Jeg skal lage pizza med hvit pizzasaus i helgen. Creme fraiche, en klunk hvitvin, hvitløk, oregano, salt og pepper. Dette har jeg også laget før, men jeg synes at hvitløken gir en i overkant ram smak på sausen. Nå har jeg lest at man bør lage sausen dagen i forveien (altså idag) for at smakene skal få sette seg, men hvordan bør jeg behandle hvitløken slik at den ikke får den kjipe hvitløkssmaken, men den gode, om dere skjønner? Bør den bakes i ovnen først? Skjære i tynneskiver eller finhakke? Anybody?
Det er sikkert godt å bake, hvis du gidder. Men den smaker jo langt mindre da. Min erfaring er at det er stor forskjell på hvitløk. Jeg river den på Microsoft-jern. Det er godt med crème fraiche, men også med smøreost blandet med sitronskall.
Jeg bruker kinesisk hvitløk, synes den er bedre. Om den er mildere vet jeg egentlig ikke?
Pizza med hvit saus er lenge siden jeg laget, i hælga kanskje?
Og bruk kinesisk hvitløk. Jeg fatter ikke at jeg har knotet med de feddene så lenge.
Jeg river kinesisk hvitløk på rivjern med bittesmå rivegreier. Blander det i Creme fraiche sammen med en dæsj chillipaste og en ørliten mikrosmule urtepaste (den gir så usannsynlig mye smak, så det holder med en minidæsj). Kanskje en sprut sitronsaft, og litt salt og pepper. Gjerne dagen før, da setter smaken seg og man slipper å kjenne enten bare hvitløk eller bare chilli. :nemlig:
Hvis man bruker hvitløk som ikke er fersk (skallet har rukket å bli tørt) kan det lønne seg å dele hvitløksbåten og ta ut den grønne stilken inne I hvitsløksbåten. Den setter veldig kraftig smak. Ellers bør ikke hvitløk surre mer enn ca 1 min.
I vanlig butikk finner jeg så og si bare kinesisk hvitløk, både vanlig og ettfedds typen. Jeg må i økologisk butikk for noe annet. Den økoligiske de har her er franskdyrket, ganske mye større løker og fedd enn den kinesiske i butikken, og mye dyrere.
Men du varmer ikke Creme Fraichen før du har den over på pizzaen? Bare surer til mykt og har det kald Creme Fraiche? Og har du skiver eller finhakket hvitløk?
Takk for mange gode tips forresten! Jeg har også rivjern fra microplane, men jeg foretrekker å finhakke eller skive hvitløken i syltynne skiver. Slik kan man variere på graden av hvor mye det skal smake, samtdig som man ivaretar fuktigheten. Hakket gir mye mer smak enn skivet, hele fedd som bare har fått seg en liten skvis enda mindre osv.