldri gjort før og knapt nok spist selv. Så, hva kjøper jeg?
Har skjønt at druer kanskje er et naturlig tilbehør. Hvilken type kjeks? Hva slags oster? Annet som hører naturlig til en slik servering? Newbie! Aner heller ikke hvor mye jeg skal tenke pr pers. Vi blir ca 8 stk.
Av kjeks liker jeg aller best de tynne speltkjeksene fra Sætre og posene som heter Rye snacks, helst de med frø og havsalt.
Ost har jeg lite formening om, men som tilbehør er det god med marmelade av aprikos eller fiken f. eks. Ristede nøtter i honning eller litt lønnesirup, bittesmå, søte tomater, jordbær, ferske fiken, balsamicosirup.
Jeg har aldri forstått meg på druer, parika og selleri til ost, jeg synes ingen av de nevnte passer.
Ost og kjeks er det mange meninger om, preferansene er svært forskjellig.
Hvitost bruker det å gå mest av. Kan godt være Jarlsberg eller en vellagret med sort skorpe. Manchego, nederlandsk Gauda, parmesan, danske kraftige oster med gamle foran, er godt, men dyrt om du skal ha til 8 stk.
Blå og hvit muggost bruker det å gå nest mest av. Sælbu blå, Camembert, Brie de Paris. Du finner fine små runde 250 grams brie i butikkene som er dekorative.
Kremost hvis du tror noen savner det. Og så hadde jeg bare satt fram frisk frukt, tørket frukt, nøtter, flytende honning, en marmelade av de som står ved ostedisken, eller plomme cutney til hvitostene og tynne kjeks.
Jeg tror ikke jeg går for en spesielt fancy servering, men mange gode tips her. Honning til ost er nytt for meg, men akasiehonning er noe jeg like vel har i skapet så da setter jeg frem det også. Takk for tips til oster. Jeg regnet med det dreiet seg om mer enn kremost og Ritz. :knegg: Brie har jeg faktisk smakt og ble overrasket over at jeg likte det, så kanskje liker jeg andre varianter også. Blir spennende å prøve. Får ta en tur på Meny eller tilsvarende, de har kanskje et mer variert utvalg enn feks Rema og slik? Skal en tur til på formiddagen på lørdag, er det noe særlig med utvalg av slike oster på de butikkene over grensa? (Storlien).
Slike marmelader dere nevner, bruker man de oppå osten? :blond: Greit at utvalget er litt spennende også selv om det ikke blir skikkelig fancy.
Anbefaler brie/camembert, blåmugg, chèvre og en fast, moden hvit ost type vellagret jarlsberg eller lignende, og så mine favoritter, Gruyère eller Comté. Er enig med Nextlife om tilbehør, og foretrekker helt klart brød fremfor kjeks til ost. Pleier å slenge på en god paté i tillegg. :nam: Og vin, gjerne hvitvin, spør på polet! :nemlig: Portvin til blåmugg er dessuten helt fantastisk! :elsker:
Jeg er tidenes ostepyse og setter veldg stor pris på at det ikke bare er oster som er skarpe og full av ostesmak, men gjerne en type gouda e.l, og milde kremoster.
Om man i tillegg danderer noen skiver med spekeskinke i lag med osten, ja da har man dekke for alle særinger. :knegg:
Blanding av harde og myke oster.
Eks: Manchego, Port Salut, taleggio, Bresse Bleu, en Brie med litt smak.
Marmelader av frukt, honning, gjerne valnøtter i honning, det er utrolig mye godt man kan ha til ost! Portvin? En ordentlig god balsamico til den harde osten.
Styr unna rå grønnsaker. Har ingenting sammen med ost å gjøre.
Jeg synes også at brød er mye bedre til ost enn kjeks. Så jeg ville satt frem litt brød. Enten loff/baguett eller frukt/nøttebrød. Oppå osten synes jeg nøtter og honning er godt. Lønnesirup er også godt. Og marmelader av forskjellige slag. Fikenmarmelade passer godt på en del oster. Jeg hadde nok valgt en mild litt hard ost som de fleste liker, en mild kremost, en blåmugg, en brie/camembert og en gruye eller noe lignende. Synes ikke fersk frukt eller grønnsaker er så godt på og foretrekker noe søtt som honning, siruper, marmelader og nøtter til. Alkoholfri drikker hadde jeg kjøpt inn noe god te og ev en god eplemost. Av viner en god hvitvin og ev portvin.
Nøttebrød, finner jeg det i vanlige brøddisker eller må jeg på bakeri? Bare greit å planlegge hvor jeg skal legge handleturen.
Vin får gjestene stille med selv. :knegg: Det er et slags forspill så
de har nok det de ønsker selv. De vet det serveres ost og kjeks.
Tusen takk for flere gode tips. I en alder av 37 år har jeg bare en gang blitt servert ost og kjeks men merker at dette vil jeg prøve oftere. Derfor noterer jeg alle tips dere kommer med. :jupp:
Ostene som er pakket i løsvekt er best. Altså de som ligger pakket i ferskvaredisk hos Meny etc. De har det forresten på vår Rema også. I nærheten av denne disken er det gjerne også små glass med honning med nøtter, marmelade etc beregnet til nøtter. Et par slike er perfekte.
