Mannen min og jeg har vært ville og gale og bestilt oss en halv gris - vi får den enten om ei uke, eller om to, alt ettersom når "vår" gris slaktes.
Dette er snakk om en gris som har tuslet hele sitt korte griseliv ute på et jorde, sammen med sine grisevenner - gravd i jorda, hatt full frihet til å nyte livet sitt og blitt fora med ordentlig mat for en gris. (Og blitt klødd bak øret i ny og ne.) Altså - en skikkelig, økologisk, frittgående, lykklig gris, som også blir slakta på gården der den bor, så den slipper tilbringe sine siste timer livredd bak i en lastebil, sammen med andre like redde artsfrender. (Hun som driver gården er ei barndomsvenninne av meg, og levende opptatt av økologisk drift og matkultur.)
Vi har bestemt oss for å være enda mer ville og gale, og spare en tusenlapp på å partere skrotten sjøl. :dåne:
Dette har ingen av oss gjort før, men jeg har levende minner fra den tiden min mor gjorde dette, før jul, hvert år da jeg var barn.
Så nå har jeg kikket på en gammel opplæringsfilm fra 50-tallet om hvordan man parterer gris. Jeg tror også jeg har heimkunskapboka min bror fikk da han hadde husstell på skolen på tidlig 60-tall - der står det garantert noe om hvordan man parterer et slikt dyr.
Jeg gleder meg som en unge, kjenner jeg - dette skal bli så kult! :hyper:
(Ha ha, og jeg kommer aldri til å glemme skuffelsen som lyste i hele fjeset til mannens forlover, den gang han, med et listig smil om munnen skulle sjokkere Inagh - "se hva jeg har her!" - Han viste meg en dypfryst pattegris, og jeg utbrøyt - "kult, den vil jeg smake!" :hyper:
Stakkars fyren hadde forventet seg enten et :iiik: eller et :leppe: )
Det er utrolig gøy!
Største bøygen er å få skåret opp kotelettene.
Anbefaler å dypfryse kammen og kjøpe en god snekkersag om dere ikke har andre løsninger.
Snu grisen med huden opp og tegn på den med kulepenn etter boka/filmen. Da får du en god føling med hvor du skal skjære.
Gode kniver, skjerpestål, god plass og mye humor gjør det hele enklere. Og en god sag.
Vi hadde sånne plansjer som hang over fryseren i matboden. Hvordan dele både gris og storfe. :humre:Er også vokst opp med en halv gris og en kvart okse til jul. Har spist den type gris i dag faktisk. En liten søt 4H-gris ble god ribbe.
Jeg veit faktisk ikke om det er med innmat - jeg har glemt å spørre. (Mannen driver og forbereder seg mentalt på akkurat det med evt innmat. :knegg: ) Vi trenger egentlig ikke innmaten, for akkurat det spiser ingen av oss. Vel - mannen spiser leverpostei, men det får vi av svigermor, og vi trenger ikke mye, siden han er den enste som spiser det her i huset.
Det er gøy å dele stykker. Jeg har jobbet sammen en butikkslakter og gått på kurs hos ham. Men jeg kan nok ikke nok til den jobben dere skal gjøre. :knegg:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.