Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vi har bestilt oss en halv gris

#1

Inagh sa for siden:

Mannen min og jeg har vært ville og gale og bestilt oss en halv gris - vi får den enten om ei uke, eller om to, alt ettersom når "vår" gris slaktes.

Dette er snakk om en gris som har tuslet hele sitt korte griseliv ute på et jorde, sammen med sine grisevenner - gravd i jorda, hatt full frihet til å nyte livet sitt og blitt fora med ordentlig mat for en gris. (Og blitt klødd bak øret i ny og ne.) Altså - en skikkelig, økologisk, frittgående, lykklig gris, som også blir slakta på gården der den bor, så den slipper tilbringe sine siste timer livredd bak i en lastebil, sammen med andre like redde artsfrender. (Hun som driver gården er ei barndomsvenninne av meg, og levende opptatt av økologisk drift og matkultur.)

Vi har bestemt oss for å være enda mer ville og gale, og spare en tusenlapp på å partere skrotten sjøl. :dåne:

Dette har ingen av oss gjort før, men jeg har levende minner fra den tiden min mor gjorde dette, før jul, hvert år da jeg var barn.

Så nå har jeg kikket på en gammel opplæringsfilm fra 50-tallet om hvordan man parterer gris. Jeg tror også jeg har heimkunskapboka min bror fikk da han hadde husstell på skolen på tidlig 60-tall - der står det garantert noe om hvordan man parterer et slikt dyr.

Jeg gleder meg som en unge, kjenner jeg - dette skal bli så kult! :hyper:

(Ha ha, og jeg kommer aldri til å glemme skuffelsen som lyste i hele fjeset til mannens forlover, den gang han, med et listig smil om munnen skulle sjokkere Inagh - "se hva jeg har her!" - Han viste meg en dypfryst pattegris, og jeg utbrøyt - "kult, den vil jeg smake!" :hyper:

Stakkars fyren hadde forventet seg enten et :iiik: eller et :leppe: )


#2

Guttemammis sa for siden:

Åhh!:hjerter: barndomsminner.
Det kjøpte mamma og pappa før jul, hvert år.


#3

Einhyrningur sa for siden:

Å ja! Vi hadde alltid en hel rein i fryseren som liten og to grisehoder på kok i desember. Jeg lurer på om man får bestilt slikt her?


#4

Floksa sa for siden:

Det er utrolig gøy!
Største bøygen er å få skåret opp kotelettene.
Anbefaler å dypfryse kammen og kjøpe en god snekkersag om dere ikke har andre løsninger.

Snu grisen med huden opp og tegn på den med kulepenn etter boka/filmen. Da får du en god føling med hvor du skal skjære.
Gode kniver, skjerpestål, god plass og mye humor gjør det hele enklere. Og en god sag.


#5

polarjenta sa for siden:

Ah, vi pleide å gjøre det i en barnehage jeg jobbet i. Dvs jeg så for det meste på, men syns det var morsomt.:)


#6

Inagh sa for siden:

Åh, Floksa - takk for gode tips! :klem:


#7

Hjertensfryd sa for siden:

Me er snart klar til slakting her er bruket og. Grugleder oss. Men me får i alle fall kortreist og god mat.


#8

vixen sa for siden:

Vi hadde sånne plansjer som hang over fryseren i matboden. Hvordan dele både gris og storfe. :humre:Er også vokst opp med en halv gris og en kvart okse til jul. Har spist den type gris i dag faktisk. En liten søt 4H-gris ble god ribbe.


#9

kamp sa for siden:

Jeg parterte et helt lam i dag :)


#10

Katta sa for siden:

jeg husker ennå hvor sur mamma ble da pappa bestilte halv gris. :knegg:


#11

Taien sa for siden:

Jeg skulle ønske jeg visste hvor jeg kunne bestille en halv gris her omkring! Men jeg ville hatt den ferdig partert. :knegg:


#12

Hjertensfryd sa for siden:

Eg har to lam i frysen og. Eit partert og eit heilt.

Inagh: Er det med innhald og, eller er det berre kjøt? Eg har store planer om heimelaga leverpostei i år, frå vår gris.


#13

Inagh sa for siden:

Jeg veit faktisk ikke om det er med innmat - jeg har glemt å spørre. (Mannen driver og forbereder seg mentalt på akkurat det med evt innmat. :knegg: ) Vi trenger egentlig ikke innmaten, for akkurat det spiser ingen av oss. Vel - mannen spiser leverpostei, men det får vi av svigermor, og vi trenger ikke mye, siden han er den enste som spiser det her i huset.


#14

Floksa sa for siden:

De pleier å være uten innmat. En av fordelen med å slakte selv.
Blodpannekaker.
Leverpostei
Hjerte

:hjerter:


#15

veobra sa for siden:

Det er gøy å dele stykker. Jeg har jobbet sammen en butikkslakter og gått på kurs hos ham. Men jeg kan nok ikke nok til den jobben dere skal gjøre. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.