Jeg ville gått for Brie, et par varianter av blåmugg, Manchego, kanskje Chevre, god gulost og 1-2 andre nøytrale varianter. Smøreost trenger man maks 1 av er min erfaring, det synes jeg er kjedelig, men det er alltid noen som trenger det nøytralt. Om noen er gravide, er det viktig å tenke på at de også bør ha et lite utvalg.
Ja, og jeg har gått helt bort fra Ritz til fordel for Salinas. Jeg er enig i at speltkjeksene, de helt tynne, fra Sætre er gode. Jeg synes ikke kombieskene med kjeks er noe særlig.
Ja, jeg liker også bedre små biter av brød til ost. Jeg kommer faktisk bare ikke på det, men blir veldig glad de gangene jeg får det servert. Jeg liker ikke salt kjeks til, så Ritz er ikke min greie. Og nå har jeg veldig lyst på ost.
Jeg kjøpte sist en av smøreostene til Philadelphia som har en kjerne med krydder eller pepper. Det var mange som likte den godt. Jeg synes selv smøreost er litt kjedelig.
Salt kjeks er godt til blåmuggost, men jeg synes ikke det passer til brie.
Brød og rundstykker med frukt og nøtter er nok typisk for de franske bakeriene her i byen. Godt Brød har kanskje. Ellers er både blåmugg og hvitost godt på rugbrød.
Siden det "snart" er jul, hadde jeg satt stor pris på å finne en og annen pepperkake til å ha under blåmuggosten. Portvinen kan jeg ta med selv. :jupp:
Jeg liker ikke rugbrød til ost, synes det har alt for mye egensmak. Frukt-/nøttebrød til skarpe oster og god (!) baguette til mildere oster, derimot. :nam:
Godt poeng fra apan om å sørge for noe til evt. gravide! (Men det trenger ikke være Norvegia eller kremost, Manchego eller Gruyère er f.eks. ok.)
Bor du i nærheten av et Godt Brød-utsalg? De har brød med nøtter og rosiner der som er supergodt til blåmuggost.
En marmelade til osten foreslår jeg også. På Meny har de ferdigstablet sånne små marmeladebokser ved ostedisken og de kan helt sikkert hjelpe deg med å velge en som går til den type ost du velger. På noen av sortene står det også hvilken type ost (så spesifikt at det går ned til produsentnavn) marmeladen egner seg best til.
Jeg synes kvedemarmelade er nydelig til mange typer ost, også synes jeg at ferske fikner i båter er et must når man serverer ost og kjeks.
Husk forresten at mykostene skal stå å lufte i romtemperatur en god stund før servering, da får de best smak!
Og, jeg anbefaler varmt denne osten om man har lyst til å prøve noe nytt, det er min 7-årings favorittpålegg ( :knegg: ) og en nydelig ost. Lukter ikke spesielt bra, men som sønnen min sier: Franske oster lukter promp, men smaker fantastisk :jupp:.
Jeg får ikke anledning til å stikke innom Godt brød her i byen før helga så det må jeg droppe. Tror jeg gjør det nokså enkelt egentlig men utgangspunkt I ostene og kjeksene dere anbefaler. Dette er en gjeng som tåler det fint om utvalget ikke er kjempeenormt. Standard på et forspill ellers er en pose potetgull så jeg tror det blir bra like vel. Men marmelade og honning I tillegg skal jeg sørge for slik at det blir litt mer 3nn bare ost og kjeks.
Hvis du er skikkelig vågal kjøper du Le Rustic Camebert og varmer den. Her fører REMA store stykker. Kan paneres som i denne oppskriften, eller bare varmes på bakepapir i treesken.
Hadde jeg fikset ostebord hadde det vært med Kraftkar (norsk blåmuggost), Munkeby (norsk hvitskimmel, kan minne om brie men er ofte fastere), masse Comte (min favorittost), en vellagret gouda og en chevre. I mangel av de to første kan en litt snill roquefort (for eksempel Societe, den er god) og en brie som har fått litt tid på seg være bra.
(Hører med at jeg ofte sniker rundt i ostediskene og kjøper tilbudsosten som har gått over dato, først da jeg synes den begynner å smake litt.)
Noe fikengreier til chevren, og kanskje sånne valnøtter i honning. Paprika, druer og cherrytomater til pynt. Enig med alle dem som foretrekker brød til, gjerne både noe mørkt med nøtter/tørket frukt, og noe lyst brød - jeg elsker det lyse landbrødet til Åpent Bakeri, for eksempel.
Også viktig at rødvin er fryktelig dårlig tilbehør til slik mat. Enten en frisk hvitvin, Riesling for eksempel, eller det aller beste: portvin (jeg er 80 år inne i meg).
Nå ble jeg veldig glad for at jeg har invitert på ostefondue neste helg!
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.