Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan mater jeg en surdeig?

#1

Engasjert sa for siden:

Jeg har fått surdeigstarter fra en kollega, og har fått oppskrift på brød som skal testes neste helg, siden det tar ganske mange timer. I mellomtiden (og etter det) må jeg holde starteren i live. Den står i kjøleskap, og jeg har forstått at da trenger jeg kun å mate den en gang i uken. Jeg finner at jeg skal mate den med vann og mel, men ikke hvor mye den skal ha. Nå står den i den plastboksen jeg fikk den i på fredag, men det er kanskje bedre at den står i glass?

Noen som kan gi meg en ordentlig inn-med-teskje-forklaring?



#3

Høst sa for siden:

Jeg skal prøve dette - når jeg bare får tid....:)


#4

Primrose sa for siden:

Glass er nok bedre enn plast, ja, uten at jeg har testet plast, bare lest.

Min holder seg fint i kjøleskapet i to uker uten å mates. Jeg baker surdeigsdeigsbrød annenhver uke og gjærbrød annenhver for variasjonens skyld. Når jeg baker tar jeg ca 500 g mel (50/50 hvete/rug og fint/grovt) og ca en halv liter vann, pluss starteren. Lar det heve til det er små bobler i deigen, ca åtte-ti timer liker jeg, men det kan godt stå over natta og vel så det hvis du liker skikkelig sur smak. Da tar du av en ny starter før du tilsetter frø, krydder, det du vil og steker.



#6

Engasjert sa for siden:

Ok. Jeg får ikke bakt før til helga, siden det tar såpass lang tid (stå over natta først, før 14 timer heving, sier hun jeg har fått den av. Da klarer jeg det kun i helga.

Kanskje jeg bare skal putte i litt vann og litt mel, og fylle den over på glass, og satser på at den lever til helga også :ja:



#8

Engasjert sa for siden:

Da har jeg fylt starteren over på glass, gitt den mel og vann (Margit Vea angav hvor mye :) ), og sørget for at det er glippe mellom glass og lokk (igjen takk til Margit Vea!). Da håper jeg alt ligger til rette for å bake surdeigsbrød til helga :ja:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.